Sunnuntai 17.2.2019

Juha Sipilä haastoi yritykset: ”Reilun sadan euron kuukausipanostuksella”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.1.2018 16:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) haastoi lauantaina yritykset osallistumaan aktiivimallin toteuttamiseen.

– Kannustan yrittäjiä tarttumaan tähän tilaisuuteen. Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa. Kohteita varmasti löytyy jokaisesta yrityksestä. Työttömälle nämä lyhyetkin pestit voivat merkitä unelmaduuniin vievän polun aukeamista, hän sanoi puheessaan Viitasaarella.

Sipilä muistutti, että aktiivimallin vähimmäisvaatimus on tehdä yhteensä kahdeksantoista tuntia työtä kolmen kuukauden jaksossa. Se tarkoittaa pääministerin mukaan noin kolmen tunnin työrupeamaa joka toinen viikko. Työtä voivat tarjota sekä kotitaloudet, kolmannen sektorin yhteisöt, kunnat että yritykset.

Työllisyysasteen nostaminen vaatii Sipilän mukaan edelleen töitä.

–Viimeisimpien lukujen mukaan työllisyysaste oli jo noussut 70,4 prosenttiin. Näin hyvä marraskuinen lukema on nähty viimeksi vuonna 1990. Mutta se on selvää, että tähänkään ei voida tyytyä. Hallituksen 72 prosenttiakin on vain välitavoite matkalla kohti pohjoismaisia työllisyyslukemia, joihin myös Suomen on päästävä.

Hän huomautti, että nyt ollaan myös toisenlaisten haasteiden edessä, sillä työpaikkoja on auki enemmän kuin yli kymmeneen vuoteen.

–Myös vaikeasti täytettävien työpaikkojen määrä on kasvanut. Joillekin aloille on erittäin vaikea saada avoimia tehtäviä täytettyä.

Sipilä korosti Suomen nousevan taantumasta ennen muuta yrittäjyydellä. Työllistyminen on hänen mukaan erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

–Hallitus on päättänyt pidentää koeaikaa, takaisinottovelvoitetta lyhennetty ja määräaikaisuus tehty helpommaksi sopia, jotta kynnys palkata uusi työntekijä yritykseen olisi entistä matalampi, hän sanoi.

Pääministerin mukaan kaikkein tärkein työ tehdään kuitenkin yritysten neuvotteluhuoneissa yhteisen pöydän ääressä, ei hallituksen kammareissa, työmarkkinajärjestöjen pöydissä tai eduskunnan salissa.

–Niiden tehtävä on vain luoda edellytyksiä sille, että yritykset voivat kasvaa ja työllistää ihmisiä. Mitä enemmän saamme ihmisiä työhön, sitä enemmän meillä on veronmaksajia ja verotuloja, joilla voimme kustantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut ja tulonsiirrot. 

Lue myös: Petteri Orpo aktiivimallista: ”Jos tulee kohtuuttomia tilanteita, me korjaamme sitä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Aloitti kannustamisen haukkumalla ensin pääministerin haastattelutunnilla yritykset lampaiksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä, tuliko lähdettyä oikealla asenteella liikkeelle?

Kohta on enää vuosi aikaa ja tämän hallituksen touhut on taputeltu juttu.

Snow Flare

"Reilun sadan euron kuukausipanostuksella on nyt mahdollista palkata työtön henkilö tekemään jotain yrityksen kannalta tarpeellista työtä kuuden tunnin ajaksi kuukaudessa."

Mutta kun...
"Laki velvoittaa työnantajaa huolehtimaan siitä, ettei nuori aiheuta vaaraa itselleen eikä muille. Lain mukaan työnantajan on annettava opetusta, ohjausta ja henkilökohtaista opastusta nuorelle työntekijälle, jolla ei ole työhön tarvittavaa ammattitaitoa ja kokemusta. Työnantajan on otettava huomioon työpaikan työolot sekä työntekijän ikä ja muut henkilökohtaiset ominaisuudet."

Ei taida ihan pari tunnin per viikko selvitä jos ei ilmaiseksi ensin kuukauden firmassa vietä.

Snow Flare

Suoraan palkata pari tuntia per viikko ei ole mitään hyötyä työnantajalle ja voi olla tekijän kannalta kanssa hetken ongelmallista kun tuki jäätyy kunnes kaikki palkka kuitit toimitettu sen parin tunnin takia ja siinä voi mennä 1-1.5kk.

Markus Vuorivirta

Eipäspä muuten suomessa pullasia nyt niin vain leivotakaan...

Pitää olla katos ne ilmanvaihtokoneet mitkä maksaa satatonnia. Lavuaarit muut valaistukset pitää olla priimaluokkaa... Pitää olla hygieniapuoli vimosenpäälle kunnossa. Terveystarkastajat sun muut tuholaistorjujat ottaa satasia joka käynnistä.

Niin ja hygieeniapassia ja sitä sun tätä korttia tarvitaan siihenkin. Parempi siis jättää vain pullat leipomatta!

Marja-Liisa Kalkela

Tuli mieleen "orjahuutokauppa" torilla 1800 luvulta.
Että vielä 2000 luvulla oikeus/sivistysvaltio 100v Suomessa?
Mitä SAK/EK sopima TES sanoo ammatitaitoisen työkeikasta
100e yrittäjälle (verovaroista)työn tekijälle 0 euron palkalla?
Noinko verovaroja kerätään velkojemaksuun?

Mika Lundgren

Nii että työtön menee 6 tunniksi töihin, siitä pitää sitten kirjoittaa työsopimus ja työtodistus. Seuraavassa kuussa sama juttu. Ja aina puhutaan vaan nuorista, eikö yli neljäkymppiset enää kelpaa töihin vai. Ei sitten kannata edes hakea enää.

Marja-Liisa Kalkela

Älä nyt.Kaivettiin keinoksi vanha malli. Aikuisia,perheellisiäkin,ammattitaitoisia ex-palkansaajia varten:

Ohjeet työnantajille
Taksvärkki-päivä yhdistää ainutlaatuisella tavalla suomalaiset työnantajat ja nuoret. Yritykset saavat tilaisuuden kertoa omasta alastaan ja yrityksestään tulevaisuuden työnantajana.
Taksvärkki ry:n toiminta perustuu työnantajan Taksvärkki-työstä lahjoittamiin Taksvärkki-palkkioihin.
(Aikuisten ex-palkansaajien,veronmaksajien ja äänestäjien 6t Taksvärkkipäivät.)
16.1-18
TE
Aktiivimallin toimivuuden turvaamiseksi voidaan Orpon mukaan käyttää viime vuodelta säästyneitä työllisyysrahoja, joita jäi säästöön noin 70 miljoonaa euroa.
" Puhutaan joka tapauksessa todennäköisesti kymmenien miljoonien lisärahoista", Orpo toteaa.

Ja rahaa palaa tempputyöllistämiseen.Sen kymmeniin palkkioihin ja kampaviineri kokouksiin kun mietitään kieroin keino kyykyttää työtöntä,kiristämällä perheellisenkin elannosta ja leipärahasta.

Joko luopumistuilla olevat ja kotihoidontuilla on mukana Aktiivitoimissa?
Vai onko nuo tuet vastiikkeettomia ja turvaa elantoa ilman työvelvoitetta?
Miksi on?

Timo Vahtera

Sipilä palkkaa vaan itse.
Ihan kuin ottaisin jonkun tosta vaan muutamaksi tunniksi.
Kuka maksaa, jos hän rikkoo jotain... Kuka maksaa jos hän loukkaantuu ?
Kuka vahtii, jos hän pöllii jotain ?
Ei pienyrittäjällä rahkeita tälläiseen pelleilyyn.
Kesällä voin heittää hieman taskurahaa pojille, jos leikkavat nurmikon, mutta tässä kiini oma elinkeino.
Eri asia jos minulla olisi joku homma mikä vaatisi ( mitäsenytoli) 18 tuntia /3 kk.
Siihen voisin ottaa jonkun, joka myös sitoutuisi tulemaan 18 t/3kk.
Mutta ei minulla ole aikaa pelleilyyn. Palkatkoon kunnat.

Timo Vahtera

No perk. Kun tässä muutaman oluen jälkeen alkaa runosuoni sykkimään. Niin...

MIKÄ HELVETIN JÄRKI ON TILATA KORVETTEJA ?
Voi Pyhä Jeesus ja Neitsyt Maria. Laitetaan 120000000 euroo Sipilän egon kokoisiin maalitauluihin. Kun se nyt vaan on niin noloo käydä vierailulla jollain vanhalla Pohjanmaalla.
Minulla on puutarhatonttu pihalla, ja sekin tietää, että Suomen puolustuksen kannalta mereltä tulee pienin uhka.
Itse asiassa suurin uhka taitaa tulla hallituksen taholta.

Martti Korpiranta

Juha Sipilä ampuu tässä kyllä omaan jalkaansa. Aktiivimallin tarkoituksena on ainoastaan saada tilastomiehille työttömyyslukuja pienemmäksi ja työllisyysastetta suuremmaksi. Koko näytelmä on suuri avuttomuuden osoitus nykyiseltä hallitukselta ja antautumisen merkki. Luulisi näitä meitä edustavien älyn jättiläisten tuntevan suurta häpeää!

Hannu Rautomäki

Aktiivimalli on pelkkää rumaa poliittista kosmetiikkaa, jolla huomio on käännetty työttömiin ihmisiin, mutta itse pääongelma, eli maassa vallitseva suurtyöttömyys sivuutetaan kokonaan.
Mitä on tehty uusien työpaikkojen lisäämiseksi? Ei mitään.

Marja-Liisa Kalkela

MIKÄ ero on Saksalla ja Suomella?
Saksassa asukkaita yli 80 miljoonaa.
Suomessa 5,4miljoonaa.
Jo verotulot Aktiivimallin maksamiseen on eroa.Mikä sopii Saksaan ei sovi tänne. Vai riittääkö verotulot kun huoltosuhde muuttuu rajusti?
Riittääkö työttömien ja 1,8 milj.työvoimapulanpoistajan " palkkoihin " ja takuueläkkeisiin rahat? Entä muiden eläkkeisiin mitkä maksetaan verovaroista esim.KEVASTA?

Saksan teollisuuden kustannuskilpailukyky on parantunut viimeisten 15
vuoden aikana verrattuna muihin EU-maihin. Myös Suomen kilpailukyky
on parantunut suhteessa muihin EU-maihin.
Työn tuottavuus on kasvanut voimakkaimmin
1995-2010
Suomessa, mutta Saksakin on pärjännyt hieman paremmin
kuin EU keskimäärin. Tuottavuus kasvoi
Suomessa 1,74 prosenttia vuodessa,
Saksassa vastaavasti 1,33 ja EU:ssa 1,29 prosenttia.
ETLA

Antti Harkila

Pitäiskö pk-yritykset päästää vihdoin palkkaneuvotteluihin! Nyt eivät pääse! 10% yrityksistä päättää 90%:n puolesta eikä työnantaja saa sopia työntekijän kanssa suoraan vaikka olisivat samaa mieltä! Kiitos yleissitovuuden.

Jari Kaisla

Vai, että ihan Sipilä haastaa yritykset... Jälleen uusi nykyhallituksen turhaakin turhempi toimenpide työnantajille, joka perustuu vain ja ainoastaan vapaaehtoisuuteen. Miksi tämä on täysin turha? Koska työnantajat joutuvat aina perehdyttämään uuden työntekijän ja se sitoo jo käytössä olevia voimia yrityksiltä. En usko, että juurikaan kukaan lähtee tällaiseen resurssien tuhlaukseen mukaan, jossa viikon välein joudutaan kouluttamaan/valvomaan uusia vaihtuvia työntekijöitä. Mitä jos nykyhallitus lopettaisi vain paskan jauhamisen ja rupeaisi jo antamaan niskalaukauksia tai tarjoamaan avoimesti eutanasiaa työttömille. Eipähän tarvitsisi olla pitempään naurunalaisina ja kärsiä tässä yhteiskunnassa pelkkänä "kustannuksena" parempiosaisten mielestä.

Pertti Ikonen

Työttömän kannalta on karmeaa kuunneltavaa ja luettavaa Sipilän toimenpiteet luoda ainoastaan tempputyöpaikkoja oman hatusta vedetyn lupauksen täyttämiseksi, eli saada työllisyysaste kohotetuksi 72 prosentiksi. Luulisi tuollaisella merkkimiehellä olevan puhtaat jauhot pussissa, mutta eipä näytä olevan.

Marja-Liisa Kalkela

Herätys päättäjät! Tämän te olette saamut aikaan ilmaistyön teettämisellä työttömillä

Tuhansia ihmisiä viikoittain auttava Hurstin ruoka-apu on vaarassa loppua: ”Kirstun pohja näkyy jo”!
IL
"Hyvinvointivaltio" Sipilän Suomi.
"Kaveria ei jätetä,kaikki pidetään kyydissä"! Vaikka talvipakkasella leipäjonossa seisten.

Markus Vuorivirta

Nämä yritykset tulevat varmasti yhtä innokkaasti mukaan kuin ne parempiosaiset osallistui aikaisemman vetoomuksen jälkeen "talkoisiin"...

Eli siis ei kannata pidätellä hengitystä odotellessa...

Tosin. Ei yrityksiä voi moittia. Ei yritysten tehtävä ole olla sosiaalitoimisto ja tehdä sitä mitä valtio (tai oikeastaan sen pääministeri) kulloinkin kotkottaa. Yrityksen tehtävä on pitää itsensä, työntekijät, johto yms pystyssä ja tuottaa voittoa.

Hyvä puoli sentään kaikessa tässä on, että tämän hallituksen viimeinen metri on edessä ja sen jälkeen tästä katastrofi-tuhohallituksesta päästään toivottavasti lopullisesti eroon...

Positiivisuuden kautta! Yhtään en ihmettele, miksi tämä maa kulkee niin raskaassa lastissa, jos kaikki aloitteet ja avaukset mietitään aina sen huonoimman kautta:

"Aidosti palkitseva aktiivimalli" -kansalaisaloite, joka on kerännyt vajaassa kahdessa viikossa jo 1757 allekirjoitusta - palkitsee aidosti työttömiä 4,65 %:n työttömyyskorvauksen lisäyksellä. Em. mallissa voisi siis jäädä kotiin makaamaan, jos ei halua 4,65 %:n mukaista korotusta. Oma valinta siis.

Tätä vanhuksen auttamista tai vapaaehtoisena yhdistyksessä tai esim. urheiluseurassa toimimista ei katsottaisi perinteiseksi palkkatyöksi. Se olisi enemmänkin sellaista "varalla oloa" ja "valmiudessa oloa", jos jotain pientä "taksvärkkiä" olisi tarjolla.

Näin työtön saisi max. 66 euroa nettona enemmän kuukaudessa kun verrataan sitä hallituksen voimaan tulleeseen aktiivimalliin, joka vähentäisi 33 euroa - tämä siis pitkäaikaistyöttömän työmarkkinatuen kohdalla.

Kumman mallin luulet useimpien pitkäaikaistyttömien valitsevan? Ja siis keille se kunnan sosiaalitoimen näkemyksen mukaan sopii. Malli ei sovi kaikille - kuten niille sohvaperunoille...

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Jouni Räsänen

Niin Sipilä ei ole ottanut huomioon, ettei työntekijää noin vain voi
palkata, siitä aiheutuu työnantajalle enemmän töitä: työntekijän koulutus työhön, työsopimus, ay- asiat, palkan määrä jos vain 18 tuntia / 3 kk ym. Ajatelkaa pääministeri Sipilä järjellä...
Juhana Vartiainen on luku sinänsä, ihminen hänkin mutta ajatusmaailma jossain muualla...