Keskiviikko 23.1.2019

Ex-ulkoministeri jyrähtää asekaupoista: ”Periaatteet ovat tälle hallitukselle paperia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.1.2018 11:53
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Erkki Tuomioja.
|

Entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja arvostelee kovin sanoin Suomen asevientiä.

– Periaatteet ovat tälle hallitukselle paperia, nyt se on jo faktaa miten suomalaisia aseita on päätynyt Jemenin julmaan sodankäyntiin. Huomio kiinnittyy molempien Niinistöjen käyttämään selitykseen, jossa korostetaan että Saudien johtama liittoutuma toimii Jemenissä sen ”laillisen hallituksen” pyynnöstä. Samalla periaatteella voitaisiin toimittaa aseita myös Syyrian ”laillisen hallituksen” tukijoille, hän kirjoittaa Facebookissa.

Helsingin Sanomat kysyi presidenttiehdokkailta sunnuntaina, on hyväksyttävää, että Suomi myöntää asevientilupia sotaa käyviin maihin, kuten Jemenissä sotivaan Arabiemiraatteihin.

– Suomi noudattaa asekauppasopimuksen yhteisiä kriteereitä ja muita kansainvälisiä sitoumuksia. Jemenin tilanne on erittäin huolestuttava. Arabiemiraatit toimii maassa Jemenin laillisen hallituksen pyynnöstä ja tukena. Siitä huolimatta ­alueen viimeaikaisen huolestuttavan kehityksen vuoksi Suomen tulisi suhtautua uusiin asevientilupiin jatkossa pidättyvästi, istuva presidentti Sauli Niinistö vastasi.

Aseviennin Lähi-itään nosti viime viikolla esiin myös kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.), jonka mukaan Suomen asevienti on saatava loppumaan Lähi-idän sotaa käyviin maihin.

– Jemenin humanitaarista kriisiä voi verrata Syyriaan. Siitä huolimatta Suomen hallitus on antanut sotilastarvikkeiden vientilupia Arabiemiraatteihin. Nyt asiasta on kiistattomia todisteita, joten hallituksen on aika vihdoin avata silmänsä sille, miten suomalaisia sotilastarvikkeita käytetään Jemenin sisällissodassa, hän sanoi tiedotteessaan.

Valtioneuvosto päätti viime viikolla pidentää Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin varaosatoimitusten osalta. Päätös tehtiin samaan aikaan, kun Patrian valmistamasta panssariajoneuvosta Jemenin sodassa syntyi kohu.

Lue lisää:

Kun sotapanssarista nousi kohu, hallitus päätti jo jatkoluvasta: ”Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia?”

 ”Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Niinistölle” – Suomalaisyhtiön panssari kuvattiin Jemenin sodassa

Entisen rauhanturvaajan kova ulostulo: ”Suomi on osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja”

Paavo Arhinmäki haluaa perua Patrian luvan – ”Ilmeistä että voidaan käyttää siviilejä vastaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asekauppa on osa strategista maanpuolustusta ja sitähän Erkki ei koskaan ole halunnut.
On vain hyvä, että niin kauan kuin meillä on omaa perusteltua puolustustarvetta, että
viemme aseita ja ammuksia. Nimenomaan sen tyyppisiä mitä tarvitsemme omaan puolustuskykyymme.
Tietenkään niitä ei voida eikä pidä viedä maihin joista ne voivat joutua terroristien käsiin, joissa niitä käytettäisiin omaa kansaa vastaan tai joista aseet voisivat kirjaimellisesti paklat itseämme uhkaamaan.

Jemenin tilanne on kaukana mistään noista sillä siellä Iranin tukemat kapinalliset ovat aseellisesti syrjäyttäneet siellä laillisesti vallassa olleen hallituksen joka on pyytänyt apua mailta, kuten Emiraateilta, jonne kyseisiä miehistönkuljetusvaunuja on viety

Mikko Toivonen

Voimme halutessamme toimia myös YK pakolaismäärityksen mukaisesti ja silloin ei rajojemme yli tarvitse päästää ensimmäistäkään "turvapaikanhakijaa" koska jokainen on tullut jo monenkin turvallisen maan läpi jättämättä YK määrityksen mukaista turvapaikkahakemusta.
Meille laillinen turvapaikanhakija voi tulla vain suoraan lentokoneella Tai YK leiriltä kiintiöpakolaisena.
Jemeniläisiä ei juurikaan ole rajojamme kolkutellut. Eritrealaisiakin lähinnä kiintiösiirtoina vaikka haluaisivat Italiaan.
Eritrea muuten on maita, jonne aseitamme ei voida viedä siksi että niitä käytettäisiin oman kansan alistamiseen ja terrorisointiin.

Marja-Liisa Kalkela

– Vuonna 2018 jopa 10 000 pakolaisen on mahdollista tulla riskittä Eurooppaan humanitääristen käytävien kautta, Italian sisäministeri Marco Minniti sanoo italialaislehti La Repubblicalle.

Tämä olisi osa EU-maiden yritystä puuttua pakolaistilanteeseen Libyassa, jossa tuhansia ihmisiä on suljettu elämään epäinhimillisissä oloissa. Maassa on noin 400 000 siirtolaista.

Ensimmäisen kerran pakolaisia kuljetettiin suoraan Libyasta Eurooppaan perjantaina, kun 162 pakolaista Eritreasta, Etiopiasta, Somaliasta ja Jemenistä tulivat lennolla Italiaan.
24.12-17
Sav.sanom.

Jonne Peto

Kalkela, suomen aseviennillä EI OLE mitään vaikutusta tänne tuleviin pakolaisiin. Tänne tulevat nuoret muslimimiehet ovat pääasiassa elintasoaan nostamassa. Suomen pitää myydä niin paljon kuin kaupaksi menee; tukee työllisyyttä ja omaa asetuotannon kehittämistä kriisien varalle. Tuomiojan ja koko vasemmiston näkemys on yhtä tyhjän kanssa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tänne tulevat nuoret muslimimiehet ovat pääasiassa elintasoaan nostamassa.

Totta.USA ja USA aseteollisuus hyötyy joka sodasta ,satojen miljardien bisnes.
Jotkut tekee rahaa ja tiliä pakolaisbisneksellä ,veronmaksajien piikkiin.
Mukava Pajatso .

Matti Loikkanen

"Jos Suomi ei vastaa (aseiden) kysyntään, sen tekevät muut." totta!!!!

En muista Erkki Tuomiojan "jyrähdelleen" koskaan kun Neuvostoliitto-Venäjä "vei" tankkeja, sotilaita ynnä muuta sotatarviketta Baltianmaihin, Puolaan, Tsekkoslovakiaan, Unkariin, Kuubaan, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Ukrainaan, Krimille...........

Marja-Liisa Kalkela

HS: Suomi ei noudata asevientilinjaustaan - Patrian panssariajoneuvo tallentui videolle taistelussa Jemenissä
Sunnuntai 21.1.2018 klo 12.02
Pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini eivät antaneet Helsingin Sanomille haastattelua asevientiin liittyen.

Luikkiko vastuu ministerit "perunakellariin"?

Olli Bäckström

Aika kyseenalaista myydä aseita Persianlahden öljyvaltioille, joiden suhteet al-Qaidaan ja Isisiin ovat olleet salakähmäisiä ja epäilyksiä herättäviä. Pahimmassa tapauksessa puuhakas puolustushallintomme on kytkenyt Suomen osaksi terroristijärjestöjen ja niitä tukevien roistovaltioiden patronus-klienttiverkostoa. Ei näin.

Olli Bäckström

Aivan totta. Isis esimerkiksi rahoitti (ja mahdollisesti rahoittaa yhäkin) toimintaansa myymällä itse suoraan öljyä hallitsemiltaan lähteiltä. Nato-maa Turkissa lienee vieläkin mahdollisuus tankata autonsa Isis-bensalla. Terroristilöpön alkuperää on kuitenkin pikaisella silmäilyllä vaikeampi hahmottaa kuin Patrian panssariautojen valmistusmaata.

Jari Pirppu

Vain Putin ja venäjä saa viedä aseita arabeille,,,ne on sielläkin rauhanaseita-miten nää saamarin komukat ei näe tässä mitään sanomista kremlin/usan suuntaan,,ainoastaan pieni suomi on syntinen,,asevienti työllistäis helposti 500 henkeä lisää ilman näitä kommareiden kitinöitä !

Kaarina Leinonen

Mitenköhän nyt "suu pannaan" kun on tämä "huhhahhei-mies " Trump täällä sekoittamassa eri maapallonosien välisiä suhteita eikä varmaan koskaan lopeta tätä epäjärjestyksen aiheuttamista. Sen verran ihmisen käyttäytymisestä tiedän ettei se rajoittamalla ja "toivomalla" parane.

Kaarina Leinonen

PS. Suvi Linden teki "rahanhimossaan" tosi surkeita asioita. Hävettää olla suomalainen! Mikähän velvollisuus meillä suomalaisilla on kantaa koko maailman taakkaa tämän päivän pakolaisineen, eikö vähempikin yltäkylläisyys riitä. Tärkeintä elämässä on elättää itsensä, perheensä ja ehkä auttaa lähipiiriä jos omaa halua riittää. Emme voi auttaa koko maailmaa siihen ei kenenkään rahat riitä. Viekää ehkäisyn sanomaa sinne missä sitä ei haluta tehdä, ehtona se ettei kaikkia hallitsemattomasti lisääntyviä haluta enää elättää. Islamin-uskonnon on syytä elättää itse omat jälkeläisensä. Jos joku suomalainen tai ns. liikemies heitä haluaa elättää omalla kustannuksellaan HUOM! niin siitä vaan menkää elättämään heitä omaan maahansa. Terveisin köyhä