Perjantai 25.5.2018

Ex-ulkoministeri jyrähtää asekaupoista: ”Periaatteet ovat tälle hallitukselle paperia”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.1.2018 11:53
  • Kuva: EPA/All Over Press
    Kuva
    Erkki Tuomioja.
|

Entinen ulkoministeri, SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja arvostelee kovin sanoin Suomen asevientiä.

– Periaatteet ovat tälle hallitukselle paperia, nyt se on jo faktaa miten suomalaisia aseita on päätynyt Jemenin julmaan sodankäyntiin. Huomio kiinnittyy molempien Niinistöjen käyttämään selitykseen, jossa korostetaan että Saudien johtama liittoutuma toimii Jemenissä sen ”laillisen hallituksen” pyynnöstä. Samalla periaatteella voitaisiin toimittaa aseita myös Syyrian ”laillisen hallituksen” tukijoille, hän kirjoittaa Facebookissa.

Helsingin Sanomat kysyi presidenttiehdokkailta sunnuntaina, on hyväksyttävää, että Suomi myöntää asevientilupia sotaa käyviin maihin, kuten Jemenissä sotivaan Arabiemiraatteihin.

– Suomi noudattaa asekauppasopimuksen yhteisiä kriteereitä ja muita kansainvälisiä sitoumuksia. Jemenin tilanne on erittäin huolestuttava. Arabiemiraatit toimii maassa Jemenin laillisen hallituksen pyynnöstä ja tukena. Siitä huolimatta ­alueen viimeaikaisen huolestuttavan kehityksen vuoksi Suomen tulisi suhtautua uusiin asevientilupiin jatkossa pidättyvästi, istuva presidentti Sauli Niinistö vastasi.

Aseviennin Lähi-itään nosti viime viikolla esiin myös kansanedustaja, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan ja suuren valiokunnan jäsen Paavo Arhinmäki (vas.), jonka mukaan Suomen asevienti on saatava loppumaan Lähi-idän sotaa käyviin maihin.

– Jemenin humanitaarista kriisiä voi verrata Syyriaan. Siitä huolimatta Suomen hallitus on antanut sotilastarvikkeiden vientilupia Arabiemiraatteihin. Nyt asiasta on kiistattomia todisteita, joten hallituksen on aika vihdoin avata silmänsä sille, miten suomalaisia sotilastarvikkeita käytetään Jemenin sisällissodassa, hän sanoi tiedotteessaan.

Valtioneuvosto päätti viime viikolla pidentää Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin varaosatoimitusten osalta. Päätös tehtiin samaan aikaan, kun Patrian valmistamasta panssariajoneuvosta Jemenin sodassa syntyi kohu.

Lue lisää:

Kun sotapanssarista nousi kohu, hallitus päätti jo jatkoluvasta: ”Rikkooko Suomi kansainvälisiä sopimuksia?”

 ”Tämä ei liene yllätys puolustusministeri Niinistölle” – Suomalaisyhtiön panssari kuvattiin Jemenin sodassa

Entisen rauhanturvaajan kova ulostulo: ”Suomi on osaltaan lietsomassa kansainvälisiä konflikteja”

Paavo Arhinmäki haluaa perua Patrian luvan – ”Ilmeistä että voidaan käyttää siviilejä vastaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Asekauppa on osa strategista maanpuolustusta ja sitähän Erkki ei koskaan ole halunnut.
On vain hyvä, että niin kauan kuin meillä on omaa perusteltua puolustustarvetta, että
viemme aseita ja ammuksia. Nimenomaan sen tyyppisiä mitä tarvitsemme omaan puolustuskykyymme.
Tietenkään niitä ei voida eikä pidä viedä maihin joista ne voivat joutua terroristien käsiin, joissa niitä käytettäisiin omaa kansaa vastaan tai joista aseet voisivat kirjaimellisesti paklat itseämme uhkaamaan.

Jemenin tilanne on kaukana mistään noista sillä siellä Iranin tukemat kapinalliset ovat aseellisesti syrjäyttäneet siellä laillisesti vallassa olleen hallituksen joka on pyytänyt apua mailta, kuten Emiraateilta, jonne kyseisiä miehistönkuljetusvaunuja on viety

Mikko Toivonen

Voimme halutessamme toimia myös YK pakolaismäärityksen mukaisesti ja silloin ei rajojemme yli tarvitse päästää ensimmäistäkään "turvapaikanhakijaa" koska jokainen on tullut jo monenkin turvallisen maan läpi jättämättä YK määrityksen mukaista turvapaikkahakemusta.
Meille laillinen turvapaikanhakija voi tulla vain suoraan lentokoneella Tai YK leiriltä kiintiöpakolaisena.
Jemeniläisiä ei juurikaan ole rajojamme kolkutellut. Eritrealaisiakin lähinnä kiintiösiirtoina vaikka haluaisivat Italiaan.
Eritrea muuten on maita, jonne aseitamme ei voida viedä siksi että niitä käytettäisiin oman kansan alistamiseen ja terrorisointiin.

Marja-Liisa Kalkela

– Vuonna 2018 jopa 10 000 pakolaisen on mahdollista tulla riskittä Eurooppaan humanitääristen käytävien kautta, Italian sisäministeri Marco Minniti sanoo italialaislehti La Repubblicalle.

Tämä olisi osa EU-maiden yritystä puuttua pakolaistilanteeseen Libyassa, jossa tuhansia ihmisiä on suljettu elämään epäinhimillisissä oloissa. Maassa on noin 400 000 siirtolaista.

Ensimmäisen kerran pakolaisia kuljetettiin suoraan Libyasta Eurooppaan perjantaina, kun 162 pakolaista Eritreasta, Etiopiasta, Somaliasta ja Jemenistä tulivat lennolla Italiaan.
24.12-17
Sav.sanom.

Jonne Peto

Kalkela, suomen aseviennillä EI OLE mitään vaikutusta tänne tuleviin pakolaisiin. Tänne tulevat nuoret muslimimiehet ovat pääasiassa elintasoaan nostamassa. Suomen pitää myydä niin paljon kuin kaupaksi menee; tukee työllisyyttä ja omaa asetuotannon kehittämistä kriisien varalle. Tuomiojan ja koko vasemmiston näkemys on yhtä tyhjän kanssa.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tänne tulevat nuoret muslimimiehet ovat pääasiassa elintasoaan nostamassa.

Totta.USA ja USA aseteollisuus hyötyy joka sodasta ,satojen miljardien bisnes.
Jotkut tekee rahaa ja tiliä pakolaisbisneksellä ,veronmaksajien piikkiin.
Mukava Pajatso .

Matti Loikkanen

"Jos Suomi ei vastaa (aseiden) kysyntään, sen tekevät muut." totta!!!!

En muista Erkki Tuomiojan "jyrähdelleen" koskaan kun Neuvostoliitto-Venäjä "vei" tankkeja, sotilaita ynnä muuta sotatarviketta Baltianmaihin, Puolaan, Tsekkoslovakiaan, Unkariin, Kuubaan, Afrikkaan, Etelä-Amerikkaan, Ukrainaan, Krimille...........

Marja-Liisa Kalkela

HS: Suomi ei noudata asevientilinjaustaan - Patrian panssariajoneuvo tallentui videolle taistelussa Jemenissä
Sunnuntai 21.1.2018 klo 12.02
Pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini eivät antaneet Helsingin Sanomille haastattelua asevientiin liittyen.

Luikkiko vastuu ministerit "perunakellariin"?

Kari Helstamo

Okei, siis tehdään vaunu, myydään se ja kauhistutaan, kun sitä käytetään sotaan? Täytyykö meidän varmistaa, ettei tekemiämme aseita käytetä sotatoimiin tai jos käytetään, niin sillä on meidän vasemmiston hyväksyntä?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #13

lainaus:
niin sillä on meidän vasemmiston hyväksyntä?

Porvaripuolueilla tuo sopimus ja lakpuoli ole hallussa.

Vasemmisto hyväksy? Mitä VALTIO Suomi on sopinut edm.asiasta ?
Siis Valtio Suomi ei vasurit. Eikö Valtio Suomen pidä noudattaa sopimiaan sopimuksia?
(vai onko Naton kanssa kulisseissa sovittu muuta?)

Kari Helstamo
Vastaus kommenttiin #15

Enpä tiedä mitä naton kulisseissa on sovittu, kun minua ei sinne ole kutsuttu. Turha alkaa viisastelemaan minulle tai alkaa esittämään mikä porukka on milloinkin ollut päättämässä.
Tuomioja on aina äänessä, myytiin sitten aseita ulkomaille tai annettaisiin niitä omille reserviläisille. Siviiliaseetkin pitäisi olla tuon "älykön" mielestä puuvajoissa keskellä metsää.
En ole oikein ymmärtänyt täysin tuota kieltoa, että aseita ei saisi viedä sotaa käyviin maihin. Tarkoittaako se sitä, että jos kimppuumme hyökätään niin meille ei saisi tuoda aseita?
Ja mitä tulee Suomen valtion tekemiin idioottimaisiin sitoumuksiin, niin toki niistä voi luistella, niin muutkin tapaavat tehdä omaksi edukseen. Vai eikö esim. Ryti olisi saanut kusettaa saksalaisia pelastaessaan Suomea?

Olli Bäckström

Aika kyseenalaista myydä aseita Persianlahden öljyvaltioille, joiden suhteet al-Qaidaan ja Isisiin ovat olleet salakähmäisiä ja epäilyksiä herättäviä. Pahimmassa tapauksessa puuhakas puolustushallintomme on kytkenyt Suomen osaksi terroristijärjestöjen ja niitä tukevien roistovaltioiden patronus-klienttiverkostoa. Ei näin.

Olli Bäckström

Aivan totta. Isis esimerkiksi rahoitti (ja mahdollisesti rahoittaa yhäkin) toimintaansa myymällä itse suoraan öljyä hallitsemiltaan lähteiltä. Nato-maa Turkissa lienee vieläkin mahdollisuus tankata autonsa Isis-bensalla. Terroristilöpön alkuperää on kuitenkin pikaisella silmäilyllä vaikeampi hahmottaa kuin Patrian panssariautojen valmistusmaata.

Jari Pirppu

Vain Putin ja venäjä saa viedä aseita arabeille,,,ne on sielläkin rauhanaseita-miten nää saamarin komukat ei näe tässä mitään sanomista kremlin/usan suuntaan,,ainoastaan pieni suomi on syntinen,,asevienti työllistäis helposti 500 henkeä lisää ilman näitä kommareiden kitinöitä !

Kari Helstamo

Nämä amerikkalaisten vihaajat unohtavat, että veteraanit, joista jotkut ovat vielä elossa maksoivat kovan hinnan pelastaessaan maailmaa saksalaisilta. Toisaalta jos he olisivat hoitaneet vai omat asiansa voisimme olla nyt voittajan puolella...