Tiistai 19.2.2019

”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana” – Puolustusministeri jyrähti kaksoiskansalaisista sotilasviroissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2018 11:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ottanut puheessaan suorasukaisesti kantaa kaksoiskansalaisten työskentelemiseen sotilasviroissa. Niinistö haluaa evätä kaksoiskansalaisilta sotilasvirat.

– Tavoitteena on lainsäädäntö, jonka perusteella puolustusvoimien sotilasvirkoihin voitaisiin jatkossa nimittää [ainoastaan] henkilö, jolla on vain Suomen kansalaisuus. Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana. Meillä tulee olla 100-prosenttinen luottamus niihin henkilöihin, joita nimitämme maanpuolustuksen avaintehtäviin. Niin ikään näillä henkilöillä tulee olla 100-prosenttinen lojaliteetti Suomeen, Niinistö sanoi puheessaan Maanpuolustuskurssin avajaisissa maanantaina.

Lakihanke, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn ainakin korkeisiin sotilasvirkoihin, on ollut vireillä pitkään. Ministeri Niinistön mukaan kaksoiskansalaisiin liittyvän lainsäädäntöhankeen päämäärä on ”puolustushallinnon sisäisen turvallisuuden turvaaminen”.

Lue myös: ”Nyt jaetaan kansalaisia eri kasteihin” – Suomenvenäläinen huolestui Sauli Niinistön ja Supon linjauksista

Ministeri Niinistö otti puheessaan kantaa myös muuhun puolustuspoliittiseen lainsäädäntöön. Hän hoputti muun muassa tiedustelulain säätämistä.

– Kun kyse on kansallisesta turvallisuudesta, tulee vastuullisesti toimivien päättäjien kaataa hallituksen ja opposition väliset keinotekoiset raja-aidat, Niinistö sanoi korostaen puolustusympäristön muuttumista ja tiedonsaannin turvaamisen välttämättömyyttä.

– Sotilastiedustelulain päämääränä on selkeästi ulkoisen uhkan torjuminen, vaikka joissain huhutehtaissa luodaankin mielikuvia kansalaistemme sähköposteja urkkivista tiedustelunörteistä, ministeri piikitteli Helsingin Sanomia.

Kolmas keskeneräinen ”merkittävä lainsäädäntöhanke” on Niinistön mukaan maa-alueiden ja kiinteistöjen hallintaa ja omistusta koskeva aloite.

– Yksi mahdollinen hybridivaikuttamista tukeva osa-alue on soluttautuminen yhteiskunnan kriittisten kohteiden läheisyyteen. Tällaisia kohteita ovat tietysti sotilasalueet, mutta kokonaisturvallisuuden näkökulmasta myös monet muut toiminnot, kuten sähkön-, lämmön- tai vedentuotanto taikka –toimitus, Niinistö puhui.

– Pidän tärkeänä, että turvallisuusviranomaisilla on riittävät keinot puuttua tilanteisiin, joissa kiinteistöjä, huoneistoja tai vastaavaa omaisuutta voitaisiin käyttää valtakunnan turvallisuutta vaarantavalla tavalla. Keinovalikoiman tulee olla sellainen, että se antaa tosiasiallisen ja riittävän ketterän mahdollisuuden puuttua tilanteeseen. Jo hallitusohjelma edellyttää tarkentamaan kokonaisturvallisuuden kannalta merkittävien maa-alueiden ja kiinteistöjen hankintaan liittyvää lainsäädäntöä.

Hänen mukaansa ”pelkästään omistajan kansallisuus ei voi olla asiassa keskiössä, vaan tarkastelun kohteena olevan kiinteistön ominaisuudet ja kiinteistön hallinta”. Valtioneuvoston kanslian johtama työryhmä on antamassa asiassa mietintönsä toukokuun loppuun mennessä.

– Näyttäisi siltä, että asian hallitsemiseksi tarvittaisiin yhden lain sijaan useampia instrumentteja. Mahdollisia keinoja ovat puolustuslunastuslain kehittäminen, valtion etuosto-oikeudesta säätäminen sekä EU/ETA-maiden ulkopuolelta tulevien ostajien ennakkovalvontamenettely.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Pitäisikö ajatella niin ettei enää oteta vastaan myöskään muiden maiden miehiä jotka tulevat tänne vapaaehtoisesti puolustamaan Suomea?
Niitähän oli aika paljon muista maista.

Tai että vieraanvallan alla olevia päästettäisiin tänne leikkimään sotaleluillaan .

Jani Pulkki

Venäläisistä sitä kait oikeasti puhutaan ja niitä ei kannata päästää vapaaehtoisesti tai muutenkaan mihinkään asemiin armeijassa, liittolaiset on sitten erikseen.. NATO voi puolestani harjoitella aivan vapaasti ja mitä enemmän sen parempi.

Keijo Lindgren

Uskosi Suomen puolustusvoimiin horjuu.
Yli 70 vuoden näyttö ei tunnu riittävän ja samalla elämme rauhallisinta aikaa sitten Neuvostoliiton kaatumisen.
Median sotahysteria on tehostunut moninkertaiseksi niiden aikojen.

Suurvaltaan uskoimme viimesodassakin mutta itse jouduimme lopun selvittämään.

Timo-Pekka Mustakallio

"Kansallinen turvallisuus"-taikasanoilla on kautta aikain yritetty murtaa yhteiskuntien kansalaisilleen takaamia oikeuksia. Moni nk. sivistysvaltio on kulkenut tuota polkua, ja muuttunut urkintayhteiskunnaksi missä on enää aste-eroja totalitäärisiin hirmuvaltoihin: näin muun muassa muinoin niin valistunut ja vapaamielinen USA, mikä ei mielestäni enää paljoakaan eroa DDR-vainaasta.

Toisinajatelu estää yhteiskuntien sortumisen turmiollisern "groupthink":iin, soketuttavaan yhden sallitun mielipiteen yhteisöön, mikä aikanaan sortuu omaan harhaisuuteensa (mm. yritysmaailmasta tyttu tarinan kaari). Sokea yhteisö on toki eri mukava johtajilleen, jotka näin saavat vaiennettua ikävän kritiikin, virheidensä ikävän paljastumisen (kukaan ei näet ole erehtymätön... etenkään Jussi Niinistö, piina sielulle jos kukaan).

Kaksoiskansalaisuuden omaavien suomalaisten lojaliteetti ei kyseenalaistu pelkän rinnakkaisen kansalaisuuden takia, vaan epälojaalisuus on persoonallisuushäiriö, vika. Se taas ei riipu mitenkään kansalaisuudesta: kukapa ei tuntisi luihua kanssaihmistä, joka pettää luottamuksen jo pienissäkin arjen asioissa, eli on ryhditön? Pidän juuri Jussi Niinistöä, tuota epäisänmaallista natottajaa, epäluotettavana ja selkärangattomana vehkeilijänä, ikävänä parhain päin selittelijänä jäätyään kiinni jostain mokailustaan. Varmaankin hän on kyllä hyvä työrukkanen NATO-jäsenyyttä vänkääville piireille, vähemmistölle: samankaltaiset ovat aiemminkin historiamme aikana uittaneet ajopuu-Suomen liittoihin... jotka sittemmin osoittautuivat hirvittäviksi erehdyksiksi.

Onko nyt niin, että hän ja kaltaisensa "näkevät rikan (väitetyn epäisänmaallisuuden) toisten silmässä, mutteivat huomaa malkaa omissaan"?

Raimo Laakso

Jos ja kun Puolustusvoimien kaksoiskansalainen saa kutsun synnyinmaansa lähetystöön, hänen lienee syytä noudattaa kutsua. Lähetystössä esitettäviin kysymyksiin, koskivatpa ne mitä tahansa, hänen on etunsa vuoksi syytä suhtautua niihin vakavasti ja vastata rehellisesti. Siinä hänen ihmisoikeutensa.