Keskiviikko 23.1.2019

Protesti aktiivimallia vastaan kasvaa – 70 000 jäsenen Insinööriliitto mukaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2018 12:16
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    Insinööriliitto liittyy mukaan mielenilmaukseen. Aihekuvitus.
|

Akavalainen 70 000 jäsenen Insinööriliitto aikoo osallistua SAK:n järjestämään mielenilmaisuun aktiivimallia vastaan 2. helmikuuta. Poliittisessa mielenilmauksessa on mukana myös palvelualojen suurliitto PAM.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo korostaa liiton tiedotteessa, että liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja vastustaa yksittäistä lakihanketta työttömän aktiivimallista, "ei maan hallitusta". Liiton mukaan aktiivimalli ei edusta hyvää lainsäädäntöä, jollaista Suomi tarvitsee menestyäkseen.

– Insinööriliiton mielestä ei ole oikeudenmukaista, että ihminen voi joutua työttömyysturvan leikkausten kohteeksi ilman, että hänellä on mahdollisuuksia vaikuttaa asiaan, Salo sanoo.

– Osallistumalla mielenilmaisuun haluamme liittona osoittaa, että emme ole tyytyväisiä tapaan, jolla hallitus on kehittänyt työelämää ja vaikuttanut jäsentemme asemaan.

Hän muistuttaa maan hallituksen luvanneen kilpailukykysopimuksen solmimisen yhteydessä, että työttömyysturvaa ei enää leikata.

Insinööriliiton mielestä työllistymiseen kannustamisen malli on syytä neuvotella uudelleen – kolmikantaisesti.

– Kaikki viimeaikojen merkittävät yhteiskunnalliset uudistukset on tehty kolmikannassa, ei yhden osapuolen yksipuolisena valmisteluna. Työelämää kehitetään kokonaisuutena ja yhteistyöllä, ei repimällä tai sanelemalla.

Insinööriliitto muistuttaa mielenilmaisun olevan perustuslaissa tunnustettu työntekijän perusoikeus. Tavoitteena on vaikuttaa yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Näin ollen poliittista mielenilmausta ei voi rajoittaa työrauhavelvollisuudella.

Lähde: Talouselämä

LUE LISÄÄ:

”Hallituksen peruttava aktiivimalli” – SAK järjestää poliittisen mielenilmauksen

”Hallitus on täysin kuuro ja sokea, jos sivuuttaa palautteen aktiivimallista” – PAM mukaan SAK:n mielenilmaukseen

Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Onko sinulla itsellä pienintäkään käsitystä siitä mitä tämä aktiivimallin toteutus pitää sisällään? Itselläsi taitaa olla pullat niin hyvin uunissa että on varaa tällaisia idoioottimaisia ja syrjiviä lakeja kannattaa?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #6

Olet siis maksanut veroja sosiaaliturvaasi ja työttömyysvakuutusmaksuja turhaan? Nyt noita vastaan pitäisi tehdä töitä?
Ensin palkasta vero n.30% +ALV 24%.Sitten työttömyyskorvauksesta 20%-24%

Ketkä muut maksaa sosiaaliturvastaan ja esim.sairaspäivärahoista tai kotihoidontuista noin paljon veroja?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #6

Olet siis maksanut veroja sosiaaliturvaasi ja työttömyysvakuutusmaksuja turhaan? Nyt noita vastaan pitäisi tehdä töitä?
Ensin palkasta vero n.30% +ALV 24%.Sitten työttömyyskorvauksesta 20%-24%

Ketkä muut maksaa sosiaaliturvastaan ja esim.sairaspäivärahoista tai kotihoidontuista noin paljon veroja?

Mikko Hämäläinen

Eikös juuri uutisoitu, että aktiivimallia kannattaa ne jotka asiasta vähiten ymmärtävät. Ja uutisoinnista päätellen iso osa kannattajista on nuoria. Miten Kalle muuten suhtaudut mm. tähän aktiivimallin ongelmaan: "Kelan sairauspäivärahaa maksetaan enintään 300 päivää, ja sen jälkeen lääkärin työkyvyttömäksi toteaman ihmisen on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi saadakseen työmarkkinatukea. Tämä järjettömyys on jo vanhaa perua, mutta aktiivimalli tekee touhusta vielä järjettömämpäää. Nyt työkyvyttömän on tehtävä työtä, toimittava yrittäjänä tai osallistuttava työvoimapoliittisiin toimepiteisiin sillä uhalla, että hänen tukeaan leikataan."? Kerro toki

Gun-May Arffman
Vastaus kommenttiin #7

Kalle Kaskinen. Työkyvyttömien osalta tuota asiaa ei ole korjattu vuosikymmeniin, josta myös edellinen keskustelija hyvin kertoi, joten toiveet siitä korjauksesta katoaa kauas tuuleen. Tässä aktiivimallissa on niin monta kohtuuttomiin tilanteisiin joutuvaa sijaiskärsijää, että koko laki on kumottava koska se on täydellisen epäonnistunut.

Sitten on vielä nuo 50+ joiden työllistyminen on lähes mahdottomuus. Lisäksi vuosikymmeniä jo töitä tehneet ovat maksaneet vuosia työttömyysvakuutusmaksuja ja veroja työttömyyden varalle. He ovat oikeutettuja työttömyysturvaan ilman leikkauksia. Minne ne rahat on siirretty, kun nyt työtön ei niistä hyödykkään?

Lento Pro
Vastaus kommenttiin #7

Tuler kalliksii lykätä ulos sontaa ja sitten alkaa jalostaa siitä timantteja.

Samaan aikaan ihmiset menettää luottotietojaan, koska KELAlla ei ole mitään aikomusta lisätä käsittelijöidensä määrää. Siellä on keväällä helvetti irti.

Ja miten yhteiskunta, jossa se, että vakuutusyhtiön lääkäri on evännyt työkyvyttömältä ihmiseltä eläkkeen häntä näkemättä, johtaa myös työttömyystuen alenemiseen (ja myöhemmän päivityksen myötä sitten kumuloituviin karensseihin ja sitä kautta koko ruokakunnan taloudelliseen syöksykierteeseen), voi mistään näkökulmasta katsoen olla tasa-arvoinen tai oikeudenmukainen?

(Ellei ymmärrä yllä olevan syy-seuraus-suhteita, se tarkoittaa, ettei tunne aktiivimallia.)

Jessica Linden

itsekin kannatan aktivoimista mutta tämä laki on niin väärä että se aiheuttaa enemmän pahaa kuin hyvää. Koko systeemi on uusittava niin että pätkätyön teko oikeasti onnistuisi (pari vuotta sitten TE-toimiston täti sanoi siskolleni että ei edes kannata ottaa pätkätyö vastaan kun se vain varantaa sun ekonominen tilanteesi kun jäät niin pitkään ilman mitään rahaa)

Jukka Mattsson

Insinööriliitolta joka on osa AKAVAa tyylikäs päätös joka saa varmana työttömiltä ja työttömyys uhan alaisilta kiitosta.

Liiton johtaja Samu Salo on työssään terävöittänyt sekä vahvistanut liiton toimintaa tavalla joka näkyy ja tuo insinööriliitolle varmana uusia jäseniä.

Erkki Malinen

Kannattais tutustua maantietoon kun meitä verrataan Tanskaan. Jos Suomessa työtön muuttaa vaikka 300km työn perässä mitä se on Tanskassa joutuu naapuri maahan. Onhan se eri asia niitten työttömien ja töitten kohdentuminen sielä kuin täälä.