Torstai 21.2.2019

Kokoomuksen sote-kansanedustaja: ”Vakava riski – maakuntauudistus livahtaa voimaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2018 14:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/ Uusi Suomi
    Kuva
|

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen valmistelema maakuntauudistus on pureksittava ja läpivalaistava, vaatii hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa blogissaan.

Sarkomaan mukaan on olemassa ”vakava riski, että maakuntauudistus livahtaa voimaan huomaamatta valinnanvapauskeskustelun suojissa”. Hän muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on vaatinut muutoksia myös maakuntauudistukseen.

–Pääkysymys on, kyetäänkö 18 maakunnan mallilla turvaamaan yhdenvertaiset palvelut kaikkialla Suomessa. Useissa asiantuntija-arvioissa 18 maakuntaa on pidetty liian suurena määränä suhteessa uudistuksen kunnianhimoisiin tavoitteisiin, kirjoittaa Sarkomaa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän sote-vastaavaksi nimitetty Sarkomaa kertoo, että nyt vain 8 maakunnassa on yli 200 000 asukasta. Tätä on hänen mukaansa pidetty riittävänä asukasmääränä, jotta maakunta kykenee järjestämään kaikki lakien vaatimat sote-palvelut. Hän pohtii, voiko maakuntauudistus törmätä perustuslakiin liian pienien maakuntien vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama asiantuntijaryhmä päätyi viime lokakuussa kritisoimaan maakuntien lukumäärää liian suureksi palveluiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta.

–Keskeinen pohdinnan paikka on myös se, onko maakuntamallissa perustuslakiin kompastuvia kohtia? Ja mitkä ovat uudistuksen suurimmat riskit ja miten niitä voisi vielä pienentää? Tiivistettynä voi sanoa, että mitä enemmän on maakuntia, sitä haastavampaa on turvata yhdenvertaiset palvelut. Sitä vaikeampaa on saavuttaa tehokkuutta ja kustannusvaikuttavuutta.

Maakuntauudistus on osa hallituksen valmistelemaa sote-uudistusta. Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy maakuntauudistuksen myötä maakuntien harteille. Maakunnille valitaan vaaleilla omat valtuustot ja ensimmäiset vaalit on määrä järjestää jo lokakuussa.

Sarkomaa vaatii, että maakuntahallinnosta olisi käytävä ”kunnollinen keskustelu”.

–Tarvetta on vakuuttaville vaikutusarvioinneille etenkin maakuntien välisistä eroista, kantokyvystä ja maakuntahallinnon vaikutuksista ja kustannuksista. On varmistettava, että menot eivät kasva ja että hyötyjä saadaan ihmisten arkeen. Veronmaksajan taakkaa ei ole varaa eikä lupaa lisätä. Tavoite on päinvastainen, Sarkomaa toteaa blogissaan.

Sote-uudistus tuo maakuntauudistuksen ohella valinnanvapausmallin sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.

Hallituspuolueista Sarkomaan edustamalle kokoomukselle valinnanvapaus on ollut poliittisesti tärkeä soten osa-alue, kun taas keskusta on halunnut edistää maakuntahallintoa nykyisten maakuntien pohjalta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Maakuntahallinto on täysin tarpeeton. Jokaisen rehellisen poliitikon on tehtävä kaikkensa, jotta sekä maakuntahallinto, että nyt kaavailtu sotesusi perutaan täysin ja uutta sotea aletaan suunnitella riippumattomien asiantuntijoiden ja kokeneiden palvelujen käyttäjien ja potentiaalisti tarvitsevien opastuksella

Mikko Toivonen

Kaiken tämän tiedämme. Ongelmamme on se ihan pikkuinen, että meidän tiedollamme tai suosituksillamme ei ole vähäisintäkään merkitystä.
Joskus epäilen että näitäkään kommentteja ei lue yksikään poliitikko ja muutenkin enintäin 100 kansalaista, joista noin 50 on aktiivisia kommentoijia eli osallistujia yhteiskunnalliseen ajatteluun

Pasi Käyhkö

Näinhän asia on. Olen muutaman kerran viime syksyn aikana laittanut sähköpostia asiasta hallituspuolueiden ministereille ja edustajille mutta eihän niillä mitään suurempaa vaikutusta ole. Muutamat kiittelevät yhteydenotosta. Poliittiset intohimot ohittavat asian.

Hannu Rautomäki

Poliitikot kamppaavat itsensä kumolleen liian isoon kokonaisuuteen.
Mitä järkeä on uudistuksissa, joita poliitikot itsekään eivät täysin hahmota?
Aiheen sivusta mutta samasta jättipaketista kysyn vaan, että mitä helv.... järkeä on esimerkiksi ajattaa Lahden seudun potilaat Helsinkiin, ja Kouvolan seudun potilaat Kotkaan, vaikka kohdesairaaloissa kapasiteettia ei ole lisätty, ja entiset potilaspaikat paljon lähempänä jäävät käyttämättä?

Esa Auramäki

Valinnanvapauden tasa-arvoinen alueellinen toteuttaminen on täysin mahdoton tehtävä ja perustuslaillinen ongelma. Sori siitä! Lappia on muutama sata kilometriä joka suuntaan ja asukkaita kai vähän alle 200 000. Sinänsä koko valinnan vapaus nyt suunnitellussa muodossa on täysin turha. Jonot saadaan lyhemmäksi lisäämällä henkilökuntaa ja kehittämällä prosesseja.

Anja Koppinen-Niemi

Pitäisikö nyt panna toivo sinisiin, kun heillä ei ole Sotessa omaa lehmää ojassa? Toisaalta heidän hallitustaipaleensa päättyy tämän hallituksen mukana, joten eiköhän heidän äänestämistään ohjaa ihka oma palkkapussi. On Suomi suohon sotkettu, ja tähän on syypää meidän oma hallituksemme lehmineen.

Anja Koppinen-Niemi

Pitäisikö nyt panna toivo sinisiin, kun heillä ei ole Sotessa omaa lehmää ojassa? Toisaalta heidän hallitustaipaleensa päättyy tämän hallituksen mukana, joten eiköhän heidän äänestämistään ohjaa ihka oma palkkapussi. On Suomi suohon sotkettu, ja tähän on syypää meidän oma hallituksemme lehmineen.