Torstai 24.1.2019

”Työtön joutuu kohta ottamaan vastaan mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla” – Aktiivimallille tyrmäys ehdokas Kyllöseltä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2018 16:22
  • Kuva: Alma Talent / Antti Mannermaa
    Kuva
    Europarlamentaarikko Merja Kyllönen on vasemmistoliiton presidenttiehdokas. Hänen mukaansa media ei nostanut aktiivimallia tarpeeksi esiin sen valmisteluvaiheessa.
|

Presidenttiehdokas Merja Kyllönen (vas.) listaa blogissaan vaihtoehtoisia keinoja työttömyysturvan aktiivimallille, joka on joutunut opposition lisäksi myös kansan hampaisiin. Kyllösen mielestä malli on saanut ihmiset takajaloilleen ”aivan syystä”.

Aktiivimallin kumoamiseen tähtäävä kansalaisaloite on kerännyt jo yli 130 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn.

– Jos aktiiviseen työnhakuun kannustava malli ei palkitse aktiivisesta työnhausta, on se lähtökohtaisesti virheellinen. Jos se myös rankaisee siitä, että työtä tai työvoimapalveluja ei etsimisestä huolimatta ole, on kyseessä vain leikkuri, jonka tarkoitus on kaunistaa työllisyystilastoja ja vähentää työllisyyden hoidon kustannuksia, Kyllönen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kyllösen mukaan ihmisillä alkaa tulla mitta täyteen, kun lisäksi vaaditaan kepeästi muuttoa pois kotiseudulta ja lisää mekaanista työhakemusten lähettämistä karenssin uhalla. Etenkin kokoomuksen riveistä on julkisuudessa vaadittu muuttovalmiutta. Lisäksi hallitus valmistelee uutta työnhaun mallia, joka velvoittaisi työttömät hakemaan vähintään yhtä työpaikkaa viikossa karenssin uhalla.

Kyllösen mielestä ”epäoikeudenmukaisuuden tunnistaa kyllä, kun sen näkee”. Hän muistuttaa, että työtä tekevien osuus työikäisistä 18–64-vuotiaista suomalaisista oli vuonna 2016 suurempi kuin kertaakaan 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa. Väestön ikääntymisen ja eläköitymisen takia kuitenkin yhä pienempi osa koko väestöstä on palkkatöissä.

–Työikäisiä pitäisi saada siis entistä tehokkaammin työmarkkinoille. Hallitus ja valtiovarainministeriö on nyt valinnut tien, jolla työttömien toimeentuloa niukennetaan niin radikaalisti, että työtön joutuu kohta ottamaan vastaan mitä tahansa työtä mistä tahansa millä tahansa palkalla.

Kyllösen mielestä aktiivimalliin sisältyy ”suuria suomalaisia arvokysymyksiä, joita vaikeuttaa nopeasti repeävä asuntojen hintaero kasvukeskusten ja maaseudun välillä”. Hallituksen linja kertoo ”puutteellisesta työelämän tuntemuksesta ja hyvin kapeasta ihmiselämän ymmärryksestä”.

–Lisäksi siinä on epäilyttävän ideologinen vivahde. Parannetaan tilastoja ja vähennetään työttömyyskorvausmenoja, mutta ihmisille ei edelleenkään ole tarjolla töitä ja toimeentuloa. Kätevästi työvoiman hinta kuitenkin halpenee eikä valtion tarvitse panostaa aktiiviseen työmarkkinapolitiikkaan, kun kansalaiset ovat riittävän epätoivoisia ja nöyriä työnantajien edessä.

Kyllönen listaa vasemmistoliiton ja ay-liikkeen ehdottamia keinoja aktiivimallin tilalle. Hän haluaisi nostaa työvoimaviranomaisten resurssit pohjoismaiselle tasolle ja yksinkertaistaa karensseja, purkaa byrokratialoukkuja ja kehitellä soviteltua päivärahaa, suunnata kuntouttavaa työtoimintaa paremmin ja lisätä työllistymispalveluja sekä työttömän opiskelumahdollisuuksia ja palkkatukimäärärahoja. Kyllösen mukaan keinoja on, mutta tahtoa puuttuu.

– Nostetaan työttömyysturvan ja asumistuen suojaosa 500 euroon ja ulosoton suojaosaa 800 euroon. Itsensätyöllistämistä voidaan helpottaa ottamalla käyttöön yhdistelmävakuutus ja korottamalla arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 25 000 euroon, Kyllönen ehdottaa.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jairi Palonen

Enemmän kuin se, keitä tänne tulee jos minkälaisia maahanmuuttajia nähdään millaisiksi työehdot muodostuvat, sanelee mihin suuntaan meidän työmarkkinamme kehittyvät. Kuinka helppoa on esimerkiksi saada työtunnit täyteen, mikä ei ole esimerkiksi kaupan alalla itsestään selvää.

Tällä hetkellä kehitys on sen suuntainen, että ei ole olemassa vain kahdet erilaiset työmarkkinat vaan kymmenet työmarkkinat erilaisilla oloilla. Ja vielä sen lisäksi harmaat työmarkkinat, jossa ihmiset saavat sen muutaman euron tunti, jos onnistuvat sen saamaan.

Työmarkkinoiden heikoimmassa asemassa olevilla yhdet palkkatulot eivät enää välttämättä riitä Tässä suhteessa työmarkkinoiden kehitystä voidaan hyvin epäterveenä.Viime aikoina on tehty tutkimuksia, että ihmisiä on yhä enemmän matalapalkka-aloilla, kuten kaupan alalla ja siivousalalla, joilla palkkataso alkaa olla sitä luokkaa, että palkalla ei elä. Yksinkertaisesti ei päästä yli toimeentulominimin, joten täytyy tehdä toista työtä tai sitten hakea toimeentulotukea, esimerkiksi turvapaikanhakijat saattavat suostua tekemään töitä jopa kahden tai kolmen euron tuntipalkalla.
Miten aktiimaalli palvelee- siten että pitkäaikaistyötön saisi sellaista työtä, jolla elättäisi perheensä ja maksaisi asuntovelka

Jaakko Arra

Tätähän kokoomus juuri on vuosikymmenet apupuolueineen ajanut... Suomessa kun ei ole minimipalkkaa laissa voidaan ihmiset AY-liikettä polkemalla laittaa töihin lähes ilmaiseksi. Suosikkina vielä ehdotukset siitä, että näille orjapalkkalaisille sitten valtion kassasta korvataan loput.

Mitäs jos vaan lailla kiellettäisiin ne orjapalkat niin valtiontalous voisi ehkä selvitä vielä jonkin aikaa, kyllä työstä yritykset vieläkin maksaisivat jos se vaan on tekemisen arvoista työtä. Surullista kyllä monen poliitikon vaakakupissa tuntuu painavan enemmän kuinka saada suomalaiset töihin halpatyövoimahintaan, josta siis jää ne valtion verotulotkin enimmäkseen saamatta.

Jukka Laine

Pitkäaikaistyöttömät on lailla asetettava ensisijaisiksi rekrytoitaviksi. Jos työn hakijoiden joukossa on pitkäaikaistyötön, hänet on valittava, jos hän täyttää hakuehdot.

Tietysti työantajien kikkailu hakuehdoissa on kiellettävä. Ja jos valitaan joku muu pitkäaikaistyöttömän sijaan, on valinta peruttava. Sakot eivät riitä.

Pasi Anttila

Kuka laittaa pitkäaikaistyöttömät tähän "jonoon" et kuka on ensimmäisenä jne. Enpä haluis olla työnantajanoilla ehdoilla. Ja jos olisinkin siirtyisin varmaan muaalle yritykseni kanssa.

Sakot ei riitä? Tarkotatko että ihan vankilaan vai sosialisoisko valtio yrityksen?

Saatas ainakin byrokratiaa lisää, siitähän suomalaiset tykkää

Marja-Liisa Kalkela

Bravoo porvarihallitus:

Hypo-pankin pääekonomisti Juhana Brotherus on sanonut aktiivimallin tuovan tilastoihin ”valetyöllisiä”: Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksessa työllisiksi luokitellaan kaikki henkilöt,
jotka ovat tehneet tutkimusviikolla tunninkin töitä.
TS/IS 23.1

Jari Kaisla

Useiden työnantajien ei käytännössä kannata edes palkata enää ketään, sillä uusi aktivointimalli pakottaa jatkossa tekemään työtä lähes ilmaiseksi. Hallitusta lähellä olevat lobbarit ovat tietysti tulevasta hyvillään, sillä voittojen määrä tulee moninkertaistumaan orjatyövoiman avulla.

Jaakko Lautaoja

Mistä alkaen työnantaja on alkanut huolia minkä tahansa työntekijän, vaikkei olisi ammattitaidosta tietoakaan? Vaikka kansanedustajaksi pääseekin tietämättä mistään mitään, yritysmaailma edellyttää, että siitä tekemisestä jotain tuleekin. Se on työnantaja joka sanoo, pääsetkö töihin, ei töihin vain mennä. Töihin päästään.

J.a. Tauriainen

Työnteon kulttuuriko? Kun muistelen 50 - 60 luvun aikoja, ihmisillä oli erilainen ote työntekoon, verrattuna nykypäivään. noilla vuosikymmenillä otettiin vastaa ihan lyhyetkin työt, ilolla vastaan. Nyt kun velkarahalla leivotusta kakusta leikellään
liian suuria paloja, on edessä loputon velkakierre. Tuohon kierteeseen on ajamassa kommunistiset puolueet Antti Rinteen ohjaamana.
Antilla on jäänyt rikkinäinen levy päälle. Hän hokee samaa lausetta vuosikausia. Ompa kumma jos terveiset eivät mene perille, voisi kummastella.
Jos jollakin ihmisellä on vähääkään omaa halua tehdä työtä, hän mielellään muuttaa työnperässä vaikka toisselle mantereelle
Niin on sadattuhannet suomalaiset muuttaneet ympäri maailmaa. Se vain on pieni liikahdus jalkojen sijoilta omassa maassa, jos vain on hiukankaan työhaluja jäljellä.
Kaikilla ihmisillä on velvollisuus tehdä työtä yhteiskunnan palveluiden ylläpitämiseksi.
Mielestäni Antin puheet ovat sitä kuulua vihapuhetta ?

Jari Kaisla

50 ja 60 -luvulla oli hieman erilaiset ajat, jotka eivät enää oikein kelpaa vertailukohdaksi. Työt olivat pääosin yksinkertaisia ja pelkkä halu tehdä töitä riitti kriteeriksi työn saamiselle. Tuolloin oli paljon käsin tehtävää rakentamista ja korjattavaa kaikille vapailla käsiparille. Sittemmin ajat ovat hieman muuttuneet automaation ja haasteellisempien työtehtävien myötä. Nyt pitää läpäistä lukuisia testejä, kilpailla satoja ellei jopa tuhansia muita hakijoita vastaan, omata riittävästi koulutusta ja suhteita, kyetä esittämään CV joka pitää sisällään useiden vuosien työkokemuksen samalta alalta jne. Tämän kaiken lisäksi vielä muu sääntöbyrokratia päälle, joka estää ja monimutkaistaa eri aloille hakemista (lue: alakohtaiset luvat jne).

Mukavahan se on tietysti 40-50 luvun lapsena huudella kun on saanut nauttia eläkeikään jatkuneesta työputkesta. Nykyisin on todella onnellinen yksilö jos saa tehdä töitä 6kk:n ajan ennen kuin tulee ensimmäiset YT:t kun työnantaja haluaa maksimoida voittojaan verrattuna aiempaan vuoteen.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Mukavahan se on tietysti 40-50 luvun lapsena huudella kun on saanut nauttia eläkeikään jatkuneesta työputkesta.

Samaa mieltä.
Joidenkin meidän isoikäpolven ikäisten olisi parempi olla hiljaa työllisyysasioissa.
ME saimme lotto- voiton kun synnyimme siihen aikaan kun Suomessa vielä oli työtä ja työpaikkoja.
Nyt on EU jälkeen myyty yritykset halpamaihin ,koneillistuminen vienyt tuhansia työpaikkoja.
Ennen tehdas kun tuotti hyvin se pykäsi uuden tehtaan rahoilla ja taas oli lisää työpaikkoja.
Nyt ne on pörssiyhtiöitä ja kerää tuotot osakkeeomistajille.
Kun yritys vähentää väkeä osakkeiden arvo nousee.
Globaali markkintalous:Voittojen maximoiminen ulkomaalaisille osakkeenoistajille.
Hyvä esim.on SOTE jossa rahat valuu "pörriäisten" tuottoihin .
1960 aika on ihan eri aikaa kuin 2010 jälkeen.
Välissä on puolivuosisataa 50v.

Pauli Smolander

Kyllä se vaan on paljolti niin, että se työputken jatkuminen on itsestä kiinni. Jos odottaa omaa koulutusta vastaavaa työpaikkaa kotisohvalla, et sieltä tullaan hakemaan, ei työputki kyllä jatku pitkään. Nytkin on kymmeniä tuhansia työpaikkoja, joihin ei löydy tekijöitä, kun "p*skaduunit ei kelpaa. Oma, -50 syntyneen työurani pitää sisällään mm. vuorotyötä meijerissä, ikkunan pesua, p*skaviemäreiden rassaamista, jopa teknikoksi kouluttautuneena, talkkarin hommia, putkimiehen hommia raksoilla, metalliromun purkuhommia, huoltomieshommia, päällikköhommia ja lopuksi oman yrityksen TJ hommia. Aina kun aiempi työ loppui, HENKILÖKOHTAISESTI laitoin itseni liikkeelle raksoille, isännöitsijätoimistoihin jne -paikkoihin, joista oli mahdollista saada töitä. Silloin ei ollut noita TE palveluita, joille ongelman voi siirtää ja mennä kotiin makoilemaan ja oottamaan työhön hakijaa hyvillä tuilla avustettuna. Minulla on tuttavapiirissä mm. useampi nuori, joista 2 ääripäätä. Toinen on koko ajan liikkeessä, laittaa hakemuksia mm. isoihin kauppaliikkeisiin jne, toinen makaa kotona, vetää röökiä ja kittaa kahvia ja pelaa nettipelejä. Sillä ensimmäisellä on jatkuvasti erilasia työpaikkoja, pätkätöitä ja tuuraamisia, kesätöitä jne, mut kumminkin töitä. Lisäksi opiskelee uutta koko ajan. Sitäkautta on myös omaa rahaa ja aktiivinen ote elämään, uskon vakaasti, et myös menestyy elämässään sillä otteella myö 2000 luvulla! Siitä toisesta en tiedä, vaikka molemmilla on ollut samat lähtökohdat elämään.

Jari Kaisla
Vastaus kommenttiin #13

Aika pieni vähemmistö on omasta laiskuudestaan työtön. Useimmat ovat ylikoulutettuja mainitsemiisi "paskaduuneihin" eivätkä työnantajat halua usein sellaisia työntekijöitä. Syitä tähän (haluttomuuteen) voi jokainen pohtia mielessään. Osa työntekijöistä on kertonut, ettei työnantaja halua sellaisia työntekijöitä jotka vaihtavat heti "parempaan" kun sellainen tulee eteen. Itse luulen, että kyseessä on ennemminkin palkkaukseen liittyvä syy. Niin sanotuista "paskaduuneista" kun maksetaan kouluttamattomille ihmisille usein alle työehtosopimusten mukaista palkkaa erilaisilla kepuliverukkeilla. Koulutetumpi ihminen ymmärtää useimmiten mitkä ovat hänen oikeutensa niin ihminen, joka ei ymmärrä on tietysti mieluisampi (halvempi) henkilö "paskaduuneihin". Hyväksikäytön raja on nykyisin niin häilyvä ja sitä käytetään sumeilematta hyödyksi jos vain työntekijä ei itse ymmärrä pitää oikeuksistaan huolta.

Olet oikeassa siinä, että töitä kyllä löytyy jos vain on aktiivinen, mutta lisäisin tähän lauseeseen, että töitä löytyy jos teet niitä lähes ilmaiseksi. En tarkoita nyt mitään kohtuuttomia palkkavaatimuksia, mutta kuitenkin selvästi alle työehtosopimusten mukaisia palkkoja. Varsinkin raksoilla jne. näitä käytäntöjä löytyy yllin kyllin. Siitähän on ollut jo todisteita pilvin pimein viimeaikoina miten osa tekee jo 3 euron tuntipalkalla töitä. Jos ei tee niin tuodaan tekijöitä ulkomailta.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Tuohon kierteeseen on ajamassa kommunistiset puolueet Antti Rinteen ohjaamana.
Ihanko totta? Noinko se on mennytkin -03-19 Kepun 3 ja Kok 1 kauden 16 vuoden aikana?
Miten se Rinne teki sen -14-15 aikana? sdp,vas
-Pääministeripuoluehan oli kok ,rkp,vihr,krst porvaripuolueiden kanssa. Siis se Kepu Vanhasen VM jossa oli työministerinä Sinnemäki (vihr) ja elinkeinoministerinä J.Vapaavuori (kok)-07-11.
Kumpikin kun vastaa työttömyydesstä TEM -ministeriössä.
SDP oli viimeeksi 6 puolueen hallitus-99-03 .Yksin se ei ole päättänyt mistään.
Olisiko se "vastuunkantopuolue" kepu mitenkään kokkareiden kanssa osapuolena työttömyyden kasvuun?

JK.-60 luvulla työstä maksettiin rahaa palkkana ja työ oli vakinainen työsuhde.
Ei tempputyöllistämistä sosiaaliturvaa vastaan kuten kepu,kok on ollut-08 lähtien.

Pasi Anttila

Kyllösen mielestä ”epäoikeudenmukaisuuden tunnistaa kyllä, kun sen näkee"

Epäoikeudenmukaisuuttaa on van niin monenlaista. Esim joku tekee n. 24 päivää töitä kuukaudessa, yleensä iltapainotteisesti, lapset tulee koulusta just kun hän lähtee töihin, ja menevät nukkumaan just kun hän tulee töistä. Hän joutuu ottamaan vastaaan kaikki ylimääräiset työvuorot että pärjäävät, yleensä vapaapäiviä on vain yksi, tämä aiheuttaa väsymystä ja niistä vapaapäivistä ei juuri nauti, ei hän itse eikä laapsetkaan. Kaikki tämä vielä pienellä palkalla ja siitä pienestä palkastakin vielä joutuu maksamaan viideneksen veroja ja muita maksuja.

Joku vois pitää tätäkin epäoikeudenmukaisena.

Pauli Smolander

Kylläösen lääke on lisätä byrokratiaa ja palveluita entistä enemmän työttömille, eli ei niinkään laittaa työttömiä työhön, vaan palvella valtion (VELKA) varoilla työttömiä kotiin. Vanha ja karu totuus kun on et työ on nälän aiheuttamia pakkoliikkeitä. Ja jos huolehditaan, ettei tule nälkä, ei työkään ole tarpeen. Ja jos lähdetään palveluissa ja työllistämisessä siitä, että: työn pitää olla kivaa, sitä voi tehdä sinulle sopivana aikana, huimalla palkalla, mielellään kotona, tai ainakin siistiä sisätyötä viihtyisässä konttorissa, ei työttömyys kyllä ihan kohta lopu, eikä edes vähene. P'skaduuneja löytyy, jopa hyväpalkkaisia, mut ne ei kiinnosta, kun ne ei ole "someseksikkäitä"!

Pauli Smolander

Mielenkiintoista nykymenossa on se, että kaikki näyttää odottavan ja olettavan että joku toinen tekee sinulle onnellisen elämän. Hommaa työpaikan, huolehtii terveellisestä ruuasta ja terveydestäsi ylipäätään. Kukaan ei näytä ottavan vastuuta itsestään, vaan odotetaan ja syytellään, et miksi kukaan ei tee mitään ja jos tekeekin niin ihan väärin. Vasureille se on tyypillistä, heidän kantava ajatus kun on et valtio hoitaa kaiken, mut kun se ei vaan toimi noin, esimerkki löytyy naapurista vähän aikaa sitten ja nytkin mm. Kuubasta ja P-Koreasta. Ylös, ulos ja duunia hakemaan! (Pikkuisen muunneltu hokema mun nuoruudesta!)

Jaakko Arra

Kun se ongelma ei edelleenkään edes ole tämä työttömyys tai työttömyyskorvaukset, vaan poliitikkojen siunaama halpatyövoiman aiheuttama hyvinvointiyhteiskunnan tuho. Ymmärrät varmaan kuitenkin kuinka pitkälti Suomen nykyinen menestys nojaa AY-liikkeeseen ja kohtuullisiin palkkoihin. Jos täällä olisi palkkataso sama kuin Itä-Euroopassa niin ei varmaan valtiontalouskaan kukoista, varsinkaan kun suuri osa väestöstä on juuri eläköitymässä ja sinänsä maailman huippua olevia julkisia palveluita ''korjaamassa''.

Seppo Simonen

Suuret ikäluokat olivat 1945 - 1949 syntyneet jolloin Suomeen syntyi yli puoli miljoonaa lasta ja nyt me kaikki olemme jo eläkkeellä. Oli sellainen kuvitelma että kun me eläköidymme ja syntyvyys ollut jo aikoja luokkaa alle 60000 tästä seuraisi massa työvoimapula. Näin ei käynyt vaan nyt on massa työttömyys.
Valtiolla on velkaa liki 110 miljardia ja nyt pelotellaan korkojen nousulla elikä 1 %-n koron nousu tietää miljarin lisäkuluja.
Työttömyysmenot on kohta luokkaa 5 miljardia vuodessa. Olisi kohtuullista jos Vasemmistoliiton Li Andersson ja Sosialidemokraatti Antti Rinne eivät provoisi, masinoisi ja pelottelisi kansalaisia sillä ongelma on vaikea ja hallitus laittaa itsensä lyötäväksi työttömyyden torjunnassa.

Mika Lundgren

Tuskin otan työtä vastaan millä tahansa palkalla. Sitä paitsi minulle ei ole koskaan työtä edes tarjottu, itse olen aina työtä hakenut eikä sitä ole kukaan tullut tarjoamaan. Mielummin karenssi kuin työ josta ei saa edes palkkaa kun joutuu kuitenkin hakemaan tukia.

Harri Kota-aho

Olihan se helppoa hakea työtä 70-90 luvulla piti vaan mennä kysymään töitä suoraan yrityksestä. Nythän ketjujen ym. Yritysten rekrytointi tapahtuu kasvottoman netin kauttta ,joten työnantaja ei joudu kohtaamaan henkilöä ,joka aidosti haluaa töihin. Nyt on tärkeää hyvä cv tai jopa cv video netissä. Sitten alkaa arpominen onko cv riittävän hyvä ,näyttääkö ihminen riittävän hyvältä ei saa kuitenkaan olla uhka liialla osaamisella tai koulutuksella. Tämä aktiivimalli on ns.aivopieru muistuttaa lähinnä syrjintää ja syyllistämistä työttömille.