Maanantai 21.1.2019

IL selvitti: Toinen kierros tulee sittenkin? Todennäköisyys 55%

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2018 18:10
  • Kuva: Alma Media arkisto / Eriika Ahopelto
    Kuva
    Kaikki presidenttiehdokkaat vaalitentissä Tampereella.
|

Jatkokautta hakevan tasavallan presidentti Sauli Niinistön äänisaalis voi sunnuntain presidentinvaalissa sittenkin jäädä alle 50,1 prosentin, selviää Iltalehden teettämästä Accuscoren vaaliennusteesta. Toinen vaalikierros toteutuu 55 prosentin todennäköisyydellä.

Viimeaikaisissa gallupeissa Niinistön kannatus on ollut selvästi yli 50 prosenttia, vaikkakin kannatusluvut ovat laskeneet vuodenvaihteen lukemista.

Accuscoren tekemän vaaliennusteen mukaan Niinistö saisi presidentinvaalissa 49,2 prosenttia äänistä. Toisena on vihreiden Pekka Haavisto 13,6 prosentin kannatuksella. Ero kolmantena tulevaan Paavo Väyryseen on vain neljä prosenttiyksikön kymmenystä, kun Väyrysen äänisaaliiksi ennakoidaan 13,2 prosenttia.

Vaaliennusteen toteuttanut Accuscoren Tuomas Kanervala selventää Iltalehdelle, että ennuste on tehty analysoimalla tietoa nyt julkaistuista mielipidemittauksista sekä aiempien vaalien äänestystiedoista.

Iltalehden vaaliennuste:

Sauli Niinistö (sit.): 49,2%

Pekka Haavisto (vihr.): 13,6%

Paavo Väyrynen (sit.): 13,2%

Laura Huhtasaari (ps.): 7,8%

Matti Vanhanen (kesk.): 5,0%

Merja Kyllönen (vas.): 4,7%

Tuula Haatainen (sd.): 4,4%

Nils Torvalds (r.): 2,1%

Jaa artikkeli:

Kommentit

Rami Ovaskainen

"Alma-median lehti. Keskustataustainen. Enpä usko."

*****
Miksi keskustataustainen lehti väärentäisi ennusteen niin, että ennuste näyttää täydelliseltä Keskustan nöyryytykseltä - Väyrynen nöyryyttää täysillä Vanhasta ja sen kautta Sipilää ja kaiken kautta Keskustaa?

Pasi Käyhkö

Ei lehti ole tehnyt tutkimusta vaan tämä ennustaja narikka. Kyseinen yritys ei tee itse kyselyjä vaan laskee muiden tuloksista omia ennusteitaan mitkä yleensä menee pahasti pieleen.
Tämähän saattaa kannustaa Kepulaisia Vanhasen taakse Väyrystä vastaan.

Pentti Westerholm

Pohdin tätä siltä kannalta,että jäisi hieman sellainen diktatuurin sivumaku jos peli pantaisiin poikki liian aikaisin..Demokratian kannalta olisi tarpeellista jos päästäisi toiselle kierrokselle.Eikä jäisi sellaista tunnetta,että raha ratkasi, siis se 2 milj.keräystulot.

Tapio Mäkeläinen

Mä en ymmärrä tuota hokemaa yhtään. Jos kansa äänestää niin tulos on se mikä on. Mikä demokratiavaje siinä on ?
Nyt on ollut vapaat vaalit Manun valinnasta asti.
Nämä gallupit rupeaa olemaan jo häiritseviä ja ohjaavia.
Ne pitäisi lopettaa ennakkoäänestyksen alkaessa.

Mikko Toivonen

Minäkään en ole Nostradamus, vaan oikeat vaalit kertovat kuinka käy.
Oma kantanihan on ollut koko ajan se, että demokratian nimissä toivon toista kierrosta.
En kannata Niinistön valintaa, mutta en vastustakaan, koska hän on riittävän kelvollinen ja oikeasti parempaa vaihtoehtoa ei tässä vaalissa ole mukana

Hans Vuomajoki

Toisaaltaan sanon ettei ole , mutta toisaaltaan sanon, että parempiakin on, toisaaltaan tämän hetkisen tietämyksen mukaan sanoisin ehkä, toisaaltaan asian kanssa on oltava varovainen, että toisaalla voin sanoa tarkoittaneeni jotain aivan muuta.