Keskiviikko 24.7.2019

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Luotu: 
23.1.2018 11:46
Päivitetty: 
23.1.2018 11:51
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Konservatiiviäänestäjien äänet voivat keskittyä Laura Huhtasaarelta Paavo Väyryselle, koska Väyrynen kisaa gallupien perusteella vaalien kakkospaikasta, tutkija arvioi.
|

Presidenttiehdokas Paavo Väyrysen gallupsuosio voi näkyä karvaasti kilpailija Laura Huhtasaaren (ps.) presidentinvaalien äänisaaliissa, arvioi emeritusprofessori Heikki Paloheimo Yleisradion Ykkösaamu-ohjelmassa tiistaina.

Paloheimon mukaan niin sanottu taktinen äänestäminen noussee esiin, kun tuoreimmissa gallupeissa vihreiden Pekka Haavisto ja kansanliikkeen Paavo Väyrynen kilpailevat kovimmin kakkospaikasta presidentti Sauli Niinistön takana. Väyrysen kannatus on uusimpien kyselyiden mukaan noussut jo noin 7–8 prosenttiin, kun Haaviston lukema vaihtelee välillä 11–14 prosenttia.

EU- ja maahanmuuttokritiikissä Väyryseen vertautuva Laura Huhtasaari on jäänyt 4–6 prosenttiin ja saattaa kärsiä asetelmasta vaaleissa.

– Ihmiset pohtivat, että mitenkäs nuo Väyrynen ja Haavisto tässä oikein menestyvät. Konservatiivisen linjan kannattajat voivat keskittää ääniään Väyryselle, ”ettei vaan Haavisto tule kakkoseksi” – ja toisinpäin, Paloheimo pohti Ylellä.

Iltalehden Accuscorella teettämässä ennusteessa arvioidaan, että jatkokautta hakevan presidentti Niinistön äänisaalis voisi sunnuntain ensimmäisellä kierroksella sittenkin jäädä alle 50,1 prosentin. Paikasta toisella vaalikierroksella kisaisivat tämänkin ennusteen mukaan Haavisto ja Väyrynen, joista Haavisto voittaisi Väyrysen niukasti (13,6 prosenttia ja 13,2 prosenttia).

Ykkösaamussa vierailleiden tutkijoiden mukaan Accuscoren ennusteen metodi jää kuitenkin turhan epäselväksi luotettavuuden kannalta. Paloheimo kuvaa ennustetta nyt julkistetuilla tiedoilla lähinnä ”hatusta vedetyksi”. Lue lisää: IL selvitti: Toinen kierros tulee sittenkin? Todennäköisyys 55%

– Pidän hyvin todennäköisenä, että vaali ratkeaa jo ensimmäisellä kierroksella, Paloheimo korostaa.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma kommentoi Ykkösaamussa, että ennuste on siinä mielessä linjassa tuoreiden gallupien kanssa siinä, että Niinistön kannatus on supistunut vaalipäivän lähestyessä.

Lue lisää vaaleista:

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Meinasin äänestää eka kierroksella Torvaldsia Nato-kannan vuoksi. Mutta äänestin kuitenkin Niinistöä koska Väyrysen kannatus ollut nousussa ja istuvan presidentin laskussa. Tahdon että länsimielinen ehdokas voittaa ehdoitta. Väyrynen on Venäjän miehiä...

Gun-May Arffman

Tuuleen huutelua tutkijalta. Kansanluonteena olemme sen verta jääräpäistä kansaa, että uskon monen äänestävän ihan niiden omien arvojen pohjalta. Siihen ei median eikä muidenkaan vaikutus yritykset tehoa. Siellä äänestyskopissa onneksi saa raapustaa sen numeronsa rauhassa.

Rauno Järvenpää

Monen monta vaalikonetta näyttää Lauralle selkeetä ykkös paikkaa.Samaten oululainen,merikarvialainen tamperelainen äänestys noin 100000 äänen otannalla Laura puhtaasti ykkönen.Sauli Niinistön kannatus näis on ollu 5-15 prosenttia.Lauran 45-82 prossaa.

Tomi Järvinen

Toivottavasti ei kellään mene niin hyvin että saulia äänestäisi jatkoon. Kyllä se Laura parhaiten tuntuu suomen asioita ajavan. Vaikka onkin nuori niin kyllä se oppii asioita. Näkeehän sen noista vanhoistakin ehdokkaista et virheitä tulee tehtyä kokoajan.

Pekka J. Mäkinen

Musta hevonen saattaa ollakin vaalea otsatukkainen Suomi-hevonen, piteä nuori energinen tamma, tai kuten häntä myös kutsutaan: Suomi-neito ja Elovena-tyttö, Laura Huhtasaari. Hän on myös vaalikoneiden enemmistön suositelluin ehdokas. Esim. MTV:n vaalikoneessa ylivoimainen ykkönen. Huhtasaari oli selvä ykkönen myös Nykysuomen ja Tamperelainen-lehden ja Merkarvia-lehden presidenttikyselyissä. Muutama päivä sitten Hesarissa todettiin että Huhtasaaren tilaisuuksissa on ollu eniten ihmisiä. Myös vedonlyöntikertoimissa Huhtasaari on kakkosena Niinistön jälkeen.

Huhtasaaren haastattelut Ylellä sekä myös MTV:llä ovat olleet muihin verrattuna ja muutenkin poikkeuksellisen törkeitä, ala-arvoisia ja jopa loukkaavia (esim. Ylen Heikel) , että sekin sataa varmasti Huhtasaaren laariin. Kansalaiset saattavat äänestää protestiksi Huhtasaarta.

Naiset ovat olleet äänestysintoisia, ja sekin voi lisätä Huhtasaaren kannatusta.

Joka tapauksessa Huhtasaaresta on tullut jo nyt maassamme suoranainen ilmiö. Hänen rehelliset ja suorapuheiset näkemykset voidaan nähdä, kuten pahantahtoisesti usein väitetään - populistisina- , mutta parempi niin kuin sellaiset näkemykset joista ei saa otetta eikä selvää miten niitä pitää tulkita.

Taisto Orre

Kylläpä Pekka arvelee suomalaisten olevan todella tyhmiä. Laura Huhtasaarta eivät äänestä edes persut. Jokainen osaisi vastata vaalikoneeseen niin että tulisi suosikiksi. Muistelepa Pekka EU-vaaleja. Eniten vierailijoita oli melkein oksentaneella Muutoksen ehdokkaalla, sitten kommunistilla ja heidän äänimääränsä todellisessa vaalissa jäi muutamaan kymmeneen.
Ei vaalikone äänestä kun ihmiset.

Hannu Hyvönen

Nämä ovat yllättävän dramaattiset ja sähköiset vaalit. Kiitos lankeaa Paavo Väyryselle joka on pystynyt television suorissa vaalitenteissä nousemaan selkeästi ykköshaastajaksi Niinistölle presidentin tehtävien ydinasioiden parissa. Nyt puhutaan oikeasti ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja konkreettisella tasolla. Miksi Niinistö oli mukana tekemässä Isäntämaasopimusta Naton kanssa? Miksi Suomesta on tullut lännen sotavoimien arktisen sodankäynnin harjoitusalue? Kun keskustelua käydään ulko- ja turvallisuuspolitiikasta Väyrynen hallitsee mattoa eikä edes Niinistöstä näytä löytyvän vastusta.