Torstai 24.1.2019

Juha Sipilän hämmentävä veto nousi esiin Ylellä – kytki itsensä Matti Vanhasen ”uskomattoman heikkoon” kannatukseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2018 13:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on kytkenyt oman kannatuksensa ja asemansa keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen menestykseen.
|

Politiikan tutkijat hämmästelevät pääministeri Juha Sipilän (kesk.) tapaa sitoa oma asemansa ja jopa jatkonsa puoluejohtajana keskustan presidenttiehdokkaan Matti Vanhasen vaalitulokseen. Tutkijatohtori Johanna Vuorelma ja emeritusprofessori Heikki Paloheimo puhuivat aiheesta Ylen Ykkösaamussa tiistaina.

– Pääministeri on kytkenyt oman kannatuksensa aika vahvasti keskustan ehdokkaaseen, mikä on herättänyt hämmennystä ja kysymyksiä. Minkä takia hän toimii näin, poliittisesti aika riskialttiilla tavalla? Vuorelma mietti lähetyksessä.

– Keskustan sisällä tämä oletettavasti herättää kysymyksiä – ja myös laajemmin, koska on kyse Suomen pääministeristä.

Sipilä kommentoi Vanhasen vaalimenestyksen ja oman asemansa kytköstä pääministerin haastattelutunnilla tammikuussa puolivälissä. Hän ei sulkenut pois sitä, että presidentinvaalien lopputulos voi vaikuttaa myös hänen jatkoonsa keskustan johdossa.

– Se on kokonaisuus ja presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen. Se selviää huhtikuuhun mennessä, kun puoluevaltuuston kokouksessa viimeistään oman ilmoitukseni teen, Sipilä sanoi radiohaastattelussa.

Erityisen yllättäväksi Sipilän julkisen sanavalinnan tekee se, että Vanhasen suosio on keskustalaisittain hyvin heikkoa. Uusissa gallupeissa hänen kannatuksensa liikkuu 3–5 prosentissa.

– Matti Vanhasen kannatus on uskomattoman heikko, sanoo Heikki Paloheimo.

Mikäli Vanhasen vaalitulos on niin alhainen kuin gallupit ennustavat, syntyy keskustan sisällä Paloheimon mukaan ”kohtalaista kuplintaa, joka tulee vaikuttamaan myös hallitustyöskentelyyn”.

– Tältä pohjalta ymmärrän, että pääministeri Sipilä yrittää nyt aktiivisesti patistaa oman puolueensa äänestäjiä asemoitumaan oman puolueen ehdokkaan taakse.

Lue lisää vaaleista:

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Nyt rikotaan ennätystä: Jo 30 % suomalaisista äänestänyt – kuka kerää ennakkoäänet?

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markus Kilpijoki

Jos "oman" puolueen ehdokas nyt lähtökohtaisesti on vain huono, niin mikään ei estä ihmisiä äänestämästä jotain mieluisampaa vaihtoehtoa.
Toisinkuin eduskunnassa, vaaliuurnilla saa/tulee/voi vielä äänestää omantuntonsa mukaan.

Jukka Kytöjoki

Noilla hallitusen otteilla moni äänestäjä "taktikoi" äänestämällä Paavoa, jolla ei myöskään ole mitään mahdollisuuksia presidentiksi. Ihan vaan nöyryyttääkseen Sipilää sillä, että Paavo voittaa Vanhasen kevyesti.

Juhani Vinberg

Juha, i ole tapan hirttä hommaa kesken Väyrysen väyrily ei ole sinun vikasi. keskustan puoluevstuusto saa erottaa äyrysen ja Keminmaan alaosan sitten syksyllä. Jatksetaan homma, kun on hyvin alkuun päästy. Muista kuitenkin soteuuistuksessa kuunella nitä ammattilaisia, jotka sotea tekevät. Insinörin ylpeys västykööt nöyryyden tieltä.

Kenneth Ainetdin

Ei Sipilän lausunnossa ole mitään ihmeellistä eikä kummallista. Tämä noudattaa sitä samaa linjaa mitä hän ajaa koko ajan. Tulos tai ulos, eikös se ollut niin?

Kun kansa nyt ymmärtää sen, ettei hallituksen toimilla voi olla vaikutusta tämänhetkiseen noususuhdanteeseen niin irtopisteiden keruu on mennyt itseensä!

Kaikki hallituksen esitykset yhtä lukuun ottamatta ovat huonosti valmisteltu eivätkä lakien vaikutusarvioiden laskentakaavat kestä päivänvaloa. Roiskitaan lakiesityksiä ja lausuntoja ympäriinsä. Tämä lausunto on vain yksi lisää.

Per-ole Stenman

Ei kuka äänestä keskustalaisia enä kuin ittse keskustalaisa ja Jos sipilä olisi jossain vaalessa se tule näyttä niin ruma tuloksen että keskusta ei ole nähnyt jotain vastava. Ihmettelen kuin Sipilä luule olvan niin suosittu että voi vaikka jaka muille. Ymmärtäisi nytt vaan häipyä sinne Kempeleen takaisin mistä tuli.

Esa Kivivuori

Sipilä on väsynyt. Sinänsä nerokaskin tapa kytkeä mahdollinen mutta ei julkituotu lopettamishalu presidentinvaaliin. Samalla Sipilästä tulee "reilu jätkä", joka otti inhimillisen vastuun puoluetoverin menestyksestä. Ei paha.

Teijo Myllylä

Kyllä Sipilä on itse kannatuksensa anasinnut ja hankkinut. Miljonääriveljet ja maajussit taputtaa käsiään. Sotesotkut, hallintorekisterit ja maakuntahallitus on heikko esitys. Kikystä ei riemuitse muut kuin rahamiehet. Lopettaisi jo politikoinnin, ei tule ikävä.

Jonne Peto

Sipilän ero olisi pelastus suomelle. Sipilän "pakolaiset tulkaa asuntooni" kutsu on maksanut yli miljardi euroa per vuosi. Sipilän maakuntahallinnon hintaa ei tiedä kukaan, mutta halpa se ei ole. Maakunnista ihmiset muuttavat kaupunkeihin, mutta hallinto jää täysimääräisenä hallinnoimaan .. jotain. Sipilän kuprut sukulaisten bisneksissä .. jne jne..