Keskiviikko 23.1.2019

Laura Huhtasaari kehui Jussi Niinistön linjaa HS-tentissä: ”Sotilaskomentajan pitää luopua toisesta kansalaisuudesta”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2018 16:40
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari antoi yllättävät kehut siniselle ministerille. Arkistokuva.
|

Presidenttiehdokkaat tyrmäävät puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) halun evätä kaksoiskansalaisilta sotilasvirat lukuun ottamatta Laura Huhtasaarta (ps.), jolta tuli kehut.

Lakihanke, joka estäisi kaksoiskansalaisilta pääsyn ainakin korkeisiin sotilasvirkoihin, on ollut vireillä pitkään. Niinistö sanoi maanantaina Maanpuolustuskurssin avajaisissa, että ”viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”. Ehdokkailta kysyttiin asiaan kantaa Helsingin Sanomien ja Ilta-Sanomien vaalitentissä.

Matti Vanhanen (kesk.) sanoi, että kyse ei ole viidennestä kolonnasta.

–En hyväksy tätä puhetta, Vanhanen sanoi.

Vanhanen huomautti, että monet syntyvät kaksoiskansalaisiksi. Hänen mukaansa ei voi ajatella niin, että kaksoiskansalaisille tulisi kategorinen virkakielto. Hän myös muistutti, että Puolustusvoimissa suurin osa on siviilivirkoja.

Nil Torvalds (r.) huomautti Niinistöön viitaten, että poliittisissa puheenvuorossa ”saisi olla tyyliäkin”.

Pekka Haavisto (vihr.) tyrmäsi puheet jo aiemmin Twitterissä ja lisäsi tentissä, ettei pidä kaksoiskansalaisia lähtökohtaisesti turvallisuusriskinä ja ministeriltä oli väärin esittää edellä mainittu ajatus.

Sauli Niinistö sanoi, ettei pidä ehdotusta ”kovin hyvänä”. Niinistö kuitenkin kannatti keskustelua aiheesta ja sanoi, että on hyvä käydä läpi, miten asiasta Suomessa ajatellaan. Hän mainitsi vastavuoroisuuden ja sanoi, ettei hänellä ole asiaan ehdotonta kantaa.

Paavo Väyrynen kehui edellisiä puheenvuoroja ja sanoi, ettei hänellä ole niihin lisättävää.

Tuula Haatainen (sd.) sanoi pitävänsä Jussi Niinistön puheita tyypillisenä pelon lietsontana ja totesi, että huippuvirkoihin seula on joka tapauksessa tiukka ja myös turvallisuusnäkökohdat selvitetään.

Huhtasaari sanoi, että ministeri on puheissaan ”oikeilla jäljillä”. Huhtasaaren mielestä esimerkiksi komentajan tulisi luopua mahdollisesta toisesta kansalaisuudestaan, kun hän ottaa tehtävän vastaan. Tentin juontajat naurattivat yleisöä toteamalla, että kyseessä taitavat olla ensimmäiset perussuomalaisen kehut siniselle ministerille. Huhtasaari heitti, että ”se on uutinen”.

Perussuomalaisten hajoamiseen johtaneesta puoluekokouksesta lähtien sinisiin loikanneet ja vanha viiteryhmä ovat olleet riitaisissa väleissä.

Merja Kyllönen (vas.) totesi vielä lopuksi, ettei Suomen toimintamalli voi olla sellainen, että ihminen on syyllistetty jo valmiiksi. Hän myös kertoi isänsä suvun tulevan ”hyvinkin vahvasti Venäjältä”.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Invenius

Onhan se nyt kestämätöntä, että sotilaskomentajina toimisi sotatilanteessa henkilöitä, joilla on myös Venäjän kansalaisuus. Tälläinen henkilö, joka ei voi luopua Venäjän kansalaisuudesta, voisi epäröidä antaa esim. tykistökeskitys komentoa venäläisiä hyökääjiä vastaan.

Jaakko Arra

Täh. Luuletko ettei talousliberaali oikeisto tee lehmänkauppoja? Tai kannata elintasosiirtolaisuutta? Suomen talouden ja edun vastaisempaa epäisänmaallisempaa porukkaa saa hakea. Mee nyt sitten vielä äänestämään Niinistöä...

Pentti Westerholm

Sydän on varmaan kaksoiskansalaisillakin,mutta kun tarvitaan sitä isänmaan puolesta niin kumpaan hän kallistuu.Suomen eri lajien maajoukkueissaa on paljon ulkomaalaissyntyisiä pelaajia.Hyvä niin,mutta kun maammelaulu kajahtaa niin ollaan hiljaa.Vai ovatko sanat liian isänmaata korostavia.Ehkä Finladia hymni tai Porilaisten marssi sopisi paremmin.
Eli tosipaikan tullen kenen lauluja laulat?

Ilkka Tikkanen

Ei missään nimessä kaksoiskansalaisuuden omaavaa armeijan johtovirkoihin, eikä stragesisesti tärkeille paikoille. On ķyse suomalaisten turvallisuudesta yksiselitteisesti. Tätä asiaa eivät pressaehdokkaat uskalla sanoa suoraan,mutta näin se menee. Huomioikaa äänestäjät tämä elintärkeä asia.

Helena Vitikainen

Olen täysin samalla kannalla Niinistön kanssa . Haapalalla kun on hirvittävä Laura synkrooma niin pitipä heti piikitellä Lauraa
TAIDAT OLLA AINOA PERSU JOKA KEHUU SINISIÄ on nämä toimittaja meillä fiksuja olevinaan .
Ei tuossakaan tentissä ollut muita järkeviä kuin Laura kyllä olen hänen kanssa samaa mieltä ei kaksoiskansalainen voi olla missään valtion virassa jos tulee valituksi on luovuttava toisesta kansalaisuudesta luulisi tämän ymmärtävän jokainen

Timo Hietanen

Eli Moskovassa syntynyt Mihailovits Suomen armeijan komentajaksi ? Taskussa
kaksoiskansalaisuus, Venäjän ja Suomen passit. "Tulkaa tänne, niin saatte leivän
päälle voita !". Sama vesseli myös pressaksi ? Mitä aivopieruja meillä on ehdok-
kaina - paitsi Laura ?