Keskiviikko 23.1.2019

Professorien arviointiraportti julki – Vihreiden Aalto: ”Suomen asema koulutuksessa vajoaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2018 18:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto vaatii jälleen Juha Sipilän (kesk.) hallitusta perumaan tehdyt koulutusleikkaukset.

Aalto viittaa talouspolitiikan arviointineuvoston tänään julkistamaan raporttiin. Talous- ja yhteiskuntatieteiden professoreista koostuva neuvosto toteaa, että suomalaisopiskelijoiden tulokset kansainvälisissä vertailuissa ovat laskeneet ja kokonaan ilman toisen asteen tutkintoa jää nyt entistä useampi. Se muistuttaa, että teknologisen kehityksen myötä myös työelämän osaamisvaatimukset kasvavat.

–Suomen asema koulutuksen kärkimaana vajoaa. Suunta on käännettävä nyt. Hallituksen koulutusleikkaukset ovat pahentaneet tilannetta. Koulutusleikkaukset on peruttava ja samalla on tehtävä uudistuksia, jotka auttavat nuoria pysymään ja menestymään koulutiellä, toteaa Aalto.

Talouspolitiikan arviointineuvosto kertoo raportissaan kannattavansa hallituksen tekemiä uudistuksia kuten päivähoitomaksujen alentamista sekä ammatillisen koulutuksen uudistusta, vaikka korostaakin, että näihin sisältyy myös kysymysmerkkejä.

Huolta neuvosto kantaa myös yliopisto-opintoihin jatkavien määrästä ja osuudesta, jotka ovat kääntyneet laskuun. Lääkkeeksi se suosittaa uusien koulutuspaikkojen avaamista. Tätä tukee myös Aalto.

–Sen korjaaminen onnistuu vain lisäämällä resursseja. Opintoja voi suorittaa vain, jos tarjolla on opetusta. Aloituspaikkoja voidaan lisätä vain, jos siihen on rahoitus. Siksi hallituksen koulutusleikkaukset on peruttava.

Vihreät on toistuvasti arvostellut Sipilän hallitusta koulutusleikkauksista ja aiheesta tuli yksi puolueen vaaliteemoista viime kevään kuntavaaleissa.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Vihreät ei arvostellut Vanhasen II aloittamaa julkisenpuolen säästöjä,
koulu- uudistusta Virkkusen aikana-07-11
,eikä koulutuksenleikkauksia Kataisen hallituksessakaan -11-14.
Kuuluu samaan leikkaussarjaan kuin kuntauudistus jossa kouluja vähennettiin ja yhdisteltiin säästöjen vuoksi.Mitkä oli sovittu EU-07 hallitusohjelmaan.
Vihreät oli kummassakin hallituksessa.

Vanhasen II-hallituksen (Kepu,kok,Rkp,Vihr.)
tilaama USA konsulttifirmakin MacKinsey kehoitti koulu-uudistusta yritysten tarpeiden mukaan ja jopa maksulliseksi hitaasti valmistuvien kohdalle.

Heikki Paananen

Tympäisee tämä Vihreiden harjoittama reaktiivinen politiikka. Miksi ongelmien torjuntaan ei voi ryhtyä, kun ne ovat ennustettavissa, vaan pitää odottaa, että ne aktualisoituu? Kykenemättömyys syy-seuraussuhteiden ymmärtämiseen? Rääkymisen heikko sietokyky? Vihreän logiikan puusilmäinen noudattaminen?