Tiistai 19.2.2019

Presidenttitentistä selkeä ei aseviennille Arabiemiraatteihin – taustalla kohu suomalaispanssarista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.1.2018 19:21
Päivitetty: 
24.1.2018 12:57
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidenttiehdokkaista Matti Vanhanen (kesk.) ja Sauli Niinistö olivat vahvasti samoilla linjoilla asevientivastauksissaan. Kumpikaan ei kritisoinut jo tehtyjä päätöksiä, muttei jatkaisi asevientiä Arabiemiraatteihin. Arkistokuva.
|

Presidenttiehdokkaat suhtautuvat kriittisesti asevientiin Arabiemiraatteihin, mistä on noussut kohu Jemenin sodassa nähdyn suomalaisen panssariajoneuvon takia. Tosin ihan kaikki eivät päässeet asiasta lausumaan Sanoman presidenttitentissä.

Valtio-omisteisen Patrian panssariajoneuvo näkyi emiraattien käytössä Jemenin sodassa Arabiemiraattien uutistoimiston videossa. Patria myi vuonna 2015 Arabiemiraatteihin 40 AMV 8x8 panssaroitua miehistönkuljetusvaunua.

Käsiäänestyksessä vain Paavo Väyrynen nosti kätensä puoliväliin, kun kysyttiin voiko asevientiä jatkaa. Väyrynen katsoi, että asiaa olisi hyvä selvittää tarkemmin ja olla aseviennissä jatkossa pidättyväinen. Nils Torvalds (r.) kuvaili ehdokkaiden olevan pitkälti samaa mieltä siitä, että kuvio ei ole mennyt aivan nappiin.

Sauli Niinistö otti aiempaa jyrkemmän kannan ja sanoi suoraan, että asevientilupia ei pidä enää myöntää. Aiemmin hän on puhunut pidättyväisyydestä. Nyt hän sanoi, että asia on linjattava uudelleen.

–Minusta tästä eteenpäin on syytä olla pidättyväinen eli ei siis myöntää lupia niin kauan, kuin tilanne on se, mikä se Jemenissä nyt näyttää olevan, Niinistö sanoi.

Niinistö huomautti, että tilanne oli toisenlainen, kun lupa myönnettiin pari vuotta sitten, eikä Arabiemiraattien osallistuminen sotaan ollut niin tiivistä, kuin se nyt näyttää olevan. Niinistö ei kritisoinut jo tehtyjä päätöksiä.

Samoilla linjoilla oli Matti Vanhanen, joka myös sanoi, ettei jatkaisi asevientiä, mutta pitäisi harkinnan tarvikkeiden osalta. Niinistö lisäsi olevansa Vanhasen linjoilla tarvikkeista siinä mielessä, että valtio voi joutua hankalaan tilanteeseen valmistajien suhteen, jos varaosia ei voikaan toimittaa, kuten sopimuksissa sanotaan.

Valtioneuvosto päätti toissa viikolla pidentää Patrian asevientilupaa Arabiemiraatteihin varaosatoimitusten osalta. Päätös tehtiin samaan aikaan, kun Patrian panssariajoneuvosta Jemenin sodassa syntyi kohu. Niinistö sanoi, ettei ollut päätöksestä tietoinen, mutta arveli hallituksen pitäneen sitä alkuperäisen sopimuksen täyttämisenä.

Vanhanen myös huomautti, että aseviennillä on merkitystä Suomen oman volyymin kannalta ja tästä tasapainosta joudutaan pitämään kiinni. Hän korosti, ettei ole helppo tehdä puhtaan kielteistä päätöstä aseviennistä.

Hallituksen linjaa pääsivät keskustelussa kritisoimaan Pekka Haavisto (vihr.) ja Tuula Haatainen (sd.). Haatainen huomautti, että asevientilupa voidaan perua ja keskeyttää, jos on selvästi näkyvissä, että aseita käytetään siviilejä vastaan. Haavisto huomautti, että ulkoministeriö vastusti luvan myöntämistä, mutta asiassa edettiin lopulta puolustusministeriön tahdon mukaan.

Niinistö kuittasi, että valtioneuvoston päätös oli kuitenkin selkeä.

Norja on keskeyttänyt aseviennin Arabiemiraatteihin sodan takia. Jemenissä on arvioitu olevan käynnissä humanitäärinen katastrofi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Vasemmisto yht.54 -146 porvaripuolueet-03-19 on päättänyt tuonkin vähemmistönä vai?
Vihr.porvarit -07-15 Kepu,kok hallituksessa.
Soini keksimä vihervasemmisto ontuu vähän ,aivan kuten oppositiossa "työväenpuolue" PS/Sinis. olikin porvaripuolue.

Mikko Toivonen

Olen sitten ilmeisesti ihan eri mieltä jokaisen presidenttiehdokkaan kanssa kun minulla ei ole mitään estoja myydä sotakalustoa esimerkiksi Emiraatteihion tai Saudeihinkaan. Burmaan en kuitenkaan myisi. Siinä se raja eli jos aseita mahdollisestikaan tarvottaisiin omaa kansaa vastaan niin silloin ehdoton ei. Samoin jos on todennäköistä että joku valtio yksipuolisesti lähtee toisen valtion maita valloittamaan. Mikään noista ei Emiraatteihin ja Jemenin sotaan päde vaan Vieraat on Jemeniin kutsunut sen laillinen hallitus kukistamaan taas kolmannen maan inspiroimaa aseellista kapinaa.

J.a. Tauriainen

Voi, voi noita päättäjiä ?
Minulla ei mene jakeluun sellainen ajatus, että pannaan esteitä suomalaiselle aseviennille. Sitä pyöritetään ja makustellaan monelta kantilta.
Kaikki aseet joita valmistetaan sotilaskäyttöön on tarkoitettu juuri sotaa varten. Ajattelen niitä omavanhurskaita politiikkoja, jotka vastustaa asevientiä, ovat syvästi suomettuneita. Kun olen seurannut presidentti ehdokkaiden mielipiteitä yleisestikkin, niin kyllä minun täytyy todeta, että ehdokkaista vain kaksi , ei ole suomettuneita, joilla on selkokielinen suomalaisuus esillä, ja he ovat Laura Huhtasaari ja Nils Torvalds.
Vahinko vain on se, että media on pannut kaikki suomettuneet ehdokkaat paremmuusjäjestyksessä etusijalle.
Suomen pitäisi edistää asevientiä kaikkiin suuntiin maailmassa, ja lopettaa omavanhurskas viennin kieltäminen.
Myöskin Ottavan sopimuksesta tulisi irtaantua ja ruveta valmistamaan miinoja.
Suomalaisten asettamiin miinoihin en tiedä yhtenkään lapsen tai sivilin suomessa loukkaantuneen. Suomen armeija tekee ja on tehnyt aina miinakentistä kartat. Toisin kuin monet muut maat.
Miinojen kieltämisellä haluttiin antaa pysyvä lupa suomelta venäjälle käyttää jalkaväki miinoja. MIKSI ? Tuohon voisi parhaiten vastata Halonen ja Huhtasaari.