Keskiviikko 23.1.2019

Suomalaiset lisäisivät presidentin valtaa: ”Kansakunnan erotuomarille” oikeus hajottaa eduskunta?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 08:23
Päivitetty: 
24.1.2018 08:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Suomessa presidentti voi nykyisin hajottaa eduskunnan vain pääministerin aloitteesta.
|

Suomalaisten enemmistö lisäisi presidentin oikeuksia koskien esimerkiksi eduskunnan hajottamista. Tuoreen kyselyn tuloksia nähtävissä graafissa alla.

Tasavallan presidentille toivotaan lisää valtaoikeuksia, kertoo Elinkeinoelämän Valtuuskunta EVAn Arvo- ja asennetutkimuksesta. Tutkimuksessa kysyttiin, kuinka paljon valtaa presidentillä pitäisi olla yhteensä 17 eri asian tai asiakokonaisuuden osalta.

Suomalaisista 60 prosenttia olisi valmis antamaan presidentille melko paljon valtaa esimerkiksi eduskunnan lainsäädäntötyöhön, eduskunnan hajottamiseen sekä hallituksen muodostajan valitsemiseen.

– Tuloksen vahvuutta voi pitää yllättävänä, koska ylimpien valtioelimien välistä vallanjakoa Suomessa on parlamentarisoitu ja presidentin valtaoikeuksia karsittu määrätietoisesti jo noin 30 vuoden ajan, sanoo EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto tiedotteessa.

Haavisto katsoo kyselyn vastausten kertovan siitä, että presidentin valtaoikeuksia on ehkä karsittu kansalaisten mielestä liikaa.

– Kyse on myös siitä, että kansalaiset kokevat, että presidentti voisi toimia jonkinlaisena kansakunnan erotuomarina. Hän voisi viheltää pilliin, kun hallituksen muodostaminen ei ota onnistuakseen, kun hallituksen toiminta halvaantuu erimielisyyksien vuoksi tai kun hallitus tuo eduskuntaan lakiesityksen, joka on perusteltu huonosti tai valmisteltu puutteellisesti, Haavisto sanoo.

Suomessa presidentti voi nykyisin hajottaa eduskunnan vain pääministerin aloitteesta.

 

 

Presidentin valtaa koskeva kysely on osa EVAn vuoden 2018 Arvo- ja asennetutkimusta.

Presidentinvaltaa koskevassa kyselyssä vastaajia pyydettiin arvioimaan sopivaa presidentinvallan määrää riippumatta siitä, mikä vallanjako nykyään on. Tulokset perustuvat 2 073 henkilön antamiin vastauksiin. Virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 2.–15.1.2018. Vastaajat edustavat koko maan aikuisväestöä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Mikähän olisi sellainen koalitio joka teitäkin tyydyttäisi. Yleenshän on niin että kun uusi hallitus on saatu menee viikko kun sitä jo samat ihmiset ovat haukkumassa.

Kaikki jotka haukkuvat eduskuntaa ja hallituksia kaikenaikaa, oli hallitus mikä tahansa voisi miettiä että onkohan omat odotukset liian korkeita. Pitäis muistaa myös että hallitus ei ole vain sinua varten vaan sen pitää katsoa koko kansakunnan etua

Pasi Anttila

Toisaalta taas tällä "natologiikalla" se pitäisi tehdä välittömästi koska KANSA sitä haluaa. Hallitustenhan pitää tehdä aina juuri niinkuin KANSA haluaa tai ei halua kuten ei pidä liittyä natoon koska KANSA ei halua. KANSAN olisi ehkä pitänyt saada päättää myös suomen edustajat näihin Etelä-Korean hippohiihtoihin ja puulaakitason jääkiekko turnaukseen.

Tuliskohan minusta hyvä populisti:)? No KANSAhan senkin tietää

Hannu Rautomäki

Nykyisin presidentillä on lähinnä seremoniamestarin ja moraalia arvioivan puhuvan pään rooli vailla todellisia valtaoikeuksia.
Voimakas Kekkonen oli heikolle Koivistolle kauhistus, ja ensitöinään leikkasi omat oikeutensa lähes olemattomiin, ja siihen on ollut seuraajienkin tyytyminen.

Per-ole Stenman

Jepp pitäi kaata hallitus koska nämä edustajat on ottanut oikein urakalla hankaloitta ihmisten elämä kaiken tavoin leikkamalla eläkeläseltä sairalta ja vanhuksilta mutta niinhän se on kuin ittse on niska myöten lihapadassa niin miksi sitten välittäsi muista ja Sipilä sai idea että ei rikkailta voidan leikata koska sitten hän leikkaisi omasta.