Torstai 21.2.2019

Presidentinvaalit: Ennakkoääniä annettiin historiallinen määrä – Satakunta ja Lappi erottuvat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 08:50
Päivitetty: 
24.1.2018 09:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Presidentinvaalien ennakkoäänestäminen oli historiallinen vilkasta äänimäärällä mitaten.
|

Presidentinvaaleissa on annettu ennätyksellinen määrä ennakkoääniä. Keskiviikkoaamun lukujen mukaan 1 533 352 suomalaista kävi äänestämässä ennakkoon. Ennakkoäänestys päättyi tiistaina.

Aiempi ennakkoäänten ennätys oli vuoden 2012 presidentinvaalien toiselta kierrokselta, jolloin ennakkoääniä kertyi 1 527 737 kappaletta. Äänestysprosentti oli ennakkoäänissä tuolloin korkeampi kuin nyt, sillä tuolloin ennakkoon äänesti 36,6 prosenttia kaikista äänioikeutetuista. Nyt vastaava prosentti on 36,1. Äänioikeutettujen määrä on siis kasvanut.

Aktiivisinta ennakkoäänestäminen on ollut Satakunnassa (42,6 %) ja Lapissa (43 %), joita pidetään ennakolta Laura Huhtasaaren ja Paavo Väyrysen vahvoina alueina.

Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi tiistaina Uuden Suomen haastattelussa, että tyypillinen ennakkoäänestäjä on kaupunkikeskustojen ulkopuolella asuva yli 65-vuotias henkilö.

–Jos miettii, keitä maalla asuvat eläkeläiset äänestävät, niitä ehdokkaita se suosii, hän pohtii ennakkoäänestämisen suosion merkitystä.

– [Paavo] Väyrynen ja [Matti] Vanhanen ehkä tässä nyt sitten suhteessa tulevat pärjäämään ennakkoäänissä paremmin kuin vaalipäivän äänissä.

Lue pidempi Markku Jokisipilän arvio: Nyt rikotaan ennätystä: Jo 30 % suomalaisista äänestänyt – kuka kerää ennakkoäänet?

Poikkeuksellinen ennakkoäänestysvilkkaus ei välttämättä kerro mitään lopullisesta äänestysprosentista, sillä vaalipäivänä kansa saattaa silti jäädä kotiin.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..hei, Väyrynen tulee, oletteko valmiita! Lapin hourupäät tuovat etelän herroille Väyrysen!
Väyrysen ensimmäinen tehtävä on ryhtyä Kekkoseksi!
Omat sikaarit, jossa oma kuva ja aloitetaan vihamiesten lahtaaminen "yleisten syiden" avulla.
Maataloudentukia lisätään-siitä porukasta saadaan tukimiehet jotka eivät petä! Putin on Suomen oikea ystävä ja elintarvikkeita aletaan viemään ryssälään ylihinnoin!
Lentokoneita hankitaan Putinilta. Niissä on jokaisessa pieni pommi, jonka ystävät voivat räjäyttää jos he niin haluavat. "Modernit" migit ja t-panssarivaunut mittaamattomista ryssälän ylijäämä varastoista.
Virkanimitykset palautetaan presidentille ja vain ääliö kepulaiset pääsevät virkoihin ja heistäkin vain se joukko joka on kannattanut Väyrystä ...näin voi käydä...

Hans Vuomajoki

Ei me nyt ihan hourupäitä lapissa olla, eikä kaikki äänestä Paavo "sutki" Väyrystä, Laura Huhtasaaren kannatus lapissa on suurempi kun Paavon. Varmaa on se, että molemmat on piikkejä valtaa pitävien peräpeilissä. Voihan käydä niinkin, että Laura ja Paavo on finaalissa