Torstai 24.1.2019

Oikeusministeriö esittää valtakunnansyyttäjä Nissisen irtisanomista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 09:11
Päivitetty: 
24.1.2018 11:09
  • Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen
    Kuva
    Valtakunnansyyttäjä Matti Nissisellä ei ole edellytyksiä jatkaa tehtävässään, oikeusministeriö katsoo.

Oikeusministeriö on tiedottanut esittävänsä valtioneuvostolle valtakunnansyyttäjä Matti Nissisen irtisanomista.

Taustalla on Nissisen joulukuussa saama korkeimman oikeuden tuomio virkavelvollisuuden rikkomisesta. Ministeriö käynnisti tuomion jälkeen virkamiesoikeudellisen harkinnan Nissisen asemasta. Kokonaisharkinnan perusteella oikeusministeriö on päätynyt esittämään irtisanomista.

- Oikeusministeriö on tehnyt oikeudellisen arvion Nissisen edellytyksistä hoitaa valtakunnansyyttäjän tehtävää korkeimman oikeuden tuomion jälkeen. Ministeriön arvion mukaan kyseisen tuomion jälkeen Nissisellä ei enää näitä edellytyksiä olisi. Perustelut julkaistaan tarkemmin valtioneuvoston tehtyä ratkaisunsa, oikeusministeriö tiedottaa.

Päätösvalta irtisanomisessa on valtioneuvostolla. Mikäli valtioneuvosto hyväksyy esityksen, tiedottaa oikeusministeriö tarkemmin ratkaisusta ja sen perusteluista valtioneuvoston istunnon jälkeen torstaina.

Nissinen tuomittiin sakkorangaistukseen hänen oltuaan päättämässä virassaan hankinnoista, jotka kohdistuivat hänen veljensä yritykseen.

Lue lisää aiheen taustoista:

Näkökulma: Nissinen palasi pokkana töihin – harkintakyky hukassa

Poliisikansanedustaja: ”Nissisen on erottava – Suomen maine oikeusvaltiona kärsii”

SDP:n lakimies: ”Valtakunnansyyttäjän on erottava välittömästi”

KKO: Valtakunnansyyttäjä Matti Nissiselle tuomio – sakkorangaistus

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Gun-May Arffman

Jo se, että valtakunnan korkein syyttäjä Matti Nissinen palaa virkaansa heti KRP:n tuomion jälkeen on vakavasti murentanut uskottavuutta oikeusvaltiokäsitystä. Lisäksi Matti Nissisen oma ilmoitus halusta jatkaa virassaan, kertoo hänestä ihmisenä joka on täysin sopimaton valtakunnan syyttäjän tehtäviä hoitamaan.

Jukka Mikkola

Professorit ja oikeustieteen tohtorit Niklas Bruun, Olli Mäenpää ja Kaarlo Tuori julkaisivat erinomaisen kirjan ”Virkamiesten oikeusasema” vuonna 1995, kun uusi virkamieslaki astui voimaan 1.12.1994. Siinä selvitetään juurta jaksain voimaan astunutta Virkamieslakia mm. virkamiesaseman vaatimusten ja virkamiesmoraalin osalta sivuilla 149-154. Siinä todetaan mm. yksiselitteisesti, että julkinen virka edellyttää aina julkista luotettavuutta.

Mikko Toivonen

Suomeen olisi jollain keinolla saatava rakennettua länsimaisen demokratian kulttuuri, missä tunnistettava virheen tehnyt virkamies tai poliitikko eroaa heti ihan itse.

Nyt toimimme puhtaan tsaristisen oikeusopin ja tajun tavoin, missä virkamies ja poliitikko ovat aina opikeassa ja pyhiä ja kansa on heitä varten eivätkä he kansaa varten. Tämä tsarismi vaivaa erityisesti juristimaalilmaamme ja siksi koko juristikoulutus pitäisi jokaista opettajaakin myöten uusia ja uuden opin koulutta tilapäisesti keskieuroopan demokratioiden juristien kouluttajat.

Juristiemme ajatusmaailma on käsitykseni mukaan rakenteellisesti vinoutunut, Myös tapauksen juristin, joka ei miltään osin ole osoittanut ymmärtävänsä omaa vajavaisuuttaan vaan uskoo pyhän tsarismin lailla olevansa korvaamaton.

Pentti Westerholm

Nissinen ei jäävännyt itseään velipoikansa konsulttifirman tarjouksen käsittelystä.Tilanteesta jää helposti käsitys,että hän varmisti läsnä olevana tarjouksen hyväksymisen.Luulisi nyt korkeimassa syytäjävirassa olevan ymärtävän jääviytensä.Mikä mahtoi miehen sokaista ?

Jonne Peto

Nissinen oli tietoinen jääviys asemastaan. Mutta asema ja luulo ettei HÄNTÄ voida asettaa syytteeseen, sekä luulo voivansa olla lain yläpuolella. Nyt jälkeenpäin epäilen että mies on yksinkertaisesti tyhmä. Jos Nissistä ei olisi erotettu, niin jo nyt rapautunut oikeuslaitos olisi saanut viimeisen iskun.