Torstai 24.1.2019

Parveketupakointi kielletty jo yli 70 taloyhtiössä – lisää kieltoja tulossa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 10:15
Päivitetty: 
24.1.2018 10:18
  • Kuva: Lauri Olander / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Eipäs tuprutella siellä. Aihekuvitus.
|

Jo vähintään 76 taloyhtiötä on kieltänyt parveketupakoinnin vuoden 2017 lakimuutoksen jälkeen, tiedottaa Kiinteistöliitto.

Kiinteistöliiton alueelliset jäsenyhdistykset kartoittivat viranomaisten tekemiä tupakointikieltopäätöksiä eri puolilta maata. Luvut ovat ainoastaan suuntaa antavia, sillä selvitys ei kata koko maata. Viranomaisen päätöksellä toteutettava kielto koskee sekä huoneistoparvekkeita että -pihoja.

Jo voimaan tulleiden kieltojen lisäksi viranomaisilla on parhaillaan käsiteltävänä yli 60 tupakointikieltohakemusta eri puolilla maata, Kiinteistöliitto kertoo.

Parveketupakointikiellon hakemisen mahdollistava lainsäännös tuli sovellettavaksi tammikuussa 2017. Taloyhtiö voi hakea tupakointikieltoa paikalliselta viranomaiselta yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Määrätyt kiellot ovat käytännössä seurausta viime kevään yhtiökokouksissa tehdyistä päätöksistä.

– Tupakointikieltopäätösten määrä on jäänyt viime vuonna maltilliseksi, kuten ennakoimmekin. Moni taloyhtiö on päättänyt jäädä seuraamaan tilannetta ja sitä, että oman kunnan viranomaiselta saadaan tietoa prosessin sujuvuudesta ja hintatasosta, sanoo Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Hupli tiedotteessa.

Eniten kieltopäätöksiä on tehty suurissa kaupungeissa: Helsingissä 15, Tampereen seudulla 11, Turussa yhdeksän ja Kuopiossa kuusi. Liiton mukaan tupakointikiellon viranomaiskäsittelyn hinta vaihtelee paikkakunnittain. Tietoon tulleissa kieltopäätöksissä hintahaarukka on vaihdellut yleensä noin 500 ja 1500 euron välillä.

Lue myös: Tupakkakielto törmäsi todellisuuteen: Kallis lasku pelottaa – taloyhtiöön ”musta lista” asukkaista

Jaa artikkeli:

Kommentit

Veikko Anttila

Tupakoitsijoiden vainoamislaki saatiin aikaan kiihkoilijoiden voimin. En ole itse koskaan tupakoinut, mutta olen elänyt sodanjälkeiset vuosikymmenet, jolloin sininen savu leijaili junissa, linja-autoissa ja työpaikoilla. Jos pitäisi paikkansa miten herkästi ilmassa olevasta savusta sairastuu, ei minun sukupolveni ihmisistä puhumattakaan sotaveteraaneista olisi yksikään hengissä. Erityisen pahasti tämä vainoamislaki iskee mielenterveyskuntoutujiin ja -potilaisiin. Heidän on äärimmäisen vaikea päästä eroon tupakasta. Kun laki tuli voimaan ihmettelin eivätkö kansanedustajat asu missään. Nimittäin muutama vuosi aikaisemmin eduskunta muutti talojen energiatodistusta, josta minua paremmat asiantuntijat ovat sanoneet: idioottimaiseksi. Silloin romutettiin aikaisempi hyvin käytännönläheinen ja hyvin toiminut menettely.

Hannu Rautomäki

Kiihkoilevat taloyhtiöt ajavat tupakoitsijat sisään asuntoonsa käryttämään lapsiensa ja puolison iloksi.
Kukaan ei mene monta kertaa päivässä ulos tuiskuun tai sateeseen tupakoimaan, ja käryhän voi sieltäkin sattua jonkun hienohelman nokkaan ja mennä tuuletusikkunoiden kautta sisään.

Harri Tapani

Meillä "tupakoimattomassa" talossa hissi on kovilla ympäri vuorokauden kun tupakoitsijat juoksevat tämän tästä pihalle ikkunoiden alle käryämään ja höpöttelemään, varsinkin jos on alkoa otettu, niin väliin varsin kovaäänisestikin natsojen määrä taloyhtiön ympäristössä on suorastaan poikkeuksellisen suuri joissain kohdin muihin ympäristön tupakoivien/parveketupakoivien taloihin verrattuna....Hissi ei oikein tunnu kestävän moista menoa, vaan on tämän tästä korjattavana.