Sunnuntai 20.1.2019

Professorit lyttäsivät hallituksen veroalen – Sinisten Simon Elo: Uusia veronkevennyksiä harkittava

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 10:59
Päivitetty: 
24.1.2018 11:05
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Hallitusryhmä Sinisten Simon Elo puolustaa hallituksen verolinjaa ja esittää uusia veronkevennyksiä.
|

Veroja ei pidä kiristää, vaan päinvastoin hallituksen on harkittava uusia veronkevennyksiä, esittää hallitusryhmä Sinisten ryhmänjohtaja, kansanedustaja Simon Elo.

Elon blogikirjoitus on vastaus taloustieteen professoreista koostuvalle talouspolitiikan arviointineuvostolle. Neuvosto katsoo tuoreessa raportissaan, että hallituksen elvyttävä finanssipolitiikka veronkevennyksineen ei ole perusteltu parantuneessa talous- ja suhdannetilanteessa.

– Nykyisessä taloustilanteessa finanssipolitiikan ei tulisi olla elvyttävää, neuvosto toteaa.

Hallituksen veronkevennyslinjan taustalla oli odotus talouskasvun hitaasta elpymisestä ja tarpeesta kirittää kotimaista kysyntää. Ulkoisen kysynnän kasvun aloittaman elpymisen voimakkuus ja siihen liittyvä julkisen talouden kohentuminen ovat tulleet yllätyksenä, neuvosto toteaa.

– Finanssipolitiikan yleistä viritystä ei ole kuitenkaan muutettu vastaamaan muuttunutta suhdannekuvaa.

Simon Elo on eri mieltä siitä, etteikö kotimaista kysyntää lisäävälle talouspolitiikalle olisi yhä tarvetta.

– Sininen eduskuntaryhmä puolustaa vahvasti hallituksen tekemiä 1,2 miljardin euron tuloveronkevennyksiä, jotka painotettiin pieni- ja keskituloisille, Elo kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Veroja ei pidä kiristää, vaan päinvastoin hallituksen on harkittava uusia veronkevennyksiä. Talous kasvaa ja vienti vetää. Työllisten määrä on viimeisen vuoden aikana kasvanut yli 80 000:lla. Tätä hyvää kehitystä ei pidä vaarantaa, vaan vauhdittaa, hän jatkaa.

Myös valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on lausunut eriävän mielipiteensä arviointineuvoston kritiikistä. Hän korosti tiistaina Ylelle, että hallitusohjelman keskeinen tavoite oli kokonaisveroasteen laskeminen, ja siksi verotusta ei pidä kiristää.

Talouspolitiikan arviointineuvoston mielestä nyt noususuhdanteessa pitäisi elvyttämisen sijaan kiristää taloudenpitoa eli ”keskittyä tekemään toimia, jotka pienentävät rakenteellista alijäämää ja parantavat julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä”. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Olisiko Sinisten ministereiden aika keskittyä omiin tehtäviinsä?
VM salkkuhan on kokoomuksella.

Toimeentulotuki/Kela= Sos ja terv.ministeri Pirkko Mattilalla (sin)
Työministerin salkku J.Lindströmmillä (sin)

Kaupan liitto: Vähittäiskaupan liikevaihto kasvaa-
työllisyys heikkenee!

Julkaistu: 24.1.
IS
Kaupan liiton ennusteen mukaan vähittäiskaupan työllisyys pienenee vuosina 2018−19 yhdellä prosentilla.

Tukkukaupan liikevaihdon ennustetaan kasvavan tänä ja ensi vuonna pari prosenttia. Tukkukaupan työllisyys pienenee tänä vuonna kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin.
STT

Tarkkoja lukuja ei ole kenelläkään, mutta arvioidemme mukaan alentamispäätöksiä tehtiin kunnissa ehkä muutama tuhat vuodessa. Kela-siirron jälkeen määrä näyttää moninkertaistuneen.

Alennettua toimeentulotukea maksettiin viime vuonna noin 11 000 kotitalouteen, mikä vastaa neljää prosenttia kaikista toimeentulotukea saaneista kotitalouksista.
-Yksi kotitalous voi saada useita alentamispäätöksiä vuoden aikana.
IS 24.1

JK.Iso virhe siirtää Kelaan toimeentulotuet.Köyhimpien "ruokarahasta" leikataan taas kuten -94 .
(Sehän oli kepun tarkoituskin)

Ari Ohvo

Eikö kuitenkin kannattaisi nousukauden aikana keskittyä maksamaan valtion lainoja takaisin eikä antaa yrityksille taas uutta veroalea. Yhteisöveron voisi nostaa muutamalla prosenttiyksiköllä ylöspäin. Keynesiläisyys taitaa olla hallitukselle aivan vieras käsite.

Lauri Kiiski

Suomen tilanne ei olisi lainkaan näin paha nyt, jos 2000-luvun alkuvuosina ja varsinkin v. 2007 julkisten menojen rajun lisäämisen sijaan olisi ylijäämät hoidettu menojen lisäämisen sijaan keventämällä verotusta.

Nyt meillä sitten on maailman korkein verotus maksullisine julkisine palveluineen.

Pentti Westerholm

Ihmeellistä, oppositio vaatii lisää helpotuksia ihmisten arkeen.Eli valtion menojen kasvua.Professorit ja tutkijat" väitävät , täytyy nostaa veroja.Muuten rahat loppuvat valtion kassasta.Eduskuntavaalit tulevat sopivasti vuoden kuluttua.Toivotaan,että oppositio pääsee laittamaan talousasiat tasapainoon.Asiantuntijoista ei liene pula,mikäli on uskomista opposition vakuutteluihin.