Sunnuntai 20.1.2019

Ay-liike tarjoaa apua työnhakuun – ”Tajusimme, että työpaikan löytäminen ei ole vain työttömien ongelma”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 11:37
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    "Tajusimme, että työpaikan löytäminen ei ole vain työttömien ongelma. Monen meidän jäsenemme työpaikka on murroksessa", Ammattiliitto Pro kertoo havainnostaan työnvälityspalvelun taustalla. Kuvituskuva.
|

Ammattiliitto Pro on keskiviikkona julkaissut uuden työnvälitys- ja uravalmennuspalvelunsa. Muutkin liitot tarjoavat erilaista apua työnhakuun, Talouselämä kertoo.

Ammattiliitto Pron julkaisema Työpaikkatutka-palvelu on maksuton liiton jäsenille. Työpaikkatutkan kautta Pron jäsenet saavat päivittäin puhelimeensa tiedon oman alansa avoimista työpaikoista. Pro on vertaillut jäsentensä tehtävänimikkeitä yhteistyökumppaninsa Duunitorin avoimiin työpaikkoihin ja räätälöinyt tämän mukaan ammatti- ja alakohtaisia työpaikkailmoituksia.

– Olemme saaneet jäseniltämme myönteistä palautta. Juuri tällaista palvelua he ovat ammattiliitolta toivoneetkin, Pron viestintäjohtaja Jaana Aaltonen kertoo.

– Tajusimme, että työpaikan löytäminen ei ole vain työttömien ongelma. Monen meidän jäsenemme työpaikka on murroksessa. Työssä olevatkin voivat haluta katsella uusia mahdollisuuksia.

Aktiivimallikeskustelussa on nostettu esille, että työ- ja elinkeinotoimistojen palvelut jakautuvat epätasaisesti ympäri maata ja niiden henkilöstöresurssit ovat paljon niukemmat kuin esimerkiksi Tanskassa. Tämän vuoksi osa suomalaisista työttömyyskassoista haluaisi ottaa työnvälityksessä aktiivisen roolin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että Pron lisäksi monet muutkin ammattiliitot tarjoavat jo nyt jäsenilleen myös koulutusta, uravalmennusta ja työnvälitystä.

Esimerkiksi korkeakoulutetuille työnhakukoulutusta tarjoaa Työnhakuveturi, jonka jäseninä on yhdeksän akavalaista ammattiliittoa.

– Ihmiset hakevat esimerkiksi vinkkejä hyvän cv:n rakentamiseen, LinkedInin käyttöön, videohaastatteluihin ja piilotyöpaikkojen löytämiseen, Työnhakuveturin projektipäällikkö Päivi Korhonen kertoo Talouselämälle.

Lue koko juttu Talouselämästä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Ja KIKY ja Aktiivi-mallit puree hyvin:

Kaupan liiton ennusteen mukaan vähittäiskaupan työllisyys
pienenee vuosina 2018−19 yhdellä prosentilla.

Tukkukaupan liikevaihdon ennustetaan kasvavan tänä ja ensi vuonna pari prosenttia. Tukkukaupan työllisyys pienenee tänä vuonna
- kaksi prosenttia ja ensi vuonna prosentin.
STT

Työttömien vika kun ei palkata väkeä?

Tapio Mäkeläinen

Ay tulee viosia myöhässä koska eivät sdp vetoisena ole halunneet hyppiä työvoimahallinnon julkisen palvelun tontille. Akavalaisilla liitoilla valmennusta on ollut.
Kaupan väki ehkä vähenee hieman logistiikan automatisoituessa ja samalla tehtävien vaatimustason noustessa.

Mikko Toivonen

Toteaisin kuivasti taas kerran, että mitenkään ette saa työvoimaa siirtymään työn perässä, ellei työpaikkoja tarjoavalla paikkakunnalla ole riittävän edullisia ja oikean kokoisia vuokra-asuntoja.
Työntekijä ei kallista suntoa kykene maksamaan paitsi huippupalkalla joiden saajat luultavasti eivät ole työttömien joukoissa.

Työnantaja taas ei kykene maksamaan sellaisia palkkoja joilla esimerkiksi Helsingin tai PK seudun mahdollisesti tuurilla vapaat vuokra asunnot voitaisiin asumistuettunakaan kustantamaan mahdollisen palkan työntekijälle

Fakta on että sekä valtio että kasvukeskusten kunnat eivät halua tuota avainkysymystä ratkaista vaikka se olisi ihan helposti ratkaistavissa.

Kun avainkysymystä ei haluta jonkun ahneen saamaintressin vuoksi ratkaista ei suurinta osaa pienemmän palkan työttömyydestäkään voida ratkaista ja kaikki aktivoinnit muuttuvat suoksi