Sunnuntai 20.1.2019

Suomenvenäläinen Jussi Niinistön puheista: Kuin etsisi Isisin jäseniä – me edustamme ”myyttistä vihollista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 12:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puolustusministeri Jussi Niinistö, sin.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) puheet kaksoiskansalaisista viidentenä kolonnana herättävät kummastusta. Maanpuolustuskurssien avajaispuheessa Niinistö katsoi, että ”viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana” ja vaati, että kaksoiskansalaisia ei hyväksyttäisi merkittäviin virkoihin puolustusvoimissa.

Viidennellä kolonnalla viitataan jonkin organisaation sisällä kilpailijan tai vihollisen eduksi toimivaan ryhmään.

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto arvioi Puheenvuoron blogissaan, että Niinistön retoriikka on ”sopimatonta ja loukkaavaa” kaksoiskansalaisia kohtaan. Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari puolestaan on tukenut Niinistöä.

Syvemmin Niinistön puheisiin paneutuu Suomen ja Venäjän kaksoiskansalainen, toimittaja Polina Kopylova. Hän huomauttaa blogissaan, että Niinistö tuntuu viittaavan puheillaan erityisesti suomalais-venäläiseen väestöön. Samalla puheet nostavat Kopylovan esiin Suomessa Venäjästä ja venäläisistä rakentunutta kuvaa ”myyttisenä vihollisena”. Suomenvenäläiset edustavatkin Kopylovan mukaan osittain tätä viholliskuvaa.

–Siinä mielessä Suomen venäjänkielisten asema on aika lailla samanlainen, kuin Suomen muslimeilla, joiden joukossa halutaan valitettavan usein nähdä Isisin kannattajia, Kopylova kirjoittaa.

–Kenties, yhtenä taka-ajatuksena on sinisten kannattajalukujen nostaminen uuden vanhan ”yhteisen vihollisen” kustannuksella.

Kopylova korostaa, että Suomen ja Venäjän kaksoiskansalaisia on noin 30 000, joista ”tuskin edes moni” pyrkii sotilasuralle Suomessa.

Lisäksi Kopylova kummastelee Niinistön sanavalintaa ”viidennestä kolonnasta”. Hänen mukaansa nyt lähinnä suomalais-venäläisiin kaksoiskansalaisiin viittaavaa termiä käytetään Venäjällä erityisesti oppositioon ja presidentti Vladimir Putinin hallinnon vastustajiin.

–Lisäksi myös kaksoiskansalaiset (paitsi valtion viran haltijat) ovat Venäjällä muutenkin epäilyttävien asemassa. Jouduin itsekin kaksoiskansalaisena ilmoittamaan Venäjän maahanmuuttovirastoon toisesta passistani pari vuotta sitten sakon uhalla.

Eduskunta hyväksyi viime marraskuussa uuden virkamieslain. Se ei tuonut rajoituksia kaksoiskansalaisten kelpoisuuteen. Sen sijaan uusi laki antaa mahdollisuuden selvittää viranhakijan sidonnaisuuksia ulkomaille aiempaa laajemmin. 

LISÄÄ AIHEESTA:

”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana” – Puolustusministeri jyrähti kaksoiskansalaisista sotilasviroissa

Laura Huhtasaari kehui Jussi Niinistön linjaa HS-tentissä: ”Sotilaskomentajan pitää luopua toisesta kansalaisuudesta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Matikainen

Varmasti Suomen puolustusvoimien ja muihinkin turvallisuuden kannalta tärkeisiin virkoihin löytyy päteviä henkilöitä aivan yhdenpassin suomalaisista.Kaksoiskansalaisuuden omaavat henkilöt löytävät varmasti "neutraaleja" työpaikkoja joko Suomesta tai sen toisen passin osottamasta maasta.Kansakunnan turvallisuus menee aina kaksoiskansallisuuksien rajoitettujen oikeksien edelle.

Mikko Toivonen

Ministeri ei voi virkansa vuoksi yksilöidä mitään vaan ilmaista ainoastaan yleisellä tasolla.

Sen sijaan itsenäinen poliittisesti riippumaton kansalainen, kuten minä, voi ilmaista yksityisen käsityksensä asioista.

Minun käsitykseni on sellainen, että meitä ei sitten Ruotsinvallan loppumisen 1809 ole uhannut mikään muu valta ja kansa kuin Venäjä. Sama kansa uhkasi meitä myös historiallisen Ruotsin vallan aikana viimeisen 1000 vuoden ajan.

Tästä konkreettisesta historiasta ja sen tulevaisuuden projisioista johtuen on selvää, että emme voi/saa kriittisiin puolustuksen tehtäviin valita henkilöä jolla on joko Venäjän passi tai selkeästi tunnistetava Venäjän kansalaisuusyhteys jonkun toisen maan passista huolimatta.

Demokraattisen maailman kuten EU kaksoiskansalaisuuksi on mahdollista harkita, mutta siinäkin tulee lopulta vastaan kysymys kriittisten tehtävien ehdottomasta lojaliteettitarpeesta isänmaalle.

Puolustusministeri on asian ilmaissut niin hyvin, oikein ja oikeutetusti kuin se hänen virka asemassaan on mahdollista

Timo-Pekka Mustakallio

"Viides kolonna"? Aivan yhtä lailla siihen voi laskea epäisänmaalliset maanpuolustuksen ulkoistajat, Pentagonin herrasväen takamuksia nuoleskelevat nilviäiset, eli natottajat ja heidän nöyrät juoksupoikansa kuten J. Niinistön. Toki jäsenyys NATO-sotaliitossa toisi runsaasti uusia siistejä sisätöitä sotahallinnossa (arvaa kuka maksaa), palkintovirkoja erityisen taipuisan selkärangan omaaville "team player":eille sotaliiton esikunnissa, ehkä "kickback"-rahaa sopivalle valmistajalle ohjatuista sotaväline-hankinnoista (arvaapa kuka ne maksaa)... sillä juuri näinhän Jenkkilä on lahjonut, fuskannut ja järkkäillyt kontrahteja jo vuosikymmenten ajan.

Kukaan selväjärkinen ei koskisi hiipuvaan, iltaruskoansa elävään sotaliittoon pitkällä tikullakaan, eikä liioin kohti pankruttiaan syöksyvään, hysteeriseksi ellei sekopäiseksi muuttuneeseen USA:an, jonka viimeisetkin ystävät kaikkoavat juuri - päätä epäuskoisina pudistellen. Natottaja-"viides kolonna" sen sijaan on viime ajat purkanut kiukkuaan tuon sotaliittonsa kannatuksen hiipumisesta jopa lapsellisella tavalla - havainnoikaapa itse. Tuo Jussi Niinistön epäasiallisuus kuuluu samaan natottajakiukuttelun kastiin (m.o.t.).

Harri Tapani

Meillä sellainen viides kolonna taitaa nyt olla tuo nykyinen hallitus Bernereineen, joka tiemmä kaksoiskansalainekin on. Hallitus toimii kyllä ihan rapakon takaisten ja EU:n suuryritysten edustajana vs. suomalaiset jotka tuolevat olemaan pelkkiä rahastettavia, jopa verorahoja on alettu hassaamman ulkoimaiden yhtiöille ja paratiiseihin. Taloussodassa Hallitus on ollut kovin huono ja Suomi ottanut aika tavalla lättyynsä...