Maanantai 17.6.2019

Suomalaismiesten terrorismisyytteet hylättiin: Näyttöä löytyi vain taisteluaikeista

Luotu: 
24.1.2018 12:23
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt kolmen suomalaismiehen syytteet terrorismirikoksista niin sanotussa terrorismirikosjutussa.

Kahden terrorismisyytteistä vapautetun vastaajan todettiin sen sijaan syyllistyneen talousrikoksiin, joista määrättiin ehdollista vankeutta. 

Syyttäjän pääsyytteen mukaan vastaajat syyllistyivät terroristisessa tarkoituksessa tehtävän rikoksen valmisteluun laatimalla yhdessä suunnitelman terroristisessa tarkoituksessa tehtävien murhien, muiden henkirikosten sekä törkeiden pahoinpitelyiden tekemisestä Syyriassa. Syyttäjän mukaan vastaajat pyrkivät liittymään Syyrian hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muhajireen -oppositioryhmään, jota syyttäjä piti terroristiryhmänä. 

Terrorismirikossyytteiden osalta kertyi näyttöä siitä, että vastaajilla oli ajatus lähteä Syyriaan taistelemaan opposition puolella maan hallituksen joukkoja vastaan. Pelkkä päätös taisteluihin osallistumisesta ilman terroristista tarkoitusta ei käräjäoikeuden mukaan täytä syytteessä tarkoitetun rikoksen tunnusmerkistöä.

Esitetty näyttö tuki sitä, että vastaajien ajatuksena on ollut mahdollisuus liittyä syytteessä mainittuun KAM-ryhmittymään. Sen sijaan murhasuunnitelmista tai terroristisen tarkoituksen olemassaolosta ei kertynyt näyttöä, oikeus katsoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Tässä nähtiin vain oikeusprosessin vaikeus tuomita rikoksen valmistelusta koska tuomio perustuu vain ja ainoastaan oikeudessa esille tuotuun näyttöön.
Syyttäjällä on todella vaikeata kerätä ja saada näyttöä pelkästä valmistelusta.
Jokaisen luulisi ymmärtävän että ei taistelujärjestöön,lue terroristijärjestöön suunnitella liityttäväksi vain kukkienkastelu tai humaanit teot mielessä.
Terrorismi tarkoitus oli reaalisesti olemassa.
Näyttö tuomioon ei vain nyt ollut riittävä.