Sunnuntai 20.1.2019

”Aktiivimallilla yritämme pitää ihmisen työelämän syrjässä kiinni” – Petteri Orpo vaatii rohkeutta uudistaa työttömyysturvaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 13:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Meidän on uskallettava uudistaa myös työttömyysturvaa", vaatii valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.). Arkistokuva.
|

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii työttömyysturvan uudistusta ja puolustaa aktiivimallia. Hänen mukaan työ on paras tapa vähentää köyhyyttä.

Orpo sanoo valtiovarainministeriön kolumnissa, että liian moni suomalainen ja nuori on yhä vailla työtä, eikä tilannetta voi hyväksyä. Hän huomauttaa, että yhä useammalla alalla on jouduttu etsimään osaajia kotimaan rajojen ulkopuolelta, vaikka Suomen työttömyys on muuta Pohjois-Eurooppaa korkeammalla.

–Kun on töitä, on helpompi saada hyvä ote oman elämänsä peräsimestä, tarttua mahdollisuuksiin ja tehdä valintoja. Aktiivimallilla yritämme pitää ihmisen työelämän syrjässä kiinni. Lyhytkestoinenkin työ, yrittäjyys ja omaehtoinen opiskelu ovat askelmia, joilta on helpompi ponnistaa kokoaikaiseen työhön, Orpo kirjoittaa.

Orpo on kertonut jo aiemmin, että hallituksen valitsema aktiivimalli oli kaikkein lievin pöydällä olleista malleista ja sitä korjataan tarvittaessa. Orpon mukaan ”meillä on tutkittua tietoa ja eri maista saatua kokemusta siitä, että kannustaminen on yksi tapa edistää työllistymistä”.

–Meidän on uskallettava uudistaa myös työttömyysturvaa. Uudistuksen tarpeesta on vallinnut ymmärrys jo pitkään. Oikea hetki uudistamiselle on nyt, kun taloudessa ja työmarkkinoilla on imua, hän kirjoittaa kolumnissaan.

Työttömyysturvan aktiivimalli tuli voimaan vuoden alusta. Sen kaatamiseen tähtäävä kansalaisaloite on kerännyt jo yli 130 000 allekirjoittajaa ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Lisäksi hallitus on tuomassa tänä vuonna eduskuntaan omatoimisen työnhaun uudistuksen, jota aiemmin kutsuttiin työnhaun aktiivimalliksi. Työ- ja elinkeinoministeriö on vakuuttanut, että kyse ei ole uudesta aktiivimallista.

Orpo listaa kolumnissaan jo tehtyjä toimia: Yrittäjäksi ryhtymistä on helpotettu ja mahdollistettu opiskelua työvoimapoliittisena koulutuksena. Työnsä menettäneitä tavataan kolmen kuukauden välein. Ensi vuonna käynnistyy reaaliaikainen tulorekisteri, joka Orpon mukaan helpottaa silpputyötä tekevän elämää ja lisää lyhytkestoisen työn vastaanottamisen houkuttelevuutta.

Lue myös:

Petteri Orpo aktiivimallista: ”Jos tulee kohtuuttomia tilanteita, me korjaamme sitä”

”Työtön joutuu kohta ottamaan vastaan mitä tahansa työtä millä tahansa palkalla” – Merja Kyllönen teilaa aktiivimallin

Protesti aktiivimallia vastaan kasvaa – 70 000 jäsenen Insinööriliitto mukaan

Juha Sipilä haastoi yritykset: ”Reilun sadan euron kuukausipanostuksella”

”Hallitus on täysin kuuro ja sokea, jos sivuuttaa palautteen aktiivimallista” – PAM mukaan SAK:n mielenilmaukseen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Laine

Pitkäaikaistyöttömillä ei ole mitään mahdollisuutta työllistyä, varsinkin jos on jo ikää.

On laadittava nopeasti laki, joka velvoittaa ottamaan pitkäaikaistyöttömän töihin, jos tämä täyttää hakuehdot. Muuten pitkäaikaistyöttömät ovat vain leikkauksien kohteena.

Pasi Anttila

Eikös pitkäaikaistyöttömyys ole laskenut? Ainakin joku on päässyt heistä töihin, ei he kaikki elälkkeellekkään ole siirtyneet.

Sellaista lakia ei voi säätää. Korkeintaan palauttaa julkisensektorin velvollisuus työllistää esim 3kk työttömyyden jälkeen kuten joskus aiemmin oli. Yksityistä sektoria ei voi pakottaa työllistämään ketään.

Kimmo Tallqvist

Orpo siis sanoi että yritetään pitää työelämän syrjässä kiinni.
Syrjässä tällä todella pidetään varsinkin pitkäaikaistyöttömät vaan ei oikeissa töissä.
Yli 50 vuotiaiden ikäsyrjintä tulisi tasa-arvo valtuutetun heti myös tässä nöyryytys mallissa tutkia.
"Nuorekkaaseen työilmapiiriin" on yli 60 v. lonkkavikaisen mummon vaikea päästä vaikka lähettäisi 100 hakemusta/pv.

Hannu Rautomäki

Aktiivimallilla hallitus teki eräänlaisen älyllisen kuperkeikan tai voltin.
Kuitenkin se upposi mediaan ja rahvaaseen todellisuutena, ja ne ottivat asian aivan tosissaan.
Suomen ongelmahan ei ole työttömät ihmiset ja heidän aktiivisuutensa, vaan maassa vallitseva suurtyöttömyys, jonka seurauksena työttömiä ihmisiä riittää.
Onko jotain tehty uusien työpaikkojen luomiseksi, jotta työttömillä olisi mitä hakea? Toistaiseksi ei ole tehty mitään.

Pertti Ikonen

"Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) vaatii työttömyysturvan uudistusta ja puolustaa aktiivimallia. Hänen mukaan työ on paras tapa vähentää köyhyyttä."

Orpo voisi täsmentää käsitettään "työ", että millaista työtä hän tarkoittaa. Minun käsitteistössä työ tarkoitta sellaista, että siitä saadaan palkkaa ja eläkertymää. Aivan liian usein nämä veijarit palopuheissaan tarkoittavat työtä, mistä ei saa palkkaa eikä eläkertymää. Tuolla tavalla vedotaan hyväuskoisiin ja tietämättömiin äänestäjiin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #20

Tanska
Tanskassa sosiaaliavustusta (Social bistand) myöntää kunnat ja valtio-osuus tuista on 50 prosenttia. Sosiaaliavustuksen määrä 25 vuotta täyttäneelle henkilölle on 1 120 euroa kuukaudessa, huoltovelvolliselle 1 490 euroa kuukaudessa

Meillä toimeentulotuki 487e/kk yhdelle.
Sen jätit kertomatta.

Marja-Liisa Kalkela

Ensi vuonna kasvun odotetaan taittuvan, mutta ei vielä kääntyvän selkeään laskuun.
Ikääntyneiden kertaluontoisen eläketuen käyttöönotto vuonna 2017 tulee vähentämään pitkäaikaistyöttömien ja työttömien määrää kertaluontoisena eränä.
(Lex-Lindströmmillä pois siivotut ,pilaamasta työttömyyslukuja)

Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä ei ole koskaan ollut Suomessa niin suuri kuin nyt, yli 35 prosenttia,
-ja se jatkaa ennusteen mukaan kasvuaan tulevina vuosina.
-Ennusteen mukaan pitkäaikaistyöttömiä on tänä vuonna 125 000 eli 16 000 enemmän kuin viime vuonna.
TEM-16

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #41

Niin Saksan Hartz IV, joka teki Saksan liittovaltiosta kriisivaltion velan pompsahtaessa yli sovitun velkasuhteen, vieläkin Saksa on tuosta johtuen velkaantuneempi kuin Suomi. Hartz IV mallissa liittovaltio maksoi kassastaan 2/3 palkattujen työntekijöiden palkoista.

Kimmo Tallqvist

Jätit Pasi lähes kaiken olennaisen kertomatta
Meillä on täysin alimitoitetut passiiviset TE toimistot olemattomilla palveluilla verrattuna Tanskan jobcentereihin jotka todella ovat aktiivisia sekä työnetsimis- että työnvälitystoimistoja.
Siellä työttömästä tehdään perusteellinen työllistämis- ja työkuntoisuuskartoitus yksilöllisesti jokaiselle.
4 viidestä työttömästä työllistyy 3 kk sisällä koska resurssit ja asenne ovat ihan toista luokkaa.
Yhtä virkailijaa kohden on muutama kymmenen "asiakasta" kun vastaavasti Suomessa muutama sata.
Kuinka aktiivisesti yksittäistä hakijaa Suomessa muka voidaan näillä eväillä auttaa.
Rankaisumalli tämä on jos niitä työpaikkoja vain ei ole tai tule vapaisiin paikkoihin valituksi ja jos kursseillekkaan ei pääse.
Ja mistä ne sadattuhannet 18 tunnin työpaikat löytyy neljännesvuosittain ?

Jari Kaisla

"Orpon mukaan meillä on tutkittua tietoa ja eri maista saatua kokemusta siitä, että kannustaminen on yksi tapa edistää työllistymistä."

Saisiko nämä tutkimukset julkiseksi? Ilmeisesti jotain Vartiaisen tutkimuksia taas käytetty pohjana? Nykyinen aktiivimalli Suomessa kun ei perustu mihinkään kannustamiseen. Nykyhallitukselle ilmeisesti aseella uhkaaminenkin olisi "kannustamista".

Monet TE-keskukset suosittelevat jo suomalaisille, että ottaisivat vastaan töitä Ruotsista ja Norjasta kun niitä ei yksinkertaisesti löydy kotimaasta. Tämä kuvastaa hyvin sitä valtavaa "työvoimapulaa" kotimaassamme vai mitä? Jostain syystä nämä hallitustason Spedet koittavat väkisin vääntää vähäosaisia ja työttömiä syypäiksi nykytilanteeseen. Pankitkin kertovat jo toistuvasti valtavasta talouskasvusta maassamme, mutta ilmeisesti kaikki tämä kasvu kohdistuu meillä vain muutamille huippuyrityksille, joiden voittopääomat suunnataan ulkomaisiin työllisyyskohteisiin.

Mitä jos herrat hallituksessa istahtaisivat edes kerran pohtimaan, että kenties työttömyyttä voitaisiin kohentaa jos saataisiin nämä valtavia voittoja tahkoavat yritykset rekryämään työntekijöitä? Nythän nämä firmat hakevat työntekijöitä aivan naurettavilla vaatimuksilla, jotka on tietoisesti laitettu niin mahdottomiksi ettei ketään tarvitse ottaa töihin. Sitten vingutaan vain ettei ole riittävästi työntekijöitä kun ei löydy sitä 25-vuotiasta jolla olisi jo 15-vuotta työkokemusta, 2 tutkintoa ja vahvaa näyttöä aiemmista tehtävistä.

Mikko Toivonen

Ymmärrän kyllä mitä hallitus on aktiivimallillaan ajanut takaa, mutta se on esityksenä yhtä heikkoa tasoa kuin sote ja maakuntahallinnot.

Se olisi voitu hyvin helposti tehdä erittäin paljon selkeämpänä, toimivampana ja tehokkaampana, jos sen olisivat laatineet vastuulliset asioiden toisistaan riippuvuudesta perillä olevat ei poliitikot.

Nyt hyvin heikosti toimivalla "virkamies" ja vastuunkierto ajatuksella luotu järjestelämä on antanut kaikille joita työn pitäisi kiinnostaa verukkeita nousta kapinaan vaikka pitäisi nousta töihin ja lopettaa elätin asemaan tyytyminen.

Kaikki ne seikat mitä tarvitaan työn perässä muuttamisen mahdollistamiseksi onkin lueteltu aikaisemmin, mutta mitään niistä ei ole hallituksen suunnitelmissa.

Se on kuitenkin varmaa, että kun ylläpito kapenee niin työ into kasvaa. Minkä tahansa palkallisen työn into, eikä vai selektiivinen "koulutusta vastaava" into.

Koulutus on joka tapauksessa vain koulutusta oppimaan ja lopullinen oppiminen mihin tahansa tapahtuu töissä, missä tahansa töissä paitsi mihin vaaditaan lakisääteinen tutkinto

Jorma Nordlin

"Hänen mukaan työ on paras tapa vähentää köyhyyttä."

Se myös aiheuttaa sitä suomalaisen toimeentulobyrokratian ongelmien vuoksi.

"Hän huomauttaa, että yhä useammalla alalla on jouduttu etsimään osaajia kotimaan rajojen ulkopuolelta, vaikka Suomen työttömyys on muuta Pohjois-Eurooppaa korkeammalla."

Kannanotot ovat menneet aktiivimallin suhteen ihan "huuhaaksi", ne eivät perustu mihinkään, ei ole lähteitä. Pyöritellään ympäripyöreitä selityksiä tyylin "...yhä useammalla alalla...".

Mitkä alat, mitkä ammatit ja kuinka paljon niitä ammatteja ja aloja onkaan?

Aktiivimallin puolustelu tapahtuu täysin ilman minkäänlaisia lähteitä, se tyypillistä aktiivimallikeskustelussa.

"Aktiivimallilla yritämme pitää ihmisen työelämän syrjässä kiinni."

Pienen ryhmän takia siten kaikkia työttömiä vahditaan ja paimennetaan.

"Orpo on kertonut jo aiemmin, että hallituksen valitsema aktiivimalli oli kaikkein lievin pöydällä olleista malleista ja sitä korjataan tarvittaessa."

Siis halutaanko tässä sanoa, että pöydässä oli vaihtoehtona vielä kovempaa kepitystä, joten tyytkää hieman livempään kepitykseen?

"Orpon mukaan ”meillä on tutkittua tietoa ja eri maista saatua kokemusta siitä, että kannustaminen on yksi tapa edistää työllistymistä”.

Jätetään lähteet kertomatta, eikä niitä lähteitä ole edes annettu muiden asiantuntijoiden arvioitaviksi.

Jessica Linden

"Hän huomauttaa, että yhä useammalla alalla on jouduttu etsimään osaajia kotimaan rajojen ulkopuolelta, vaikka Suomen työttömyys on muuta Pohjois-Eurooppaa korkeammalla."

just tämä puoli vihastuttaa minua. On melkein mahdotonta nykyisessä järjestelmässä kouluttautua udestaan. Koulutus ei saa kestää enemmän kuin 2 vuotta, ei saa sairastua, ei saa opiskella ihan mitä tahansa tai missä tahansa jne. Mun mielestä oppisopimuksia pitäisi saada enemmän, pitäisi kannustaa yrityksiä ottaamaan enemmän just näitä oppisopimuksella työtä tekevät.

Jouni Lehmusruusu

Koko aktiivisuusmalli rikkoo perustuslain henkeä.

Puhumattakaan miten idiootilta kuulostaa Kokoomusministeri selittäessään miten työpaikkoja tulee tyhjästä kun rangaistaan työtöntä siitä ettei julkinen valta ole tehnyt perustuslaissa säädettyä tehtäväänsä.

30.000 työpaikkaa vapaan, 400.000 työtöntä. Vain Stubbin matematiikalla tuosta saa positiivisen tuloksen. Ja vain Petturi Orpon ajatusmaailmassa työttömän kurjistaminen luo työpaikkoja.

EU on huomauttanut Suomea liian matalasta sosiaaliturvan tasosta, elinkustannuksiin suhteutettuna olemme Romanian tasolla. Tästä viisastuneena Keskustan Sipilä otti köyhiltä ja antoi rikkaille sekä helpotti veronkiertoa.

"Perustuslaki 18 §
Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.
Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.
Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä.
19 §
Oikeus sosiaaliturvaan
Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
Lailla taataan jokaiselle oikeus perustoimeentulon turvaan työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntymän ja huoltajan menetyksen perusteella.
Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle riittävät sosiaali- ja terveyspalvelut ja edistettävä väestön terveyttä. Julkisen vallan on myös tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu.
Julkisen vallan tehtävänä on edistää jokaisen oikeutta asuntoon ja tukea asumisen omatoimista järjestämistä." Lähde Finlex

Harri Kota-aho

”meillä on tutkittua tietoa ja eri maista saatua kokemusta siitä, että kannustaminen on yksi tapa edistää työllistymistä” Aktiivimallilla yritämme pitää ihmisen työelämän syrjässä kiinni. Lyhytkestoinenkin työ, yrittäjyys ja omaehtoinen opiskelu ovat askelmia, joilta on helpompi ponnistaa kokoaikaiseen työhön. Kyllä työn pitäisi elättää,että pystyisi rakentamaan omaa tulevaisuuttaan. Nämä ns.pätkätyöt on ihan vitsi. Vuokrafirmat työllistävät jo nollatunti sopimuksella ihmisiä. Ainoa ongelma on,että ihminen ei tule toimeen soppareilla.

Teppo Oikari

Vielä olis 32vuotta velkaorjuutta jäljellä ja kihlat UO-miehen kanssa, ei viiti kyllä TT-tukea lahjoittaa töissä kulkemiseen, mieluummin päihteisiin niin pääsee n. 15vuodessa rajan taa. Ei vähene köyhyys orjalla. Orpo on piru.

Seppo Simonen

Olisiko syytä reivata Sosialidemokraattista hyvinvointiyhteiskuntamallia yksilön paapomisen sijasta keskieurooppalaiseen Konservatiiviseen hyvinvoitiyhteiskuntamalliin jossa yksilöllä on oma vastuu elämästään.

SAK on ehdottanut ehkä uutta toimivampaa aktiivimallia, hallitus voisi neuvotella asiasta, ensisilmäyksellä teksti tv uutisen mukaan juuri tulisi tulisi yksilön vastuu itsestään.

Marja-Liisa Kalkela

Porvarien hyvinvointimalli:
Ex-palkansaajille jotka maksoi joka tilistä ennen irtisanomista :
Verojan.30%+ALV24%+Työttömyysvakuutusmaksuja nyt 1,9%palkasta=
Verotetaan lisää ansiosidonnaisesta 24%,työmarkkinatuesta 20%.
Leikataan sosiaaliturvasta kaikki muut kelan etuudet pois jo-94.
Vaaditaan ilmaistyötä maksamiensa verojen vastikkeeksi omasta työttömyys ja sosiaaliturvasta?

Kun työstä luopuu itse saa luopumistukea vanhuuseläkeikään asti+ kaikki Kelan etuudet mihin on kulloinkin oikeutettu,vaikka on alle eläkeikäinen?
Ei työvelvoitetta luopumistukea saaville? Miksi ei?
THL poisti maanviljelyksen raskaantyön luokituksesta -14.
Miten laki voi koskea VAIN palkansaajia?

Erkki Malinen

Mitäs jos sille työtömäälle annettais tälläinen porkkana. Korotetaan se kolmesatanen kuuteensataan mikä ei vaikuta työttömyyskorvauksen. Jos sinä tienaat 600e maksat siitä 200e veroa vähintään, eli maksat 200e itse sitä työttömyyskorvausta, eikä kukaan kuitenkaan sitä pienennä. Ja samalla työttömän tulot nousee 400e tämän luulis kannustavan työtöntä ottamaan pätkätöitä kun työttömyyskorvaus juoksis kokoajan, niin ei tulis niitä rahattomia aikoja. Eiköhän tässä voittais kaikki, 600e voi tehdä jo töitäkin ja siitä voi poikia pitempikin pesti.

Per-ole Stenman

Kannssanedustajilta pitäisi leikata 30% pois palkasta joka vuosi kaikista vaalilupauksen rikkomisesta joka ei toteutetaan ja torkkupeitot pois eduskunta talosta ja samoin ryyppyjuhlat ja ja ei he tarvitse lomailla puoli vuotta ei muuallakaan työpaikossa saa niin tehdä jos niin lisättäis tehoa ei tarvitan 200 edustaja vaan pärjäisimme 100 edustajalla ja rahaa säästyisi. PS. Soinikin kerkesi 3 kerta maapallon ympäri lisää.

Pasi Salmi

Petterillähän on kokemusta pitää työn syrjästä kiinni tai ainakin niin Turussa ilkeät kielet kertovat tarinoita siitä. Siis tarinaa siitä, ettei pojalla oikein onnistunut tuo työn saanti, ja niinpä eräs Aila. H.-täti (kok.) siloitti ja paijasi pojan tukkaa ja järjesteli vähän töitä. Lienee ollut sulle mulle aktiivimalli.

Pertti Ikonen

Orpolla on möreä ääni ja vakuuttava naaman iilme, mutta kun eräässä TV-esiintymisessä joutui omin sanoin kameroille kertomaan käsityksistään, niin änkyttämiseksi meni. Tuolloin jo näin, että minkä takia mies on valittu SOS-kolmikkoon. Siis käsitykseni on, että jokin mainostoimisto laatii kaikki kannanotot ja lehtiin tiedottamiset näiden SOS-herrojen puolesta.

Jouni Kiema

Rohkeus purkaa työttömyyden ympärillä pörräävää byrokratiaa, on poliitikon pelko. Työttömät haluaisivat virtaviivaiset yksinkertaiset palvelut. Ei humpuukikoulutuksia tai yhden tunnin töitä per viikko, tai paperisotaa kelan ja te-toimiston välillä.

Niilo Mäkelä

Kokoomuspropakandaa
- paitsi jos työtön työllistää toista työtöntä ja samalla tavalla työtön työllistää vastapalveluna työtöntä työllistäjäänsä
- nyt pitää vaan keksiä se työ millä työtön voisi työllistää
- se palkka voisi olla virtuaalisesti vaikkapa leikkirahaa
- no työnantajan verot pitää maksaa ja kas verotulot kasvavat
- eli työtön maksaa veroja työllistämisestä?
Näin sitä alennetaan työttömän työttömyysrahaa.

Antti Ollikainen

Täältä lapista etelään ja Ruotsiin, Norjaan on muutettu työn perässä niinkauan kuin muistan. Varsinkin nuoriso haluaa sinne SUUREEN Helsinkiin rilluttelemaan.

Iäkkäitä yli 55 vuotiaita työkyvyttömiä työnhakijoita tämä uudistus vetelee pitkin korvia ja on heille pelkkä leikkaus. Hallitusta tämä ongelma ei kiinnosta! Jottain tarttis tehdä tällekin AKTIIVI mallille.