Sunnuntai 20.1.2019

Orpo vastaa Harakalle veropakolaisten houkuttelusta: Suomi valmistautuu irtisanomaan Portugali-sopimuksen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.1.2018 13:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva

Portugali hidastelee uuden verosopimuksen edistämisessä, koska vanha sopimus houkuttelee varakkaita suomalaiseläkeläisiä maahan.

Suomi valmistautuu irtisanomaan Portugalin verosopimuksen lähikuukausina, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok).

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka jätti joulun alla kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaati voimatoimia vuonna 2016 solmitun uuden sopimuksen saattamiseksi voimaan.

–Jos Portugalista ei lähikuukausina saada tietoa uuden sopimuksen hyväksymisen edistymisestä, on vuonna 1970 tehdyn sopimuksen irtisanominen uudelleen ajankohtainen, Orpo vastaa Harakalle.

–On selvää, että lupaus on syytä toteuttaa hyvissä ajoin ennen vuoden loppua, jotta uusi verosopimus on voimassa viimeistään tammikuussa 2019. Uusi sopimus saatiin alun perinkin solmittua vasta, kun Suomi nosti irtisanomisuhan esille, sanoo Harakka tiedotteessa.

Vanha sopimus mahdollistaa sen, että Suomessa kertyneitä yksityisen sektorin eläkkeitä voi nostaa Portugalissa verovapaasti. Myös suomalaisia asunto-osakkeita voi myydä maksamatta Suomeen veroa.

–Jokainen vuoden viivästys maksaa Suomelle miljoonia, kun Portugali on koko ajan houkutellut verovapauksilla suomalaisia veropakolaisia 70-luvulla solmitun vanhentuneen verosopimuksen turvin. Suomen pitäisi ilmoittaa yksipuolisesti irtisanovansa veronkierron sallivat verosopimukset, jos maat jatkavat viivyttelyä, sanoo Harakka.

Muutkin maat ovat olleet hitaita uusimaan vanhentuneita verosopimuksia. Orpon mukaan Espanja on viimein saamassa voimaan vuonna 2015 solmitun uuden sopimuksen. Ranskan suuntaan on tehty tunnusteluja neuvottelujen aloittamiseksi.

–Kyse ei ole pikkuasioista. Iso-Britannian, Irlannin ja Ranskan verosopimukset estävät Suomea verottamasta sinne maksettuja osinkoja. Samaan aikaan Verohallinnon tilastot osoittavat, että kyseisiin maihin maksetaan silmiinpistävän suuri osa suomalaisten pörssiyhtiöiden osingoista. Verovälttely onnistuu näiden verosopimusten turvin, kun tosiasialliset osakkaat piilottelevat hallintarekisterien takana, sanoo Harakka.

Lähde: Talouselämä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Orvo Marjamäki

Sikander kirjoittaa vasten parempaa tietoaan. Portugalin verosopimuksen junaili aikoinaan SDP. muistaakseni Sorsan porukka ( korjatkaa jos joku muistaa peremmin) ja nk indeksileikkaukset eläkkeisiin SDP Lipponen että kyllä SDP joka mielestäni edustaa puolueiden vasenta puolta on rokottanut työtätekevää kansaa (eläkeläisetkin ovat aikoinaan työllään ansainneet eläkkeensä).

Matti Lappalainen

Portugalin porsaanreiän tukkimisen aloitteen teki Kokoomuksen Stubb. Hän pani koko asian vireelle ja Suomen osalta asia onkin hoidettu. Portugali ei vielä ole asiaa hyväksynyt ja Orpo jatkaa asiaa viemään eteen päin. Ei vaikuta oikein jarruttelulta, päinvastoin.

Teijo Myllylä

Laittais utpo vaan kotimaan eläkeläisten verotuksen kuntoon. Jo tasa-arvo sen vaatisi että eläkkeitä ei saa verottaa kovemmin kuin palkkatuloja. No, ei kuulu hallituksen arvoihin. Kikyynkään ei tarvinut kaikkien osallistua. Sipilä vois aloittaa kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä, jos kerran saavutettuja etuja voidaan muuttaa....ja palauttaa taitetun indeksin. Epäkohtia riittää korjattavaksi, mutta hallitus tekee urakalla uusia.