Maanantai 24.6.2019

Ylen gallup julki: Niinistön kannatus laski selvästi – Huhtasaari ja Väyrynen kaukana Haavistosta

Luotu: 
25.1.2018 07:34
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Presidentinvaalien ennakkosuosikit Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto pitävät yhä kärkipaikkoja – ainakin gallupien mukaan.
|

Istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut selvästi, mutta on yhä poikkeuksellisen korkea tässä vaiheessa presidentinvaalia, ilmenee Ylen tuoreesta, viimeisestä vaalien alla julkaistavasta gallupista.

Ylen gallupissa Niinistön suosio asettuu kahden aiemman kyselyn, hyvin erilaisia lukuja antaneiden Alma-tutkimuksen ja HS-gallupin, väliin. Ylen gallupin mukaan Niinistöä äänestäisi ensimmäisellä kierroksella 63 prosenttia vastaajista. Hänen suosionsa on laskenut yhdeksän prosenttiyksikköä, kuten aiemmatkin kyselyt ennakoivat. Lue lisää: Gallupeissa aivan eri luvut: Onko Sauli Niinistön kannatus nyt 58 vai 68 prosenttia?

Kaikesta huolimatta toinen kierros näyttää Ylen kyselyn valossa epätodennäköiseltä.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole. Tilanne voi vielä muuttua vaalipäivään mennessä mutta vaalipäivän tuloksen pitäisi muuttua erittäin paljon, arvioi vaaliasiantuntija Sami Borg Ylellä.

Vihreiden Pekka Haavisto pitää yhä toista paikkaa, ja hänen kannatuksensa on noussut kolme prosenttiyksikköä 14 prosenttiin. Jaetulla kolmossijalla ovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja valitsijayhdistyksen Paavo Väyrynen, joita molempia äänestäisi kuusi prosenttia vastaajista. Molempien kannatus on noussut hieman Ylen edellisestä gallupista.

Ylen gallupissa 20 prosenttia vastanneista ei kertonut kantaansa, joten yllätysvaraa on. Kyselyn haastattelut on kerätty 17.-23. tammikuuta eli kyselyaika päättyi tämän viikon tiistaina.

Matti Vanhasen (kesk.) kannatus on noussut kaksi prosenttiyksikköä neljään prosenttiin, Tuula Haataisen (sd.) puolestaan laskenut prosenttiyksikön kahteen prosenttiin. Hän pitää peräpaikkaa Rkp:n Nils Torvaldsin kanssa tasoissa. Vasemmistopuolueiden toinen ehdokas Merja Kyllönen (vas.) on Haataisen edellä neljässä prosentissa.

Lue lisää vaaleista:

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Sauli Niinistö älähti Väyryselle: ”Todellako pidit ministerisalkkua noin tärkeänä? Minusta se on käsittämätöntä!”

Väyrynen: Sauli Niinistö joutuu vastaamaan näihin kysymyksiin viimeistään toisella kierroksella”

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Laura Huhtasaari vaaliennusteesta: ”Kyllä minä vielä Paavon päihitän”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

YLEN tuore gallup vahvistaa Helsingin Sanomien viime perjantain gallupin tulokset.
-Toista kierrosta ei ole näköpiirissä.
Vaalipäivään mennessä pitäisi –
tapahtua ”hirmuisia”, että Niinistön kannatus tippuisi alle 50 prosentin.

Ylen vaaliasiantuntijan Sami Borgin mukaan se vaatisi ihmeen, joskaan ei ole täysin mahdotonta – kuten tutkijan kuuluukin lisätä.

Vastaajista 20 prosenttia ei kerro kantaansa, mutta se ei asetelmaa muuta.

Gallupeja ei kannata vertailla toisiinsa, mutta väistämättä vaaleissa käydään kisa tällä kertaa myös tutkimusfirmojen ja sitä kautta median uskottavuudesta.
IS 25.1

Matti Elo

Ylen uusi gallup olisi pitänyt tehdä vasta ennakkoäänestyksen päätyttyä niiden keskuudessa, jotka eivät vielä ole äänestäneet, eli ajalla ke-pe tällä viikolla.
Nyt jo äänestäneet pääsevät käyttämään kahta mielipidettä, sen mitä jo äänestivät ja toisen taktikoidusti pönkittämään jo lukittua ehdokastaan.
Esim, jos jo äänesti Niinistöä, kannatti gallupissa sanoa äänestävänsä Haavistoa, jotta Niinistö saisi tuon handikäpin mukaan vaarattomaksi mahdollisen toisen kierroksen vastustajaksi!
Sanomalehdet ja sähköinen media tietenkin toivoo toista kierrosta, turvatakseen miljooniin kohoavat maksulliset vaali- ilmoitus tulojensa maksimoinin!
Toivottavasti kansa herää ja valitsee varman voittajan Sauli Niinistön heti ensimmäisellä kierroksella ja säästää 10 miljoonaa verorahoja, kuten vaalilaki kaikessa viisaudessaan on tarkoittanut!

Mikko Toivonen

Vaikka tuota Elon päätelmää ei voi mitenkään kiistää, niin kuitenkin ihan demokratian nimissä toivon sitä toista kierrosta, jotta ei saataisi jeesukseksi itseään kuvittelevaa presidenttiä.
Jos demokratiaa voidaan vapauteen linkitä, niin toistan ikivanhan totuuden mikä on, että vapaudella ei voi olla minkäänlaista hintarajaa.

Inkeri Sallinen

Minä en ole koskaan ymmärtänyt miksi pitää tällaisia gallup ennusteita olla. Tässähän johdatellaan epävarmoja äänestäjiä haluttuun suuntaan. Nyt tuntuu että näiden vaalien gallup-buumi on eri medioitten keskinäistä kilpailua. Kuinka on faktaa tietoa äänimääristä, jos äänestys tulokset lasketaan vasta 28.01.2018.klo.20.00 jälkeen.

Irja Röntynen

Petri Sakkinen: Eikös presidentin tehtävät ole määritelty laissa? Katso sieltä! Minusta on turhaa ja hölmöä mitätöidä ihmistä, joka pitää Suomen ulkopolitiikasta huolta ja yrittää estää Venäjää valtaamasta Suomea!
Krim ja Itä-Ukraina todistavat Putinin vallan halun!
81 v. Evakko