Maanantai 20.5.2019

Ylen gallupin tausta: Kaikista vastaajista ”vain” 50 % äänestäisi Sauli Niinistöä

Luotu: 
25.1.2018 09:10
Päivitetty: 
25.1.2018 09:15
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Sauli Niinistön kannatus on laskenut, mutta hänen valintaansa jo ensimmäisellä kierroksella pidetään yhä todennäköisenä.
|

Jatkokautta hakevan presidentti Sauli Niinistön kannatus näyttää yleisesti uutisoitua lukua merkittävästi matalammalta, jos huomioidaan myös äänestäjät, jotka eivät kertoneet kantaansa Ylen gallupissa. Gallupin vastaajista 20 prosenttia ei ilmaissut mielipidettään.

Niinistön kannatus on 63 prosenttia niiden vastaajien joukossa, jotka ilmaisivat kantansa kyselyssä. Ylen julkaisemasta tausta-aineistosta kuitenkin ilmenee, että Niinistön kannatus on ”vain” 50 prosenttia, kun huomioon otetaan nekin vastaajat, jotka eivät osanneet nimetä omaa ehdokastaan tai eivät muusta syystä halunneet vastata.

50 prosentin ylitys riittäisi Niinistön uudelleenvalintaan jo ensimmäisellä kierroksella, joten kummankaan luvun valossa kisan päättyminen jo sunnuntaina ei olisi yllätys. Niistä vastaajista, jotka eivät kerro kantaansa, osa ei äänestä lainkaan, osa pohtii vielä ehdokastaan ja osa ei halua paljastaa ääntään.

– Toinen kierros olisi aikamoinen ihme, mutta täysin mahdotonta se ei ole, asiantuntija Sami Borg sanoi Ylelle.

Vaalin ensimmäistä kierrosta koskeneeseen kysymykseen ”en osaa sanoa” -vastauksia tuli tällä kertaa 20 prosenttia. Epävarmojen äänestäjien osuus on noussut selvästi joulukuun 13 prosentin osuudesta. Yle kuitenkin kertoo, että epävarmoja äänestäjiä on nyt merkittävästi vähemmän kuin vaaleissa kuusi vuotta sitten – tuolloin epävarmoja oli vaalin alla 30 prosenttia.

Myös muiden ehdokkaiden suosio näyttää hieman erilaiselta, kun huomioidaan eos-vastaajat. Kaikkien vastaajien joukossa Pekka Haaviston (vihr.) kannatus oli 11 prosenttia (kantansa kertoneiden parissa 14 %), Laura Huhtasaaren (ps.) viisi prosenttia ja Paavo Väyrysen neljä prosenttia.

Toisella kierroksella Niinistö olisi nykygallupien mukaan täysin ylivoimainen. Haavistoa vastaan hän saisi 70 prosenttia ja Väyrystä sekä Huhtasaarta vastaan 79 prosenttia äänistä.

Lue myös: Ylen gallup julki: Niinistön kannatus laski selvästi – Huhtasaari ja Väyrynen kaukana Haavistosta

Lue lisää vaaleista:

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Taktikoidaanko Laura Huhtasaari paitsioon? – Tutkija radiossa: Vaalipeli suosii nyt Väyrystä

Paavo Väyrynen ja Laura Huhtasaari ajautuivat nokitteluun –”Itse hän on täydessä vastuussa Sipilän hallituksen politiikasta”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tendenssimäistä kirjoitteluahan tuo on, kuten sen yhden pikkufirman tekemien ennusteidenkin revittely. Motiivia voi tietysti arvuuutella, mutta loppujen lopuksi sillä ei kai ole väliä. Sen sijaan jotakin väliä on lehden jatkuvalla innolla suoranaisen disinformaation levittämiseen.

Tapio Mäkeläinen

Sähän olet oikein ajatusten Tonava! Ihanko ite keksit että peli kovenee jos vastus kovenee!
Nythän meillä on kaksi valopäätä Keminmaalta ja Porist joiden toivemaa on jossain Tauno Palo tukkilaisajoissa. Muutama ylioppilas ja virkamies sossu.
Ehkä sitten 2024 on tosi kisa Vapaavuoren ja .. ja tota... noiskis Li Andersonin kesken.

Jairi Palonen

Nykyisen valtapolitiikan olevan äärioikeistolaista politiikkaa. Todellisuudessa äärioikeistoahan edustaa kaikki sellaiset poliittiset tahot, jotka ajavat markkinoiden vapautta ja valtaa yli kansallisvaltioiden. Tässä mielessä kaikki parlamentaariset eduskuntaryhmät ovat ”äärioikeistolaisia”.

Kaikki kannattivat aikoinaan mm. EU-jäsenyyttä, eli pääomien, tavaroiden, työvoiman ja ihmisten vapaata liikkuvuutta ja kansalle kuuluvan vallan siirtämistä ylikansallisille elimille ja suuryrityksille. Tätä kannattivat jopa vasemmistopuolueet ja ay-liike. Sen seuraukset ovat hyvin nähtävillä, se ei edes eritystä tarkkanäköisyyttä vaadi, ehkä pikemminkin uskallusta. Se on johtanut sisäisen (eriarvoisuuden lisääntymiseen, terrorismin rantautumiseen) ja ulkoisen turvallisuuden huononemiseen, koska olemme nykyisin Venäjän kanssa huonoissa väleissä olevan läntisen suurvallan osa, ts.olemme ajautuneet mukaan suurvaltojen eturistiriitoihin mukaan. Ja kuten lähihistoria osoittaa, se on vaarallinen tie tälle kansalle. Kaikki tuo on hajoittavaa politiikkaa, ei suinkaan Väyrynen.

Nykypolitiikassa pelataankin vanhojen mielikuvien varassa. Moni duunari äänestää demareita tai Vasemmistoliittoa kaikesta em. huolimatta. Ei
”Nykypolitiikassa pelataankin vanhojen mielikuvien varassa.”

kKepussakaan alkiolaisuutta esiinny kuin juhlapuheissa, käytäntö on ihan muuta. Usea koti, uskonto, isänmaa arvoja arvossa pitävä raapustaa kokoomuslaisen numeron äänestyslappuun, vaikka todellisuus on osoittanut, että Kokoomukselle kaikki on kauppatavaraa ja myytävänä, jos vaan hinnasta sovitaan. Kaikki nämä kun ovat ylikansallisen politiikan takuumiehenä. Sen ylikansallisen poliittisen sairauden oireista tekevät sitten härskiä populismia.

Seppo Simonen

Jos nyt toimittaja Teppo Ovaskainen malttaisi odottaa sunnuntailtaan klo 20 saakka todellista vaalitulosta niin säästyt tressaatumiselta.
Itse äänestän sunnuntaina ja minulle passaa nykyisen puolusvoimien komentajan jatkokausi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi.

Ilona Oksanen

YLE ja YKSITYISET kaupalliset kanavat(joille kokoomuslainen arkimo ja naapurinsa keskustansipilä lahjoittivat veronmaksajien rahaa ja ohjaavat YLE ä keskenään.Kokoomus ja keskusta järjesti potkut toimittajile ja lisäsi valtaansa median ohjaamisessa kun jakeli raha avustuksia sen mukaan,missä saavat ilmaista mainosta parhaiten ja omat tyypit puikkoihin.Ruotsalaisten omistama MTV3 JA YLEN KAUTTA VEROPARATIISEIHIN VALUVAT 40 MILJOONAA veronmaksajien rahaa,hah,hah) ja nämä sadat mielipidemittauksia tilauksesta ja täsmätuloksia tehtailevat firmat ,ova kokoomus-keskusta ohjailtuja propagantatuutteja,joiden ainoa virka on veronmaksajien rahoilla levittää aivopesukampanjoitaan lammaslaumalle eli vaalikarjalle,joiden oma äly ei riitä 2018 vuonnakaan vielä,ajattelemaan itse.Puolueetonta tosiaan.Kokoomuslaisen omistama taloustutkimus ja muut mielipidemuokkaus firmat sekä näiden samojen tahojen omistama media.Huh,huh kyllä naurattaa .