Maanantai 21.1.2019

Professori hämmästelee tiedustelupakettia: Supo seuloisi omat valvojansa – ”Irvikuva”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.1.2018 11:55
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa professori Martin Scheinin.
|

Osallistuuko suojelupoliisi omien valvojiensa valintaan, kummastelee ihmisoikeusprofessori Martin Scheinin blogissaan kaavailtuja tiedustelulakeja.

Scheinin toimii kansainvälisen lain ja ihmisoikeuksien professorina Firenzen yliopistossa Euroopan yliopistollisessa insituutissa (EUI). Yhdeksi valvontaelimeksi kaavaillaan eduskuntaan perustettavaa erillistä, 11-jäsenistä tiedusteluvalvontavaliokuntaa. Jäsenille tehtäisiin puhemiesneuvoston tekemän ehdotuksen mukaan myös laaja henkilöturvallisuusselvitys.

Scheinin hämmästelee, kuinka suojelupoliisi voisi tehdä valiokuntaan valittavista kansanedustajista laajan turvallisuusselvityksen. Näistä kansanedustajista kun on tulossa myös suojelupoliisin valvojia.

–Suojelupoliisin oikeuttaminen seulomaan tiedusteluvalvontavaliokunnan jäseniksi ehdotettujen kansanedustajien sopivuutta tähän tehtävään olisi tiedustelun parlamentaarisen valvonnan irvikuva, Scheinin arvostelee.

–Tiedustelun valvojien valintaa ei tule tehdä valvonnan kohteiden arviosta riippuvaiseksi, hän jatkaa.

Scheinin pitää tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamista tärkeänä periaatteellisena uudistuksena. Nykyinen ehdotus on hänestä kuitenkin ”kovin varovainen” ja voi aiheuttaa valiokunnalle uskottavuusongelman.

–Ehdotetun tiedusteluvalvontavaliokunnan toimivaltuudet olisivat kansainvälisessä katsannossa varsin vaatimattomat, kun valiokunnan käytettävissä esimerkiksi ei olisi pakkokeinoja asiakirjojen saamiseksi tai todistajien kuulemiseksi, professori perustelee.

–Ja tuosta uskottavuusongelmasta puolestaan seuraa, ettei tiedusteluvalvontavaliokunnan olemassaololle tai toiminnalle tulisi antaa suurta painoarvoa esimerkiksi silloin, kun Euroopan ihmisoikeustuomioistuin aikanaan arvioi tehokkaiden oikeussuojakeinojen vaatimusta, hän pohtii.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Ps. Kasvi pisti ehkä jopa Juvenaalistakin paremman:

"Aina ei riitä edes valvojien valvonta. Esimerkiksi Yhdysvalloissa kävi Snowdenin paljastusten myötä ilmi, että tiedusteluviranomaisia varten perustettu erityistuomioistuin oli itse asiassa pelkkä kumileimasin, joka hyväksyi käytännössä kaikki turvallisuusviranomaisten esittämät tiedusteluoperaatiot. On siis pohdittava myös sitä, miten ja kuka valvoo valvojien valvontaa."

http://jyrkikasvi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/224407-spy-vs-spy

" Esimerkiksi Sveitsissä kansalaisella on oikeus saada turvallisuusviranomaisten itsestään kokoamat tiedot, kun tiedusteluoperaatio on saatettu loppuun. Suomessa suojelupoliisin kansalaisesta keräämät tiedot saa vasta 60 vuoden kuluttua, jos on silloin vielä elossa."