Keskiviikko 17.7.2019

Toinen kierros taas todennäköisempi: Sauli Niinistön kannatus romahti HS-gallupissa

Luotu: 
25.1.2018 17:48
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on saanut vaaligallupeissa poikkeuksellisen kovia kannatuslukuja, jotka kuitenkin näyttävät jonkin verran sulaneen vaalien lähestyessä.
|

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön kannatus on huvennut nopeasti Helsingin Sanomien teettämässä gallupissa. Viikko sitten julkaistusta edellisestä mittauksesta on pudotusta 10 ja joulukuun huippulukemista 17 prosenttiyksikköä.

Nyt Niinistön kannatus on 58 prosenttia, joka on sama luku kuin Alma Median kyselyssä viikko sitten. Alma-tutkimus oli ensimmäinen, jossa istuvan presidentin vankka kannatus näytti sulaneen. Tuolloin alkoi veikkailu toisesta kierroksesta, kun siihen saakka valta-arviot povasivat Niinistön menevän läpi heti.

Niinistön kannatus on kuitenkin yhä varsin korkealla ja Ylen tänäisessä gallupissa hän sai 63 prosentin kannatuksen. Lue tarkemmin: Ylen gallup julki: Niinistön kannatus laski selvästi – Huhtasaari ja Väyrynen kaukana Haavistosta

HS-gallupissa toiseksi suosituin on Pekka Haavisto (vihr.) 13 prosentilla ja parin prosenttiyksikön nousulla. Paavo Väyrysen (val.yhd.) suosio laski hieman seitsemään prosenttiin.

Naisehdokkaat, Laura Huhtasaari (ps.), Merja Kyllönen (vas.) ja Tuula Haatainen (sd.), ovat kaikki tasoissa viidessä prosentissa. Keskustan Matti Vanhanen sai neljän prosentin ja RKP:n Nils Torvalds kolmen prosentin kannatuksen.

HS-gallupin toteutti Kantar TNS 22.–24.1.2018. Tulosten virhemarginaali on noin 4,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Tavallisesti istuvan presidentin kannatus on laskenut lähellä vaaleja. Vaalipäivä on sunnuntai. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta hyväksytyistä äänistä, toinen kierros järjestetään 11. helmikuuta.

Kyseessä oli Helsingin Sanomien viimeinen gallup ennen vaaleja.

Lue myös:

Ylen gallupin tausta: Kaikista vastaajista ”vain” 50 % äänestäisi Sauli Niinistöä

Tapasimme presidenttiehdokkaat – tässä arviot: ”Katsoi syvälle silmiin”, ”lähti sivuraiteille”, ”rempseä”

Presidentinvaalit: Ennakkoääniä annettiin historiallinen määrä

Hämmennystä herättäneen vaaliennusteen tekijä: Sauli Niinistö kärsii nyt suomalaisesta vaali-ilmiöstä

Näkökulma: 8 hyvää syytä äänestää – näistä tuli sittenkin kunnon vaalit

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Mikkola

Jos ja kun sale johtaa Suomea samaan suuntaan kuin mihin ollaan nyt menossa, niin Lauran vuoro on sitten ensi kerralla. Se voitto tulee olemaan samaa luokkaa kuin Salen nyt,mutta ilman ylen ja muiden medioiden harjoittamaa propagandaa.

Kuuden vuoden päästä Suomi oy on niin katollaan, että on muutoksen aika. Vielä on enemmistöllä pää sen verran pensaassa.

Salenkin pitää silloin jo keskittyä vaalivaavin koulunkäyntiin.

Markku Nieminen

Pitääkö maamme antaa upota pohjamutiin ennen kuin muutosta halutaan? Sitä minä aina vaan jaksan ihmetellä. Nyt olisi hyvä tilaisuus antaa aasinpotku aaseille jotka maatamme johtavat. Ääni Lauralle, ainoalle järkevälle ja Suomea ja suomalaisuutta puolustavalle muutosvoimalle koko sakista.

Irma Asikainen

Harmi, että nämä vaalikeskustelut ovat olleet kerrassaan visuja, kun valtaosa ehdokkaista on ihan pihalla, eikä heistä ole vastussta kellekään, mutta jos vielä ehtisi ollamuutama tilaisuus kuulla Niinistön mongerrusta, niin saattaisi suurin osa kansasta etsiä äänestettävänsä miusta ehdokkaista, kuin "koko kansan Saulista". Ylimielinen, herkkänahkainen, ympäripyöreä, huumorintajuton ja todellisuudesta vieraantunut. Siinä muutamia adjektiiveja, joita Niinistöön mieluusti liitän. Ei ollut yhtään asiaa, ohon olis löytynyt kunnon vastaus, saati, että sitä ei olisi saatellut se inhottava, ylimielinen ilme. Monessa kohtaa hän kaiken lisäksi puhui, kuin olisi jo ollut valittu seuraavalle kaudelle. Mm, niiden pandojen kohdalla. Hämmentyi sitten, kun siitä huomautettiin.

Tapio Mäkeläinen

Hyvin on Huhtasaaren toivottoman ja rasistisen kampanjan puuhapetet valveilla. Jesse Torniainen sai lisää kaakuva Rautientorin potkumurhastaan . Hän ja kaverit varmaan toivoo myös tämän LH valintaa. Voisi armonanomus mennä läpi.

Mikä täällä nyt menee niin hirveän huonosti? Mulla ainakaan ei eikä kavereilla, ei lapsillakaan.
Talouslukuja korjataan ylöspäin koko ajan ja verotulot nousevat.

Se demokrativajeen kekkosslovakia ei muuten palaa eikä markkakaan. Miettikää nyt. Kepu/sdp akseli piti pressan paikkaa putkeen 56 vuotta eivätkä nyt yllä edes Haaviston kannatukseen.
Kokoomus ei häviä 25 v paitsioon enää koskaan. Elämästä tulee helpompaa kuin myöntää tosiasiat.
Äänestin Niinistöä Tapiolassa viime viikon ke klo 10 jahka sain kammettua itseni matkaan.

Lähetin kahdelle kok ministerille viestin tänään jossa esitin gallup- karenssia . Siten että viimeiset tulokset on julkaistava päivää ennen ennkkoäänestyksen alkua.
Tämä homma on lähtenyt ihan käsistä. Samoin vaalitenttien määrä. Tasolle emme voi mitään. Ylioppilaita ja luomisteoreetikkoja puolet.

Tapio Mäkeläinen

Iltapäivä - ja nettilehdillä olisi syytä tarkistaa kielikuviensa tasoa.
Romahtaa nyt on synonyymi, onko tuttu sana, sortua sanalle. Niinistön kannatus on n 2/3 ja lähes viisinkertainen seuraavaan ehdokkaaseen.
Haaviston pieni sanailu ei ollut raivokasta. Ainakaan maailman mitassa.

Onneksi tämä tyhjänjauhaminen kohta loppuu.

Joni Vasarainen

Tapio mäkeläinen voitko muuttaa johonkin muuhun maahan kun laura valitaan presidentiksi. Näyttäisi siltä että sinun vanhempasi eivät ole taistelleet tämän maan puolesta, etkä arvosta isänmaatasi, kommenteista päätellen et kyllä tätä maata puolustaisikaan jos juuri ja juuri jaksoit äänestämään ja sitäkin jouduit harkitsemaan. Myöskään sinun perheestäsi ei ole ammuttu ketään lähiomaista silmienväliin islaminuskoisen maahanmuuttajan toimesta joka sanoi että suomalainen nainen oli hänen omaisuuttaan. Et siis voi ymmärtää miksi joillekin suomen rajojen osittainen sulkeminen on todella tärkeää jottei joutuisi kovin monesti tuntemaan syvää kipua. Koitappa ymmärtää. Ps. Lauran kampanja ei ole rasistinen.

Aune Mänttäri

Ihmeiden aika ei olekkaan ohi. sillä kansalaiset näyttävät päättävän äänestys käyttäytymisestään aivan itse.
Presidenttiehdokkaitten puheitten kondrolloijat- faktan "tarkastajat" tarkastavat, toimittajat puhuvat omaa väritettyä kieltään. Kahdenvälinen vuoro vaakutus , asian selvittämiseksi ei näytä kuuluvan enää totuttuun oikeus menettelyyn!

En jaksanut katsella presidenttiehdokkaille järjestettyä TV-tenttiä, niin puhun vain eri medioiden uutisoinnin perusteella.

Lissabonin sopimuksen ko.sanamuodoste kiistelemistä pidän yksinomaan ala-arvoisena vihapuheena. Lausuma "valehtelee" on mielestäni pyrkimys vaikuttaa vaalitulokseen. Kyseistä sopimuskohtaa ie ole käsitelty missään oikeusasteessa.
Lissabonin sopimusta on suomessa annettu erityisen "tarkoituksenmukaisia lausuntoja" kansalaisia hämääviä lausuntoja.

Paavo Väyrynen on ainoa presidenttiehdokas joka on valottanut kansakuntamme kohtaloita jaesittänyt mistä maamme nykytila johtuu, sekä esittänyt oman vaihtoehtonsa asioiden korjaamiseksi. Hän on maininnut valtionhallinnossa toimijoiden nimiä vain asian kohdalla jotka liittyvät asioiden valmisteluun, eshtyihin esityksiin ja lopputuloksen eduskunnan päätöksinä.

Olisin toivonut, että kaikki presidenttiehdokkaat olisivat ottaneet kantaa erityisesti siihen miksi maamme sisäpoliittinen turvallisuutemme on horjunut Suli Niinistön presidenttikaudella.

Niinisto on " sukellellut " erimaiden presidenttien kutsuilla ja kutsunut Suomeen ns. arvovieraita. Presidentti on ollut keskustelija , mutta hänen ulkopoliittisisten suhteittensa tulokset eivät toimi koko kansakunnan parhaaksi, sillä tavalla, että kansalaistemme elintas ja työllisyys olisi kohentunut, Kuudenvuoden toimikaudella tapahtumat eivät minun mielestäni ansaitse "seuraavalle toimikaudelle" valistaa. tämä ei taas merkitse sitä etteikö Sauli Niinistö olisi luonteva seuramies ja omassa juristin tehtävässään huippu tekijä.

toivoisin suomen kansan saavan kansakunnan tilaa vakauttavan ja maamme 100 vuotista liittoutumattomuutta ja puolueettomuutta lujittavan presidentin. Tarjolla olevista persoonista valmis valtiomies olisi Paavo Väyrynen.

Aune Mänttäri

Kirjoittaessani tämän kyseessä olevan uutisen seitsemättätoista ( 17 ) kommenttia, minulle aukesi kirjoitustilaa vain noin kahden kirjoitusrivin verran ja en jostakin syystä saanut auki kirjoitustani ennen ,tallenna, painikkeen käyttämistä, En siis voinut korjata ajatus-kirjoitusvirheitäni.

Kiitän kuitenkin Uuden Suomen tekstin tarkastajia kirjoitukseni kirjallisen raaklileeni julkaisusta.

Aina vaalien aikana olen joutunut suoranaisesti syrjityksi, sillä tapani on puhua asioista jotka ovat syntyneet puoluepoliittisesti ja loukkaavat kansalasten yhdenvertaisuutta. Useat mediat joihin on kirjautumiseni hyväksytty ovat estäneet kuitenkin kirjoitusteni julkaisun.

Tuntuu tosi nöyrrytykseltä kun yrittää ottaa kantaa selkokielellä ajankohtaisiin asioihin ja erityisen loukkaavalta tuntuu kun huomaan, että medioiden toimittajilla ja henkilökunnalla tuntuu olevan valta valita kansalaisen kirjoittamat mielipiteet ja sillä tavalla pyrkiä suoraan vaikuttamaan presidentin valintaa.

Julkisen vallan vaikuttajat media ja toimittajat voisivat lukea muistin virkistämiseksi vaikka vain Suomen perustuslaita, kohdan yleisestä ja yhtäläisestä äänioikeudesta. Antakaa nyt kansalaisten valita presidentin, kiitos.

Anita Immonen

Pääkaupunkiseudun asukkaiden ennakkoäänestys on alhainen, ei laiskuudesta, vaan tiedon saannin maksimoimisesta. Niinistö on hyvin epävarma vaihtoehto. Mitä hän haluaa ja mitä ei? Toisena oleva Haavisto.. haluammeko suomalaisina leimautua homoseksuaaliseksi kansaksi? Esimerkiksi viimeksi meitä vastaan sotinut valtio Venäjä ei hyväksy homoseksuaaleja ollenkaan. Miten Suomen turvallisuus on taattu valtioidemme välisissä keskusteluissa, jos Haavisto valitaan? En vastusta homoseksuaaleja, rakkaus on kaikkia varten, mutta Suomen turvallisuus menee yhden seksuaalivähemmistön julkisivun ja etujen ylitse.

Hans Parvikoski

Nykyinen Presdentti on hyvä mies mutta on aina edustanut oikeistoa . Hän on ollut paljon EUssa mukana ja on EU mies sekä edustaa täysin rikkaita. Koko kansan mies hän ei ole.Salo-Turku kieli on vaikea selkoinen sitä ei oikein ymmärrä Helsinkiläinen.

Jonne Peto

En voi kuin ihmetellä Haaviston kannatusta. Mies puhuu täysin pehmeitä sodasta ja monokultturisuudesta. Sotia on aina, kunhan suomi enään joudu. Monikultturisuus on elintasopakolaisten invaasio veronmaksajien maksettaviksi. Kuten vihervasemmisto aina, ei maksajasta puhuta mitään. Muslimit nauraa näille typeryksille kun saavat vihervasemmiston avulla tulla loisimaan. Tätä totuutta Haavisto ei kerro ..

Juha Koponen

..Niinistö on hyvä presidentti Suomelle! On arvojohtaja, pitää suhteet myös Idän despootti kehitysmaahan. Tulevaisuuus ei ole seesteinen, NYT tarvitaan talouden asiat ymmärtävää johtajaa ennenkaikkea ja sitä on Niinistö. EU on menossa kohti taloudellista katastrofia. Samoin on Venäjä. Maahanmuutto ja siihen liittyvä terrorismi ja islamisaatio ovat uhka.
Suomessa on osattava ennakoida näitä asioita....