Perjantai 24.5.2019

Nuorisojärjestö kypsyi Veikkaukseen: ”Toiminnan on muututtava tai monopoli purettava”

Luotu: 
26.1.2018 08:31
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent arkisto
    Kuva
|

Kristillisdemokraattien nuorisojärjestö KD Nuoret vaatii valtion rahapeliyhtiön Veikkauksen toimintatapojen muuttamista.

Nykyisin Veikkaus ei järjestön mukaan pyri riittävästi ehkäisemään rahapeliriippuvuuden haittoja vaan päinvastoin yllyttää ihmisiä pelaamaan lisää.

– Monopoliasemaa perustellaan pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisyllä, mutta Veikkaus pyrkii jatkuvasti tekemään parempaa tulosta tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia pelaamiseen. Suuremman voiton tavoittelu ja pelaamisen laajamittainen mainostaminen ovat ristiriidassa haittojen ehkäisyn kanssa. Pelaamisen lisääntyessä on selvää, että myös siitä aiheutuvat haitat lisääntyvät, KD Nuoret syyttää.

Koska Veikkaus ei ole kyennyt ehkäisemään riittävästi rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja, eivät sen nykyiset toimintatavat oikeuta sen monopoliasemaa, järjestö toteaa.

– Mikäli monopoliasema halutaan säilyttää jatkossa, tulee Veikkauksen toiminnan muuttua. Muussa tapauksessa on monopoli purettava ja markkinat avattava vapaalle kilpailulle, sanoo KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa.

KD Nuoret huomauttaa, että kymmenet tuhannet rahapeliriippuvuudesta kärsivät suomalaiset tuottavat suuren osan Veikkauksen vuosi vuodelta kasvavasta voitosta. Rahapelihaitat keskittyvät pääsääntöisesti huono-osaisille, kun taas ”merkittävä osa Veikkauksen tuotoista ohjautuu järjestöjen ja muiden toimijoiden kautta hyväosaisten hyödyksi”, KD Nuoret ihmettelee.

Nuorisojärjestö vaatii, että Veikkauksen tulee lopettaa rahapelien laajamittainen mainostaminen sekä ”pyrittävä pontevammin ehkäisemään rahapelaamisen aiheuttamia haittoja esimerkiksi vaatimalla pelaamiseen pakollinen tunnistautuminen ja vähentämällä peliautomaattien määrää merkittävästi”.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Ilmeisesti kukaan ei ole lukenut veikkauksen uusia ohjeita ja sääntöjä, siellähän syynätään jopa poliittinen suuntaus :p Puhumattakaan muista addiktioista, peleihin on tulossa törkeitä rajoitusmahdollisuuksia ja jopa pankkitilit täytyy sallia syynättäväksi, että voidaan arvioida pelaako ihminen kohtuudella...ja rahapesulakien varjollakin ihminen syynätään...Siinä olisi EFFI;lle ja Piraateillekin ihmettelemistä.

Suosittelen kristillisten nuorillekin käyntiä katsastamassa Veikkauksen/RAY:n uusia sääntöjä, siinä olisi Orwellikin ihmeissään vaikka optimisti olikin.

Harri Tapani

"Kotimaassani minun pitää hankkia kasinon jäsenkortti jotta voisin mennä sinne pelaamaan hedelmäpeliä."

Pian tunnistautumattomana/anonyyminä pelaaminen tulee mahdottomaksi, kaikkialla Suomessa, sellaisia on suunnitelmissa, se koskee niin kolikkopelejä kuin lottoamistakin, siitä kerrottiin Veiikkauksen sivuilla jo viime vuonna, veikkaus kortin omaavat saivat jopa sähköpostia uudistuksista jotka vaikuttavat sellaisilta yksityisyyteen puuttumisilta, että menee maku jopa yhden lottorivin tekemiseen...

" Etuasiakkaan pitää selvittää ja antaa tarkistaa onko hän " laissa tarkoitettu poliittisesti vaikutusvaltainen henkilö tai muu laissa tarkoitettu taho. Etuasiakkaaksi rekisteröityvä/Etuasiakas antaa Veikkaukselle oikeuden selvittää asiaa myös kolmansilta osapuolilta."...jne.

https://www.uusisuomi.fi/comment/766460#comment-766460

Hannu Rautomäki

Herääkin kysymys, miksi valtion hallinnoima Veikkaus harjoittaa tietoista kansalaisien huijaamista?
Tai kuinka Veikkaus voisi ehkäistä ja valvoa peliriippuvuuksia, kun sen tehtävä on päinvastainen, eli ansaita maksimaalisesti peleillä?

Harri Tapani

Ennenhän ne rahat meni ns. kansanterveyteen, kuten mainokset kertoivat, sellainen lienee piankin EU:ssa tulevan laittomaksi ja kilpailuideologian vastaiseksi hommaksi...hommasta tulee tehdä bisnestä ja kuten tapana on, sekin homma sitten myydään jollekin ulkomaiselle yhtiölle, tai annetaan halvalla..

Ehkä tuo ei EU-maa Norjan Yara voisi vanhasta muistista ostaa koko härdekllin vanhaan tapaan tosi halvalla....

"Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet paljon huono-onnisemmasta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla. Ehkä virhe on täysin uskomaton."

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/09/growhow-liian-suuri-ere...

Teemu Heino

Kaikista hulluinta on että Veikkaus ilmoitti tunnistautumisen tulevan vasta vuonna 2023. Se olisi yksi helppo keino hallita ongelmapelaamista. Mitään estettä sille ei ole ettei se olisi voinut tulla voimaan vaikka vuonna 2019. Tekniikka on päivitettävissä ja Veikkaus-kortti suurella osalla. EU saadaan tyytyväiseksi sanomalla että juu kyllä se tunnistautuminen tulee ja se ehkäisee ongelmia.