Torstai 21.2.2019

Hallitus haluaa eroon kesäajasta – Suomelta esitys koko EU-alueelle

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.1.2018 09:56
Päivitetty: 
26.1.2018 10:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    "Jäsenmaiden tulisi yhdessä sopia kumpaan aikaan, eli kesä- vai talviaikaan siirryttäisiin pysyvästi", ministeri Berner toteaa.
|

Suomen hallitus haluaa eroon kesäaikajärjestelmästä. Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ilmoitti perjantaina, että Suomi esittää kellojen siirtelystä luopumista koko EU-alueelle.

– Hallitus on päättänyt esittää kesäaikajärjestelystä luopumista. Tavoite on, että kellojen siirtelystä luovuttaisiin yhtenäisesti EU-alueella. Jäsenmaiden tulisi yhdessä sopia kumpaan aikaan, eli kesä- vai talviaikaan siirryttäisiin pysyvästi, Berner ilmoitti perjantaina Twitterissä.

Hallitus on aiemmin kertonut, että Suomi ei voi yksin luopua kesäajasta EU-direktiivin takia. Tämä tuli esiin, kun eduskunta hyväksyi yksimielisesti kansalaisaloitteen kesäajasta luopumisesta. Berner lupasi tuolloin edistää asiaa EU-tasolla.

Lue myös:

Eduskunta haluaa eroon kellojen siirtelystä – EU estää: ”Suomen pitää rikkoa säädöstä”

Suomalaismepeiltä harvinainen vetoomus: Kesäaika on kumottava

Suomi siirtyy taas talviaikaan: ”Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat ovat ilmeiset”

Lähde osin: Kauppalehti

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

"Hallitus on aiemmin kertonut, että Suomi ei voi yksin luopua kesäajasta EU-direktiivin takia."
Vain yksi malliesimerkki siitä, kuinka EU-direktiivit ja -lainsäädäntö kävelevät yli kansallisen lainsäädännön ja päätäntävallan.
Suomenhan piti olla itsenäinen maa.

Harri Kovala

Kuitenkin Suomessa on 70 % enemmän sääntelyä kuin EU-maissa keskimäärin. Ja se on kaikki ihan kotimaista tuotetta.

Monet EU-direktiivit eivät ole niin järjettömiä kuin ne Suomessa on käytäntöön otettu, Suomessa niihin lisätään aina kotimainen komponentti, joka lisää sääntelyä, rahastusta ja vähentää kansalaisten oikeuksia.

Suomen valtio on saanut EY:n tuomioistuimesta enemmän tuomioita kansalaisten oikeuksien loukkaamisesta kuin muut Pohjoismaat yhteensä.

Hannu Rautomäki
Vastaus kommenttiin #10

Ammoin Suomen liittyessä EU:n jouduin seuraamaan työn puolesta liikenne- ja konealalla, kuinka EU-direktiivit uitettiin sellaisenaan suoraan Suomen lainsäädäntöön.
Oli aikamoinen alkurevohka ja se jatkuu edelleenkin.
Nykyään Suomen lainsäätäjät tutkivat etukäteen, hyväksyykö EU täkäläiset kansalliset lait ja lakimuutokset.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #10

"Suomen valtio on saanut EY:n tuomioistuimesta enemmän tuomioita kansalaisten oikeuksien loukkaamisesta kuin muut Pohjoismaat yhteensä."

No ei ole saanut, taasko tuo pitää selittää. Suomi on saanut niitä tuomioita Euroopan neuvostolta joka siis ei ole EU:n elin ollenkaan...Tai tuollahan tuo on selitettynä:

"Moni on sekoittanut Euroopan neuvoston valitettavasti EU-instansseihin...Euroopan neuvosto on se joka on valittanut Suomenkin liian pienstä sosiaaliturvasta yms."

https://www.uusisuomi.fi/comment/758778#comment-758778

"Mediamanipulaatio on ollut selvästi aika rankkaa, kun noinkin absurdeja asioita yhdistetään toisiinsa."

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #12

Vielä lisäys tästä:

"Lisäksi, kun monet mouhoavat, että asioita pitää vetää "EU:n ihmisoikeustuomioistuimeen", niin siihenkin täytyy todeta, että ei EU:lla ole sellaista ihmisoikeustuomioistuinta, vaan sellainen on juuri tällä kyseisellä Euroopan neuvostolla joka siis ei ole EU:n elin, vaikka monet niin luulevatkin, siinä media on vedättänyt ilmeisesti niin luulemaan, tai sitten jopa toimittajista osa ei tiedä mistä kirjoittelee...."

https://www.uusisuomi.fi/comment/769479#comment-769479

Orvo Marjamäki

Kyllä vois ihan hyvin luopua kesäajasta tai talviajasta. Se on yhtä hailee muille maille missä ajassa me liikutaan kun kummiskin joutuvat siirtämään kelloja tänne tullessaan. Onhan se täysin hölmöä että jonkun Uusiseelantilaisen postimiehen (lintubongaaja) oivalluksen takia väännellään kelloja eestakaisin. Kyllä täytyy uskaltaa sanoa EU;lle että me tehdään näin kun kerta olette keksineet tällaisia hölmöjä direktiivejä.

Harri Tapani

Suomi on niiin Eurooppaa että:

" Vuodesta 2002 kesäaikaan siirtymistä on säädellyt EU-direktiivi.[14]"

https://www.uusisuomi.fi/comment/758753#comment-758753

" Wikipedian linkissä kerrotaan, että Benjamin Franklin olisi huumorilla sellaista ehdotellut ensimmäisenä. Todellisuudessa kesäaika otettiin käyttöön Saksassa sodan ja sen vaatiman talouden takia, sen jälkeen Briteissä ja myös USA:ssa, USA luopui kesäajastaan sen oltua jokseenkin epäsuosittu...

Muistaisin, että EU-maissakin tuota käyttöä on perusteltu taloudella ja sen eduilla silloin kun se Suomeenkin tuotiin syy oli sama. Siksi senkin asian pois saaminen EU-alueelta on verraten vaikeaa koska talous..."

Tavallaan jopa nukkumisemme ja valvomisemme on enemmä markkinaistettu kuin joskus aiemmin 70-luvulla.

”Markkinaistaminen ei ole luonnonlaki vaan toteutetaan poliittisilla päätöksillä eli hyväksytetään poliitikoilla. Mutta se pyritään ajamaan peruuttamattomasti rakenteisiin niin, ettei demokraattinen päätöksenteko enää koskaan ylettyisi järjestelmän perusteisiin. Ei olisi enää vaihtoehtoa b.”

-Pertti Martiskainen-

Johannes Hissa

Eikös EU-direktiivejä voi tulkita myös toisin eli Suomi voisi tulkita itsensä merentakaiseksi alueeksi, jolloin voitaisiin käyttää kesäaika-direktiivin kohtaa "(8) Maantieteellisistä syistä ei kesäaikaa koskevia yhteisiä säännöksiä ole aiheellista soveltaa jäsenvaltioiden merentakaisiin alueisiin".

Raimo Laine

Kyllähän tämä on selkeästi EU:n yhteinen asia, mutta monet muutkin maat haluavat luopua kesäajasta. Nythän on myös saatu lisätietoa kuinka siirto voi sotkea ihmisen sisäistä kelloa nin pahasti, että se aikaansaa jopa sydänsairauksia.

Pertti Lindeman

Tiesittekö, että Espanjan nykyinen kelloaika on Francon peruja? Franco päätti muuttaa ajan 1942, kiitoksena Hitlerin avusta sisällissodassa, Berliinin aikaan, eli tunti eteenpäin. Se on se syy miksi espanjalaiset syövät iltamyöhällä. Vaikka kelloja siirrettiin, niin espanjalaiset ovat eläneet kuitenkin vanhan ajan mukaan. Nyt Espanjassa suunnitellaan kellonajan siirtämistä takaisin maailmanaikaan. Saksan miehitettyä Viron, niin Virossa käännettiin kellot Saksan aikaan, eli kaksi tuntia taaksepäin. Neuvostoliiton miehitettyä Viron toisen kerran, niin kellot siirrettiin Moskovan aikaan.

Lähde: Viron Postimees lehti
https://maailm.postimees.ee/4109825/aja-peegel-hispaania-kaalub-natsiaja...

Patrik Gustafsson

Kunhan tuo "yksi aika" on nykyinen kesäaika. Se mahdollistaa valoisan ulkoilun ihan eri tavalla sekä keväällä että erityisesti loppukesästä/alkusyksystä! Mutta silloihan muu Eurooppakin pitäisi päättää ottaa kesäaika normiajaksi, muuten käykin nin että aikaero esimerkiksi Ruotsiin ja keskieurooppaan kasvaisi kahteen tuntiin.
Jos toinen käyttää kesäaikaa ja toinen yhtä aikaa vuoden ympäri niin se sekoittaa kansainvälistä liikennettä pari kertaa vuodessa, ja osa vuodesta aikaero olisi melko kohtuuton. Kyllä tällaisia päätöksiä kannattaa synkata isomman alueen kanssa (kuten EU).

Risto Jääskeläinen

Tässäpä aika mainiosti tulee esille EU:n haitat ja hyödyt. Standardointi voi hyödyttää keskimäärin, mutta ei välttämättä kaikkia. Vaikka pahimmillaan yhdenmukaistamisesta (tässä kesäaika) olisi haittaa enemmistölle, ei standardista päästä kansalliseslla tasolla eroon. USA:han nähden samantasoinen kielen yhdenmukaistaminen ei onnistu, jolloin EU-liittovaltiokaan ei toimi, ainakaan kuten USA.