Lauantai 25.5.2019

Jan Vapaavuori ja Antti Häkkänen: Suomalaiset eivät kannata populismia – ”Selkeä signaali maailmalle”

Luotu: 
28.1.2018 23:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) iloitsee vaalituloksessa myös siitä, että se kertoo populismin heikosta kannatuksesta. Arkistokuva.
|

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvioivat, että presidentinvaalien tulos kertoo populismin heikosta kannatuksesta Suomessa.

Häkkäsen mukaan tulos osoittaa suurta tukea Sauli Niinistön persoonalle, johtajuudelle ja kansainvälisen politiikan linjalle.

–Suomesta lähtee nyt selkeä signaali muulle maailmalle, että meillä populistit eivät saaneet jalansijaa näissä vaaleissa juuri ollenkaan, Häkkänen sanoo Uudelle Suomelle Niinistön vaalivalvojaisissa Vanhalla ylioppilastalolla.

Häkkänen viittaa ehdokkaisiin, jotka selkeimmin tekivät pesäeroa Niinistöön, eli Laura Huhtasaareen (ps.) ja Paavo Väyryseen (val.yhd.). Hän huomauttaa, että he halusivat viedä Suomen pois EU:sta, luopua läntisestä suunnasta ja suuntautua venäjämielisemmäksi.

– Tämä linja ei saanut tukea kansalta, Häkkänen sanoi ja lisäsi, että kansa antoi tukensa sille, että ”olemme tinkimättömästi länsimaa”, jolla on kuitenkin hyvät suhteet Venäjään.

Häkkänen tarkentaa, että Suomi on läntinen demokratia, jossa on vahvat kansalaisoikeudet, vaalioikeudet ja markkinatalous.

–Emme tingi siitä tuumaakaan. Luulen, että ihmiset äänestivät sen puolesta, Häkkänen sanoi.

Häkkänen uskoo, että muille maille keskeistä Suomen vaalituloksessa on ”yksimielinen laaja tuki sille, että Suomi on länsisuuntautunut maa jatkossakin”.

–Tällaiselle venäjämieliselle politiikalle, jossa vähän harmaalle alueelle mentäisiin meidän kansainvälisessä asemassa, sille ei ole tukea. Eikä ole populismille tukea Suomessa. Tämä on tärkeä viesti.

Häkkänen odotti, että ennakkoäänestystulos olisi ollut ripauksen pienempi, ehkä noin viisi prosenttiyksikköä.

Pormestari Vapaavuori puolestaan uskoo siihen, että nykyisinä epävarmoina aikoina ihmiset suhtautuvat vaaleihin vakavasti ja haluavat äänestää luotettavaa ehdokasta.

Millainen viesti tämä oli populismille?

–Tämä on hirveän hyvä viesti, Vapaavuori sanoi ja viittasi Eurooppaan, missä populistipuolueet ovat vahvistaneet asemiaan, Vapaavuori sanoo Uudelle Suomelle.

Vapaavuoren mielestä populismin kannatus näissä vaaleissa oli hyvin alhainen.

–Se on mieltä ilahduttavaa ja turvallisuuden tunnetta lisäävä viesti Suomen kansalta, että sitten, kun oikeasti äänestetään presidentistä, populistit eivät pärjää.

Vapaavuoren mielestä Suomen poikkeavuus muun Euroopan populismin noususta on näkynyt jo aiemmissa vaaleissa.

–Kolme vuotta sitten eduskuntavaaleissa perussuomalaiset pärjäsivät vielä hirveän hyvin, mutta eihän heillä sen jälkeen ole ollut yhtään aidosti hyvää vaalitulosta. Eli tähän suuntaan on onneksi menty.

Vapaavuoren mielestä tulos ennakoi jotakin myös ensi vuoden eduskuntavaaleista, vaikka puoluekannatuksesta henkilövaalit eivät varsinaisesti kerrokaan.

–Se, että populistit pärjäävät niin huonosti, ennakoi jotakin tulevaista vaaleista. Eivät he ainakaan sellaisiin lukuihin pääse kuin ovat joskus aikaisemmin päässeet.

Konkaripoliitikko Ben Zyskowicz (kok.) toisaalta katsoi, että perussuomalaisten tulos antaa puolueelle pohjaa ponnistaa eduskuntavaaleja kohti. Keskustan ja demareiden tulosta Zyskowicz pitää hirvittävän huonona ja käyttää sanaa ”tenkkapoo”. Zyskowicz piti ehdokkaiden järjestystä tuloksissa yllätyksettömänä, sillä se noudatteli pitkälti gallupeissa jo nähtyä.

LUE MYÖS:

 Ben Zyskowicz hämmensi Niinistön juhlissa: ”Olen raittiusmies mutta nyt vaihdoin veden gin toniciin”

”Ystävysten” kädenpuristus – presidenttiehdokkaiden kujanjuoksu Säätytalolla oli kiusallista seurattavaa

Sauli Niinistö täysin ylivoimainen ennakkoäänissä – toisena Haavisto

Näkökulma: Sauli Niinistö menee jatkokaudelle

Paavo Väyrynen myönsi heti: Toista kierrosta ei tule

Väyrynen rökittämässä Matti Vanhasen – keskustan puoluetoimistolla vaietaan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Vapaavuori muuten on itse käyttäytynyt tyylipuhtaan populistisesti monessa tärkeässä asiassa. Eli kyllä nyt vuohi on kaalimaata vahtimassa.

Samoin presidentinvaaleilla ei ole mitään tekemistä kansan ajattelun kanssa edustaja vaalien suhteen.

Populismia ei liioin voi käyttää lyömäkirveenä eri tavalla ajattelevia vastaan kuten nyt kiertoilmauksin annetaan ymmärtää. Jos näin hyväksytään niin silloin kaikki muu paitsi Vapaavuoren messiaanisuus on populismia, ja näinhän ei tietenkään edes alkuunkaan ole vaan kyse on rakenteellisesta demokratiasta missä jokaisen on saatava tuoda ajatuksensa julki.

Irma Asikainen

Ironisinta tässä on, että Niinistö ei lähtenyt vaaleihin Kookoomuksen ehdokkaana, vaan valitsi populistisen teeman, "kokokansan Presidentti". Tämä, jos mikä. se vasta on populismia. Muttakyllä Kokoomus nyt on kärkkymässä irtopisteitä itselleen. Kahtotaanpahan vaan, kunhan sieltä pilvilinnoista tullaan alas ryminällä, niinmiten sitten suu pannaan.

Esa Auramäki

No tuota Kokoomus kyllä itse on populistinen liike, jonka tärkeimpiä ilmenemismuotoja ovat viina- ja veropopulismi. Vapaavuorikin akoi Helsinkiin kunnalkusveron alennuksen samaan aikaan, kun vaikkapa tukea Hurstin toiminnalle on heikennetty. Ja samaan aikaan, kun "itketään" lääkärijonoista. Ja yksi populismin muoto on myös tuo työttömien ja muiden heikompiosaisten syyllistäminen.

Irma Asikainen

"Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ja Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvioivat, että presidentinvaalien tulos kertoo populismin heikosta kannatuksesta Suomessa."
Väärin pojat. Suomessa kannatetaan populismia, mutta Huhtasaari kompastui vielä tällä kertaa kokemattomuteensä siinä , missä te ratsastitte Niinistöllä, joka ei edes kehdannut olla Kokoomuksen ehdokas, vaan kulki omaa tietään. Kysymys kuuluukin, olisiko Niinistön valinta ensimmäisellä kierrroksella ollut varma, jos hän oli ratsastanut radalle Kokoomuksen ehdokkaana? Turha Vapaavuoren on vielä nuoleskella huuliaan ja miettiä ehdokkuuttaan kuuden vuoden kuluttua. Niin ellei sitten vaihda puoluetta.

Hannu Rautomäki

Populismi-termin käyttäminen lyömäaseena on kärsinyt sisältöinflaation jo aikoja sitten, sillä kaikki puolueet ja poliitikot mukaan lukien Vapaavuori ovat populistisia.
Politiikka on kilpailua siitä, kuka on parhaiten rahvaalle ja ensisijassa kuvitelluille kannattajilleen mielinkielin.

Juha Koponen

..kyllä; "Irakilaisten ja muslimin pitää elää Suomessa länsimaisten kristittyjen sääntöjen mukaisesti " ja "kotosalla musllimi saa elää oman kulttuurin mukaan".
Tällainen on Presidenttimme ajatus maahanmuuttajista. Suunnilleen Suomessa näin halutaankin , että musllimi ukkolaumat kokisivat Suomen.
Vasemmiston punalippu populisi koki romahduksen...

Sami Finnilä

Nato sai selkeimmän tappion, kuten kansalle hyvä onkin. Ja se totuus pysyy vaikka jätetään pois istuvan presidentin saamat äänet. Samoin kuin integraation syventäminen, niinistö selkeästi toi esiin että mitään liittovaltio kehitystä ei ole nähtävissä eikä natolle ole tarvetta. Ja kun katsotaan mitkä tavoitteet saivat kannatusta kun jätetään äänestetyin, eli muuttumattomuus, pois laskuista, mikä on asioiden kannatus? Aivan turha yrittää vääntää vaalitulosta jotenkin lisäliittoutumiseen kannustavaksi, päinvastoin.

Milli Maja

Niin nyt meillä on presidentti joka on sitä mieltä että paperittomia eli laittomasti maassa oleskelevia turvapaikan hakijoita voi piilotella ja että vaikka millainen turvapaikanhakijoiden tulva tulisi Ruotsista (huom turvallinen maa) niin rajavalvontaa ei voida ottaa käyttöön. Vaikka muut maat kuten Tanska, Itävalta Ruotsi ja Saksa jossain vaiheessa ottivat. Mutta kun täti Merkelin kanssa varmaan salaisesti sovittiin vuonna 2015 että antaa niitten turvisten vaan valua tuonne perä-Pohjolaankin.

Jonne Peto

Jospa Niinistö ryhdistyisi ja alkaisi ajaa suomen kansan etua. Näyttöä löytyy Tanskasta, Ruotsista, Ranskasta jne. mitä muslimisaatio pakolaisten muodossa tarkoittaa MYÖS suomelle. Ainostaan Laura on pitänyt nämä asiat esillä. Lisäksi miksi suomella on Euro kun Ruotsi ja Tanska porskuttavat vahvalla taloudella omilla valuutoillaan? Vakava virhe Niinistö!!

Mauri Gardin

Varsinainen populisti : Vapaavuori. Häneltä kai odotetaan tekoja helsinkiläisten elämän parantamiseksi. Hänen johdollaan poltetaan hiiltä, kaavoitetaan vain kalliita asuntoja varten, sadat homerakennukset korjaamatta....
Hän vain briljeeraa aivan muissa sfääreissä. Tekoja Vapaavuori.Tekoja niissä asioissa, jotka sinulle kuuluvat!

Tero Luostarinen

Nyt oli populistinen ulostulo Häkkäseltä , ja Vapaavuorelta.
Henkilövaali, eduskuntavaali sitten alkaa näyttämään missä mennään minkäkin suhteen.

Milloin Häkkäönen lunastaa lupaukset ja häneen kohdistetut odotukset siitä että rangaistukset seksuaali ja väkivaltarikoksissa kovenevat ?

Mikko Toivonen

Molemmat Kokoomuksen nuoret kyvyt Häkkänen ja Mykkänen ovat ainakin minulla ns. koeaikalistalla, kun kokoomukseen olisi suuri tarve modernisoitumiselle ja ennen kaikkea vastuullisen markkinatalouden eli kansallisen yhteisen edun ajamisen suuntaan pörssiyhtiö ja kaikki meille edun jakamisesta mikä on sen pääinja tällä hetkellä.

Mykkäselle on muistini mukaan tullut pari miinusta koeajalla. Häkkäselle tästä tuli toinen. Eli varsin hyvissä kirjoissani edelleenkin ovat.

Kunhan vain sisältäisivät että olemme kaikki samassa laivassa ja sen mukaan pitäisi toimia että laiva pysyy koko lastin kanssa pinnalla eikä vain "päällystö ja kippari"

Timo Nenonen

"Suomesta lähtee nyt selkeä signaali muulle maailmalle, että meillä populistit eivät saaneet jalansijaa näissä vaaleissa juuri ollenkaan,"

Melkoinen valhe, ilman populismia ei Niinistöä edes olisi valittu.

Ja ainoa signaali, joka näistä vaaleista lähti on, että median aivopesu onnistui muiden kuin Huhtasaarta ja Väyrystä äänestäneiden kohdalla, eniten tietysti Niinistöä äänestäneiden.
Suomalaiset ovat sadomasokista kansaa, mitä enemmän heitä kuritetaan, sitä enemmään he näyttävät pyytävän sitä lisää.

Marja-Liisa Kalkela

Voi hyvät hyssykät. Kokoomusko se Suomea EU on vienyt Holkerin ja Kataisen hallituksella?
Vai Kepu-hallituksissa? Aho,Vanhanen,Kiviniemi,Sipilä?
Nyt onkin kok tuhannentaalanpaikka hallituksessa .Siniset ja kepu on heikommillaan kun kansakin antoi kokoomukselle luottamuksensa pressavaaleissa.
(Vaikka ei jäsenkirja ollut käytössä kyllä jokainen äänestäjä tiesi Salen kok taustan)

Jari Ervasti

"... mutta eihän heillä sen jälkeen ole ollut yhtään aidosti hyvää vaalitulosta."

Totta Jan turiset! Vasemmisto ja Sdp jäivät nuolemaan näppejään. Perussuomalaisten kannatus ja pääsy kolmanneksi oli erittäin hieno saavutus. Kun ottaa huomioon minkä tempun ulkoministeri (jonka nimikin on vaipunut jo unohduksiin) teki muiden takinkääntäjien kanssa, niin tulos on huikea.