Torstai 27.6.2019

”Suomen politiikka polarisoitunut” – kansallismielisten aggressiivisuus oli sokki romanialaiselle toimittajalle

Luotu: 
29.1.2018 07:25
  • Kuva: Matti Virtanen
    Kuva
    Perussuomalaisten vaalikampanjan aggressiivisuus oli minulle sokki, Romanian yleisradion kirjeenvaihtaja Denisa Udroiu sanoo.
|

Romanian yleisradion kirjeenvaihtaja Denisa Udroiu on seurannut Suomen politiikkaa työkseen jo 12 vuoden ajan, ja hän oli taas sunnuntai-iltana paikalla presidentinvaalin tulosillassa Säätytalolla.

Udroiun nykyinen asemapaikka on Ranska, mutta Suomi kiinnostaa häntä edelleen.

–Suomi on mielestäni hyvin kiinnostavassa käännekohdassa. Tilanne täällä näyttää polarisoituneen viime vuosina, Urdoiu sanoi.

Hän sanoi Suomen olleen muita länsimaita jäljessä tasa-arvoisen avioliittolain säätämisessä, mutta Pekka Haaviston suhde ulkomaalaisen miehen kanssa näyttää nyt olevan aivan normaalia.

Siitä huolimatta hän on havainnut, että liberalismin rinnalla myös kansallismielinen konservatiivisuus on vahvistunut.

–Teillä oli nyt selvästi kansallismielinen puolue mukana vaaleissa, ja pelkäsin että Suomi sulkeutuu. Perussuomalaisten vaalikampanjan aggressiivisuus oli minulle sokki, Udroiu sanoo ja viittaa Laura Huhtasaaren ja hänen kannattajiensa ”Suomi takaisin” -puheisiin.

–Tämä oli minulle ulkomaalaisena järkyttävää kuultavaa EU-maan presidenttiehdokkaalta.

Udroiun mukaan edes Romaniassa poliittinen keskustelu ei ole niin polarisoitunutta (kärjistynyttä) kuin Suomessa.

–On meilläkin kansallismielisyyttä, mutta se ei ole näin aggressiivista. Romanialaisilla on sitä paitsi kotimaassakin ihan tarpeeksi ongelmia, joten EU ei herätä niin paljoa tunteita.

Udroiun mielestä Sauli Niinistön ylivoimainen vaalitulos ei ole merkki siitä, että Niinistö olisi ”tyypillinen itäeurooppalainen johtaja”.

–Haluaisin sanoa vielä, että mielestäni Niinistö on hyvä tasapainottelija Suomen liberaalien ja konservatiivien välillä.

Lue myös: Jan Vapaavuori ja Antti Häkkänen: Suomalaiset eivät kannata populismia – ”Selkeä signaali maailmalle”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..taas ulkomaalainen joka ei ymmärrä Suomen sisäpolitiikasta keskeisiä asioita. Niinistön vallinnan yksi syy oli nimenomaan presidentin "kansallismielinen" mielipide. Isänmaallinen Niinistö on teoillaan suosittu. Suomalaisten osattava olla suomalainen myös EU:ssa ja maailmalla.
EU vastaisuus on suomessa paljolti EU:n taloudellista epävakaisuudesta johtuvaa ja huonosta maahanmuuttopolitiikkasta.
Suomalaiset ovat eläneet kauan idän barbaarillaumojen rajalla ja jokaisen selkäytimessä asuu ryssän pelko. Suomessa halutaan aina vakautta...

Veikko Mäkitalo

Valetoimittaja, ilmeisesti jo nuorena Suomessa, Tampereella toimittajaksi kouluttautumassa. Edes Romaniassa kansallisuusmielisyys... romanien kohtelu Euroopan a-holessa, visio hämärtyy bistrossa läträten tyyliin Laajasalo/Askola. Ei jatkoon.

Erkki Martikainen

"Romanian yleisradion kirjeenvaihtaja Denisa Udroiu on seurannut Suomen politiikkaa työkseen jo 12 vuoden ajan, ja hän oli taas sunnuntai-iltana paikalla presidentinvaalin tulosillassa Säätytalolla. "
Ei hänellä taida Ylen kanssa olla paljon tekemistä ??

Jouni Suninen

Tämä oli taas tätä "Suomi sulkeutuu" pelottelua. Ei Huhtasaari ole ollut Suomen rajoja sulkemassa, vaan torjumassa haittamaahanmuuttoa jota meille paljon tulee. Käytännössä haittamaahanmuutto tarkoittaa vain islamilaista maahanmuuttoa.