Torstai 23.5.2019

Presidentti Niinistö: Vaalitulos ei kerro puoluepolitiikasta – eikä Naton kannatuksesta Suomessa

Luotu: 
29.1.2018 15:56
Päivitetty: 
29.1.2018 16:12
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
    Tyytyväisen oloinen presidentti Sauli Niinistö piti ensimmäisen lehdistötilaisuutensa uudelleenvalintansa jälkeen.
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva
|

Jatkokaudelle äänestetty tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei usko, että presidentinvaalien tulos kertoisi puolueiden merkityksen vähentymisestä.

Asiaa on pohdittu, koska kokoomustaustainen Niinistö sai äänivyöryn sitoutumattomana valitsijayhdistyksen ehdokkaana ja samaan aikaan perinteisten valtapuolueiden SDP:n ja keskustan ehdokkaat jäivät historiallisen alhaisiin lukuihin. Niinistö ei kuitenkaan näe ”liittymäkohtia, että puolueiden tilanne olisi muuttunut”.

Presidentin mukaan hänen oma ratkaisunsa oli luonteva, koska hän presidenttinä on joka tapauksessa jo jättänyt puolueensa.

– Olisi hassua hypätä takaisin puolueeseen vaalien ajaksi ja sitten jättää se taas, Niinistö sanoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan uudelleenvalintansa jälkeen.

– Minusta presidentinvaalit ovat oma lukunsa. En usko, että sillä olisi mitään puoluepoliittisia vaikutuksia, hän jatkoi aiheen pohdintaa.

Lue myös: Vaalikonkari: ”Juha Sipilä ja Antti Rinne joutuvat miettimään omaa asemaansa”

Niinistöltä kysyttiin myös, voiko presidentinvaalin ainoan avoimesti Nato-jäsenyyttä ajaneen ehdokkaan eli Nils Torvaldsin (r.) matalasta 1,5 prosentin kannatuksesta vetää johtopäätöksiä suomalaisten Nato-kannatuksen suhteen.

– En usko, että siitä voi tehdä minkäänlaista johtopäätöstä, Niinistö lausui ykskantaan.

Aamun uutisten mukaan Venäjällä on tulkittu vaalituloksen olevan osoitus suomalaisten ”ei”-äänestä Natolle. Niinistölle osoitetun kysymyksen mukaan myös Vladimir Putin olisi iloinnut siitä, että Suomi ei Niinistön johtamana ole liittymässä läntiseen sotilasliittoon.

– En tiedä, iloitsiko hän siitä, vai oliko se joku toimittaja Venäjällä. Ymmärtäisin näin, Niinistö totesi.

Presidentin mukaan asiasta ei ollut mainintaa ainakaan Venäjän valtiojohdolta tulleessa onnittelukirjeessä.

Presidentti Niinistö kertoi palaavansa ”päivärytmiin” pikaisesti, ovathan virkaanastujaiset jo torstaina. Maanantaina hän oli vastaanottanut onnitteluita ja puhunut muun muassa Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa pitkään puhelimessa.

– Siinä tuli ilmi, että hänet valittiin myös ensimmäisenä ukrainalaisena [presidentinvaalin] ensimmäisellä kierroksella, Niinistö kertoi.

Niinistön kampanjabudjettia jäi käyttämättä. Presidentin mukaan ylimääräiset rahat tullaan lahjoittamaan, mutta lahjoituksen tarkka kohde ei ole tiedossa.

– Ajatuksena on, että ne jollain tavalla nuorten tukemiseen menisivät, hän kertoi.

Lue lisää:

Puhutteleva kuva Sauli Niinistön suosiosta leviää somessa – Tutkija MTV:llä: ”Uskomaton tulos”

Iltalehden ja Uuden Suomen tutkimus Sauli Niinistön äänestäjistä: Taidot ja karisma voiton tärkeimmät syyt

Vaalikonkari: ”Juha Sipilä ja Antti Rinne joutuvat miettimään omaa asemaansa”

Niinistö hurmasi yleisön ja lupasi ”omistautua hommaan”: ”Olen suorastaan liikuttunut tuesta”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Koponen

..kannatetaan sitä, että Suomessa nato ja amerikkalaiset harjoittelevat. "Nato panssarit " saavat olla Suomessa. Suomi on selvästi länsimainen valtio jolla vapaan maailman periaatteet. Suomi on 62% Natoon menossa jos on tarvetta....

Lauri Kiiski

Kyllähän se jotakin NATO:n kannatuksesta kertoo. Suomessa NATO:a vastustaa yli 60 % kansasta, 20 % ei osaa olla puolesta tai vastaan ja alle 20 % ovat NATO-myönteisiä. Tällainen tulos julkistettiin aivan hiljan ennen presidentinvaaleja.

Raimo Laine

Tasavallan presidentti on kuitenkin uittanut tehokkaasti Suomea Natoon ja siellä me melkein jo olemme. Nuokin lausunnot ovat taas sopivan epämääräiset. Kyllä luulisi, että intohimoiset Natottajat olisivat Thurvalsia äänestäneet, kun hänellä ei muutakaan sanomaa ollut. Yhden huonon asian ehdokas.