Perjantai 14.12.2018

IL-US-gallup: Antti Rinteen lupailema ykköspaikka meni kokoomukselle – Keskustakin niiasi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.1.2018 07:47
Päivitetty: 
30.1.2018 10:25
  • Kuva: IL-US-gallup
    Kuva
    Iltalehti ja Uusi Suomi teettävät nyt säännöllisesti kuukausittain kannatusmittauksen. Laskijat näkyvät kuvassa punaisella.
|

Faktakulma

Näin kannatusarvio tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Haastattelut (1 586 kappaletta) tehtiin puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 19.1.-29.1.2018.

Otantamenetelmä oli satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmä. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Puoluekantansa ilmaisi 76,2 prosenttia vastaajista: 1 208 henkilöä.

Kannatusarviossa (n=1 208) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Poliittinen rähinä työttömyysturvan aktiivimallista ei näytä kasvattaneen oppositiopuolueiden suosiota tammikuussa, ilmenee Iltalehden ja Uuden Suomen tuoreesta puoluegallupista.

Presidentinvaalit liioin eivät vaikuta erityisesti lisänneen tai laskeneen minkään puolueen kannatusta.

Oppositiopuolueiden yhteenlaskettu kannatus on käytännössä pysynyt ennallaan joulukuussa tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Tutkimuslaitos Tietoykkösen tekemän tuoreen kannatusarvion mukaan pääoppositiopuolue Sdp:n kannatus on sulanut vajaan prosenttiyksikön.

Kokoomus suurin 

Kokoomus on pitänyt tammikuussa paikkansa Suomen suosituimpana puolueena, ilmenee gallupista, jota Iltalehti ja Uusi Suomi nyt teettävät säännöllisesti kuukausittain.

Jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt, kokoomus saisi 20,9 prosenttia äänistä. Puolueen kannatus on käytännössä pysynyt ennallaan joulukuusta. Sauli Niinistön suursuosio ei näytä mitenkään heijastuneen kokoomuksen asemaan tutkimusaikana, presidentinvaalin loppusuoralla.

Sdp saisi tutkimuksen mukaan toiseksi eniten ääniä. Puoluetta kannattaa nyt 19,2 prosenttia suomalaisista. Sosiaalidemokraatit ovat odottaneet, että työttömyysturvan aktiivimallin arvostelu kiskoo Sdp:n Suomen suosituimmaksi puolueeksi.

Puheenjohtaja Antti Rinne lupasi presidenttiehdokas Tuula Haataisen vaalitulosillassa sunnuntaina, että Sdp on seuraavassa gallupissa ykkönen tai kakkonen. Ykkössija jäi tässä ”seuraavassa gallupissa” vielä valtaamatta.

Kovimmat matsit aktiivimallista ovat kuitenkin vasta edessä, kun SAK ja sen jäsenliitot järjestävät perjantaina poliittisen mielenilmauksen, johon myös STTK:lainen Pro osallistuu. Rakentaminen pysähtyy, vientisatamat sulkeutuvat ja iso osa bussiliikenteestä seisahtuu päiväksi.

Eduskunnan työtkin käynnistyvät vasta tällä viikolla. Sdp:n johto hioo taktiikkaansa Kirkkonummen Majvikissa tänään tiistaina alkavassa suljetussa strategiaseminaarissa.

Keskusta niiasi 

Pääministeripuolue keskusta säilytti tutkimuksessa kolmossijansa, mutta kannatus niiasi. Vihreät kärkkyy kannoilla alle prosenttiyksikön erolla. Keskustan suosio laski tammikuussa vajaan prosenttiyksikön; vihreiden nousi saman verran.

Hallituspuolue siniset hypähti noin prosenttiyksikön, mutta sen kannatus on kaukana perussuomalaisista, jonka suosio nousi tammikuussa hitusen.

Hallituspuolueita kannattaa tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista, joka on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kuukausi sitten.

Eduskunnan oppositiopuolueita kannattaa 59 prosenttia, joka on 0,5 prosenttiyksikköä vähemmän kuin joulukuussa.

Puolueiden kannatusmuutokset mahtuvat arvion virhemarginaaliin, joka on noin 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kannatusarviota varten tehdyssä tutkimuksessa 1 200 vastaajaa ilmaisi puoluekantansa. Ensimmäiset haastattelut tehtiin toissa perjantaina, viimeiset eilen maanantaina.

Puoluekantansa ilmaisseista 47 prosenttia pitää puoluekantaansa eduskuntavaaleissa täysin varmana ja 50 prosenttia melko varmana.

Vihreiden ja Sinisen tulevaisuuden kannattajien keskuudessa puoluekannan varmuus on hieman muita puolueita heikompaa.

Ammattiaseman suhteen varmimpia puoluekannastaan ovat eläkeläiset, ylemmät toimihenkilöt sekä johtavassa asemassa/itsenäisenä yrittäjänä toimivat.

Päivitetty klo 10:25: Korjattu Sininen vaihtoehto muotoon Sininen tulevaisuus.

Faktakulma

Näin kannatusarvio tehtiin

Tutkimuksen on tehnyt Iltalehden ja Uuden Suomen toimeksiannosta Tietoykkönen Oy. Haastattelut (1 586 kappaletta) tehtiin puhelinhaastattelujen ja internet –kyselyn yhdistelmänä 19.1.-29.1.2018.

Otantamenetelmä oli satunnaisotannan ja kiintiöpoiminnan yhdistelmä. Vastaajat edustavat äänestysikäisiä suomalaisia Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Puoluekantansa ilmaisi 76,2 prosenttia vastaajista: 1 208 henkilöä.

Kannatusarviossa (n=1 208) suurimman puolueen virhemarginaali on 2,3 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Totta.Yhdenvertaisuus ja oikeudenmukaisuus ei ole nykyään enää muotia.Vaikka se on perustuslakiin kirjattukkin.
Porvari-hallitus käyttää ko. kirjaa eduskunnan saunassa peflettinä.
Kuten monesta perustuslakiin törmänneestä lakialoitteista olemme huomanneet.

Vesa Huhtanen

Kokoomus jäisi tämän punavihreän sakin kanssa alakynteen. Verot nousivat, kun Salmelan nimittämät "avuttomat" saisivat lisää tukea ja sympatiaa. Yrittäjät saisivat lisää velvoitteita ja byrokratia kasvaisi. Sossut ja vihreät tuhoisivat orastavan talouskasvun ja velalla eläminen lisääntyisi. Pelkkää haittaa tulisi olettamasi hallituskuvion toteutuessa. Suomi tarvitsee hallitukselta rohkeita tekoja ei haihattelua menneisyyteen jakovaroineen ym.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #10

Suomessa on jo pitkään ollut todellisuudessa käytännössä Thatcerilainen "ei ole vaihtoehtoa" yksipuoluemalli, sama malli ajetaan koko EU-alueelle. Tai kuten Uuden Suomenkin blogisti Oikkonen asian kuvasi, "Valtionvelka on uusi demokratian jälkeinen hallitusmuoto" .

Pitempi versio.

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55107-talousajatt...

Lyhyt havainto:

http://kuinkakarlmarxtavataan.puheenvuoro.uusisuomi.fi/55308-vaarat-vast...

Seppo Simonen

Miten se tuntuisikin tutulta Pääministerinä Orpo Valtiovarainministerinä Rinne Ulkoministeriksi Aalto Sosiali ja terveysministeriksi Andersson Oikeusministeriksi Henriksson ja niinedelleen. Kepu menee perunakuoppaan miettimään syntyjä syviä ja tulee sitten 4 vuoden päästä korjaamaan potin.
Tämä olisi monsterimedian ihannehallitus ikäviä lööppejä ei näkyisi.

Marja-Liisa Kalkela

Tolkulla ikäviä päätöksiä onnistui Lipponen ja Salekin tekemään .Kun oli kunnon perustelut toimille.
Vatulointia juupas,eipäs ja perustuslakiin törmäily ei anna hyvää kuvaa hallituksen toimista.
Joko SOTE on valmis? Vai vieläkö keskitytään tarjoamaa yrityksille ilmaista työvoimaa?

Harri Tapani

Tutustupa käsitteeseen metakeskukstelu , se kuuluu netin ei toivottujen asioiden kategoriaan, argumentin virehlistaankin olis hyvä tutustua, vaikkapa aluksi tuohon ykköskohtaan.

"1) Henkilöä vastaan hyökkääminen

Hyökätään väitteen esittäjää eikä itse väitettä vastaan. Tähän virheeseen sorrutaan sen verran usein.."

http://www.skepsis.fi/jutut/virhelista.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Jarkko Lahdensuu

Veikkaukseni on että Kokoomus ei lähde Sossujen kanssa samaan hallitukseen kovin herkästi. Kokemukset kahdesta viimeisestä yrityksestä Sossujen kanssa ei ollut hääviä. Sossut heittäytyivät poikkiteloin jokaisen järkevän yrityksen edessä. Rinne vanhana AY jyränä ei mikään houkutteleva yhteistyö kumppani.