Keskiviikko 22.5.2019

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkurin työntekoon puututaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

Luotu: 
30.1.2018 17:28
Päivitetty: 
1.2.2018 12:47
  • Kuva: Kuvakaappaus Teollisuusliiton verkkosivuilta
    Kuva
    Kuvakaappaus Teollisuusliiton verkkosivuilla tiistaina julkaistusta tiedotteesta.
|

Teollisuusliitto on antanut teollisuuden työntekijöille selvät sävelet perjantaisen poliittisen lakon varalle: osallistu tai kärsi seuraukset. Suurliiton tiukkasanaisesta tiedotteesta kertoi ensin Talouselämä.

Jos Teollisuusliiton sopimusaloilla työskentelevä tekee perjantaina töitä, ryhtyy työpaikan ammattiosasto toimiin, vaikka henkilö ei kuuluisi Teollisuusliittoon vaan toiseen liittoon. Liiton tiedotteen mukaan ”lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät”.

Näin ollen lakkovelvoite koskisi myös niitä työntekijöitä, jotka eivät kuulu Teollisuusliittoon tai mihinkään ammattiliittoon. Sen sijaan liiton jäsenillä on tiedotteen mukaan suoranainen "velvollisuus osallistua lakkoon". Liitto vetoaa sääntöjensä seitsemänteen pykälään: liiton hallituksen tai valtuuston päättämä työtaistelu on ammattiosastojen jäseniä sitova.

Talouselämän tietojen mukaan Teollisuusliiton jäseniä on jopa suoranaisesti uhkailtu liittonsa jäsenyyden menetyksellä, jos he eivät osallistu perjantain lakkoon. Jos liiton jäsen tekee perjantaina töitä, joutuu hän selittämään työskentelyään ammattiosastolle.

– Teollisuusliiton työtaisteluohjeen mukaisesti henkilö, joka tekee lakon alaista työtä, on Teollisuusliiton ammattiosaston jäsen, hänelle lähetetään ammattiosaston toimesta vastinepyyntö. Vastinepyynnössä kerrotaan, että henkilöä epäillään lakon alaisen työn tekemisestä tietyllä ajalla ja pyydetään jäsentä vastaamaan joko kirjallisesti tai suullisesti asiasta ammattiosastolle, tiedotteessa todetaan.

– Vastineen kuulemisen jälkeen ammattiosasto käsittelee asian ja tekee tarvittavat toimenpiteet. Jos rikkuri on jonkin toisen liiton jäsen, ollaan Teollisuusliitosta yhteydessä kyseiseen liittoon ja se ryhtyy tarvittaviin toimiin.

Lue lisää: EK tyrmää aktiivimalliprotestin: ”Lakko on täysin ylimitoitettu”

Lue lisää: Aktiivimallin vastustaminen pysäyttää metron ja raitiovaunut: ”Liikennekaaos – Mittakaava on kohtuuton”

Teollisuusliitto perustelee linjaansa sillä, että ”poliittinen lakko edellyttää vahvaa yhtenäisyyttä koko jäsenistössä”. Mielenilmauksessa on nyt kyse maan hallituksen aktiivimallista, ei työnantajan toimista.

– Mikäli työntekijät menevät töihin, antavat he tukensa näille hallituksen tekemille heikennyksille. Tämä murentaa Teollisuusliiton mahdollisuuksia jatkossa puolustaa mm. yleissitovuutta tai työlainsäädäntöä, koska ne ovat aina alttiita vallitseville poliittisille suhdanteille.

Teollisuusliitto huomauttaa tiedotteessaan, että työnantaja ei saa painostaa työntekijöitä, jotka osallistuvat ammattiyhdistyksen järjestämään työtaistelutoimenpiteeseen. Oikeus osallistua lakkoon koskee myös järjestäytymättömiä työntekijöitä. Työtuomioistuimen eläköitynyt presidentti Jorma Saloheimo kuitenkin sanoo Taloussanomissa, että toisaalta myöskään ammattiliitto ”ei saa määrätä liittoon kuulumatonta osallistumaan työtaisteluun”.

Keskusjärjestö SAK:n käynnistämä, aktiivimallia vastustava Ääni työttömälle -mielenilmaus on päivän mittainen. Teollisuusliitto on julistanut perjantaiksi poliittisen lakon osana mielenilmausta.

Päivitys 1.2.: Täsmennetty juttuun, että Teollisuusliiton ammattiosasto ei suoraan vaadi selitystä lakkopäivänä töitä tekevältä toisen liiton jäseneltä, vaan on yhteydessä tämän omaan liittoon, joka ryhtyy ”tarvittaviin toimiin”. Myös otsikkoa täsmennetty: muiden liittojen jäseniltä ei vaadita selitystä, vaan heidän työntekoonsa puututaan ilmoittamalla asiasta työntekijän omalle liitolle. 

Lähde pääosin: Talouselämä

LUE MYÖS:

”Aktiivimalli on peruttava ja aloitettava kolmikantakeskustelu uudestaan” – Suurliitot lähtevät SAK:n protestiin

Protesti aktiivimallia vastaan kasvaa – 70 000 jäsenen Insinööriliitto mukaan

Autotehtaan henkilöstöjohtaja aktiivimallin vastustajille: ”Nyt ei taideta ymmärtää panosten kovuutta”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Sarén

Siinä taas nähdään ammattiliittojen "hyödyllisyys". Tämänkin mielenilmauksen kärsijä on ihan joku muu, kuin kenen sen pitäisi olla (jos pitäisi). Toivottavasti hallitus alkaa valmistelemaan ay-liikkeen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista. Sitä kautta saadaan kivasti tappiot paikattua.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista.

Myös EK/MTK/ Yrittäjien,YTK jäsenmaksujen.
Sitä odotellessa voisi samalla pistää pääomatuloihin kunnalliveron ja poistaa säätiöiltä verottomuus.Sekä yleishyödylliset SRK,SPR,Nuorisosäätiötkin verolle.
Niillä maksaisi jo velkaa mukavasti pois jos poliittista tahtoa löytyisi siihen.

JK.Palkansaajien AY jäsenmaksuilla on samat ehdot kuin yrityspuolellakin eduskunnan tekemänä.

Pauli Smolander

Noista mainitsemistasi yhdistyksistä vain ay toimii yhteiskuntaa- ja vaaleilla valittua eduskuntaa vastaan! Heille kun ei kelpaa koko kansan- vaan pelkästään ay- demokratia. Siitä myös esimerkkinä kaikkien teollisuusalojen työntekijöiden painostaminen lakkoon, vaikka ei olisikaan lakon kannalla. Eräänlaista ja omanlaista demokratiaa sekin, lieköhän verovaroin tuettavaa toimintaa?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #27

Tarkoitatko AY-liittojen jäseniä joka puolueesta?
Siis palkansaajia,veronmaksajia?
Älä puhu potaskaa . Liiton jäsenet lakoista päättää EI liiton pomot.
Kokeillaas Aktiivimallia johtajatasolla.Katsotaan kuinka kivuttomasti se enisi läpi.

Uusia lakkoja luvassa? 1,2 miljoonan suomalaisen palkoista neuvotellaan nyt
Keskiviikko 31.1.2018 klo 08.00
Jos työehtosopimusneuvottelut äityvät riitaisiksi, perjantain lakko saattaa olla vasta alkufanfaari. Vylityökielto.

Yli miljoonan suomalaisen työehtosopimukset ovat pöydällä tänään
Tämä keskiviikko, 31. tammikuuta, on tärkeä päivä. 1,2 miljoonan ihmisen työehtosopimukset päättyvät tänään, ja uusista palkoista ja muista työehdoista pitäisi saada sopu. Työehdoista sovitaan noin 150 työehtosopimuksessa. Päättymässä ovat esimerkiksi
- kunta-alan, kaupan, ravintola- ja hotellialan sekä kiinteistönhuollon työehtosopimukset.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #27

" toimii yhteiskuntaa- ja vaaleilla valittua eduskuntaa vastaan! "

Ei välttämättää yhteiskuntaa vastan, mutta kyllä tuota vaaleilla valittua eduskuntaa vastaan joka pääasiassa toimii äänestäjien valtuutuksesta huolimatta sitä mainitsemaasi yhteiskuntaa vastaan...eduskuntaa jonka ohjaus tulee ulkomailta.

Hannu Saloranta

Millä ihmeen valtuutuksella nämä Ay-änkyrät kuvittelevat määräävänsä myös niitä, jotka eivät liittoihin kuulu. Kyllä tässä puhutaan niin räikeästä ja haitallisesta vallan väärinkäytöstä, että tähän tulisi koko eduskunnan, hallituksen ja poliittisen kentän, sekä Suomen presidentin puuttua. Ei vain ole mahdollista, että Suomessa on olemassa joku tällainen epädemokraattinen liike, joka oman mielihalunsa mukaan sanelee suomen hallitukselle ja muille työssäkäyville ihmisille, mitä saa ja mitä ei saa tehdä. Etenkin SDP:n, joka on yleensä näiden änkyröiden poliittinen äänitorvi, pitäisi ryhdistäytyä ja laittaa omat rivit kuntoon.
Työehtosopimukset ovat kyllä voimassa joiden pitäisi taata työrauha, niitä ei mitenkään ole rikottu, eikä niitä vastaan nyt lakkoilla. Nyt on keksitty muut syyt lakkoilla, eikö silloin työrauhalla ole mitään merkitystä.
Mitä hallitus tekee tälle ja etenkin työministeri Jari Lindström

Marja-Liisa Kalkela

AY-änkyrät? Menetkö porvarien ja EK vipuun?
AY-pomot ei sääntöjä tee vaan 18 AY-liiton jäsenet. Siis jäsenet enemmistön päätöksillä.
AY-pomot kertovat vain mitä Liittojen jäsenet on päättänyt.
Aivan kuten eduskunnassakin enemmistön äänillä.Ei pääministerin päätöksellä.

Kuka vielä uskoo propakandaan että sdp 34 kansanedustajalla ja Rinteen (joka erosi AY-Pro -14) johdolla SAK 18 eri alojen ammattiliittoa johdetaan?
Aika vekkulia porukkaa kun tuohonkin pystyvät .

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #28

Katsoppa elinkeinoelämän ja yksityisten antamia tukisummat porvaripuolueille vaaleissa." Sen lauluja laulat".

SDP oppositiossa 34 edustajalla on kyllä yliluonnolliset kyvyt .Johtaa n.1milj.AY-liittojen jäseniä,päättää oppositiosa yksin ja 8 muuta puoluetta ei voi mitään.Lipposen haamu estää 7 porvaripuoluetta muuttamasta lakeja .
Uskotko itsekkään tuohon ?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #38

Eihän kukaan ole koskaan kieltänytkään että porvaripuolueet ja ek tulevat hyvin toimeen ja jakavat samat tavoitteen ja arvot. Vasemmisto se haluaa piilotella ay-liikkeen ja puolueiden sanoisinko miltei symbioosia.

Marja-Liisa Kalkela

Meillä KIKYLLÄ pidennettiin työaikoja.
Muualla taas:
Saksan suurin ammattiliitto IG Metall on uhannut
-aloittavansa yleislakon,
-ellei sen vaatimuksiin palkankorotuksista ja 28-tuntisesta työviikosta suostuta tammikuun loppuun
-eli keskiviikkoon mennessä.(31.1-18)

Lyhennettyä työviikkoa noudatettaisiin kaksi vuotta, minkä jälkeen työntekijät palaisivat normaaliin 35-tuntiseen työviikkoon.

Ei pure Aktiivimalli Mini-Job 450e/kk sielläkään vaikka yritykset maksaa
7 milj. "Jobilaisten" sosiaaliturvan.
Mellä maksaa veronmaksajat.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #29

Se mikäs saksassa on lähtenyt laskuun on se veroja maksava keskiluokka joka kutistuu vauhdilla, on kutistunut jo reilun vuosikymmenen. Samoin pienyrittäjien asiakkailta on viety paljon ostovoimaa, suuryritykset toki porskuttaa..

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #12

Nimenomaan myöhässä, tuollaiset 10 - 30 vuotta katsantokannasta riippuen. Profiiliahan niiden olis pitänyt nostaa jo aikoja sitten, mutta veikkaan, että ovat tyytyväisiä, kun nykyhallitus tekee mitä tekee, eikä hommaa tehdä vasurien vallassa ollessa, se saa nykyisten oikeistohallitusten ' päähänpotkimia' työttömiä ja tulevia työttömiä, eli nykyisiä työläisiä hakeutumaan vasureiden äänestäjiksi vaikka siitä tietenkään ei mitään hyötyä olekaan, myös vasurihallitukset joutuisivat tekemään nuo samat "päähänpotkimiset".

OECD:n papereissa oli joskus 2002 tms. juttua että liitot ovat kuitenkin hyödyllisiä, sillä niiden kautta on helpompi ilmoitella tulevista palkanalennuksista ja vastaavista alakohtaisesti työntekijöille...

Marja-Liisa Kalkela

Et kai ota vastaan mitään minkä AY on ajanut? Ethän?
Teet 6pv viikkoja.Et huoli tasokorotoksia,,lapsilisiä,eläkettä. Teet 12t työpäiviä
ilman työehtosopimuksia.Ilman isyys ja äitiyslomia,vanheimpainvapaita.
Vai otetko kaikki vastaan muiden siivellä?
Hyvin nuo edut kelpaa jopa yritysjohtajille saati joka alan pikkupomolle joka luulee olevansa yrityksen omistaja. Vaikka on työntekijä ,palkollinen yrityksessä.

Pauli Smolander

Nyt ei taistella työoloista, vaan tuetaan SDP:n puheenjohtajan pallia ja kampitetaan vaaleilla valitun eduskunnan työtä. Nuo lakot ei työoloja paranna pätkääkään, päin vastoin menetetään työpaikkoja. (Ei koske ay eliittiä) Pikkuisen eri asioilla ollaan nykyisin lakkoilussa, kuin oikean ay:n aikana, eikä kultaisten muistojen takia kannata maksaa rahaa, joka ohjataan laillista edusvaltaa vastaan! Viimeaikaiset lakot ovat olleet liittojen välisten kiistojen yms. takia ja aina kärsijöina syyttömät osapuolet.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

Niikö? Jäikö huomaamatta ansiosidonnaisen päivärahan leikkaus 500p 300pv-400pv-15?
Mitä sen jälkeen tapahtuu kun putoaa työmarkkinatuelle/peruspäivärahalle?Aktiivimallin työttömäksi +tukea leiktataan 40% jos ei osallistu 9e/pv töihin.

Kuka palkansaaja voi olla 100% varma ettei vuoden sisään irtisanota?
Kyse on nyt palkansaajien työttömyysturvan heikennyksistä.
Maksat työttömyysvakuutustamaksuja joka tilistä mutta työttömänä se vakuutus onkin mitätöity.
Kannattas lukea tarkkaan mitä hallitus ajaa tuossa laissa ja mallissa.

Pasi Anttila

Mielenkiintoisin asia tässä kommentointiketjussa on se että yhtään ay-liikkeen puolustajaa ei ole paikalla. Olisikin aika vaikea puolustaa teollisuusliiton näkemyksiä sortumatta älylliseen epärehellisyyteen.

Tämä teollisuusliiton kanta on aivan pöyristyttävä.
Kuten olen täällä aikaisemmin ilmoittanut en missään nimessä osallistu en tähän enkä tuleviinkaan mielenosoituslakkoihin ja jos ay-liike ei siivoa suutaan eroan koko liikkeestä.

Irma Asikainen

Onhan meillä Kalkela, joka lukee lakia, tutkimuksia, tilastoja ja kaikkea, mitä nyt satttuukaan ja kääntää ne sitten omalle kielelleenja omaksi edukseen, unohtaen sopivin osin faktat. Eli siis kuin piru raamaattua. Eihän pirua tartte kirjoittaa isolla, eihän Kalkela.
Olen taistellut monet taistelut AY-liikettä vastaan ja olenkin sitä mieltä, että se on laiskoja ja heikkoja varten. Jos teet työsi ja osaat asiasi, niin pärjäät paremmin ilman niitä jarrumiehiä.

Marja-Liisa Kalkela

Oliko aloitus komentoijista vai mikä oli aihe?
(Jos minulle henkilökohtaisesti haluat kirjoittaa osoite löytyy tiedoistani )
Kannattaa tosiaan lukea ja seurata lakeja ja päätöksiä ettei jauha potaskaa.
Minähän niitä sääntöjä ja lakeja en tee ja siksi olisi hyvä niiden tekijöiden vastata päätöksistään.

lainaus:
AY-liikettä vastaan ja olenkin sitä mieltä, että se on laiskoja ja heikkoja varten
Sanoi kai myös Nokian ,Microsoftin,Postin tuhannet ym. irtisanotut kun sai lopputilin kouraan. Kiitti ja kumarsi . Kun säännölliset palkkatulot n.3000e vaihtui 1200e-487e/kk.

n.600 000 työttömän kotitalouden tulot on pois PK-yritysten kassoista ,ALV24% valtion verokirstusta.
Leipäjonossa ei ole ALV ja Saksalaisesta Lildistä saa halvemmalla.
SE jää sinulta huomaamatta.
Ahon-hallituksen leikkaukset palkoista,sosiaaliturvasta,työttömyyskorvauksista vei ostovoiman.
65 000 PK-yritystä meni nurin . Nyt jo yrittäjiä on toimeentulotuella kun tulot ei riitä edes omaan palkkaa menojen ja verojen jälkeen.

Kokonaisuus ei yksittäiset toimet . Miten leikkaukset vaikuttaa kuntien ,valtion ja Kelan rahoihin. Miten kulutus vaikuttaa yritysten toimintaan . jne

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #31

Suosittelen muillekin 487e/kk palkkaa Kelasta toimeentulotukena. Jota suurinosa työttömistä saa.
Ei tulisi elettyä niin leveästi eikä tehtyä velkaa .Vain noilla euroilla -Alv24%
ja suunniteltava menot sen mukaan.
Lapsilisiäkään niihin ei tule 12x vuodessa,17v per lapsi ,edes tuen päälle.Kuten tuloja saavilla tulee ne vastiikkeettomasti Nordean seinään .
Tuon 1 Mrd/vuodessa lapsilisät voisi poistaa tuloja saavilta ,ainakin rikkailta ja hyvätuloisilta.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #22

Miten itse olisit hoitanut 90-luvun laman. Olisitko viitannut kintaalla kassakriisille ja antanut menojen olla. Kuka olisi Suomelle rahat siihen sosiaaliturvaan lainannut. Soita Sailakselle ja kysy miten vakavasta paikasta silloin oli kyse.

Ja muutenkin vain kritisoit kaikkea , tai siis porvareita etkä koskaan kerro miten asiat pitäisi tehdä, miten toimia. Mutta jos satut tietämään muista perustella ne hyvin.

Harri Tapani

"laiskoja ja heikkoja varten. Jos teet työsi ja osaat asiasi, niin pärjäät paremmin ilman niitä jarrumiehiä."

Tuo on tuota samaa jargonia jota muuten on naureskeltu niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin...

"...jos he itse samastuvat tarinoihin, joissa ahkeruus kyllä lopulta palkitaan."..

"toteaa saaneensa kuulla varttuessaan kyllästymiseen asti "Menestyksen salaisuus on kova työnteko" -tyyppisiä fraaseja."

https://www.uusisuomi.fi/comment/775932#comment-775932

"Absurdeinta on, ettei palkat nouse, vaikka alalla kuin alalla on työvoimavajetta. Matalapalkka-alat näyttävät onnistuneen kumoamaan kysynnän ja tarjonnan lain"

Harri Tapani

Eiköhän sillä p.-lailla ole pyyhitty sitä ahteria jo viimeiset 30 vuotta poliittisesti valitun ja poliittisessa ohjauksessa olevan perusutuslakivaliokunnan (joka ei virallisesti ole poliittisesti ohjattu) suurella avustuksella, siksi moni tähähän maahan on kaivannutkin perustuslakituomioistuinta, mutta viime vuosikymmenien hallitukset eivät sellaista ole halunneet missään nimessä tänne.

Irma Asikainen

"Demarit ja Ay-johto tekevät sitä yhä uudelleen."
Näinhän se on aina ollut, mutta nyt on niin AY-liikkeen kuin demaeidenkin leireistä kuulunut kommentteja, että liitot eivät ole enää pelkästään demareiden ja vasemmiston kannattajien käsissä, eivätkä jäsenet edusta vasenta siipeä, mutta mitenkähän nyt, jos tämä " selkkaus" kantaa satoa laariin, onko Rinteen joukkio ensimmäisenä heiluttamassa demareiden lippua ja omimassa saavutusta omakseen? Sopisi hyvin demaeiden käyttäytymismalliin.

Marja-Liisa Kalkela

sdp 34 kansanedustajalla ja Rinteen eduskunnasta johtamalla 18 eri alojen liittojen jäsenien päätöksillä tietää demareille ykkös sijaa-19 .
Jos ne kerta tuohonkin pystyvät. Meniskö porvarien propakandan piikkiin tuo? Ei vain tunnu oikein uskottavalta kommenttisi.

Pauli Smolander

Muissa maissa ay ei vaan yritä kampittaa vaaleilla valittua eduskuntaa. He käyttävät järkevästi lakkoasetta, asetta, joka on tuhoisa koko kansantaloudelle väärin käytettynä kuten liittojen välisiin kahnausten selvittelyyn, eduskunnan lain laadinnan haittaamiseen jne

Hannu Mononen

Oikeus tivata kenenkään työssä oloa ei kuulu mihinkään ammattiyhdistysliikkeen laillisiin oikeuksiin, sehän on kokonaan työntekijän ja työnantajan välinen asia. Tivaamisille sopii viitata kintaalla – joka haluaa tienata palkkarahat perjantailta, se menee perjantaina töihin (jos pääsee, yhteiskunnan vastaisten ainesten haitatessa joukkoliikennettä).

Marja-Liisa Kalkela

yli miljoonan jäsenen AY-liitot. Jossa huom:JÄSENET päättää lakoista.
Siis ne palkansaajat,veronmaksajat jotka kuuluvat liittoihin.
AY-pomot on vain liittojen jäsenien viestintuojia ,mitä mieltä jäsenet on vatulointtoimista.
AY ja SDP hölönpölö. AY-liitoissa on yli 230 000 jäsentä muista puolueista (ellei ole nukkuvia) jotka ei sdp äänestänyt eduskuntavaaleissa.

Jos taas kaikki n.miljoona on kääntynyt demarilaisiksi kun on pettynyt puolueisiinsa tietää se demareille kova tulosta-19 vaaleissa.
Tiploomi-insinöörit ja korkeastikoulutetutkin on vaihtanut vasureiksi?
Vilkaises SAK -liittoja eri aloilta. Ei taida olla vasureita kaikki.

Pauli Smolander

Niinhän se oli myös itänaapurissa, kansa teki päätökset Ihme vaan kun kansa päätti ajaa itsensä liki näkäkuoleman partaalle ja antaa kaikki valtion varat oligargeille. Näin toimii myös ay väki, vai toimiiko? Taitaa kuitenkin se pieni klikki tehdä päätökset ja huudattaa jäsenistöllä niille tuet!

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #33

"ajaa itsensä liki näkäkuoleman partaalle ja antaa kaikki valtion varat oligargeille."

Se homma tehtiin sielä itänaapurissa samaan tapan kuin täällä nyt tehdään, (siellä ay-liike oli hallituksen ohjaama ja alistama). Venäjällä sitä rakennemuutos hommaa johdettiin ja opastettiin IMF:stä ja Yhdysvalloista, Suomessa tehdään nyt aivan vastaavia rakennesopeutusohjelmia kuin venäjällä silloin, "hallittu rakennemuutos" kuten Holkeri sanoi, se vain etenee edelleen. Se tehtiin siellä itänaapurissa kertarysäyksellä, täällä sitä on pyritty tekemään hitaasti. Myös täällä Suomessa valtion varallisuus on siirtymässä ja osin jo siirtynyt oligarkeille, jopa kansainvälisille sellaisille rahan valuessa kiihtyvään tahtiin maasta ulos, nyt jo myös verorahojenkin.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #46

Kyllä se vielä vähän eroaa, vaikka kuvaamasi on jo hyvä alku, ei se kuitenkaan tähän vielä lopu, lisääkin on tulossa ja se koskee niin työväestöä kuin työttömiäkin, me käytännössä siirrytään tuohon Venäjän malliin jo aika pitkälle kuitenkin tämänkin hallituksen aikana, toki hieman jää vielä hyvinvointiyhteikunnasta romutettavaa ja muutettavaa vakuutusperusteiseksi, ne toki ehtii terhdä myöhemminkin, eiköhän ylikansalliset vakuutusyhtiöt jaksa vielä heteken odottaa enne kuin pääsevät rahastamaan tänne oikein kunnolla.

Pasi Anttila

Ei multa kyllä ole asiasta mitään kysytty.
Aivan, osallistuuko muuten Akava ja Sttk tähän lakkoon. No ei tietenkään. Taitaa ay-kenttä olla aika hajanainen ja aika hampaaton myös.

Tulee mielenkiintoinen aika 2019-2023. Tullaan keskustelemaan esim.työmarkkinauudistuksista.

Erkki Puranen

Ay väki on siirtynyt selvästi poliittiseksi toimijaksi kyseenalaisin keinoin. Kun demokraattisesti on säädetty lait, SAK ei hyväksy niitä. Heille on annettu tilaisuus vaikuttaa demokraattisesti. Tämähän ei käy SAK:lle, he haluavat määrätä kuinka toimitaan. Kuten nytkin; uhkaillaan niitä, jotka ajattelevat itse. SAK pitää itseään yleishyödyllisenä yhdistyksenä ja näin ei maksa veroja ollenkaan esim. mittavista asuntovuokratuloista. Tämä Pohjois-Korea tyyli on tullut kyllä tiensä päähän. Tämä vie kyllä Rinteen SDP:n (SAK:n apupuolue) kannatuksen mukanaan alamäkeen. Jään odottelemaan jotakin positiivista SAK/SDP puolueelta tähän asiaan; jotakin konkreettista.

Jorma Nordlin

Ne samat perusoikeudet, jotka turvaavat liittojen toimintaa yhdistyksinä (ihmisiä koskeva kooontumis- ja yhdistymisvapaus), ne turvaavat ihmisille oikeuden työhön, tätä oikeutta ei liittoon kuulumaton ole ammattiiton kanssa tekemällään sopimuksella jäsenyydestä kaventanut työtaistelutilanteissa. Työtaistelut eivät näin kuulu liittoon kuulunattomille. Heidän oikeus olla osallistumatta lakkoon on perustuslaissa turvattu.

"Oikeus työhön ja elinkeinovapaus
Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta."

Harri Tapani

Tämä on aivan samaa showta kuin ne aiemmatkin hallitukset harrastivat, USA:ssa joka uusi presidentti käynnistää sodan tai konfliktin johonkin päin maailmaa saaden sulan hattuunsa, täällä uusilla hallituksilla ja pääministereillä on ollut tapana pyrkiä kyykyttämään duunareita ja työttömiä erilaisila talouden shokkiterapioilla sekä tietysti palkkojen alentaminen on ollut myös tavoitteena jo 90-luvulta lähtien. Kuten tuolla Soininvaaran jutussa kuvataan:

https://www.uusisuomi.fi/comment/775936#comment-775936

Tapio Mäkeläinen

Tuo uhittelu on minusta perin kummallista muutenkin tosi hataralla pohjalla olevassa poliittisessa korpilakossa. Lakkohan ei kohdistu mitenkään kiistellystä asiasta päättäneeseen tahoon. Jarpa Lindrsömmi ja L. Pirkko Mattila ajavat Aleksanterin kadun portista duuniin mustan Audi A6 takapenkillä istuen ja ei tarvi edes ahtautua peräkonttiin. Jos ajaisivat itse voisi käyttää swedujen sanontaa : Neljä nollaa maskissa ja viides ratin takana.

Muistan koulu- ja opiskeluajoilta pari istumalakkoa telakoilta ja silloin kyllä talo tyhjeni. Tosin vuonna 1979 lähdimme WT Turun telakan valimosta suoraan kotiin eli kaljalle kun muut menivät lakkokokoukseen klo 12. Ihmeteltiin myöhemmin ip terdellä mistä ukkoja rupes tuleen . Maanantaina pomo kysyi että mihin lähditte; Hallilla oli info Pernon telakalle muutosta ( eli sinne missä nyt tehdään jättiläislaivoja). Kyllä hävetti. Palkasta puoli päivää pois. Kuvasti toisaalta miten kyllästyneitä ihmiset oli niihin jatkuviin kommunistien kahinoihin.
Työministereinä on nyt ollut peräjälkeen kaksi entistä ay-aktiivia, tosin kyllä aika suurella haarukalla eli SAK ex puheenjohtaja ja Voikkaan suljetun paperitehtaan luottamusmies. Nyt ministereiden oma taustataho SAK kääntyy hallitusta vastaan rokottamalla työnantajia , joiden pitäisi sitä työtä jollain konstilla tarjota nykyisen lisäksi.
Jos sanalle absurdi pitäis joku esimerkki laatia niin kelpaisiko tämä?
Tuntuu myös siltä, että ministeri Ihalaisen Paras Työelämä 2020- hanke ei ihan maaliaan ole saavuttanut kun tällaista tapahtuu. Menee kyllä yhteisten rahojen kaatoränninä ihan kärkeen sekin puuha.

Arvelen, että reisille menee tämä homma ja Senaatintorille mahtuu iso määrä ihmetteleviä turisteja . Malli on torso mutta korjaava työkalu on vielä torsompi.
Sitä sattuu kun katsomosta ruvetaan ohjaamaan peliä kentällä.