Keskiviikko 20.2.2019

Kysely: Aktiivimallia ja työn perässä muuttamista kannattaa yli 30% suomalaisista

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2018 09:30
  • Kuva: Alma Media arkisto / Janne Tervola
    Kuva
    Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT on julistanut aktiivimallin vuoksi työnseisauksen, joka halvaannuttaa bussiliikenteen monissa kaupungeissa perjantaina.
|

Suomalaisista 31 prosenttia pitää työttömyysturvan aktiivimallia oikeansuuntaisena keinona työttömyyden hoitamiseen, selviää Suomen Yrittäjien teettämästä kyselytutkimuksesta.

53 prosenttia ei kannata aktiivimallia ja 17 prosenttia ei ota asiaan kantaa.

Kantar TNS:n teki kyselyn 12.–17. tammikuuta, joten tällä viikolla alkanut kuohunta ei näy kyselyn tuloksissa. SAK:n mielenilmaus aktiivimallia vastaan seisauttaa tänä perjantaina joukkoliikenteen monin osin suurissa kaupungeissa ja etenkin pääkaupunkiseudun osalta on puhuttu todellisesta liikennekaaoksesta, kun metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne pysähtyy. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT on julistanut aktiivimallin vuoksi työnseisauksen.

Lue lisää: EK tyrmää aktiivimalliprotestin: ”Lakko on täysin ylimitoitettu – koko Suomen kansa kärsii”

Suomalaisilta kysyttiin mielipidettä myös työn perässä muuttamisesta, josta keskusta ja kokoomus ovat olleet eri linjoilla. Kokoomuspoliitikot ovat vaatineet työn perässä muuttamista, kun keskusta on painottanut vahvaa aluepolitiikkaa. 32 prosenttia vastaajista on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että työn perässä on muutettava, jos sitä ei ole tarjolla omalla kotiseudulla. 46 prosenttia oli eri mieltä asiasta. Noin viidesosa ei ottanut asiaan kantaa.

– On hieman yllättävää, että työn perässä ei ole haluja muuttaa tämän enempää, vaikka suomalaiset ovat läpi historian joutuneet muuttamaan työn vuoksi jopa toisille mantereille, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

– Toivoisin tässä suhteessa jonkinlaista asennemuutosta. Joudumme jatkossa miettimään yhä enemmän asuinpaikkaamme sen mukaan, missä työtä on tarjolla.

Lue tarkemmin: Työttömien aktiivimallista riitaa jo hallituksessakin? Keskustalainen jyrähtää Mykkäselle ja Vartiaiselle

Pentikäinen kritisoi perjantain lakkoja, kuten moni muukin työnantajapuolen edustaja.

– Lakko on täysin tarpeeton. Se on politiikkaa, joka aiheuttaa monelle kansalaiselle ja yritykselle isoa harmia. Se on muistutus siitä, että työrauhasääntelyä pitää uudistaa. Poliittisia lakkoja pitää rajoittaa meillä muun Euroopan lailla.

Yli puolet hallituspuolue kokoomuksen ja keskustan kannattajista on aktiivimallin puolella. Oppositio on kritisoinut hallituksen aktiivimalliuudistusta kovin sanoin. Vasemmistopuolueiden, vihreiden ja perussuomalaisten kannattajista selvästi yli puolet vastustaa sitä.

Tutkimukseen vastasi 1031 suomalaista. Virhemarginaali on noin 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vuoden alusta voimaan tullut aktiivimalli on herännyt laajaa arvostelua. Sen kumoamiseksi tähtäävä kansalaisaloite on kerännyt jo yli 135 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. SAK perustelee perjantain protestipäivää osin sillä, että asia on kansalaisaloitteen johdosta palaamassa eduskunnan käsittelyyn. Aktiivimalli laskee työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työllisyyspalveluissa.

Lue myös:

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu liittoon tai ei

Aktiivimallin vastustaminen pysäyttää metron ja raitiovaunut: ”Liikennekaaos – Mittakaava on kohtuuton”

SAK kiistää: Emme sitoutuneet hallituksen listaan ja aktiivimalliin – ”Härskiä puhetta”

Aktiivimallista alkaa revetä täysi rähinä: Myös jättiliitto lakkoon 140000 työntekijän voimin

”Pitääkö muuttaa Oulusta Helsinkiin osa-aikaisen tiskarin työhön?” – Harmistunut tohtori vastaa professori Puttoselle

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Siinä se tulikin . Vain 32 prosenttia vastaajista on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että työn perässä on muutettava.

Ja nythän on kyse Aktiiimallissa n.400 000 kotitalouden leipärahasta ja lastenkin elannosta.
Joko joka kunnissa on varauduttu päivähoito järjestämään työttömien leikki ikäisille ,joille 18t/3kk työjakso osuu?
Taisi unohtua tuo kokonaan YLE uutisenkin mukaan?

Pasi Anttila

Mitäs vasemmisto tähän sanoo? Mitä niiden ihmisten pitäis elääkseen tehdä jos omalla alueella ei töitä ole? Ei siellä taida olla juuri palvelujakaan. Mitä he siellä odottavat? Että joku taikaisku tuo sinne työpaikkoja ja siihen asti nostetaan työtttömyyskorvauksia?

Marja-Liisa Kalkela

#26
Vieläkö ihmettelet että maaseutu tyhjenee? Ei palveluita,ei työpaikkoja,ei julkista liikennettä,ei kouluja .
Ei tilayrityksetkään tuo työtä kuin yhdelle perilliselle eikä kyläkauppaan tarvita talviaikana apulaisia kun ei ole kesämökkiläisiäkään tuomassa rahaa kauppaan.

Juhani Vinberg

no voihan räkä. itse olen työpaikkani hakenut ja työn perässä muutanut koko åperheen kanssa. mikä siinä on dse ongelma. jos puisio eoi halua muuttaa, niin eroaminen on ratkaisu. liian kallis asunto on vain virhearvio jossain elämäntilsnteessa. koulutus on tärkein asia, uudelleenkoulutus toiseksi tärkein

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Nythän maaseutu on jo autioitunut kun sieltä lähdetään työn ja opiskelun takia kasvukeskuksiin.
Kumma kun Kepu kunnissa pohjoisessa ja itä Suomessa on se työttömyys suurinta? Eikö työ maita vaikka löytyisi ilman muuttoakin omista kunnista?

Harri Tapani

Ongelma on tuo muutto, se kun nostaa muuttapaikkakunnilla asuntojen hintoja aivan tolkuttomasti, joskin keinottelijat ovat tokis siitä mielissään, ja tienaanhan itsekin tuon takia ihan kivasti kun yhden asunnon realisoin pääkaupungista taskurahoiksi.

Marja-Liisa Kalkela

PK-yrittäjien kotitaloudet maksaa mielellään kai tempputyöllistämistä veroissaan? Onhan se hyvä että yleishyödylliset järjestöt saa ilmaista työvoimaa .Verottomina ne ei edes maksa ilmaisesta työpanoksesta mitään valtiolle. Kerää kuitenkin palvelumaksuja ja asumistukia omaisuutensa kasvattamiseksi. Eikä ne hyödytä edes PK-yritysten mahdollisuuksiin palkata työvoimaa. Sanoisin vääristää ja heikentää PK-yrittäjien tilannetta.
Vähän samoin kuin Virolaiset keikkamiehet rakennusalalla.

Jarkko Kainulainen

Siis 30% kansalaisista ei ole viitsinyt tutustua koko malliin tai on niin idiootteja etteivät vieläkään suostu sisäistämään mallin epäkohtia näille 30%:lle soisi työttömyyden osuvan omalle kohdalle että järkiintyisivät kokemuksen kautta no niin aktiivimalli on ok ja hyvä ajatus jos se on toimiva ja reilu mutta tämä nykyinen sipilän malli on suora leikkuri monelle koska tämä hallitus ja ilmeisesti nämä 30% ei suostu jostain syystä millään ymmärtämään sitä tosiasiaa että 360000 ihmistä jotka saavat työttömyys korvausta eivät millään mahdu niihin noin 36000 vapaana olevaan työpaikkaan ja koulutuspaikkojahan ei sitten myöskään ole tämähän tuli heti selväksi sitten vielä myös se epäkohta että eräiden tilastojen mukaan työttömistä noin 30-35% on maahanmuuttaja taustaisia joita tämä aktiivimalli ei koske eli tämähän on vielä rasismia suomalaisia työttömiä kohtaan toivon todellakin että noista kolmestakymmenestä prosentista jokainen joutuu joskus työttömäksi koska eivät näytä asiaa muutoin sisäistävän.

Pasi Anttila

Sanotaan vielä kerran. Joka vuosi miltei 400 000 työttömyysjaksoa päättyy työpaikkaan, jotkut lyhyempään jotkut pitempään työsuhteeseen. Jostain on ilmestynyt tällainen outo luulo ettei suomessa ole työpaikkoja avoinna, ne kaikki ei tosin ole työkkärin sivuilla mutta olemassa kuitenkin. Sekin outo luulo on yleinen että nuo työttömät on ne samat ihmiset vuodesta toiseen, eivät ole vaan vaihtuvuus on suurta, muutenhan he olisivat kaikki pitkäaikaistyöttömiä.

Jouko Kauppinen

Olen joutunut muuttamaan perheeni kanssa työn perässä monta kertaa ja aina tilanne vain parantunut. Työpaikat syntyvät sinne missä on parhaat edellytykset menestyä, ei sille mitään voi ja tämän tosiasian kanssa pitää tulla toimeen.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Työpaikat syntyvät sinne missä on parhaat edellytykset menestyä

Totta.Kuten esim.Salossa Nokia.Ennen kuin se yht äkkiä häipyikin maisemista ja jätti PK-yritykset,kunnan ja työttömät pulaan.
Onneksi kansan karttuisa käsi avitti taas verovaroista pörssiyritystä ja niiden osakkeenomistajia siivoamaan jäljet.Ilman että tuotot väheni edes Ellopilta.

Pasi Anttila

Jälleen vasemmisto itkee menetettyjä työpaikkoja. Onko termi luovatuho tuttu. Työpaikkoja syntyy ja kuolee kokoajan. Jos olette lukeneet näistä nokian ja microsoftin entisistä työntekijöistä että valtaosalla menee nykyään hyvin. He ovat ehkä muuttaneet uuden työnperässä, jatkokouluttaneet itseään, perustaneet uusia yrityksiä. Toisinsanoen olleet aktiivisia eivätkä ole jääneet itkemään menetettyjä töitä vaan ovat pyrkineet parantamaan asemiaan työmarkkinoilla.

Rasittavaa tuo vasemmiston ikuinen negatiivisuus, kitinä, itsesäälissä ja katkeruudessa piehtarointi. Ei ihme että mitään uutta ei synny. Muutosta vasemmisto, ratkaisuhakuisuutta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #29

Kokemuksesi monelta vuodelta työtön,työtölappujen ja tukien anomisesta oli mikä?
Kannattas pitää pienempää meteliä jos ei ole itse käytänössä kokenut työttömyyttä.
Puheet kuin lasitornissa istuvilla päättäjillä jolla ei ole hajuakaan työelämästä tai työttömien arjesta.
Tarjoa ratkaisujasi eduskuntaan kun se noin helppoa on.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #36

Minun kokemus työttömyydestä? Voisi miltei sanoa että minulla on "epävirallinen suomen ennätys työttömyydessä" Joten tiedän sen kyllä hyvin. Tiedän sen tuskan ja häpeän, ja varsinkin häpeän. No sitä köyhyyttä mitä työtömillä sanotaan olevan en kyllä kokenut, kuten en koe nytkään ollessani pienipalkkaisessa työssä.

Voin kyllä sanoa että työllisyyden hoito on passivoivaa, ja jos ihminen ei halua/kykene työllistymään sen välttely on kyllä helppoa, taka vuosina siis.

Kyllä mä tunnen tän työttömänä olon ihan tarpeeksi hyvin.

Niilo Mäkelä

Taas tutkimus tehty tavoitehakuisesti jopa otsikkoa myöden.
Muuttaminen asuinsijoiltaan pätkätyön perässä on katastrofi.
Ajat taaksepäin itse muutin työn perässä perheineni, mutta se oli siihen aikaan kun oli tarjolla pysyvä työ ja vielä asuntokin tarjolla ja silloinkin jäi kaipaamaa ystäväpiirinsä jättöä.
Yksittäinen perheetön henkilö uudella paikkakunnalla on altis toimeentulonsa alarajalla ja voi ajauta rikolliselle tielle.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.Ennen oli Sarviksella,Lokomolla,Tampellalla, ym. asuntoja työntekijöille.Mihin ne hävisi? edm. antoivat lainaa rakennutti omistusasuntojakin jota sai vuokran ohella maksaa omaksi. Oliko asuntosijoittajille ja rakennusfirmoille vaikea pala kun ei saanut vuokratuottoja ja asumistukia itselleen? Vai pankitko ei hyötynyt asuntolainoista?

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

Olen ja paljon muutakin asunntoihin liittyvää .ja nimenomaan asumistukien takia.
esim.Nuorisosäätiön Viroon rakentakovanrahan asunnoista.

Noin kymmenen vuoden ajan, 1960-luvun lopulta 1970-luvun lopulle, Suomessa rakennettiin asukaslukuun nähden maailmanennätysmäärä asuntoja. Lähiöiden rakentamisella pyrittiin toisaalta hallitsemaan tuolloista maaltapakoa.
-Huippuvuonna 1974 asuntoja valmistui noin 74 000. Aluerakentamisessa poliitikot ja suuret rakennusliikkeet löysivät toisensa, ja kansanedustajat olivat usein merkittäviä vallankäyttäjiä myös kunnallispolitiikassa ja sitä kautta kaavoituksessa.
- Rakennusalan lahjusoikeudenkäynneistä 1980-luvulla Noppa-juttu oli suurin ja sellaisena yksi rötösherrajahdin huipentumista.

Harri Tapani

Olihan ne, työsuhteet olivat silloin ns. pysyviä/vakituisia, mitta sitten me mentiin EU:hun ja hommat muuttui, firmat pistettiin lihoiksi ja myytiin ensin kotimaisille ja sitten ulkomaille ja lopulta ne siirrettiin Kiinaan ja sen sellattiin halpamaihin, osa meni jopa EU-tukien avulla Puolaan.

Marja-Liisa Kalkela

No hyvä.Onneksi nuo ei enää vastaa edes kyselyihin saati äänestä puoluetta joka on lakkautettu jo
Puolueen poliittinen toiminta lopetettiin 1990-luvun alussa ja vuonna 1992 se haettiin konkurssiin.
Eduskunnassahan niitä ei tuon jälkeen ole ollut.

Juha Virtanen

Mikael Pentikäinen, entä jos ajateltaisiin toisinpäin että yritykset voisi muuttaa sinne missä on työntekijöitä tarjolla. Luulisi yrityksille olevan mukavampaa jos löytyisi sellaisia työntekijöitä jotka viihtyvät muuallakin kuin kävellessään perjantai-iltana työpaikan portista ulos.

Mikko Toivonen

Minä kuulun tarkennuksin tuohon 30%, siillä kannatan työn perässä muuttamista jos ei muuten saa itseään elätettyä tyytymäänsä tasoon rajallisella sosiaalisella ja rajattuun aikaan sidotulla työmarkkinatuella. Siis plkkasidonnaisella työttömyystuella, minkä rajaisin 6 kuukauteen jos se "diktaattori" olisin.

Tarkennuksiin kuuluu yhteisön velvollisuus tuottaa ja ylläpitää saatavissa olevaa määrää pinemmälläkin palkalla kustannettavaa vuokra asuntokantaa hinnoissa jotka pysyvät kansainvälisessä asuntokustannustasossa eli 25% nettotuloista. Yhteiskunnalla on tuo velvollisuus siksi että se estää vapaasti liikkuvan rakentamasta vapaasti tuulenpitävää tönöä sinne missä haluaisi tai voisi töitä tehdä.
Tuo vuokra asunnon halpa eli kohtuuhintainen saatavuus on kynnyskysymys työn perässä liikkumisen vaatimisessa. Oikein kykenevät ja halukkaat liikkuvat joka tapauksessa ja hoitavat asunnon tavalla tai toisella. Teolliosuudelle ja liiketoiminalle olisi kuitenkin enemmän eduksi työvoiman saamisen ja palkkatason kilpailukelpoisena pitämisen kannalta että noita kohtuuhintaisia vuokra asuntoja olisi. Meillä se on yhteiskunta jonka se on hoidettava, sillä poiketen muusta maailmasta meillä eivät muut tahot halua kohtuuhintaisia vuokra asuntoja markkinoilla pitää.

Mitä tuklee itse aktiivimalliin, niin olenkin jo kirjoittanut että hallituksen lanseeraama on erityisen huonosti laadittu. Sen olisi pitänyt olla erittäin paljon yksinkertaisempåi, selkeämpi ja purra kovemmin työhaluttomuuteen. Nyt se oli sekä osin kohtuuton, osin vaikeaselkoinen ja tulkittava, osin loppuvaikutukseltaan riittämätön eli tyypillinen höyläys kun olisi tarvittu sahausta

Pasi Käyhkö

Kukahan elättäisi ne kaikki. jos kukaan ei muuttaisi työn perässä? Johan oli yhteiskunnalta pummaaminen huipussaan.

Onneksi asia ei ole niin vaan kaikki valveutuneet ja itselleen ja myös parempaa toisilleen haluavat kyllä ovat kiinnostuneita ympäristöstä. Silloin halukkuutta myös muuttoon on

Pasi Anttila

Mulla on haaveena muuttaa Inariin eläkeiässä ja ostaa pieni erämökki. Pitäisköhän mun muuttaa sinne jo nyt ja odotella siellä että valtiovalta saa luotua mulle sinne sopivan työpaikan, sellasen kivan työpaikan tietenkin, en mä mitä tahansa huoli ja tietysti palvelut suht lähelle, nopee nettiyhteys tietysti, terveyskeskukset apteekki ja alko, ruokakauppa, niin ja hyvät tiet ja niiden hoito sinne erämaahan.

Kauankohan saisin odotella? Kerkeisköhän ansiosidonnainen loppumaan, no onneksi on peruspäiväraha ja toimeentulotuki, niin ja asumistuki mun itte omistamastani erämökistä tietysti.

Mauri Gardin

Työttömyys alenee vauhdilla ja uusia työpaikkoja syntyy juuri sinne, mssä on eniten työttömiä. SAK ja sen apuvoimat Rinne ja Andersson ohjaavat työttömätkin mielenilmaukseen eikä töihin. Nyt olisi näytön paikka SAK:llakin auttaa työttömät töihin. Töitä on!

Harri Tapani

Oletko nyt ihan tosissasi...työttömyys kun on tärkeää taloudelle ja sitä pitää olla aina melko paljon, ja siksi

"Ja lisää tuodaan ulkomailta, että työttömyys pysyisi. Nairua/shokiterapiaa siis työttömille tarjolla..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/775936#comment-775936

Tehdyt työtunnit ovat olleet lähes samansuuruisia jo 90-luvulta asti, palkkojen osuus taloudessa on silti pienentyntyt ja sitä halutaan edelleen pinentää ihan syistä jo kolmansistakin.

Marja-Liisa Kalkela

Kun työttömiä on pakotettu jo-08 lähtien ilmaistöihin .Niin miten selität että heitä on yhä nyt 400 000 aktiivitoimissa sosiaaliturvaa vastaan?
TEM-tammikuu-18
Selitäppä nyt missä ne palkalliset työpaikat on? Töitä on kyllä mutta palkanmaksuhalukkuus puuttuu jos työvoiman ilmaisksikin saa hallituksen toimilla.Sinun ja muiden veronmaksajien piikkiin.

Vain palkallinen työ mahdollisemman monelle tuo verotuloja kirstuun ja sitä myöten kulutus kasvaa ja tuo uusia työpaikkoja PK-yrityksille jotka työllistää eniten.
Ei ilmaistyö.

Pasi Anttila

Tuo taitaa olla niitä ainoita asioita mistä ollaan samaa mieltä. Ilmaistyö pitää kieltää kokonaan. Mukaanlukien työharjoittelut, kuntouttava työtoiminta (molempia saa tietty olla julkisella muttei yksityisellä puolella), niin koulujen kuin työkkärin koulutuksen puitteissa. Kyllähän työstä pitää palkka maksaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #33

No hyvä. Kuinkahan moni vielä uskoo että Suomen hyvinvointi ja kansan sosiaaliturva Kelasta pysyy jos vielä pitkään teetetään työtä ilman palkkaa ja valtiolta jää palkoista verot saamatta?

Kun -80 luvulla oli työttömyys oli minimissä.Töitä oli useammalla.Kulutus kasvoi.Se taas toi lisää työpaikkoja.Lapsilisät ja eläkkeet nousi.
Tämä kokonaisuus on sidoksissa toisiinsa. Tärkein lenkki on palkallinen työ mahdollisemman monelle 18v-65v työikäiselle

Pertti Ikonen

Mikäs ois muuttaessa jos olisi toistaiseksi oleva työsopimus sovittuna uudella paikkakunnalla ja asunto muutonkin jälkeen tiedossa. Perheellisille olisi varmaan myös mukavaa, että toiselle aviopuolisolle olisi työpaikka tiedossa uudella paikkakunnalla. Jos taas on tarkoitus hajoittaa perheet toisen aviopuolison muuton johdosta. niin taitaa tuo tulla yhteiskunnalle paljon kalliimmaksi nykyinen.

Pasi Anttila

Totta toikin. Mutta kyse on siitä onko alueella missä ihminen asuu ylipäätään mahdollisuuksia, onko työpaikkoja, koulutusta ,niitä tukevia palveluja vai heikkeneekö kaikki. Kyllä silloin on parempi alkaa harkitsemaan muuttoa sellaisille alueille jossa niitä elämisen mhdollisuuksia on. Jos on työtön niin saahan työtön ne samat edut (työttömyyskorvaus, asumistuki ja toimeentulotuki) uudellakin paikkakunnalla.
Ja kun on muuttanut dynaamisemmalle alueelle voi alkaa ihan toisella lailla järjestämään elämäänsä.

Eenok Reenkeula

Hyysäämisyhteiskunnan kainalokeppien käyttö on näköjään pannut osan porukasta arvelemaan, että oma elämä voidaan ulkoistaa yhteiskunnan keinotyöläisille.

Oletan, että jossakin vaiheessa tämä tilanne tulee muuttumaan. Rohkenen toivoa, että omaehtoinen elämä tulisi jatkossa muotiin, ellei oman valinnan kautta niin vaikka väkisin.

Erkki Malinen

Tästä on turha syyttää vasemmistoa kyllä se tämän kepulaisten hajasiotus politiikan syytä. Sinulla saattaa olla joku perintö tila jossa on muutama hehtaari peltoa ja pala metsää sinä saat siihen maataloustukea muutamantonnin vuodessa, sitten jos saat työttömyyskorvauksen sinä elät varsin hyvin. Nämä ei ole mitään vasemmistolaisia, 6-70 luvulla tukiaisia ei ollut silloin lyötiin llaudat ikkunaan ja muutettiin työnperässä. Ottihan Lieksa toistasataa Somalia että saivat kuntaan lisää asukkaita mitähän töitä niillekin oli. Kepulaiset on tehnyt karhunpalveluksen tässä asiassa ja siihen syyllisty myös lehdistö ja televisio tekemällä sankaritarinoita korpeen muuttaneista.

Markku Rantanen

30 % kannattaa työn perässä muuttamista . Nämä 30 % tietävät ettei tämä koske heitä . On helppo kannattaa ikäviä päätöksiä silloin kun ne eivät koske itseään kuten nk. Aktiivimallia. Todennäköisesti kysely on tehty EK väeltä, työpaikan omaavilta, kokkareilta mutta tuskin työttömiltä jne .

Joni Rikkola

Mitä se Ek horisee kamoissaan.
Minä ainakaan en kärsi, jos liitto menee lakkoon minun etujeni vuoksi.
Suomessa on puolimiljoonaan palkatontavtyöntekijää vuosittain harjoitteluja, kokeiluja jne jne. Jos näistä maksettaisiin normaali palkka, niin sisämarkkiat vilkastuisivat ja tulisi työpaikkoja.