Lauantai 25.5.2019

Sampo Terho syyttää nyt SDP:tä lakoista: ”Johti aktiivimallin vastaista operaatiota”

Luotu: 
31.1.2018 12:48
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arkistokuva. Sininen eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä ovat koolla tammikokouksessaan Säätytalolla.
|

Sinisten puheenjohtaja, ministeri Sampo Terho syyttää aktiivimallin vastaisten operaatioiden ja lakkojen olevan SDP-johtoisia. Hänen mukaansa aktiivimallia ei peruta.

Sininen eduskuntaryhmä ja ministeriryhmä ovat koolla tammikokouksessaan Säätytalolla. Terho kritisoi kovin sanoin SDP:n ja SAK:n liittoa, joka on ”masinoinut poliittisen lakon perjantaina”. SAK järjestää perjantaina aktiivimallin vastaisen mielenilmauksen ja osa liitoista lakon, joka sekoittaa myös joukkoliikenteen.

–Punavihreän opposition tavoitteena on ollut puutteellista tietoa levittämällä kääntää keskustelu työllisyyspolitiikan kokonaiskuvasta yhteen yksityiskohtaan, jota se on määrätietoisesti liioitellut pelkoa levittääkseen. Osa ay-liikkeestä on lähtenyt lakkojen ja mielenilmausten voimalla mukaan tähän sosiaalidemokraattien johtamaan operaatioon, joka on osa heidän pitkää vaalikampanjaansa, Terho sanoo tiedotteessa.

Lue SDP-johtajan vastaus: Antti Rinne Sipilän ja Terhon epäilyistä: ”Taitavat peitellä huonoa omatuntoa”

Kymmenen isoa ammattiliittoa on päättänyt lähteä mukaan SAK:n mielenilmaukseen, mukaan lukien Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, johon kuuluva raitiovaunu- ja metrohenkilöstö on päättänyt osaltaan pysäyttää pääkaupungin raideliikenteen poliittisella lakolla. Viime viikolla poliittisista lakoista päättivät Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Teollisuusliitto ja Rakennusliitto. Lakko haittaakin myös bussiliikennettä ympäri Suomen. Lue tarkemmin: Aktiivimallin vastustaminen pysäyttää metron ja raitiovaunut: ”Liikennekaaos – Mittakaava on kohtuuton”

–Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder on kutsunut näitä lakkoja – ei poliittisiksi, vaan puoluepoliittisiksi. Ja sitähän ne ovat – silkkaa puoluepolitiikkaa. Sosialistit ovat aloittaneet pitkän vaalikampanjan ja heitä lähellä olevat työmarkkinajärjestöt tukevat kampanjaa. Kampanjalasku on valtaisa, ja valitettavasti sen maksamiseen joutuvat osallistumaan kaikki suomalaiset.

Terhon mukaan ”ay-liikkeen kenttäväestä suurin osa on varmasti vilpittömästi huolissaan työttömien asemasta, mutta Hakaniemen herroilla se ei välttämättä ole päällimmäisenä mielessä”.

–Jos olisi, niin miksi nyt kiihotetaan väkeä torille? Miksei toimittu rakentavasti yhdessä syksyllä, kun aktiivimallia käsiteltiin eduskunnassa? Ja miten ihmeessä SAK ajoi työttömien asemaa silloin kun se jäi ainoana keskusjärjestönä pois aktiivimallia valmistelevasta työryhmästä?

SAK on vastustanut aktiivimallia alusta saakka ja jättäytyi pois sen valmistelusta, kun erimielisenä lopettanut Hetemäen työryhmä päätti edetä mallin mukaisesti lokakuussa 2016. Oppositio mukaan lukien SDP on pitänyt aktiivimallista meteliä eduskuntasalissa, mutta kova julkisuuskohu syntyi vasta, kun malli tuli voimaan vuoden alusta.

Lue lisää: ”Ylimielisyyden huippu?” – Työttömiä suututtanut aktiivimalli eduskunnan käsittelyssä, koko hallitus poissa

Terho muistuttaa, että aktiivimalli on yksi osa 10 kohdan työllisyyspakettia, niin sanottua kymppilistaa, joka puolestaan on pieni osa hallituksen työllisyystoimenpiteiden kokonaisuudesta. Kymppilista syntyi työmarkkinajärjestöjen kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta syksyllä 2016. Aktiivimallin lisäksi siinä on 9 muuta toimea, jotka ovat työttömien kannalta Terhon mukaan ”pehmeitä ja kannustavia”.

–Tätä kokonaisuutta ei kumota tai peruta, Terho sanoi Säätytalolla.

Aktiivimallin tavoitteena on Terhon mukaan ohjata työttömät hakemaan myös lyhyttä keikkatyötä. Sitä kautta on helpompi päästä takaisin työelämään ja myös kokoaikatyöhön. Aktiivimallin arvioidaan lisäävän työllisten määrää noin 10 000 työvuodella.

STTK:n pääekonomisti Ralf Sund arvioi aiemmin Uudelle Suomelle, että aktiivimalli tuo arviolta 8000–10 000 työllistä lisää. Myös hän puolusti mallia.

Aktiivimalli laskee työttömyysetuuden tasoa 4,65 prosenttia, jos työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta palkkatyössä, yrittäjänä tai työllisyyspalveluissa. Sen kumoamiseksi tähtäävä kansalaisaloite on kerännyt jo yli 135 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Terhon mukaan Suomen talouden hukattu vuosikymmen on ohi. Hän viittaa työllisyyslukuihin. Hänen mukaansa 70 prosentin työllisyys on korkein taso 27 vuoteen.

Lue myös:

Ay-ekonomisti tunnustaa ehdottaneensa aktiivimallia: ”Pienetkin marjat on nyt poimittava – tilanne niin vakava”

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu liittoon tai ei

Aktiivimallin vastustaminen pysäyttää metron ja raitiovaunut: ”Liikennekaaos – Mittakaava on kohtuuton”

SAK kiistää: Emme sitoutuneet hallituksen listaan ja aktiivimalliin – ”Härskiä puhetta”

Aktiivimallista alkaa revetä täysi rähinä: Myös jättiliitto lakkoon 140000 työntekijän voimin

”Pitääkö muuttaa Oulusta Helsinkiin osa-aikaisen tiskarin työhön?” – Harmistunut tohtori vastaa professori Puttoselle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Viljo Tuononen

Älä nyt noin köyhästi sentään ajattele. Jos joku puolue lailla kielletään , niin silloin kaikki puolueet häviää olemasta. Persuksia tarvitaan nyt enempi kuin luuletkaan, koska niiden arvo nousi nyt ylitse muiden. Täytyyhän nyt jokaisen kunnioittaa kuollutta miestä joka sen perusti alkujaan eikä häpäistä kuollutta koska se on rangaistava teko.

Marja-Liisa Kalkela

Sampo Terholle tiedoksi:
lainaus:
"Lakkojen olevan SDP-johtoisia"
Pitäisikö päätellä niin että oppositiosta 34 kansanedustajalla Sdp ohjaillaan vajaata miljoonaa jäsentä?
Vai ajatella niin että muita puolueita äänestäneet on pettynyt hallituspuolueisiin ja hypännyt demareiden leiriin kaikki?
Mielenkiintoista tulevia eduskuntavaaleja ajatellen jos niin on käynyt. Demarithan on noilla äänillä täysin lyömättömiä.
Kokoomuksen ja kepun apupuolue uusvatti-siniset ei edes voi uneksia tuollaisesta "kannatuksesta".

-15 eduskuntavaalit
Äänet 490 102
34 kansanedustajaa

SAK-AY-liittojen jäseniä Yhteensä 966 354

Harri Tapani

Työttömät itse (muutamat heistä) olivat aikoinaan julkisesti jopa syömälakossa mielenosoitusten lisäksi silloisen 'aktiivimallin' Lex Leppäsen/Heikki Rinteen mallin puolesta, että sitä ei saisi lopettaa, vaan että se saisi jatkua ja sillä työllistettäisiin työttömiä. Mikä sitten muuttui ja miksi nykyhallituksen ideoita käytännösssä inhotaankin työttömien toimesta.

Urpo Leppäsen ja Heikki Rinteen malli kuitenkin lopetettiin ja laki siltä osin peruttiin, eikä se kelpaa en'ään edes entisille perussuomalaisille, tai siis sinsisille, vai mitä ne nyt olikaan. se malli kun toimi eikä nöyryyttänyt työttömiä ja vähensi aidosti työttömyyttä opasten työmarkkinoille varsinkin nuoria.

Mikko Toivonen

Suosittelisin kuitenkin hallitukselle peruuttaa täysi kolme suurhankettaan:
Sotesotku
Maakuntahallinto
Aktiivimalli

Maakuntahallinto siksi että se on yksinkertaisesti täysin tarpeeton ja tulee ainoastaan lisäämään byrokratiaa ja kustannuksia-

Nuo kaksi mutta siksi että ne on poikkeuksellisen huonosti ja huonolla piilostrategialla lanseerattu. Ne ovat tarpeellisia, mutta molemmat pitäisi täysin uusin ja terveellisin ajatuksin työstää. Nyt molemmat ovat sekä kelvottomia, että tehollisesti heikkoja. Sotesotku tulee kaiken lisäksi heikentämään rajusti laatua ja nostamaan kustannuksia vähänkln pidemmälle ajateltuna

Jarkko Kainulainen

Sampo Terho ilolla tulemmekin äänestämään esim. sdp:tä sinisten kepun ja kokoomuksen sijaan koska he ovat suomalaisen ihmisen puolella toisin kuin te riistäjät takinkääntäjät poliittisen ideologianne myyjät koska se mitä ette ole tulleet ajatelleeksi on että äänisaaliinne eduskunta vaaleissa tulee jäämään olemattomaksi koska ne ovat aivan toiset vaalit kuin presidentin vaalit ette todellakaan nauti saulin kaltaista kansan suosiota.

Raimo Laine

Eipä tuosta ääniä sinisille kerätä, SDP:lle kyllä. Aktiivimalli on perusteellisen nöyryytttyvävä ja epäsuosittu. Parasta olisi hallituksen luopua siitä, koska ei vastustus takuulla tähän lopu. Surkeaa Suomen alasajamista, onneksi vaalit ovat kohtapuolin.

Hannu Rautomäki

"Hänen mukaansa aktiivimallia ei peruta."

Hallituksessa olla huomattu, että Suomessa vallitsee suurtyöttömyys.
Työttömien juoksuttamisella suurtyöttömyys ei muuksi muutu.
Onko jotain tehty uusien työpaikkojen luomiseksi? Ei yhtään mitään.

Lauri Kiiski

Työttömyys on vähenemään päin, mutta silti viime joulukuun 1. päivänä 2017 työttömyysavustuksia maksettiin 399.000 henkilölle, joista 271.000 oli työttöminä ja 128.000 oli työllisyysaktivoinnin piirissä. Todellinen työttömyysaste oli tuolloin 14,9 %.
Työttömien määrä väheni viime vuonna n. 60.000 henkilöllä.

Ongelman ydin on, että meiltä puuttuu valtava määrä yksityisrahotteisia työpaikkoja ja tähän ongelmaan soisi ratkaisua kaikilta poliittisilta puolueilta, kuin myös ay-liikkeeltä ja muulta työmarkkinakentältä - eikä pelkästään hallituspuolueilta.

Marja-Liisa Kalkela

Siinä vinkki kepu,kok,sinisille . Istuttakaapa ne rikkaat nyt pöydän ääreen ja pankaa mietintämyssy päähän miten rikkaat jotka on saanut kultaa ja mirhamia tältäkin hallitukselta voisi osaltaan ottaa yhteiskuntavastuuta rahoillaan. Luomalla työpaikkoja.
Tai voisiko lailla pakottaa verottomat säätiöt 11 mrd varallisuudella avittamaan vaikka PK-yrityksiä työllistämään . Eli taseet töihin .
Sieltä se vyyhti lähtee urkautumaan.Ei suinkaan työttömien ainoasta sosiaaliturvasta leikkaamalla .
Siinä kasvaa vain leipäjonot ja 100 000 lasta jo kärsii köyhyydestä.
lähde:
YLE

Vesa Huhtanen

Onkohan yrittäjiin ja niiksi aikoviin iskenyt sama lamaannus kuin työttömiin ja heistä aktiivisesti työtä hakeviinkin. Olemme kai törmänneet hyvinvoinnin muuriin ja halu oleskelemiseen on suurempi kuin tekemiseen. Työn tuottavuus on monella toimialalla heikko päivittäisten työtuntien vähäisesta määrästä johtuen. Kaikissa töissä pitäisi siirtyä suorituspalkkaukseen. Se on ainoa keino tehokkuuden lisäämiseen.

Viljo Tuononen

Ammattiliitolle ei kuulu järjestää työpaikkoja vaan pitää huolta , että työstä maksetaan kunnon palkkaa mitä työnantaja teettää eikä työnantaja viilaa työntekijää linssiin eikä kohtele työntekijää kaltoin mitä nykyisin työn antajat kovasti tekee.
Työpaikat kuuluu hallituksen tehtäväksi järjestää uusia työpaikkoja jossa työttömät voivat työskennellä, koska on nimitetty erikseen työministeri. Nykyinen hallitus tarkoituksella siirtää töitä teetettäväksi ulkomaille , että saa työttömät ajettua nurkkaan ja haukkua niitä kun eivät tee ja hae töitä joten tyhjästä on aika vaikeaa nyhjästä. Hallutuksella ei järki nyt kulje joten hallitus on kyvytön. Sanonta kuuluu, että jos lusikalla annetaan , niin kauhalla ei voi ottaa. NYT TARVITTAISIIN KEKKOSTA HOITAMAAN ASIOITA, KOSKA MELTÄ VALITETTAVASTI PUUTTUU SELLAINEN HENKILÖ JOTEN SUOMI HUKKUU MUUTEN PASKAAN KUN ON NÄIN VALITETTAVA MAA TÄLLÄ HETKELLÄ JA KAIKKI ELÄTETTÄVÄT MAAHANMUUTTAJAT HEITETTÄISIIN RAJAN YLI URPUTTAMATTA.

Viljo Tuononen

Kaikki järkevät lakkoilee silloin kun halutaan taistella hyvien asioiden puolesta eikä hyväksytä köyhästi ajattelevan ja uhoilevan hallituksen tempauksia ja uhkalua.
Sanonta kuuluu, että jos jotain pahasti lyödään , niin sellaista lyöjää täytyy lyödä kovemmin ennen kuin tajuaa mitä tuli tehtyä joten ei kannata uhota liikaa, koska siitä vain tulee enempi haittaa kuin hyötyä.

J.a. Tauriainen

Jo on aikoihin eletty ! Voi kauhea niitä kommunisti AY pomoja.
He eivät voi sallia, että talous kohenisi ja olot paranisivat. Suurimman saldon kaikki kommaripuolueet keräävät silloin, kun saadaan mahdollisimman paljon työttömiä ja tyytymättömiä ihmisiä maahan.

Harri Tapani

Ei ne ole huomanneet, Venäjääkin luulevat vielä kommunistiseksi, vaikka siellä on ollut kokoomuksen veljespuolue johdossa jo hyvin kauan. Kokoomus tosin luopui tuosta veljespuoluelaisuudestaan hiljaa hissun kissun ja alkoi väittää, että ei me sellattia, Venäjä kun joutui isoisten epäsuosioon, kun ei myynytkään kaikkea omistamaansa, varsinkin ölyt piti omassa hallinnassaan aika pitkälle.

Jonkin sortin kommunisti kuitenkin kirjoitteli aikoinaan nettiinkin joskus 90-luvulla ja lopulta häntä alettiin väittää jopa äärioikeistolaiseksi...koomistahan tuo ja niin vanhakantaistakin...

"Globalisaatiosta sekä oikeiston ja vasemmiston rappiosta"

http://www.kolumbus.fi/aquilon/rappio.htm

Marja-Liisa Kalkela

Pätisikö tuo jos sinun palkkaasi leikattaisiin tai veroja nostettaisiin aktiivitoimissa olevien "palkkojen" takia mitä Kelasta maksetaan?

Et muuten ole huomannut että noinhan siulle on jo käynytkin.
Kiinteistövero,energiaveron korotukset,hulevesiveron,terv.palv.maksujen 27% korotuksessa,lapsilisien ja työeläkkeiden indeksikorotusten jäädyttämisellä+ työttömyysvakuutusmaksusi noustessa 1,9% -18.
Jostain ne rahat Kelasta yritysten puolesta "palkkoihin" on kerättävä.
Ilmaisia lounaita ei ole eikä ilmaisia palkkojakaan yrityksille,joku ne aina maksaa .Etenkin keskituloiset veroissaan+PK-yritysten kotitaloudet .

JK.Ja niin kauan verot ja veroluonteiset maksut tulee nousemaan mitä vähemmän on palkallisessa työssä olevia .Nyt n.600 000 työttömän verot on palkoista poissa valtion verokirstusta.

Viljo Tuononen
Vastaus kommenttiin #42

Jos viestini suututtaa sinua , niin minä olen oikeilla jäljillä teksteissäni mitä kirjoitan, koska se on koko tämän kirjoitteluni juoni, että joku suuttuu kirjoituksistani ja oppii ajattelemaan omilla aivoillaan, että mikä on nyt väärin hoidettu tässä rakkaassa maassamme . Minä kun jo luulin että olen kokonaan hakoteillä mutta enpä olekkaan joten nautin siitä vilpittömästi.

Viljo Tuononen

Sampo Tervoon ei voi luottaa täysin kukaan järjissään oleva suomalainen joka osaa ajatella omilla aivoillaan. Sampo Tervo on leimautunut mies niiden muiden leimautuneiden joukossa jotka loikkasivat sivuun Perussuomalaisten puolueesta. Sellainen petturuus on anteeksiantamatonta ja sellaisiin henkilöihin ei voi luottaa enää koskaan. Kansa myös muistaa tällaisen ja jos joku ei muista ,niin kyllä minä sellaista autan mielelläni muistamaan. Perussuomalaiset ovat nyt nousussa ja tekivät kovan nousun jota ei kukaan puolue ole ennen tehnyt kun valittiin Presidenttiä. Kunnioitan Laura Huuhtasaarta sillä hän oli kova taistelija ja siksi nousi kilpailussa hänniltä kolmanneksi jota ei kukaan mieskään ole ennen tehnyt ja oli uhka Niinistölle . Minusta se oli väärin tehty, että vihellettiin peli poikki eikä katsottu loppuunasti vaan jätettiin kolmas kierros tekemättä. Se kertoo ettei äänestäjiin luoteta. Nyt meiltä puuttuu maamme Äiti ja sorretut duunarit ja työttömät hukkuu paskaan koska heistä ei kukaan välitä.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Nyt meiltä puuttuu maamme Äiti ja sorretut duunarit ja työttömät hukkuu paskaan koska heistä ei kukaan välitä.

Psst! Kyllä se "äiti" oli Aktiivitoimia tekemässä aina kesäkuu 16pv-17 asti.
PS ikiomalla työ- ja sosiaali ministereillä.
Sit alkoikin kesälomat eikä eduskunta tehnyt mitään sinä aikana.
Syyskuun 5pv tulivat töihin. Sitäkö uskot että Aktiivimalli polkaistiin 4kk pystyyn ja astui voimaan heti 1.1-18.
Voi tokkiisa johan sen lausuntakierros eri asiantuntijoilla ja kunnissakin kesti tuon 4kk ennenkuin se palasi eduskuntaan .

Juha Peltomaa

Tuolla joukkovoiman fb-sivuilla tuli jo terveiset Sampolle että aktiivimallin vastustamisen aloitti se Martin, joka pisti kansalaisaloitteen alkuun, ynnä joku Mika sekä pastori Raisa Lehtomäki. Eivät kuulemma tunnista mitään kytköksiä SDP:hen tai SAK:hon. Ja minäkinkö olisin jonkun tällaisen aivopesun uhrina, oman työttömyys/ tyllistämis-helvettini käyneenä vain tietysti haluan tukea niitä joita pilkataan ja alistetaan yhä mahdottoman elämäntilanteensa vuoksi?

Kaarlo Kiviniemi

Tämän sinisen meneväisyyden saattopuolueen kansan mandaattia nauttimattoman "muka" ministerin kannattaisi alkaa jo pohjustamaan hv - järjestelmän kautta suojatyöpaikkaa, koska tuskin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen istut silmät syuitsirenkaina ministeriaitiossa kuin säikähtänyt ukuli..

Irma Asikainen

Mikä tässä Terhon mielestä on mukamas niin ihmeellistä, että siitä pitää noin iso älämälöö nostaa. Totta kai SDP käyttää käsikassaranaan AY-liiketta ja kääntäen, poimii marjat tämän aloitteesta syntyneestä mielenilmauksesta. Ja hyvä niin, sillä muutenhan tämä hallituskoalitio veisi meitä vähempiosaisia(tai on vienyt jo) kuin pässiä narussa ja lopulta kyllä työttömyysluvut paranisivat, kun kansa alkaisi vetää narua kaulaan, sekä kuolla nälkään ja hoidon puutteeseen. Miksi köhän tätä ei vaan ole tehty ajoissa, vaan niin monen on täytynyt jo joutua ahdinkoon tämän hallituksen aikana.

Toivo F. Hyvärinen

Kokonaiskysyntä tietenkin vaikuttaa työpaikkojen syntymiseen.

Sen lisäksi yksityissektorilta pitäisi löytyä liikemiehiä ja -naisia, jotka kykenisivät ottamaan riskiä oman pääoman ehdoin.

Maan hallituksen olisi kyettävä luomaan sellaiset olosuhteet kansantalouteen, että riskinottoon kannustetaan.

Stten on tämä kiistelty aktiivimalli. Onko missään näkynyt laskelmia siitä, kuinka paljon aktiivimalli luo uusia työpaikkoja? Kai hallitus on teettänyt laskelmat vai onko?