Sunnuntai 26.5.2019

Kansanedustaja tyrmää Teollisuusliiton lakkopuheet: ”Uskomatonta – pyhittää työpaikkakiusaamisen”

Luotu: 
31.1.2018 14:23
Päivitetty: 
31.1.2018 14:33
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    "Ei voi käydä fyysisesti kiinni, mutta viestiä sanallisesti ja kertoa siitä, minkä takia tällainen on järjestetty", Teollisuusliitto kommentoi STT:lle suhtautumista rikkureihin. Arkistokuva.

Hallituspuolue keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä tuomitsee Teollisuusliiton lausunnot perjantain poliittisesta lakosta. Kärnä pitää suurliiton ohjeistusta työntekijöille painostuksena.

Teollisuusliitto on julistanut perjantaille poliittisen lakon, joka liittyy SAK:n mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan. Liitto tiedotti tiistaina, että ”lakko koskee kaikkia Teollisuusliiton sopimusalojen töitä ja kaikkia alojen työntekijöitä, olivatpa he Teollisuusliiton jäseniä tai eivät”. Samalla liitto kertoi, että perjantaina töitä tekevät joutuvat selittämään toimintaansa ammattiosastolle ja että myös toisten liittojen rikkureiden suhteen ryhdytään tarvittaviin toimiin.

Teollisuusliiton järjestöpäällikkö Vesa Aallosvirta kommentoi STT:lle, että lakon ulkopuolelle jättäytyville liittoon kuulumattomille ei ole tulossa muita sanktioita kuin ”sanallista miekkailua kiihkeimmillä työpaikoilla”.

– Aallosvirran lausunto on uskomaton, sillä se pyhittää työpaikkakiusaamisen. Työpaikkakiusaamisella tarkoitetaan työsuojelulain 18§:n ja 28§:n mukaista häirintää, johon on velvollisuus puuttua. Muutenkin Teollisuusliiton asiasta antamat lausunnot voidaan tulkita painostukseksi. Kaikki tällainen syö laillisten työtaistelutoimien uskottavuutta, Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

– Olisi suotavaa, että Teollisuusliiton puheenjohtajisto Riku Aalto, Turja Lehtonen, Heli Puura ja Jari Nilosaari osoittaisivat nyt suoraselkäisyytensä ja ilmoittaisivat yksiselitteisesti, että liitto ei hyväksy minkäänlaista työpaikkakiusaamista. Ei liiton jäseniin tai liiton ulkopuolisiin kohdistuvaa. Epäilenpä vain, että ei taida pokka riittää.

Vesa Aallosvirta perustelee STT:lle, miksi Teollisuusliitto katsoo voivansa velvoittaa myös liittoon kuulumattomia työntekijöitä osallistumaan lakkoon.

–  Työt on lakossa. Ei ihmiset vaan työt.

Tosiasiassa ihmisiä ei silti voida estää menemästä työpaikalleen, hän myöntää.

– Ei voi käydä fyysisesti kiinni, mutta viestiä sanallisesti ja kertoa siitä, minkä takia tällainen on järjestetty. Peruslähtökohta on se, että kun me julistamme ammattiliittona työtaistelun, me julistamme ne työt lakkoon, työtaistelun piiriin ja silloin se koskee kaikkia työntekijöitä. Työt on lakossa, ne ovat lakonalaista työtä.

Lue myös: Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

No onneksi on palkanmaksukin lakossa.
Suomessa on järjestäytymisvapaus ja vapaus olla menemättä lakkoon. Itsekkin käytän tätä vapauttani ja olen perjantaina töisä. Tosin Pam ei ole mukana tässä liittona vaan kehottaa ihmisiä jotka eivät osallistu torilla järj. mielenilmaukseen menemään töihin.

Marja-Liisa Kalkela

Onneksi MTK osallistuu mielenilmauksiin vain traktorilla ja on päivän pois työpaikaltaan sekoittamassa liikennettä pääkaupungilla. Mielenilmaus puri heti.Maitotukia löyty nopealla aikataululla normaalien maataloustukien päälle.
Teollisuusaloilla ei ole lomittajia verovaroilla jotka tekisi työt sinä aikana.
Pyttipannusta ja leivästäkin pitäisi saada kaupan ja ravintolan hinta.Sitä sentään ei nyt lakkoilevat edes ole vaatimassa että tuote jonka he tekevät pitäisi saada kaupasta raaka-aineiden hinnalla ostettua.

Joko Aktiivimalli muuten koskee myös niitä jotka itse luopuu työnteosta alle eläkeikäisenä? Hehän saa myös verovaroista "työttömyyskorvausta" elantoonsa vanhuuseläkeikään asti.
Työttömille sitä ei lailla ole luvattu.
Summa on kokolailla sama toimeentulotuissa mitä työttömät saa kuin luopumistuissakin.
Joten verovaroista on kyse siinäkin.

Marja-Liisa Kalkela

Kärnälle tiedoksi:
Teollisuusliitto on julistanut perjantaille poliittisen lakon, joka liittyy SAK:n mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan.

Eli liittojen jäsenet ne jotka liittoon kuuluu,palkansaajat ,veronmaksajat on yhdessä päättänyt lakosta.
Ei liittojen pomot.
Aivan kuten eduskunnassa enemmistö on päättänyt ,niin myös liittojen jäsenistön enemmistö.
Pitäisi eduskunnassakin olla edes alkeet tiedossa miten SAK ja muissa järjestöissä toimitaan.
Jäsenet päättää ei pomot eikä Puheenjohtajat.

Vai toimiiko MTK toisin kysymättä tuottajien ja elintarvikejalostamoiden mielipidettä?

Pasi Anttila

Hyväksyykö Kalkela työpaikkakiusaamisen kohteena mielenilmauksen aikana töissään olevia kohtaan? Hyväksytkö teolisuusliiton painostuksen liittoihin kuulumattomia työntekijöitä kohtaan pakottaen heidät jäämään pois töistä?

Marja-Terttu Peltovuoma

Siis mitä jälleen tuomitsee ja vaatii Kärnä.Oikeasti.Hallituspuolueet rikkoi räikeästi kikysopimusta josta tää koko juttua on alkanut .Nyt tuleva poliittinen lakko on osoitettu hallitukselle rikkomaansa kikysopimuksesta vastaan.Ei mihinkään muualle lakkoa osoiteta mutta nyt saa muut kärsiä hallituksen sopimuksen rikkomisesta...Vähän totuutta taas peliin Kärnä , kiitos.

Pasi Anttila

Eli hyväksyt Kärnän kritisoimat asiat. Hyväksyt työpaikkakiusaamisen mielenilmauksen aikana töissä olleita ay-liittoihin kuulumattomia työntekijöitä kohtaan? Entä hyväksytkö teollisuusliiton vatimuksen että liittoihin kuulumattomien on jäätävä myös perjantaina pois töistä?

Oletko muuten huomannut että Akava ja Sttk ei ole mukana tässä mielenilmauksessa. Alkaisikohan ay-liike hajaantua, peräti hajota.

Jukka Mattsson

Teatteria! Tosi pientä on Kärnän havaitsema työpaikkakiusaaminen.
Pasi ja Teijo, haluatko tietää mitä se työpaikkakiusaaminen oikeasti on?

Tuskin, siitähän ei EK tykkäisi yhtään vaan yrittää noitten kiusaajien kanssa yhdessä tehdä kaikkensa, että todellisten kiusaajien teot pysyisivät salassa.

Seppo Simonen

Vanhana traktorimiehenä katselin innolla uudenkarheita neliveto Valtroja marssilta. Olisi toista olla puikoissa tälläisen Valtran kuin Fordson majorin.

Sinällään Marja-Liisa on oikeassa MTK-n traktorimarssi kohdistui ja hallituksen yhden ministerin Kimmo Tiilikaisen töpeksintää kohti.
Lakkoilu ja mielenosoitukset nyt tätä työttömien aktivointilakia vastaan on Sosialidemokraatti Antti Rinteen masinoimaa kapinaa eduskunnan säätämää lakia vastaan on sekä oman profiilin nostoa sillä Ministerit luvanneet julkisesti tehdä muutoksia jos ylilyöntejä on.
Muutoin katsoin SAK puheenjohtaja Jarkko Elorannan ulostuloa A-studiossa ja jotenkin vaikutti pakkopullan vetämiseltä kokonaisuudessaan.

Marja-Liisa Kalkela

Töpeksintää?
Jos EU yhtenästää tukia ja Mavista oli ilmoitettu jo-14 että tukien maksuaikataulu muuttuu niin mikä meni tuottajilta ohi?
Maitotukien lisäksi maksettiin korotettuja tukia viivästymisen takia.
Leipäjonoon ei yksikään joutunut.

Joko Kela maksoi työttömien toimeentulotukien viivästymisestä keväällä-17
tammikuu-huhtikuun aikana korotettuja tukia?
Kun työttömän leipäraha viivästyy viikkoja ei korotettuja tukia makseta.
Leipä on haettava Hurstilta lapsillekkin.

Luuletko että palkansaajat nielee pitkäänkin lupauksia mitä Kikystä annettiin ? Enää ei leikata työttömiltä eikä palkansaajilta.
Paitsi heti-18 edm.tyttömyysturvasta .

Kohta sinä ja minä eläkeläiset ollaan aktiivitoimissa ja eläkkeitä leikataan.
Otatko nurisematta vastaan sen? Kuten -90 luvun leikkaukset eläkkeistä?
Kyse on työttömyysturvasta joka takaa elannon kun säännölliset palkkatulot on loppunut irtisanomisien jälkeen. Kuten sinun ja minun eläkkeet takaa elannon kun ei ole ansiotuloja enää.
Pitäisi se edes ymmärtää

Pasi Anttila

Oletko koskaan kuullut sanaa realismi. Jos eläkkeiden leikkaus on minun eläkeikäni aikaan taloudellisesti pakko suorittaa en pistä vastaan. Vasemmisto unohtaa monesti realismin. Kyllä kuka tahansa voi vaatia kaikille kaikkea hyvää ja mielellään minäkin tuplaisin kaikkien tulot, varsinkin pienituloisten (jota itsekkin edustan) mutta realismi tulee vastaan.
Kansa kyllä kuulee vasemmiston vaatimukset kaikesta hyvästä ja näkee heidän vastustavan kaikkia heikennyksiä mutta tajuaa että ne ei ole realismia ja siksi vasemmisto ei ole vaaleja voittanut koko tällä vuosituhannella.

Kalle Kaskinen

Tässäkohdin Kärnä on oikeassa. Ei kai AY ole jäsenmaksuja maksamattomista ihmisistä
ole kiinnostunut.
Verkkouutisissa järkyttävää luettavaa AY:n inhokapitalistisesta sijoituspelistä Espoossa.
Heittää vanhuksia asunnoistaan, JHL:n mukaan normaalia liiketoimintaa.
Tälläisen sakin perässähiihtäjiä.

Osmo Vartiainen

” Työt on lakossa. Ei ihmiset vaan työt.” - tuo on ihan ehtaa BS:ä Juuri ihmiset (ay karja) ovat lakossa ja me kaikki veronmaksajat maksamme ay-mafiosojen aiheuttamat lakosta koituvat kustannukset.
Olisipa Helsingillä kaupungin muuri, jonka portit voisi sulkea ja nostosillan nostaa Lapin kansan nenän edestä kiinni.

Jarkko Postila

Meidän työpaikalla kaikki ollaan töissä, ei tulisi kuuloonkaan olla lakossa. Ei mitään järjen häivää. Olen itse veronmaksajana niin kypsä näihin elätteihin työttömiin, kun ei saisi patistaa edes hakemaan töitä!!!
SDP tätä vouhkaa ja SAK, maksaa Suomelle paljon tämäkin hulluus. Ruotsista voisi ottaa mallia miten liitot ajettu alas. ja siellä on sen takia töitä. Toivottavasti mahdollisimman moni työnantaja ei jatka sellasten sopimuksia jotka on pois töistä.
On varmasti tilalle tulijoita.