Keskiviikko 14.11.2018

Juha Sipilän kova ulostulo: SAK ”todella suuri pettymys” – Aktiivimalli-riitelyssä on kyse tästä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2018 15:30
  • Kuva: Alma Talent
    Kuva
    Kilpailukykysopimus edellyttää, että hallitus luopuu sen laatimasta ehdollisesta leikkauspaketista. Yhtenä rivinä leikkauspaketissa on työttömyysturvan heikentäminen. SAK katsoo, että siksi työttömyysturvaa ei saa heikentää.
  • Kuva: Laura Kotila / Valtioneuvoston kanslia
    Kuva
    SAK:n reaktio aktiivimalliin on ollut todella suuri pettymys, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) linjaa, että aktiivimalli ei ”missään tapauksessa ole kilpailukykysopimuksen vastainen”. Sipilä kertoo näkemyksestään blogissaan. Pääministeri korostaa, että aktiivimalli on vain yksi osa työllisyystoimien kymmenen kohdan listaa, niin kutsuttua kymppilistaa.

Työmarkkinakeskusjärjestö SAK on nostanut esiin, että työttömyysturvan aktiivimalli olisi kiky-sopimuksen vastainen. Viimeksi tiistai-iltana SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta painotti Ylen A-studiossa, että kiky-sopimuksen yhteydessä niin ay-liike, työnantajat kuin hallitus sopivat, että työttömyysturvaa ei leikata.

–Tämä on meidän mielestämme sopimuksesta lipeämistä. Sen takia tämä reaktio on näin voimakas, Eloranta toteaa Ylellä.

Sipilä kertoo, että SAK:n reaktio ”on ollut todella suuri pettymys”.

–Hallituksen päättämä toimenpidekokonaisuus on työttömän kannalta hyvä. Sillä ei voi perustella perjantain toimia. Lakkoilulle täytyykin olla jokin muu syy, Sipilä arvioi.

Hallituspuolue sinisten puheenjohtaja, kulttuuriministeri Sampo Terho syytti perjantain mielenilmausta ja lakkoa SDP-johtoiseksi operaatioksi.

Niin ay-puolelta kuin hallituksestakin täsmennetään Uudelle Suomelle, että kiisteltyä kohtaa ei ole suoraan kirjattu kiky-sopimukseen.

Kyse on viittauksesta hallitusohjelman ehdollisiin lisäleikkauksiin. Ne ovat juuri niitä 1,5 miljardin euron leikkauksia, joiden ylle pääministeri Juha Sipilä suurieleisesti esitti vetävänsä ruksit, jos yhteiskuntasopimus – sittemmin kilpailukykysopimus – syntyisi.

Hallitusohjelman liitteestä 2 löytyvä leikkauspaketti sisältää myös 120 miljoonan euron leikkaukset työttömyysturvaan. SAK ja Eloranta katsovat, että kiky-sopimus tarkoittaa, että työttömyysturvaan ei kosketa.

Kilpailukykysopimuksen johdannossa lukee, että ”työmarkkinajärjestöt edellyttävät, että hallitus peruuttaa hallitusohjelmassa mainitut yhteiskuntasopimuksen vaihtoehtona olevat 1,5 miljardin euron lisäleikkaukset ja veronkorotukset”. Hallituksesta vakuutetaan, että leikkauksesta ei ole kyse.

–Ei aktiivimalli ole kiky-sopimuksen vastainen. Kun kiky-sopimus tehtiin, sovittiin kyllä myös siitä, että palataan pöytään miettimään työllisyyden toimenpiteitä yhdessä kolmikantaisesti. Niin tehtiin ja syntyi tämä kymppilista, josta aktiivimalli on yksi osa, sanoo sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

–Se [aktiivimalli] on meidän tulkinnan mukaan kilpailukykysopimuksen vastainen. Maan hallitus lupasi, kun kilpailukykysopimusta valmisteltiin ja sovittiin, vetää säästöjä pois. Ja yhtenä poisvedettynä oli työttömyys, arvioi puolestaan Eloranta A-Studiossa.

120 miljoonan euron leikkaus ei suoraan toteudu aktiivimallissa. Sitä koskevassa hallituksen esityksessä todetaan, että omavastuupäivien lyhentäminen seitsemästä päivästä viiteen lisää ansioturvamenoja noin 37 miljoonalla eurolla. Toisaalta, jos lakimuutoksella ei ole mitään vaikutusta työttömien aktivointiin, ”syntyy uusista omavastuupäivistä [eli 4,65 prosentin leikkauksesta] enimmillään noin 70 miljoonan euron säästö” ansioturvamenoihin, esityksessä arvioidaan.

Sitä, että aktiivimallilla ei ole mitään vaikututusta, pidetään hallituksen esityksessä kuitenkin ”varsin epätodennäköisenä”. Jos puolet ansio- ja peruspäivärahan saajista sekä neljännes työmarkkinatuen saajista täyttäisivät aktiivisuusedellytyksen, olisi vaikutus julkiseen talouteen pieni, noin 6 miljoonan euron säästö.

–Se on nyt esitetty leikkauksena. Tämä kokonaisuus ei todellakaan ole leikkaus, eikä myöskään aktiivimalli itsessään, joka useimpien tapauksessa ei ole sitä. Suurin osa työttömistä saa enemmän aktiivimallin kautta, mitä aiemmin, koska alun omavastuupäiviä vähennetään, toteaa Terho.

Lue myös:

Sampo Terho syyttää nyt SDP:tä lakoista: ”Johti aktiivimallin vastaista operaatiota”

Kansanedustaja tyrmää Teollisuusliiton lakkopuheet: ”Uskomatonta – pyhittää työpaikkakiusaamisen”

SAK kiistää: Emme sitoutuneet hallituksen listaan ja aktiivimalliin – ”Härskiä puhetta”

Ay-liikkeessä kovaa lakkopeliä: Rikkuri joutuu selittämään työntekoaan – kuuluu Teollisuusliittoon tai ei

”Aktiivimalli on peruttava ja aloitettava kolmikantakeskustelu uudestaan” – Suurliitot lähtevät SAK:n protestiin

”Pitääkö muuttaa Oulusta Helsinkiin osa-aikaisen tiskarin työhön?” – Harmistunut tohtori vastaa professori Puttoselle

”Hallitus on täysin kuuro ja sokea, jos sivuuttaa palautteen aktiivimallista” – PAM mukaan SAK:n mielenilmaukseen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Ikonen

Sipilä hallituksensa alkupäivinä lupasi televisiossa rullatuolissa olevalle vammaiselle, että ei teiltä olla viemässä mitään pois. No mitä toimeentulotuen siirtäminen Kelaan on merkinnyt vammaisille muuta kuin vähävaraisten tukien rajoittamista ja vaikeuttamista. Voi kun videoklippi löytyisi jonkun tallentamana.

Marja-Liisa Kalkela

Mitä muuta on palkansaajien ja työttömien työttömyysturvan leikkaukset ja ilmaisen työn teettäminen?
Kepu pettää aina.
Totesi Sipilä itsekkin oppositiosta-14 kun toimittajat kysyi pitääkö se paikkansa.
Joko luopumistuella olevat alle eläkeikäiset kuuluu myös Aktiivitoimien piiriin? 90pv karenssin ja tuen leikkauksen uhalla?
Luulisi alalta löytyvän töitä eläkeikään asti ilman tukia verovaroista.
Alenisi n.miljardin yrittäjien eläkemaksutkin kun tienaisivat samalla omaa eläkettään
työn teolla.

Pasi Anttila

Aktiivimallihan lissää menoja 37 milj. eurolla omavastuupäivien vähenemisen takia. Tulevat menojen vähennykset tästä momentista ovat tulevaisuudesta jos tulevat. Pitäisi malttaa katsoa edes ensimmäinen 3 kk jakso. Hallitushan on luvannut jo lisätä käsittelijöiden määrää "työkkäreissä" ja korjata valuviat jos niitä esiintyy.

Malttia hyvät ihmiset. Ja mitä tulee sloganiin "kepu pettää aina" voin sanoa että jos niin on niin kansa luottaa enemmän pettävään kepuun kun ei pettävään vasemmistoon.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
niin kansa luottaa enemmän pettävään kepuun

Siltäkö tuo näyttää?
30.1-18
Hallituspuolueita kannattaa tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista, joka on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kuukausi sitten.
Keskusta 15,5% -0,8%
Vanhanen presidentinvaalit 4,1%

Pauli Smolander
Vastaus kommenttiin #65

Unohtui sulta laitaa SDP:n vastaavat luvut vertailuun. Haatainen 3,2 %, Vanhanen 4,1% ja varmaan osa väyrysen äänistä tuli myös kepulaisilta. SDP:n kannatus -0,9%, kepu -0,8%, kok +0,1%. Eli kansa kuitenkin näyttäisi luottavan enemmän pettävään kepuun ja hallitukseen kokonaisuutena, kuin puutaheinää puhuvaan sdp:n, vaikka ay vastuuttomasti yrittää sdp:n pussiin pelatakin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #82

Onko.
Muistako ku porvarienemmistö tuli hallitukseen -87-18 ja on siitä lähtien ollut enemmistönä.
Vain vas ja sdp vasemmistopuolueet. Nyt 7 porvaripuoluetta.
Joten ketkä tätä maata olikaan johtanut jo 31 vuotta?
Oikein.Eniten Kepu,kok,Rkp kolmikko.+krst,Ps,sinis,vihr.apupuolueina.

JK. Oliko kommentoijien arvosteleminen täällä pääaihe? Vai mielipiteet ja oma näkemys asioista? Koita pysyä itse aiheessa tai kumoa väitteeni ja perustele kantasi.

Jukka Kytöjoki

Paavolla on suunnitelma lähteä eduskuntavaaleihin kansalaisliikkeensä kanssa. Tämä syö varmasti muutaman prosentin Keskustan kannatusta. Voi ehkä voittaa silti vielä Vasemmistoliiton, mutta kovin heikolta näyttää. Ainakin Sipilän pääministerihommien jatkumisen kannalta.

Risto Mäkinen

Et ole Eino sattunut huomaamaan, että Sipilän aikana Suomen talous on noussut syvältä ja jatkuvasti velkaantuvana maana terveelle tasolle. Työllisyys kasvaa tavoitelukemiin ja Suomi kiinnostaa sijoittajia. Särön tähän kiinnostukseen tekee poliittiset lakot. KUn ulkomainen investoija eli tehtaan tai muun yrityksen perustaja vertailelee maita, Tanska, Itävalta Suomi niin ei ole eduksi kun sarakkeeseen lakkoherkkyys tulee Suomen kohdalle ruksi. Kyllä Sipilästä on jo näillä näytöillä ainesta valtiomieheksi vaikka kampittajia on riittämiin

Jarmo Makkonen
Vastaus kommenttiin #22

Älä nyt viitsi puutaheinää, Turun telakka on ikivanha suomalainen telakka joka myytiin halvalla ensiksi norjalaisille, sitten korealaisille ja nyt saksalaisille, eli ollut heittopussina. Valmet Automotive on pääosin valtion rahoittama ja tukema. Muut tulisivat siksi kun Suomen valtio eli Sipilä on luvannut tukea biopolttoaineita eli kuppaamaan tukirahoja muuten kannattamattomalta liiketoiminnalta.

Risto Mäkinen
Vastaus kommenttiin #21

Vastaan vasta nyt kun koiraa on kävelytetty 2 km. Inhokki investointi monelle on Trafiguran satsaus Terrafamen akkukemikaalitehtaaseen. Rools Royce investoi Porissa. Kaidi suunnittelee biotuotetehdasta Kemiin, koska EU:ssa ratkesi Suomen metsien käyttö suotuisasti. Omat vihreät kyllä yritti torpata hankkeen. Sitten on näitä palvelinkeskuksia mallia Google. Ei tehtaita mutta työllistää nekin. Meyer investoi jatkuvasti Turun telakkaan, jossa tilauksia vuoteen 2026. Sipilän hallituksen luoma investoinneille ja tuotannolle suotuisa ilmapiiri on yksi syy investoida tänne. Tietysti jos ATK masinoi satamien sulkemisen niin siihen tämäkin ilo loppuu.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #53

Kiitos Jan Vapaavuorelle telakkatoiminnan jatkumisesta Mayerin lipun alla. Kiitos edelliselle hallitukselle yhteisöveron alentamisesta joka antaa yritykselle mahdollisuuden investoinnille Suomessa.
Joten kunnia sinne minne se kulloinkin kuuluu.

Harri Tapani

"Sipilän aikana Suomen talous on noussut syvältä ja jatkuvasti velkaantuvana maana terveelle tasolle. "

Tuo on siis _Sipilästä ja hallituksesta huolimatta_, se on asia joka täällä on käsitelty sen verran monta kertaa että se ei ansaitse tämän enempää edes perusteluja.

Kotimaista yrittäjyyttä ja yrityksiä kaipaisi, mutta ne parhaimmat pistettiin jo aiemmin lihoiksi ja myytiin ulkomaille.

Työttömyyden ns. häviäminen tai edes vähentyminen, se on tehty taas kerran kuten ennenkin tilastokikkailulla.

Velka taas, se ei suinkaan vähene vaan ihan jotain muuta.

https://kauppakamari.fi/velkakello/

Matti Loikkanen
Vastaus kommenttiin #25

"Velka taas, se ei suinkaan vähene vaan ihan jotain muuta."
Niin mites se Suomen valtion velka jaksaa?

Se (VELKA) kai vielä kasvaa ja voi hyvin, vaikka maassa on voimakas talousboomi menossa. Ainakaan kukaan ei näytä olevan erityisen kiinnostunut valtion velan hoidosta ja takaisinmaksusta.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #30

Aikoinan "pahat kielet" kertoivat jo vuosia sitten, että tuota velkaa ei ole edes tarkoituskaan maksaa takaisin ja reaalitalouden tuloilla se alkaa olemaan melko mahdotontakin. Sama koskee muitakin ylivalkaantuneita euromaita, lähes kaikki euromaat ovat tolkuttomasti velkaa.

Irma Asikainen

Oletko Risto huomannut keiden kustannuksella Sipilä tätä Suomen hyvinvointia rakentaa? Sipilä rakentaa sitä niiden, jo entuudestaan heikoimmalle osalle jääneiden kustannksella, kun on niin arkajalka, ettei uskallakäydä isompien kimppuunja nyt, kun Ay-liike ärähtää, tuleekin pojalle poru. "Voi hyvänen aika, joku uskataa puolustaa niitä raukkoja": "Äiti, tuu appuu". Vastoin poliittista vakaumustani, on minun nyt pakko olla AY-liikkeen pulella ja tukea hiljaa tätä lakkoa täältä "melkein maan tomusta"käsin
.

Harri Jäntti

Tämänhetkinen tilahan on täysin "meidän" hallituksen aikaansaama. Jos meno on semmoista, että ei välitetä tavallisesta kansasta ja otetaan koko ajan pois ne viimeisetkin "pullanmurut" ,niin , ihmettelevät tahot ovat oikeasti ihan pihalla. "Siniset on ihan natsipuolue , koska ei sitä ole kukaan äänestänyt." Jostain sen luin ja olen melkein samaa mieltä.Tämä perjantain mielenilmaus ei tosiaankaan ole pelkästään mikään vasemmiston ja muiden keskellä olevien ihmisten mielenilmaus.

Marja-Terttu Peltovuoma

Sipilä ei kyllä enään tajua itse mitä Kikysopinus on ja mitä allekirjoittanut Hemmettiin tollainen muistisairas. Vaarallista että päättävissä elmissä i on noi dementinoutuneita.Kepusta löytyy myös muistisairas kansanedustaja.Heille hoitoon ohjausta ja palaanista takaisin vasta kun terveen paperit.

Risto Mäkinen

Sipilä tajuaa hyvin mikä on Kiky-sopimus ja miksi se tehtiin. Tuhannet työttömät ovat jo nyt saaneet töitä ja työllisyysaste nousee jatkuvasti ja vienti vetää. Suomalaisten työllistämiseksi on haettu keinoja Tanskasta asti. Onkin syytä hakea kun pääkaupunkiseudun työpaikat ei kelpaa suomalaisille vaan Latvia eteläosista ajetaan tänne töihin. Autot on sellaisia ,että palkat heille on varmaan sopimusten mukaisia.
Koska palkansaaja maksaa veroissaan myös työttömistä aiheutuvia kustannuksia, niin miksi työllistämisohjelmaa vastustetaan lakolla.

Irma Asikainen

Risto hyvä, siitä Tanskan mallista on otettu Suomessa käyttöön vain ne hallitukselle sopivat osat ja jätetty pois kaikkki se, mikä aiheuttaisi yhteikunnalle vastuita ja velvoitteita. Tanska on satsannut paljon siihen, että se on siirtänyt jonosta muiden toimenpiteiden pariin ne ihmiset, joilla ei ole mahsollisuutta enää työllistyä - työkyvyttömyyseläkkeelle, kuntoutukseen, tai hoitoon ja toisaalta maksujärjestelmää on kehitetty joustavammaksi, että Suomen kaltaisia viiveitä korvausten maksuun ei tule, vaikka Tanskalainen tekisikin pätkätöitä. Meillä on poimittu vain ne rusinat pullasta ja nyt odotetaan, että tyhmä kansa nielle tämän kaiken mukisematta. On lähdetty tyvestä puuhun, kun pitää saada valmista ennen seuraavia vaaleja. Nyt pitäisi panna tämä peli poikki ja tehdä ensin pohjatyöt kuntoon ja alkaa rakentaa runkoa vasta sen päälle.

Risto Mäkinen
Vastaus kommenttiin #54

Tanskan malliin mennään askel kerrallaan ja kerätään kokemuksia. Tämä hallitus sentään yrittää saada asiat kuntoon. Ikämiehenä totean, että tilanne on sentään paljon parempi kuin 1992 laman puskiessa päälle. Yritysjohtajan irtisanoin 30 henkeä ja lomautin toisen mokoman ja vuoden päästä oli hetken työtön samoin vaimoni. Että karua kokemusta on. Mutta siitä huolimatta tuon Sipilän yritystä saada Suomi kuntoon.

Ralf Karlsson
Vastaus kommenttiin #60

Ehkä se ensimmäinen askel Tanskan mallissa vosi sitten olla että lisätään TE-keskusten henkilökuntaa että saadaan se x työnhakija per TE-virkalilja suhde Tanskam mallin mukaiseksi. Sitten kun perusta on luotu, jotta saadan malli sujuvasti otettua käyttöön, voidaan jatkaa askel askeleelta. Joku logiikka pitäisi sentään kokeneilta lainsäätäjiltä ja valtioneuvostosta löytyä. Nyt mennän Suomen mallin mukaan perse edellä puhuun kun kopioidaan vain osia Tanskan mallista.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #60

Et Risto varmaan huomannut, että tuolla aiemmassa kommentissani jo kyseenalaistin tämän marssijärjestyksen. Nimittäin köyhällä ei ole varaa olla hallituksen koekaniinina ja ottaa takkiinsa sillä aikaa, kun Sipilän hallitus suunnittelee korjauksia täysin kohtuuttomaan ja suurelle osalle työttömistä mahdottomaan aktiivimalliinsa. Eikö millään voitaisi olettaa, että ensin olisi tehty ne soputukset, ja luotu edellytykset, jotka mahdollistavat inhimillisen siirtymisen keppilinjalle ja toteuttaa se kepiilinja sitten?Korostan edelleen sitä, että en ole aktiivimallia (vai pitäisikö sanoa Tanskan mallia) vastaan sinänäsä, mutta sen toteuttaminen väärässä järjestyksessä on täysin "p¨¨¨¨¨tä". Ja, jos eivät hallituksen pälvästit sitä muuten tajua, niin ne on sitten pantava tajuamaan, vaikkapa sitten AY-liikkeen voimin. Saakoot demarit siitä hetkellisen hurmion, kun ei se tule kauaa kuitenkaan kestämään.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #63

" Nimittäin köyhällä ei ole varaa olla hallituksen koekaniinina"

Tämähän on vain tämän edellisen jatkoa...

"Rottakokeita kokoomuksen tapaan

Köyhän kyykyttäminen ei ollut tarpeeksi, maassa makaavaa piti varmuuden vuoksi vielä potkiakin.

Jotta ilman omaa syytään työttömiksi jääneet varmasti tuntisivat itsensä todella huonoiksi ja epäonnistuneiksi..."

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2009/03/rottakokeita-kokoomuksen-tapaan.ht...

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #72

"Selittäisiköhän tuo hallituksen haluttomuuden ottaa lisää kustannusvastuita valtion piikkiin?"

Koko ajanhan sitä maahanmuuttoa ja työttömien tuomista ulkomailta on jatkettu. Siis aivan NAIRU-talousopin mukaan, joka kertoo, että työttömyyttä pitää olla kohtullisien paljon koko ajan, kyllähän tuon tiedät ja ymmärrät? Vai ymmärsitkö...

https://www.uusisuomi.fi/comment/775936#comment-775936

Marja-Liisa Kalkela

Kela mukaan suurinosa työttömistä saa toimeentulotukea ,koska työmarkkinatuki ei riitä elantoon.

Onko nämä lapset myös Aktiivitoimissa laskettaviin "työttömiin"?

Aktiivimalli koskee myös näitä ei vain työttömiä jos leipärahasta leikataan ja 90pv karenssia jaetaan

Suomessa oli vuoden 2016 lopussa työttömänä 44 626 vanhempaa, joiden perheessä asui alle 7-vuotiaita lapsia.

9.8.2017
HU
- SOSIAALITUKI Toimeentulotukihakemuksessa lapsilisät lasketaan hakijan tuloiksi. Köyhä perhe voi menettää kaikille lapsille tarkoitetun rahan, jos hakee tukea. Vuodenvaihteessa astui voimaan muutos, jonka myötä toimeentulotukiasiat siirtyivät osittain kuntine sosiaalitoimistoilta Kelalle.

Saisinko laskelman paljonko työttömien sosiaaliturvasta on kerätty karensseilla ja leikkauksilla -17 aikana takaisin Stvm/Kelan kirstuun.
Leikkaushan tehtiin jo-94 kepu,kok toimesta 23 vuotta sitten.
Vuodessa n.150miljx23vuotta=Pois köyhien ja tulottomien työttömien lapsiperheiltä.n.3,45 mrd.
Ja siitäkin huolimatta pitäisi tehdä ilmaista työtä tukea vastaan?
Eikö yhtään hävetä edes lasten puolesta?

Irma Asikainen

Myönnä Pasi pois, että vaikka se teknisesti onkin oikein, niin onhan se vähän ironista, että juuri niiltä, jotka niitä kaikista eniten tarvitsisivat, ne otetaan pois, kun varakkaat siirtelevät niitä jemmaan isojen rahakasojen päälle.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #55

Edellinen ja nykynen hallitus leikkas lapsilisiä. Meidän perheellä se tiesi satojen satojen eurojen menetystä vuodessa. No ei jääty itkee niitä menetyksiä vaan säästettiin se raha menoja karsimalla.

En ymmärrä et miten se muka otetaan joltain pois jos se huomioidaan toimeentulotuessa perheen tulona. Ihan niinkuin huomioidaan omaisuus.

Marja-Liisa Kalkela

Misei niitä oteta huomioon tuloja saavilla ku saavat myös muita lapsiperheen tukia siihen päälle? Lapsilisät vähentäisi lapsiperheen muita tukia kun kerta on ansio,pääomatuloja ja omaisuutta?

Haloo!!!!! Työttömän ainoa tuki on toimeentulotuki ollut jo -94 lähtien kun on pudonnut ansiosidonnaiselta. "Viimeaikainen" tuki jo 24 vuotta.
Porvarien oikeudenmukaisuus on "Naisen logiikalla" kuten Speden sketseissä nuo selitykset.

Gun-May Arffman

Kyllä on nyt Sipilällä ja hallituksessa kitinä kova. Ei suostuta tunnustamaan sitä tosiasiaa, että aktiivimalli on suuri virhe. Tämä on typerän lakipäätöksen seuraus, kuurosokean hallituksen joka ei lain valmisteluvaiheessakaan kuunnellut varoituksia ja asiantuntijoita.

Veikko Virkkunen

Aktiivimalli on sikäli virheellinen, että se on liian lepsu. Suuri osa työttömistä ei oikeasti halua mennä töihin. Kaiiki raha pitää tulla "sossusta". On paljon kivempaa mennä kaljalle ja tupakalle ravintolan terassille. Silloin kun minä olin nuori ja tulossa työelämään -60 alussa, niin mentiin niille paikkakunnille ja just niihin töihin, joihin pääsi. Ei auttanut sanoa, että eihän tämä työ minuule käy.

Gun-May Arffman

Veikko Virkkunen. Puhutko nyt niistä vuosikymmeniä jo töitä tehneistä yli 50+ ihmisistä, jotka on irtisanottu yrityksistä kun tuotantoa viety pois Suomesta? Hyvin on mennyt työttömien syyllistäminen sinullekkin perille. Suurin osa on oikeasti ahkeria hakemaan töitä. Ongelma on vain se, että työnhakijoita on tuplasti sen mitä avoimia työpaikkoja on tarjolla. Muistutan myös, että työnhakija ei päätä sitä saako työpaikan, vaan työnantaja. Nyt on vähän eri tilanne kuin 60-luvulla.

Lisäksi noin 60 000 ihmistä on TE-keskuksissa "työtön" statuksella Kelan ja vakuutusoikeuden hylätty päätöksillä. On hävytöntä, että hallitus leikkaa perusturvaa jo ennestäänkin pienestä etuudesta. Lisäksi on jo olemassa kovat sanktiot siitä jos kieltäytyy työstä. Karenssia tulee 60 päiväksi ja tämä on kova toimi ihmiselle, jolla ei ole tuloja mistään. Ihmisarvo se kuuluu työttömällekkin ja tasa arvoinen kohtelu muiden ihmisryhmien kanssa.

Pasi Anttila

Ja sen menetetyn työttömyysturvan saa takaisin kelasta toimeentulotukena. Näin on käynyt aikoinaan minullekkin.

Luuletko tosiaan että töitä ei ole? Joka vuosi miltei 400 000 työttömyysjaksoa loppuu työpaikansaantiin vai luuletko että työttömyystilastoissa on kokoajan ne samat ihmiset, silloinhan he kaikki olisivat pitkäaikaistyöttömiä mikä muuten on alkanut laskea sekin. En tiedä mistä tuo virheellinen kuvitelma ettei suomessa ole työpaikkoja oikein johtuu. No toki läheskään kaikki työpaikat ei ole työkkärin sivuilla mutta kyllä niitä on, on lyhyempää ja pitempää jopa vakituisia työpaikkoja.
Ja jokainen uusi täytetty työpaikka poikii hyvää tälle yhteiskunnalle ja saa lopulta aikaan uuden avoimen työpaikan.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #44

" Joka vuosi miltei 400 000 työttömyysjaksoa loppuu työpaikansaantiin"

Joo, joku käy tekaisemassa tunnin töitä tai sitten joutuu jollekin huuhaakurssille ja tilastyot kaunistuu.

Tehdyt työtunnit on se joka ketoo asiasta enemmän, niiden määrä on pysynyt suurin piirtein samana 90-luvulta lähtien sen sijaan tulonjakoa alettiin muuttamaan:

" Vielä 1990-luvulla teollisuus maksoi hieman enemmän veroja kuin osinkoja. Nyt osingot ylittävät verot."

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2005/04/mihin-katosi-kultamuna.html

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #49

Mun puolesta te voitte kitistä ja itkeä surkeaa kohtaloonne ja työttömyyttänne vaikka lopun ikäänne ja käyttää tilastoja "todisteena" et ei niitä työpaikkoja ole joten ei niitä kannata hakee, ei mua kuitenkaan valita.
Jokainen tekee miten tekee

Marja-Liisa Kalkela

Totta. Jotkut odottelee sukupolvenvaihdosta .Jotkut nauttii pääomatuloillaan ja silti nostaa kaikki kelan euudet mihin on oikeutettu.Eikä kukaan kysele mikset ole töissä.
Joillekkin koko yritystoiminta kustannetaan eläkkeitä myöten verovaroilla päälle tulee Kelan kaikki etuudet eikä kukaan kysy miksi verovaroja maksetaan yritystä pyörittävälle. Eikö yrityksen pitäisi pyöriä omilla tuotoilla?
Aina löytyy työnvälttelijöitä jopa päättäjissä .Vilkaises poissaoloja ,palkkio juoksee silti.

Harri Tapani

" Suuri osa työttömistä ei oikeasti halua mennä töihin. "

Sitten todellisuuteen:

"professori Heikki Ervasti Turun yliopiston sosiaalipolitiikan laitokselta.

Ervastin mukaan varsinaista vapaaehtoista työttömyyttä löytyy niin vähän, että sellaista termiä ei välttämättä kannatta edes käyttää. ”Tietysti aina on ihmisiä, joita muuten vaan työn tekeminen ei kiinnosta, mutta työnvieroksujien merkitystä ei todellakaan kannata liioitella. Työttömyyden kokonaistilastoon näin pienellä ryhmällä ei ole mitään vaikutusta.”

https://www.uusisuomi.fi/comment/454806#comment-454806

Vapaaehtoisten työttömien vahtiminen ja töihin pakottaminen ei alenna työttömyysastetta. Näin ollen yhteiskunta ampuu käytännössä ruutia taivaalle."

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #73

Tuolta edellisen kommentin linkistä löytyy uutinen, lukaises se uutinen sieltä alusta, sen perässä on sitten selventäviä kommentteja joissa kerrotaan että ehdotuksesi ei ole asiallinen eikä kansainvälisten sopimustenkaan mukainen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #73

Maataloustuet ja luopumistuet pois.Jos maatila-YRITYS ei pärjää tuotoillaan on se ajettava alas. Luopumistuki 1070e/kk "Työttömyyskorvaus" elantoon (-56v-65v) nyt-18 59v-65v pois .Alle eläkeikäisten kotonaoloa ei tarvitse tukea
.Päälle tulee vielä kaikki Kelan muut etuudet vähentämättömänä.

Metkaa onkin se että luopumistuki /eläkkeet 1 Mrd/vvuodessa verovaroista.
Työtön on sentään maksanut veroja palkastaan 30%+Alv 24%+Työttömyysvakuutusmaksun 1,8%joka tilistään työssä ollessaan ITSE työttömyyden varalle.
(Hupeniko ne muiden etuuksiin vai mihin ne hävisi?)
Paulikin se maksaisi mielellään kotivakuutusta esim. kun vahinko (työttömyys ) sattuisi vakuutusyhtiö (tai Kela) sanookin
-"Aprilliä. Ei niitä rahoja mitä maksoit enää ole missään"!

Marja-Liisa Kalkela

Paniikki alkaa näkyä.

Hallituspuolueita kannattaa tutkimuksen mukaan 39 prosenttia suomalaisista, joka on 0,2 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kuukausi sitten. Keskusta 15,4%-0,8%.
Eduskunnan oppositiopuolueita kannattaa 59 prosenttia.

Kansalta on luotto hävinnyt hallituksen sooloiluihin.

Pasi Käyhkö

Kannatukset tiedetään vasta vaalien jälkeen. Nythän kannatukset vaihtelevat viikottain. Riippuen siitä mikä on päivän puheenaihe. Esim. sote, maakuntauudistus, vapaa valinta, kiky vai tämä uusi keino yrittää aktivoida työttömiä ihmisiä, tai valtion velka tai ihan joku muu juttu.

Pasi Anttila

kallupit on kalluppeja, katotaan taas vaalien jälkeen kehen suomalaisten enemmistö luottaa. Rinteestä toivoo pääministeriä vain 7% suomalaisista, jopa Halla-aholla on suuremoi kannatus. Demareita pidetään uudistuskyvyttömänä "ei-liikkeenä" johon kansa vain ei luota ja miksi luottaisi?

Ritva Heimonen

Mikään hallituksen lupaus kiky-sopimuksessa ei ole pitänyt. Eläkkeitä, asumistukia ja työttömyysturvaa on jo leikattu. Kaikkia kansaeläkkeeseen sidottuja etuuksia, joihin kuuluu myös työttömyysturva on leikattu. Vuonna 2016 leikattiin 0.4 % ja viime vuonna 0,85%. Työeläkkeet oli jäädytettynä 2016 ja viime vuosien nousut ovat olleet mitättömät. Tällainen valehteleva ja sopimuksia rikkova hallitus ei voi nauttia kansa luottamusta.

Ritva Heimonen

Kannattaa nyt tarkistaa mitä on sovittu! Kyse ei ole myöskään indeksien jäädytyksistä vaan suorista leikkauksista. Aluksi tahkottiin yhteiskuntasopimusta ja silloin luvattiin olla puuttumatta eläkkeisiin. Nimi vaihdettiin kikyyn ja eläkeläiset tulivat maksumiehiksi. Myöskin nykyinen asumistuen siirtäminen vuokraindeksitä, kansaneläkeindeksiin on leikkaus. Kaipa ihmiset tajuaa, että vuokrat eivät nouse paria euroa vuodessa tai jopa laske. Ehkäpä täällä ei kaikki muista mitä on todella sovittu. tähän neuvotteluun kuuluivat myös eläkeläiset, mutta kaiketi paskat heistä.

Sauli Aittola

Parempi olisi ollut tehdä tämä aktiivimalli toisin päin. Porkkanamallilla siten että, jotka aktivoituvat ja onnistuvat saamaan tämän 18 tunnin "työputken" kolmen kuukauden aikana saavat vastaavan korotuksen mikä nykyisessä mallissa on sanktiona. Jos tämän mallin odotetaan lisäävän työllisyyttä, kuten on sanottu niin sehän maksaa itse itsensä. Kustannuksiakin aiheutuu.
Lakko on tässä tilanteessa ylimitoitettu toimenpide, varsinkin kun kansalaisaloite on menossa eduskuntaan.

Jouni Viitanen

Hallituksen papereista löytyy myös kohta jossa työn vastaanottamista helpotetaan siten, että sovitellun päivärahan maksatus ei viivästy. Asian eteen ei olla tehty mitään.
Ulosottovelallisten asemaa piti parantaa siten, että työn vastaanottaminen tulisi kannattavammaksi. Lindströmmi perusti työryhmän toistavuotta sitten. Loppuraporttia tai sen pohjalta tehtyjä päätöksiä ei olla saatu maaliin.

Topi Rantakivi

Vai kova ulostulo. Vinkumista tuo on ja kyllä tässä aktiivimallista on paljon asioita selvinnyt ja valuvikoja vaikka kuinka. Selvää on se, että isoa osaa työttömistä leikataan 4,65% ja se on säästöä sekä tilastokikkailua, että hyvin vähenee työttömyys ja todellisuus on aivan muuta.

Erkki Malinen

Jo pelkästään työttömien syyllistäminen mihin moni tuntuu hallituksen myötävaikutuksella syyllistyneen on lakon arvoinen. On varmasti niitäkin jotka ei halua töitä tehdä mutta kaikkien syyllistäminen on rasismia siinä kuin neekeriksi haukkuminen. Olen tehnyt 7v pätkätöitä ja siinä nähnyt monta työtöntä näistä varsinkin nuoret haluais vaki duunin että vois perheensä perustaa. On niitäkin jotka on ikänsä tehnyt pätkätöitä isommissa ja pienemmissä pätkissä ja olleet välillä työttömiä, mutta on ne tienannu ne työttömyyskorvaukset itse maksamalla veronsa.

Gun-May Arffman

Juuri näin Erkki. Tulee aika paha olo lukiessa täälläkin noita kommentteja missä mitään ymmärtämättömät ihmiset kuvittelevat sen työttömän itse valinneen kohtalonsa. Ei muisteta tai haluta muistaa kuinka 90-luvulta asti on irtisanottu porukkaa. Yrityksille on annettu tukia vuosikymmenet, veronalennuksia ja sivukuluja siirretty korottaen työntekijän maksettavaksi, jotta työllistäisivät ihmisiä. Tästä huolimatta yritykset ovat mieluummin ahnehtineet itselleen suurempia voittoja ja siirtäneet tuotantoaan ulkomaille. Ei ole ollut kiinnostusta työllistää sitä suomalaista duunaria.

Nyt sitten on työttömän syytä tämä kaikki. Työtön on lusmu ja elätti, yhteiskunnan pohjasakkaa jne. On mielikuvamanipulointi joillekkin mennyt hyvin perille.

Sipilä hallituksineen on yksin syypää tähän nyt olevaan tilanteeseen ja sen seuraukseen. Aktiivimalli on täydellisen torso se on se tosiasia.

Harri Tapani

Maksajien rahat taitaa olla jossain sijoituskuorissa ja veroparasiiteissa. Tosin nykymallin mukaisen talouden johdosta se veroja maksava keskiluokka kutistuu koko ajan useimmissä länsimaissa, kuten uutisetkin ovat monissa kotimaan lehdissäkin kertoneet.

Pasi Anttila

Kuka maksaa suurimman osan nettoveroista tässä maassa? Kuinka moni edes on nettoveronmaksaja eli maksaa enemmän kun tulonsiirtoina saa takaisin? Pieni vähemistö. He ovat niitä joilta peritään vielä tätä solidaarisuusveroa jo valmiiksi korkean verotuksen päälle. Onko se ihme että he haluavat hiukan katsoa miten suuriksi valtion menot kasvavat ja haluaisivat että mahdollisimman moni osallistuisi tämän taakan kantoon.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #47

Nykyisellaan henkilöverotus on vain pieni osa verotuloista, siirryimme jo vuosia sitten enemmänkin tasaverojen suuntaan aivan Reaganin älyvapaan (tihkumisteoria, tricle down) mallin mukaan ja verotamme käytännössä kaikkea liikuvaa ja liikkumatontakin, alvistakin menee siivu EU:lle. Mitä siihen pieneen vähemmisytöösi tulee, niin kyllä heitä autettiinjo aika paljon takavuosina:

"Näin ökyrikkaille lapioitiin lisää rahaa "

http://hirvasnoro.blogspot.fi/2005/04/varallisuusveron-poisto-lis-tuloer...

Per-ole Stenman

Kyllä se myös on se koknaisus kuin aina vaan leikataan työläseltä työttömältä ja kaiken kukkuraksi pilkka ja haukku niitä laiskaksi kyllä Sipilä saisi lähteä kokonaan politiikkasta enä ei ole työrauha maassa ja sataisi tämä hänen vatulointi loppumaan kokonaan.

Seppo Simonen

Hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon valtio joutunut ottamaan 110 miljardia velkaa eikä velaksi eläminen näytä loppuvan. Erään mittarin mukaan meilä on joulukuu 2017 työttömiä 589600 ihmistä vuotta aiemmin v 2016 työttömyysturva menot oli liki 5 miljardia.
Vaikka olisi minkälainen hallitus kokonpano samat olisi ongelmat. Nyt sentään työllisyys kohenee hitaasti. Aktivointikaki auttaa kohdanto ongelmaan.
SAK ulkoparlamentaalisena voimana on syöksemässä Suomea kaaokseen jota eduskunnan sisällä agitoi Sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Antti Rinne. Rinteen sosialisointi mallissa meilä kaikilla hyvä elellä työ ei meitä kiusaa, huomisesta huolta ole ei.

Harri Tapani

Velka on, se kuuluu tähän nykytalouteen, se on EU-systeemin ominaisuus. Ollaan euron takia maksettu pelkkiä korkoja ulkomaille yksityisille pankeille liki 80 miljardia EU-jäsenyyden aikana ja takia.

"Euro on ostovaluutta, ja sen käyttäminen maksaa. Kun euroa synnytettiin, julkisen sektorin keskuspankkirahoitus kiellettiin ja jäsenvaltioiden rahapolitiikkaa yhdenmukaistettiin. Toisin sanoen poistettiin joustovara raha- ja talouspolitiikasta mistä seurasi se että joustot tehdään nyt palkanalennuksilla, tarkoituksellisella työttömyydellä ja yksityisen sektorin pakkovelkaannuttamisella.

Helsingissä marraskuussa 2014 vieraillut EKP:n johtaja Mario Draghi hahmotteli tuolloin, kuinka EU:sta rakennetaan hikipajaunioni jossa palkat ovat niin alhaiset, että elämiseen on pakko ottaa velkaa."

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/249830-kaksoisstandardien-...

80-luvun lopullahan Suomi oli käytännössä lähes velaton valtio, puhuivat jopa hyvinvointivaltiosta.

Harri Tapani

"valtio joutunut ottamaan 110 miljardia velkaa "

Tuohon edelliseen ~80 miljardia korkojen maksuun kun lisää vielä muut EU:n aiheuttamat kustannukset ja meno kuten nettomaksajan jäsenmaksu ja EU:lle menetetyt tullitulot yms. muuta pientä, niin päästäänkin jo tuohon valtion velan kokoluokkaan ja suuruuteen.

Pasi Sivonen

Aktiivimalli tuotiiin liian kiirellä ja huolimattomasti tehtynä ..eikä nyt edes haluta korjata virheitä Kikyn valheellisen lupausten jälkeen.Maantieteelliset eri alueiden eroja ei huomioida työpaikkojen ja työttömien määrien suhteessa.....! Jos olisi ns munaa myöntää virheensä ja korjata..muttei.Terho ja Soini voisi vetää kölin ali....Sipilä siinä mukana.

Harri Tapani

"Suomella on varoja roimasti enemmän kuin velkaa."

Tähän sopisi tuolta vanhempi juttu sillai hiukka huumorillakin vaikka vakavaa asiaa onkin nimenomaan varallisuudesta ja siitä kuinka se katoilee.

- TV1 näytti eilen havainnollisen ohjelman Suomen kaivostoiminnasta, joka osoitti kiistatta, että globaalit kaivosyhtiöt ovat valtaamassa kaikki luonnonvaramme.

Kanadalainen kaivosyhtiön johtaja ihan ihmetteli, että

- voiko tälläistä maata olla edes olemassakaan, joka antaa mineraalivarat ilmaiseksi, ei peri veroa ja kaiken päälle kouluttaa valtion laskuun työntekijät..."

http://hemmokoskiniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/132839-venajan-verotuloi...

Tuolla linkin keskustelussa oli hyvä kommentti, josta lainaan pätkän:

"Mua hävetti katsoa sitä dokkaria. Kavosfirman jätkä nauraa päin naamaa, että olette ihan idiootteja. Ainoa mikä erottaa Suomen Kongosta on sää."

Harri Tapani

Maasta on vallattu Tanskan kokoinen alue ja tehty aivan samaa kuin kehitysmaissa.

"Kaivosyhtiöiden verosuunnittelusta miljoonamenetykset

- metallikaivosyhtiöiden aggressiivisesta verosuunnittelusta, joka on aiheuttanut Suomelle kymmenien miljoonien eurojen menetykset verotuloissa..."

http://masik.puheenvuoro.uusisuomi.fi/212827-kaivosyhtioiden-verosuunnit...

Varallisuutta on myös menbnyt halvalla ja menee edelleen,, esim:

"Jostakin syystä talouselämän lehdet ovat lähes vaienneet paljon huono-onnisemmasta GrowHow-kaupasta, jossa jopa 30 miljardin omaisuus myytiin 207 miljoonalla. Ehkä virhe on täysin uskomaton."

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2008/09/growhow-liian-suuri-ere...

Risto Mäkinen
Vastaus kommenttiin #39

Mistähän Harri revit tämän luvun 30 miljardia. Tarkoitit kai markkaa. Mielestäni tähän yritystyhmään kuului lannoitteiden lisäksi nykyinen Kemira, jossa pääomistajat ovat raumalaiset Paasikiven veljekset. Se on tietysti paradoksi, että he ovat Suomen rikkaimpia henkilöitä ja monilla kateus on suuri. Köyhät ei kuitenkaan olisi pystyneet ostamaan määräävää omistusta Kemirasta. Eli ei kaikki mennyt rikkaille Norjalaisille.
Sipilä on muuten mielenkiintoinen ilmiö. Olisi voinut yritysmyynnin jälkeen lähteä vaikka Portugaliin eläkeläiseksi mutta lähti koko kansa k-tolpaksi politiikkaan. Ei siinä enää omaa omaisuutta kasvateta, terveyskin voi mennä. Näki vain, että ikänsä politiikasta leipänsä saaneet eivät uskalla lähteä kipeisiin uudistuksiin. Muistin virkistämiesksi, kuka oli edellinen hallituksen vihatuimpia miehia ja hänkin yrityksensä myynyt insinööri. Sehän oli Iiro Viinanen.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #89

"Mistähän Harri revit tämän luvun 30 miljardia. "

Tuolla linkissä on lähteet ja sieltä löytyy aiheesta melko monta logia lähteet järjestäin mainittuna, suosittelen lukaisemaan. Aivan ensimmäisenää asiasta muistaakseni uutisoi Suurtaloussanomat, mutta suosittelen tosiaan tuon aiheen tutkimista tuolta sivustolta.

Harri Tapani

Pp.s siellä linkissä oli tämä eläkerahastojuttu josta on ollut paljon puhetta:

"Eläkerahastot paisuvat

Suomen julkisten varojen suuruus johtuu eläkkeiden maksuun tarkoitetuista sosiaaliturvarahastoista, jotka ovat viime vuosina kasvaneet nopeasti. Nämä julkiset rahavarannot unohdetaan aina kun ryhdytään puhumaan velasta. Ironista kyllä ne lasketaan mukaan kun kauhistellaan julkisen sektorin suurta kokoa — ja arvaattekin varmaan, miksi sitä on leikattava. Aivan: koska velka kasvaa!"

Eläkerahastot valitettavasti otettiin euron takuuksi ja se merkitsee, että niitä tosiaan pihdataan, ettei luottoluokitus mene ja ala tulemaan unionilra muistutuksia.

Tästä juttua Taloussanomissa:

"Suomikin keplotteli itsensä euroon

- Eläkelaitosten sijoitukset
osaksi valtiontaloutta

Eläkerahastojen lukeminen osaksi julkista taloutta pienensi Suomen Emu-velkaa yli kymmenen prosenttiyksikköä – ilman, että valtion tosiasiallinen velkavastuu pienentyi euronkaan vertaa...Valtion ja kuntien eläkerahastojen lisäksi myös yksityisten alojen työeläkerahastot laskettiin osaksi julkista taloutta. Tällä oli Suomen eurokelpoisuudelle äärimmäisen suuri merkitys... eläkelaitosten omistamat valtion velkakirjat voitiin vähentää Suomen Emu-velasta, johon laskettiin vain julkisyhteisöjen ulkopuolinen velka..."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001664064.html

Marja-Liisa Penttinen

Politiikkaa vuosikymmeniä seuranneena,oma näkemykseni on,Sipilä on kautta aikain epäpätevin,röyhkein ja itserakkain pääministeri! Täysin tietämätön,mitä tarkoittaa sanonta,"kenellä valta,on myös vastuu"! Ps.Aino Kassisen ennustus alkaa käymään toteen,Kassinen ennusti aikoinaan,"suomesta ei jää kuin musta mura jäljelle", joten herätkää ihmiset!

Kaarlo Erjala

Siniset puolustavat ryhdikkäästi aktiivimallia. Tanskan mallin kokeneet suomalaiset taas ovat kertoneet, ettei malli päästä työnetsijää helpolla. Meillä aktiivimalli on yksi ohjelma työllisyyden parantamiseksi. Mallia on myös mahdollista korjata, mutta sen nopea kumoaminen ei ole mielestäni perusteltua.

HE 124/2017:

- -"Useissa lausunnoissa katsottiin, että aktiivimallin ulottaminen työmarkkinatuen saajiin tarkoittaa käytännössä etuuden tason automaattista leikkaamista, jopa pysyvästi mutta vähintäänkin pitkäaikaisesti. Lisäksi monissa lausunnoissa katsottiin, että työllistymismahdollisuuksien alueellisten erojen vuoksi malli kohtelee asuinpaikan perusteella epätasaarvoisesti työttömyysetuuden saajia. Lausunnoissa katsottiin myös, että ammattialakohtaiset mahdollisuudet työllistyä lyhytkestoisesti vaihtelevat niin suuresti, että myös tästä erosta syntyy epätasaarvoa työttömyysetuuden saajien kesken. Tältä osin alkuperäisen esityksen muuttamista ei pidetty sen työllisyyden lisäämistä koskevaa tavoitetta tukevana."- -

Lähde: Finlex.fi

https://finlex.fi/fi/esitykset/he/2017/20170124

Harri Tapani

"kansalaisia ei voida heittää yli laidan"

Kyllä tuolla on ympäri maailmaa melkoiset kansainvaellukset menossa tämän globaalin talouspolitiikan seurauksena, joka suunnalla isoja osia kansalaisista on monissa maissa ikään kuin heitetty kuten kuvaavasti sanoit, "laidan yli."

Kumma Kumma

Pitäisikö kansanedustajan vakanssi rajoittaa enimmillään kahteen kauteen, eli kahdeksaan vuoteen, ettei pekkariset, juhantalot,kanarvat, sun muut jo pesänsä Arkadianmäelle perustaneet voisi elää valtion rahoilla rajattomasti? Tarkoitan tällä sitä, että yhtälailla velvoite ottaa oma elämä omalle vastuulle PITÄÄ suunnata myös näille kykenemättömille päättäjille, kuin kansalle.

Läheltä olen seurannut kohta viiden vuoden ajan hakuruljanssia työpaikkoihin, reilusti yli kolmesataa hakemusta, osa oikeiden alan ammattilaisten kanssa yhteistyössä laadittuja, kutsuja peräti kolme kertaa haastatteluun. Nämä lallattelijat, jotka livekalan äänellä uikuttavat jokaisen saavan työtä kun vain sitä hakevat, voisivat vaieta. Ikärasismi on arkipäivää työnhaussa, samoin harhaluulo siitä,että "ei työtöntä kannata palkata, kun ei se osaa eikä tee". Kyllä, ei varmasti tee, kun ei ole työtä mitä tehdä.

Lisäksi mahdollinen velvoite siirtyä työn perässä toiselle paikkakunnalle on aivan vitsi. Tänä päivänä yrityksen perustaminen tuntuu joidenkin haihattelijoiden mielestä olevan todella helppoa, joten miksi ei velvoite siirtää yritys työntekijän luokse ole vielä saanut kannatusta?

Tuo maininta yritysten perustamisesta Suomeen ulkomailta tulleella pääomalla on myös koominen naurattamaton vitsi siinä mielessä, että puljun pääkonttori on toki muualla, vaikka Irlannissa halvan verotuksen vuoksi. Eli tänne jää hyvin niukasti rahaa moisen narikan jäljiltä.

Aktiivimallin valmistelussa tuntuu iso osa kielteisistä puolista jääneen huomiotta, sama näyttää olevan lähes jokaisen nykyisen hallituksen alullepaneman "uudistuksen" kanssa. Joko perustuslaki tai muu inhottava kanto kaskessa riistää riistäjän mahdollisuuden rikastua orjien ilmaistyöllä entisestään. Miksi eivät kysyneet pitkään työttömänä olleilta, kuinka panna heidän asiansa kuntoon? Ai niin, siten ei olisi voinut käyttää sukulaisten ja tuttujen konsulttitoimistoja ja sitä kautta valuttaa verovaroja harvojen taskuihin kunnon lahtarin tavoin.

Vassari olen , olen ollut ja tulen aina olemaan. Verojen suhteen olen varmasti nettomaksaja, harmittaa nämä miljonäärisiipeilijät, jotka itkevät rahavuoriensa seasta kuinka ilkeä Suomi heitä kohtaan on. Jännä , kuinka 20-30% tonnista on pikkujuttu, mutta miljoonasta maastapaon aiheuttava kapitalistille ruttoa suurempi mörkö.