Maanantai 21.1.2019

Suomiko hurja lakkomaa? – SAK julkaisi oman kuvansa: ”Taidan arvata miksi EK:n kuvassa ei ole Tanskaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
31.1.2018 18:54
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Perjantain poliittinen lakko, joka vaikuttaa muun muassa joukkoliikenteeseen, on puhuttanut Suomea tällä viikolla.
|

Keskusjärjestö SAK on julkaissut oman tilastokuvansa vastavetona työnantajien EK:n lakkovertailuun, joka nousi uutiseksi asti. Molemmat graafit löytyvät alta. Työmarkkinajärjestöjen väittelystä kertoo Talouselämä.

Elinkeinoelämän keskusliiton kuvan mukaan Suomi olisi hurja lakkomaa – merkittävästi vertailumaita Ruotsia ja Norjaa alttiimpi työtaisteluille. SAK:n kuviossa Suomen asema näyttää erilaiselta, sillä siinä pohjoismaiden lakkokärkeä pitää hallussaan Tanska.

– Taidan arvata, miksi EK:n pohjoismaisessa lakkokaavioissa ei ole Tanska mukana, kuittasi SAK:n erikoistutkija Tapio Bergholm Twitterissä.

Tanskassa työtaisteluita on 2010-luvulla ollut noin kaksi kertaa enemmän kuin Suomessa.

Alla EK:n ja SAK:n edustajien twiitit. Juttu jatkuu Twitter-upotusten jälkeen.

 

 

Talouselämän haastattelema Elinkeinoelämän keskusliiton lakiasianjohtaja Markus Äimälä kuitenkin sanoo, että Suomea voi hyvin verrata vain Ruotsiin ja Norjaan.

– Lähin vertailumaa on yleensä Ruotsi, sitten Saksa ja sen jälkeen muut pohjoismaat.

SAK:n Bergholm muistuttaa, että monet Suomen työtaistelut ovat pieniä.

– EK:n jakama tilasto kuvaa rinnakkaistodellisuutta. Tilastossa ovat mukana myös merkityksettömät yhden iltapäivän ulosmarssit, eli surulakot. Kansantalouden näkökulmasta menetetyt työpäivät suhteessa palkansaajien määrään on parempi mittari.

Tällaisen tilaston on julkaissut Insitut der deutschen Wirtschaft Köln (kuva Twitter-upotuksena alla). Kun katsotaan keskimääräistä työpäivien menetystä vuosilta 2007-2016 jää Suomi kirkkaasti paitsi Tanskan, myös Norjan taakse. Tosin tämäkin tilasto tosin osoittaa, että Suomessa lakkoillaan paljon verrattuna esimerkiksi Ruotsiin.

 

SAK:n tiedotteen mukaan lakkojen määrä on Suomessa romahtanut 1990-luvun jälkeen. Vielä 1980-luvulla työtaisteluja oli keskimäärin 1360 vuodessa, mutta vuosina 2000–2009 enää keskimäärin 124 työtaisteluun vuodessa. OECD-maiden joukossa Suomi on keskiarvon tuntumassa, SAK viestittää.

Lähde pääosin: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Roope Retuperä

Suomessa ei työtaisteluun tosiaan tartuta kovin herkästi.
Monissa maissa kansa on kadulla hyvinkin herkästi.
Suomen linja on kovin löyhä.
Siksi eriarvoistuminen on rajussa kasvussa.
Köyhyys on kovassa nousussa.
Työttömyysluvut edelleen korkeita.
Katse kohdistuukin hallituksen toimintaan, jossa työttömiä ruoskitaan, kun pitäisi olla työtä tarjolla.
Pakotetaan sadattuhannet työttömät hakemaan muutamia avoinna olevia työpaikkoja
Tulee pian todella suuria ongelmia, ellei hallitus ala toimimaan.
Mielenosoituksia pukkaa, kun kesä koittaa.

Marja-Liisa Kalkela

8.1-18
TS
Lakkoihin odotetaan osallistuvan tämän viikon aikana jopa 700 000 ihmistä.

Maanantaina lakko kohdistui 80 yritykseen, muun muassa autonvalmistaja Volkswageniin ja Porscheen. Tiistaina kohteena on yli 140 yritystä.

Jos kiistaan ei saada sopua, ammattiliitto IG Metall kertoo olevansa valmis jatkamaan työtaistelutoimia. Liitto ei ole järjestänyt vuoden 2003 jälkeen lakkoa, joka kattaisi koko maan ja jolle ei ole ilmoitettu tarkkaa päättymispäivää.

IG Metall on Euroopan suurin ammattiliitto. Sillä on yhteensä 2,3 miljoonaa jäsentä.

"Jos ajatus Saksassa vähänkään etenee, myös Suomessa aletaan keskustella työajan lyhentämisestä", Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Eero Lehto uskoo.
29.1-18
TE

Petri Kokko

Hallitus on suuruudenhulluuksissaan tuudittautunut siihen vanhakantaiseen uskoon että suomalaisen pinna venyy loputtomiin ja voivat syyllistyä vaikka minkälaisiin perseilyihin ja typeryyksiin ilman että vastareaktioita syntyy. Nyt syntyy ja trendi on kasvava, ihmiset on saaneet lopultakin tapeekseen tästä kepulihallituksesta ja sen epäuskottavista ministereistä.

Irma Asikainen

"Hallitus on suuruudenhulluuksissaan tuudittautunut siihen vanhakantaiseen uskoon että suomalaisen pinna venyy loputtomiin ". Tämä on aivan totta. Olen monesti ihmetellyt, miksi meillä kansa ei "pistä hanttiin" noille aivottomille pälliäisille, mutta sitten olen tullut siihen tulokseen, että on näillä sen veran ollut älliä noissa k´´´´´´´ssa, että ovat kohdistaneet ne kaikista heikoimpiin väestön osiin - ihmisten, joilta on viety jo kaikki, jopa ihmisarvo, eikä heillä ole enää voimia pistää hanttiin, eikä heidän protestointinsa mitään auttaisikaan. Nyt onneksi, vaikkakin vahvasti haiskahtavin vaikuttimin, Ay-liike heräsi ja lähti puolustamaan näennäisesti ainakin, heikompaa osapuolta. Se, että tämä protesti kytkettiin kiky-sopimukseen on pirullinen lieveilmiö, mutta se kestetään, jos tällä saadaan toivottu tulos aikaan. Eli, nyt sitä kauan kaipaamaani toimintaa, eli "p´´´´´´´ttä penkkiin".

Marja-Liisa Kalkela

Näin "mallimaa" Saksassa.

Saksan mahtavin ammattiliitto IG Metall käynnisti maanantaina laajat varoituslakot meneillään olevien työehtosopimusneuvottelujen vauhdittamiseksi.
- Liitto vaati metalli- ja elektroniikkateollisuuden työntekijöille 6 prosentin palkankorotusta ja mahdollisuutta lyhentää viikkotyöaika 28 tuntiin ilman suurta tulonmenetystä.

Varoituslakot koskevat pelkästään Baden-Württembergin ja Nord­rhein-Westfalenin osavaltioissa 750 metalli- ja elektroniikkateollisuuden yritystä.

”Me tarvitsemme torstaina selvän signaalin siitä, että työnantaja on kiinnostunut löytämään ratkaisun työaikakysymykseen”, Lounais-Saksan IG Metall -ammattiliittoa johtava Roman Zitzelsberger varoitti sunnuntaina.

Työnantajat haluavat teettää nykyistä joustavammin yli 35- tai 38-tuntista työviikkoa ilman ylityökorvauksia.
Työnantajaleiri pitää ay-liikkeen vaatimusta laittomana.
KL
Ei pure sielläkään työttömyydenhoito Mini-Jobilla 450e/kk vaikka n.7 milj. tekee työtä tuolla palkalla. Sosiaaliturvan maksaa yritykset.
Täällä veronmaksajat Aktiivimallissa.

Harri Tapani

Ehkä ne siellä ovatkin jollain tapaa realisteja, vaikkakin homma vaikuttaa absurdilta tällä hetkellä, mutta tulevaisuudessa ja robotti/automaation kehittyessä lähitulevaisuudessa voi olla, että vain n. 20 prosenttia työvoimasta tarvitaan töihin, loput sitten täytyy olouttaa tavalla tai toisella, sitä kuvattiin saksalaisten taloustoimittajien kirjassa jo aikaa sitten, heistä toinen oli jopa paikalla tuolla Fairmontissa pidetyssä kokouksessa:

https://agricolaverkko.fi/review/eliitin-demokratia/

Helsingin Sanomissa ko.kirjasta oli kohtuu kuvaava arvostelu takavuosina, se vain taitaa olla maksumuurin takana.

Irma Asikainen

Sipilä johtaa kansaa kuin lahkojohtaja konsanaan ja olettaa, että kaikk kumartavat syvään ja huutavat "halle lujaa". Ja, totta puhuen, suomen kansa on tähän asti kyllä kunnioittanutkin Sipillä kuin messiasta, mutta toivottavasti nyt alkaa kuulua toinen ääni kellosta.

Pertti Vaulasvirta

Hyvä kun muut Euroopan maan työntekijät vaativat palkankorotuksia!
Jos Suomessa maltti pitää, saamme kurottua nopeammin kiinni hintakilpailukykyämme. Tämän seurauksena on todennäköistä että uusia työpaikkoja saadaan meillekin.
Yritykset hakevat uusia työntekijöitä ja luovat työpaikkoja jos kokevat sen hyödylliseksi yrityksen menestymisen kannalta ja riittävän tuottavaksi.
Ei ne säälistä palkkaa ketään!

Harri Tapani

Noinhan se on, toki propagandaa on tietysti levitelty, mutta kyllähän se on sivistymaasta kulttuurishokki tulla suomipojan palkoille :P

"Mies tienasi Australiassa 15 000 e/kk – Suomessa vastaan iski karu todellisuus...mies tienasi kotimaassaan kaivostöissä jopa 15 000 euroa kuussa. Suomessa hän ei vakuuttavasta ansioluettelostaan huolimatta saanut edes kutsua työhaastatteluun"

https://www.is.fi/tyoelama/art-2000000973439.html

Marja-Liisa Kalkela

Papukaija-merkki Sipilän hallitukselle.Yhdenvertaisuus toimii työttömien kyykytyksessä oli dunari tai työtön yritysjohtaja.

Ex-johtaja tienasi 180 000 euroa vuodessa: kutsuttiin palkattomaan työkokeiluun – "Ehdotetaan jotain kärrypojan hommia"!
Julkaistu: 13.10.2017
IS