Lauantai 25.5.2019

Aktiivimallilakon erikoinen seuraus ja iso lasku: Palkka juoksee paperitehtaalla mutta töihin ei pysty

Luotu: 
1.2.2018 14:28
  • Kuva: UPM
    Kuva
    Metsäteollisuuden mukaan muitakin tehtaita saatetaan joutua ajamaan alas kuin UPM:n Rauman paperitehdas.
|

UPM ajaa Rauman paperitehtaansa alas perjantaina, koska satamat eivät vedä, kertoo Kauppalehti. SAK järjestää perjantaina Helsingissä poliittisen mielenilmauksen aktiivimallia vastaan.

Paperiliitto ei osallistu mielenilmaukseen, joten Rauman tehtaan työntekijät eivät ole lakossa, mutta Auto- ja kuljetusalan ammattijärjestö AKT menee poliittisen lakkoon, jonka myötä satamissa ei tehdä työvuoroja perjantaiaamusta lauantaiaamuun.

–Rauman tehtaan tuotanto menee suoraan satamaan. Koska tavaran käsittely estyy satamassa lakon takia, joudutaan tehtaalla ajamaan koneita alas", sanoo Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen.

Toistaiseksi Metsäliiton tiedossa on vain Rauman tehtaan alasajo.

–Ei ole poissuljettua, etteikö muitakin tehtaita jouduttaisi ajamaan alas. Se selviää huomenna.

Pärssisen mukaan ”porukka menee normaalisti töihin”. Työnteko estyy AKT:n lakon takia, joten työnantajalla on palkanmaksuvelvollisuus. Pärssisen mukaan myös alasajo vaatii työvoimaa. Rauman tehtaan alasajon tuotannon menetys on 1000 tonnia.

–Se on suoraan pois viennistä, Pärssinen sanoo.

Mekaanisen metsäteollisuuden ja puusepän teollisuuden yhteenlaskettu menetetty tuotanto on 9,2 miljoonaa euroa, mikä tarkoittaa yhden työpäivän viennin arvoa.

–Markkina on hyvä. Ostajia olisi ollut, Pärssinen harmittelee.

Osa liitoista menee poliittiseen lakkoon osallistuakseen SAK:n mielenilmaukseen tänä perjantaina, mikä halvaannuttaa satamat ja liikennettä ympäri Suomen. Etenkin pääkaupunkiseudun osalta on puhuttu todellisesta liikennekaaoksesta, kun metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne pysähtyy. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton AKT on julistanut aktiivimallin vuoksi työnseisauksen.

Kymmenen isoa ammattiliittoa on päättänyt lähteä mukaan mielenilmaukseen, mukaan lukien Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, johon kuuluva raitiovaunu- ja metrohenkilöstö on päättänyt osaltaan pysäyttää pääkaupungin raideliikenteen poliittisella lakolla. Viime viikolla poliittisista lakoista päättivät Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Teollisuusliitto ja Rakennusliitto.

Lähde: Kauppalehti

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Mitenkä nämä on osallistunut työllisyyden kehittämiseen ja lamatalkoisiin ?
Verovaroistahan nuo saa yritystukensa vastiikkeettomasti.
Ei näy "Lama" eikä Sipilän toitottama "ahdinko" vientiyrityksissä.

UPM:n viime vuosi sujui erinomaisesti. Vuoden viimeinen neljännes oli jo 19. perättäinen, kun yhtiön tulos nousi.

UPM suunnittelee Uruguayhin uutta sellujättiä.
"Olen tyytyväinen, että olemme päässeet merkittävään sopimukseen Uruguayn hallituksen kanssa paikallisista toimintaedellytyksistä mahdolliselle uudelle sellutehdasinvestoinnille.

UPM:n olevan nyt "paremmassa asemassa kuin koskaan".
Tulevina vuosina UPM voi hänen mukaansa ohjata enemmän pääomaa yhtiön kasvuun ja uudistumiseen ja samanaikaisesti kasvattaa osakkeenomistajien tuottoja

UPM:n tavoitteena on rakentaa teollisen mittakaavan biokemikaalijalostamo Saksaan.
"Biokemikaaliliiketoiminnan kehittäminen voi tarjota UPM:lle merkittäviä kasvumahdollisuuksia vuosikymmeniksi eteenpäin."
31.01.2018
MST

Stora Enson mukaan se ei maksa veroja Suomeen,
-sillä yhtiö on viime vuosina kirjannut tappioita ja tappokuluja Suomessa lakkautetuista tehtaistaan. Metsähirmu vihaa veroja.
IL

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #4

Stora-Enso maksoi veroja Suomeen vuonna 2016 n. 115milj.€ ja Ruotsiin hiukan enemmän. Suomeen maksettu summa on n. 25% yhtiön maksamista veroista. Viime vuoden alusta tieto saadaan piakkoin tietoon tilinpäätöksen yhteydessä.
Kalkela, voisitko esittää oikeaa tietoa eikä arveluja.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #6

Ilmeisesti Iltalehden tiedot on vääriä?
Tarkista itse:"Nämä yritykset ei maksa veroja Suomeen"!

Janoilla pörssiyrityksillähän osakkeet nousee heti kun työväelle annetaan kenkää. Joten se "paperimiesten" palkat=Voittojen maximoiminen osakkeenomistajille.
Ei suinkaan palkat. Vaan sinne missä on pienemmät verot,halvempi energia,halvempi raaka-aineiden saanti ym.
Mutta käyhän tuo paperimiehet propakandana hyvin.
Liekö Nokia ja Microsoftkin lähtenyt työntekijöidensä palkkojen takia?

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #11

Tarkastin asiat Stora-Enson tilinpäätöksistä. Olen edelleen sanomani takana. Myös vuonna 2015 kyseinen yhtiö maksoi likipitäen saman summan veroja Suomeen kuin vuonna 2016. Jonka mainitsin. Eli antamani tiedot ovat oikeita. Eikä minulla ole velvollisuutta korjata minkään lehden virheitä. Otathan ensin selvää asioista ennen kuin kirjoittelet.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #13

Pasi olet oikeassa ja väärässä. Nuo Suomeen maksetut verot ovat pääosin työnantajamaksuja ja operatiivisia veroja. Yhteisöveroja Större ei ole maksanut 2015 tai 2016 Suomeen.
Yhtiöllä oli mahtavat verotappiot, 801 miljoonaa, 31.12.2016, joten yhteisöveroa ei ihan lähiaikoina ole odotettavissa Suomessa.

Risto Salonen
Vastaus kommenttiin #25

Yhtiö mielellään rinnastaa työnantajamaksut veroihin, vaikka ne ovat sosiaalikustannuksia.
Arvonlisäverot ja työntekijöiden ennakonpidätykset ovat normaaleja yrityksen keräämiä ja edelleen valtiolle tilittämiä veroja, jotka vain kulkevat yrityksen läpi.
Ammattilaisen kannalta vain yhteisöverot ovat oikeita veroja, jotka osoittavat yrityksen yhteiskuntavastuuta ja vertailukelpoisuutta muihin yrityksiin nähden.
Ne myös ovat aktiivisen verosuunnittelun kohteena.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #4

Kun olet noin kovasti vasemmistolaisena noita yritystukia vastaan niin Kysyisin miksi tätä tukien leikkausta ei ole ay-liikkeen eikä vasemmistopuolueiden taholta ehdotettu alasajettavaksi?

Miksi metsäyhtiöt ovat nyt hyvässä kunnossa ja kykenevät tekemään tulosta. Siksi kun se rankka rakennemuutos-ohjelma vietiin läpi. Muistan kuinka silloin eräästä politiikan suunnasta näitä toimenpiteitä kritisoitiin ja vaadittiin lopetettavaksi. Jos näitä vaatimuksia olisi silloin toteltu ei suomessa olisi näin hyvää tulosta tekeviä metsäjättejä, vain savuavat rauniot.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #12

Ensinäkin olen sitoutumaton.Älä yritä pistää minua minkään puolueen kastiin.
En ole ikinä omistanut muuta jäsenkorttia kuin Kennel -liiton.

Perustan näkemykseni kokeneimpien kommentteihin . Ja kuten Ex-EK-yritysjohtaja Sipilä lupasi (oppositiossa) leikata yritystukia,oliko uuttaa että niitä päin vastoin korotettiin. Joten loppaus on onnistunut.
Vienti veti jo keväällä-15. Meillä oli kilpailukyky jo keväällä-15 ennen kuin Kikyä oli edes sovittu. Saksa ja Ruotsi nosti palkkoja meillä oli nollasopimus.
Suurin osuus siihen oli yhteisövero ale jonka kok/SDP teki edel.hallituksessa.

https://www.uusisuomi.fi/raha/203570-yrittaja-ihmettelee-yritystukia-yht...

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #15

Eikö olekkin ihmeellistä että jopa toimittajat mediassa on "samaa" mieltä kuin minä?
Minä en lukuja mediaan ole tuonut ja linkit on nähtävillä mistä tieto on peräisin. Käyhkön täytyy vain olla periaatteessa aina erimieltä kuin muut.

Vai oliko sinun"linkkisi" ainoastaan oikeassa kun niihin perustat väitteesi?
Ei kannata siis uskoa tietolähteisiinsä.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #23

Minä perustin nytkin väitteeni verottajan hyväksymään tilipäätökseen. En minkään mediatoimittajan värittyneeseen tarinaan. Kyllä median tiedotkin on syytä aina joskus tarkistaa. Tietenkin eräät hakevat tiedostoista ja hakukoneilla netistä vain omaan ajatusmaailmaansa sopivaa tietoa.

Risto Salonen

Större toimii taloudellisesti eli jos toiminta ei Suomessa kannata, niin tehdas kiinni tai paperikone ajetaan alas.
Huominen voi olla pontimena seuraavalle sulkemiselle.
Raumalla suljetaan tehdas huomiseksi, kun satama sulkeutuu.
Yhden päivän mielenilmauksen vuoksi menetetään kahden-kolmen päivän tuotanto.

Harri Tapani

Niitten kannattaisi heittää tehdas ruotsiin vanhan kaavan mukaan, samalla pääsisivät eroon euron mahdollisesti tuottamista ongelmista...myös Puola on hyvä paikka, sinne on mennyt paljon suomalaista teollisuutta, jopa EU-tukien avulla.

Tuosa muutaman vuoden takaa:

"Dagens Industri -lehden haastattelussa Jouko Karvinen kehuu Ruotsista saatavan halvan puutavaran ja kruunun kurssin tuomia kilpailuetuja.

– Siirrämme Ruotsiin niin paljon kapasiteettia kuin mahdollista. Olemme suunnattoman iloisia ruotsalaisten tehtaista, Karvinen sanoo."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001622958.html

Risto Salonen

Nykyisillä tehtailla, varsinkin prosessiteollisuudessa, ei ole huoltohenkilöstöä siinä määrin, että tuollainen onnistuisi. Huollot suunnitellaan etukäteen vuositasolla ja rytmitetään siten, että tarvittava huoltohenkilöstö (ulkopuolisia) on käytettävissä. Samoin tarvittavat huolto- ja varaosat tilataan etukäteen.
Huoltoseisokit ovat näitä huoltoja varten eivät lakot.

Marja-Liisa Kalkela

"Yleissitovuus" on-70 lukua? Totta .Nykyaikaa on se että Kela maksaa palkanerotuksen verovaroista.
Siitäkin päästäisiin jos elikustannukset,hinnat ja verot olisi palkkojen mukaan tasapainossa. Sen palkan kun pitäisi riittää elantoon ilman tukia Kelasta. Sitä vartenhan työssä käydään.