Tiistai 18.6.2019

Uudet lakot uhkaavat Suomea: ”Jos lisiin kosketaan, niin se ei todellakaan tunnu hyvälle”

Luotu: 
1.2.2018 19:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Useille eri liitoille on tänään annettu valtuudet työtaistelutoimien aloittamiseksi ja useat liitot ovat myös päättäneet ylityökielloista.
|

Ammattiliiton nostavat valmiuttaan työtaisteluihin. Useille eri liitoille on tänään annettu valtuudet työtaistelutoimien aloittamiseksi ja useat liitot ovat myös päättäneet ylityökielloista.

Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin hallitus päätti tänään torstaina, että liitto voi tarvittaessa aloittaa työtaistelutoimet. Saman päätöksen teki illalla sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy.

Palvelualojen ammattiliitto PAM puolestaan julisti ylityökiellon kiinteistöpalvelualalle. Kielto alkoi tänään torstaina kello 16. Ylityökiellon aikana siivoojat, huoltomiehet ja kiinteistönhoitajat kieltäytyvät ylitöistä.

PAM perustelee ylityökieltoa sillä, että kiinteistötyönantajat on esittänyt työntekijöiden työehtoihin rajuja heikennyksiä. Työnantajaliitto esittää muun muassa kaikista lauantai-, aatto-, sunnuntai- ja pyhäpäiväkorvauksista ja luopumista ja erilaisia päivittäisen työajan pidennyksiä, joihin työnantaja voisi yksipuolisesti määrätä työntekijän. PAMin laskelmien mukaan esitys leikkaisi alan työvoimakuluja 8 prosenttia.

– Jos lisiin kosketaan, niin se ei todellakaan tunnu hyvälle, ISS Palvelut Oy:n Palvelukeskuksen luottamusmies Tea Määttänen kommentoi PAMin tiedotteessa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL puolestaan on päättänyt ensi maanantaina alkavasta ylityö- ja vuoronvaihtokiellosta. Sen ulkopuolelle rajataan perhepäivähoitajat, maatalouslomittajat ja kunta-alan sopimusten viranhaltijat. Kielto ei myöskään koske työtehtäviä, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle. Ulkopuolelle jäävät myös yleistä turvallisuutta ja omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei voida siirtää myöhemmäksi.

JHL:n mukaan neuvotteluissa ollaan erimielisiä yleiskorotusten ja paikallisten erien osuudesta sekä lomarahaleikkausten korvaamisesta.

−Jos viikonloppuna neuvotteluissa ei päästä kunnolla eteenpäin, alamme valmistautua työtaistelutoimiin ylityö- ja vuoronvaihtokieltojen lisäksi, toimialajohtaja Håkan Ekström linjaa tiedotteessa.

Myös julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jytyn liittovaltuusto päätti kokouksessaan tänään antaa liittohallitukselle valtuudet valmistautua ja ryhtyä työtaistelutoimiin, koska kunta-alan neuvotteluissa ei päästy neuvottelutulokseen määräaikaan 31.1. mennessä.

Jytyn suurimmat sopimusalat ovat ilman sopimusta, kuten kunnallinen yleinen työ- ja virkaehtosopimus, kirkon yleinen virka- ja työehtosopimus sekä Jytyn yksityisten alojen Avaintyönantajat AVAINTA ry:n työehtosopimus.

Lue myös: Aktiivimallilakko ylilyönti vai oikeutettu protesti? ”Aivan oikein, että hallitus nyt pakotetaan kuulemaan”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Nyt löyty asia jonka takia jopa minä voin lakkoilla. Lisät tuovat (ilta, lauantai, lauantain iltalisä ja sunnuntain tuplapalkka) joinakin kuukausin jopa 15-20€ palkasta, normi kuukautena 10 %. Mihinkään palkanalennuksiin ei ole syytä ryhtyä. Näissä toimissa Pam saa kaiken tukeni.

Harri Tapani

Ei kukaan lakkoilisi jos olisi vaihtoehtoja, suomijohtajat eivät suostu Sveitsin malliin, missä tehtiin neuvoteltiin ns. linnanrauha työnantajien ja työntekijöiden kanssa jo vuosia sitten ja työnantajat huolehtivat siitä, että työntekijät saavat myös osan tuloksesta ja kasvusta, siis ilman lakkoja ja sen sellaisia. Sielläkin se nykyisin on jo hieman tökkinyt, kun työnantajille on tullut kiusauksia käyttää ulkomailta tulevaa työvoimaa halpatyövoimana.

Ilkka Repo

Nyt pitää löytyä ryhtiä ammattiliitoilta. Tämä Sipilän-perkeleen hallitus ei tee muuta kuin kyykyttää työläisiä ja kaikkia heikompiosaisia ja samalla rikastuttaa kaltaisiaan ahneita paskapäitä hyväveljiä politiikan ja yritysmaailman huipulta. Sipilä on täysi .... ja Lindström myös ja koko nykyhallitus! Ammattiliitot sisivat valmistautua niin pitkään yleislakkoon, että päästäisiin Sipilästä ja nykyhallituksesta eroon. Täyttä saastasakkia koko hallitus.

Pertti Kostiainen

Noi lisät ovat hyvin tärkeät kun on matala palkka ja huonot tyäajat. On aivan törkeetä edes ehdoittaa niiden leikkausta. Itsekin vuorotyötä tekevänä tiedän kuinka raskasta on jatkuva vuorojen vaihto ja yövuoroista toipuminen vie pari vapaapäivää.

Kalle Kaskinen

Kiinteistötyönantaja kiistää tiedotteessan PAM:n väittämän rajuista heikennyksistä.
" Syy neuvottelutaukoon on se, että Kiinteistötyönantajien hallitus on kieltäytynyt suostumasta TES-pöydän ulkopuolisiin vaatimuksiin." Sitaatti on kiinteistöpalvelualan tiedotteesta.
Kaksi neuvottelijaa, yhteinen asia. Aina sopuun on päästy, niin nytkin.

Jarmo Makkonen

Yleensä sopu on tarkoittanut että molemmat joustaa joka tarkoittaa tässä että leikataan vain puolet ja ensi kerralla leikataan loput. Hyvinvointivaltiota on ajettu alas koko EU aika, velkaa otettu kaksin käsin ja valtion omistukset myyty.

Irma Asikainen

Toivottavasti mahdollisimman moni jaksaa osallistua ja saadaan aikaan oikein kunnon "rähinä".
Viimeistään eilen sain yliannostuksen Aktiivimallia, kun katsoin A-Studion Talkin. Tunsin suurta myötähäpeää katsoessani eilen Vartiaisen esiintymistä siinä. Kyseisen jäppisen jutuissa ei ollut järjen häivääkään, vaan jokaiseen kysymykseen se sama jänkytys, jonka varmaan opetellut kotona ukoa ja jos olisi pitänyt vastata johonkin täsmäkysymykseen, siirsi äkkiä sille Baronan pomolle, joka oli kyllä läksynsä lukenut, mutta ajoi hänkin itsekkääsi omaa etuaan. Nyt oli asianatuntemus päydän toisella puolella ja sitä tahoa pitäisi kyllä enemmän kuunnella noiden päättäjien muutenkin, näitä suuria muutoksia/päätöksiä tehdessään. Tuli monella tapaa esiin,miten vähän nuo päättäjät lopulta käsittelmistään asioista tietävät. Onneksi juontaja ei nyt sortunut tavanomaiseen ylimielisyyteensä. Ainoa posistiivinen asia, joka ohjelmasta jäi mieleen, oli ehdotus "oikeiden asiantuntijoiden", eli itse työttömien otttaminen mukaan ratkaisumallia suunnittelemaan. Nyt ei ketään näytä kiinnostavan, vähiten Vartiaista, miten käy niiden ihmisten, joilla ei ole mitään edellytyksiä täyttää Aktiivmallissa esitettyä vaaatimuksia/velvoitteita.
Kannatan ehdottomasti jokaista lakkoa, joka kohdistuu näin tärkeään asiaan.

Irma Asikainen

Tuohon lisisen poitamiseen mennäksemme, niin miksi ihmeessä työnantajan pitää maksaa ilta-, yö- tai viikonlopputyöstä enemmän, kun koko ajan ollaan menossa siihen suuntaan, että Suomi on aina auki. Ensi halutaan, että kaikkien palveluiden pitää toimia ympäri vuorokauden, mutta sitten vaaditaan ylimääräistä palkaa siitä, että mennään silloin töihin? Mikä hitonlogikka tässä on. eikö olisi viisaampaa, että mennään mieluummin urakkapalkan suuntaa, jolloin jokainen saa ns. "ansionsa mukaan". Vaikka eihän duunari tietty siihen suostu, sillä suuren osan ihmisistä palkka varmasti nykyisellä työtasolla lskisi huomattavasti, eivätkä he salli, että joku voi ansaita enemmän tekemällä enemmän tai paremmin työtä. Siihenhän tämä järjeselä on kasvattanut.

Lauri Kiiski

Suomessa maksetaan julkisella sektorilla eniten palkkoja koko Euroopassa. Kaikista Suomessa maksetuista palkoista 30 % maksetaan julkisen sektorin toimesta. Julkisen sektorin palkankorotus on aina veronkorotus muille veronmaksajille.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #13

Totta. Leikataanpa rikkaiden ja hyvätuloisten eläkkeitä,palkkoja ja lapsilisiä.
Kävisikö se ilman vastaansanomisia?
Ei taida käydä päättäjienkään "työttömyysturvan" sopeutumisrahan leikkaus ,saati että niille vaadittaisiin vastineeksi 9e/pv julkisellepuolelle töihin .
esim.Kelaan avustajaksi .Kun työttömien tukien ehdotkin ovat itse tehneet niin työ olisi helppoa.

Marja-Liisa Kalkela

Taas tarua ja propakandaa. Otappa selvää monta kymmentä tuhatta on julkiseltapuolelta irtisanottu -07-17 aikana.
Otappa selvää monta kymmentä tuhtta on vaihtanut yksityisen leipiin kuntien/valtion palveluiden ulkoistamisen myötä.
Montako koulua,sairaalaa,terveyskeskusta,varuskuntaa ym.lakkautettu -05-17 aikana.
(Julkisenpuolensäästöt/kestävyysvaje)

Pulaa on päinvastoin lastenhuollossa,vanhuspalvelussa , sosiaalipuolen ja terveydenpuolen henkilökunnasta.
Ilman käsipareja ei virastot palvelut toimi.
Tule jo tähän päivään sieltä Kekkosen ajoilta.

Lauri Kiiski

Julkisen sektorin palkkasumma on kasvanut vuoden 2007 22 miljardista eurosta v. 2017 29 miljardiin euroon, joten tuskin se väkimäärä on paljoakaan pienentynyt. Samalla aikaa merkittävä osa julkisen sektorin toimista on liikelaitoistettu " yksityiselle " puolelle, vaikka käytännössä toimintaa pidetää yllä täysin verorahoin.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

Paljon valtio kerää palvelumaksuja,veroja,Alv niiden julkisenpuolen työntekijöiden kautta? Vai tuleeko ne automaattisesti suoraan valtiokirstuun?
Kun MAVI ja Kelassa ja Maahanmuuttovirastossa on käsittelijöitä liian vähän paljonko se on tuonut lisäkustannuksia ?

Lauri Kiiski

Kaikista maassa maksetuista palkoista Suomessa maksetaan julkisella sektorilla 29,4 %.
EU:n alueella lukema on 20,5 % ja Saksassa vai 16,7 %.

Eli karkeasti sanottuna joka kolmas palkkaeuro maksetaan Suomessa julkisen sektorin työntekijälle toisen kahde kolmanneksen verorahoin. Jos julkisen sektorin työntekijän palkkaa nostetaan eurolla tunnissa, toisien verotus kiristyy samalla 50 sentillä tunnissa.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #20

Turun samoat kiroitteli joku vuosi sitten tähän tapaan:

" Pohjoismaissa julkisen sektorin osuus on suuri, koska koulutus, terveydenhoito ja sosiaaliala kuuluvat julkisen sektorin piiriin." ja " Yleisradio siirrettiin julkisyhteisöihin viime vuonna, kun Yle-vero astui voimaan. Yleisradio kuuluu valtionhallinnon piiriin."

Noistahan toisesta päästään kohta eroon, kun terveydenhuolto yksityistetään, joskin se tarkoittaa satavarmasti nousevia terveyskuluja, jos Yhdysvaltojen malliin mennään, niin ne voivat nousta jopa 100 prosenttia ja valtiolla ei enää ole varaa niihin, vaan homma pitäää siirtää vakuutuspohjaiseksi ja kuten Yhdysvalloissa, kaikilla ei ole varaa edes kohtuuvakuutukseen.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #20

Suomen julkinen sektori on Pohjoismaiden pienin

Valtion tuottavuusohjelmasta, oikeammin henkilöstön vähennysohjelmasta, tai kuntien liikelaitoksista keskusteltaessa jää aina mainitsematta kolme asiaa:

1) Suomen julkinen sektori on pieni; ylivoimaisesti pienin Pohjoismaista

Tanska 34 % palkansaajista
Ruotsi 34 %
Norja 32 %
Suomi 23,3 %

Suomessa on eniten yrittäjiä Pohjoismaiden joukosta, 12% työvoimasta. Esimerkiksi Tanskassa prosentti on 4 %.
Tilastot osoittavat: Suomessa jo nyt alhainen yritys- ja pääomavero
Suomi verottaa yrityksiä ja pääomaa vähemmän kuin EU-maat keskimäärin.
YLE
2.4.2013

Lauri Kiiski
Vastaus kommenttiin #26

Suome pieni julkien sektori siis o Eueoopan kallei palkkakustannuksin mitoitettuna. Onko luottaminen Marja-Liisaan, vai EKP:n arvioihin. ?

Sanoisin, että Kalkela on väärillä asioilla ja valhein, joka saatta olla nyös patti Kalkelan otsassa.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #27

Ei tuo ihan virheellinen ole, se on vain hieman vanhaa tietoa, tieto on siis jo useamman vuoden takaa:

"Suomen julkinen sektori on Pohjoismaiden pienin

Valtion tuottavuusohjelmasta, oikeammin henkilöstön vähennysohjelmasta, tai kuntien liikelaitoksista keskusteltaessa jää aina mainitsematta kolme asiaa:

1) Suomen julkinen sektori on pieni; ylivoimaisesti pienin Pohjoismaista...

http://mita-olisi-tutkittava.blogspot.fi/2009/05/suomen-julkinen-sektori...

Linkistä löytyyy sitten komemntointia ja lähteet.

Irma Asikainen
Vastaus kommenttiin #28

Suomen BKT/asukas on myös huomattavasti pienempi kuin pohjoimaiden yleensä, Norjasta puhumattakaan, eivätkä maat muutenkaan ole suoraan verrannollisia keskenään. Siihen nähden miten julkinen sektori meillä leiviskänsä hoitaa, niin pärjättäisi paljon pienemmillä resursseilla, jos sen toimintaa kyettäisi/haluttaisi tehostaa. Nykyisellä tehokkuudella sen kustannukset suhteessa tuttavuuteen/hyötyyn ovat eritttäin korkeat. Myös kustannusrakennetta olisi syytä tarkastella, sillä esimerkiksi palkkojen painopiste on täysin vinksallaan. Vastuu ja palkkaus eivät julkisella sektorilla kohtaa.

Harri Kovala

Tuo on aivan totta, Suomessa maksetaan julkisella sektorilla eniten palkkoja julkisella sektorilla, johan verokuormamme, joka on maailmanennätys tasoa kertoo sen.

Kuitenkin sosiaali- ja terveyspalveluihin käytetään vähemmän rahaa kuin useimmissa läntisen Euroopan maissa, onhan myös terveyspalveluiden omavastuu koko läntisen Euroopan korkein.

Julkisen sektorin suurin ongelma on hallinto, joka on jo toiseksi suurin menoerä sosiaalitoimen jälkeen, ollen suurempi kuin terveydenhoito ja puolitoistakertainen menoerä koulutukseen verrattuna.

Kansalaisten palveluiden ja tukien vähentäminen ei ratkaise julkisen sektorin ongelmia, vaan entisestään korostaa sitä tosiasiaa, että julkisen sektorin menoista enää alle 60 % kohdistuu kansalaisten palveluihin ja tukiin.

Jos tähän lasketaan mukaan yhteiskuntaa turvaavat rakenteet, poliisi, palolaitos, oikeuslaitos, rajavalvosta, puolustusvoimat yms., niin silloinkaan menot eivät ylitä 65 % kokonaismenoista.

Hallinnosta vielä sen verran, että jos Suomen julkisen sektorin hallinto olisi Kiinan hallinnon kokoinen asukaslukujen suhteen, säästäisimme joka vuosi 8 mrd euroa.

Per-ole Stenman

Vartiainen tuli pakolaisena ruotsista hänen ajatukset ei tarvittu siellä ja niin pako alkoi ja hänestä tuli suomen riesaksi täällä jospa nytt alettaisiin Vartiasen karkotutus takaisin ruotsiin lema selässä missä luke PERSONA NON GRATA.

Tapio Mäkeläinen

Johan meni taas maata kiertävälle radalle tämäkin. Yritä Kalkela joskus pysyä asiassa.
Tikku, tukki vai tukkimetsä? Mieti sitä ennen kuin kirjoitat 10 viestissä per aihe puolet tilastollisesta aikasarjasta 1900-1/2018 olipa asia mikä vaan.Pls.

Nyt oli kyse lisistä eikä julkisen sektorin koosta. Ylioppilaiskokeissa juttusi olisi hylätty; improbatur.

Lisät ovat tulossa tiensä päähän 24/7 yhteiskunnassa. Joissakin sopimuksissa on jäänteitä ajoilta, jolloin tehtiin lauantaina töitä ja ovet meni kiinni klo 13.
Samoin niiden sub-ohjaava vaikutus ei varmasti palvele kokonaisuutta.
Aihetta laajaan palkkaremppaan olisi. Siihen olisi monilla aloilla ollut aikaa Raami- ja tyka sopimusten luppoaikana .