Maanantai 18.2.2019

Professori julkaisi Jokelan mediatörkyä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.5.2008 17:21
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Informaatio- ja teknologiaoikeuden professori ja oikeustieteen dosentti Jukka Kemppinen on julkaissut blogissaan tietoja tiedotusvälineiden toiminnasta Jokelan tragedian yhteydessä viime marraskuussa.

Kemppinen kertoo, että hänellä on ollut hallussaan nyt julkaisemansa aineisto koko vuoden ajan, ja nyt häntä on pyydetty se julkaisemaan. Aineisto on peräisin eräiltä Jokelan koulun oppilailta, joiden nimiä Kemppinen ei paljasta.

Kemppisen mukaan tarkoituksena on taittaa kärki sensaatiokirjoittelulta.

Kemppisen mukaan hänellä ei ole ollut mahdollisuuksia tarkistaa julkaisemassaan tekstissä kerrottavia asioita, mutta hän kertoo myös luottavansa tietojen oikeellisuuteen.

Kemppisen julkaisema aineisto antaa raadollisen kuvan tiedotusvälineiden toiminnasta Jokelan ampumatapauksen yhteydessä.

Kemppisen aineiston mukaan kriisikeskuksen työntekijäksi esittäytynyt henkilö sai haastattelun Jokelan koulun matematiikan opettajalta. Yksi toimittaja esittäytyi aineiston mukaan pappina ja yritti hankkia tietoa Auvisten kotiosoitteesta.

Kemppisen julkistaman aineiston mukaan useat toimittajat ovat ottaneet yhteyttä alaikäisiin lapsiin ja kärttäneet näiltä kommentteja tapahtumista ilman vanhempien lupaa. Yhdessä aneistossa kuvatussa tapauksessa toimittaja oli soittanut Jokelan koulun terveydenhoitajan alaikäiselle lapselle ja kysellyt tältä tämän äidistä. Lapsi oli vasta joitain tunteja aikaisemmin kuullut äitinsä kuolemasta.

Aineiston mukaan toimittajat ovat myös käyttäneet sivukorvalla kuulemaansa juttelua artikkeleissaan esittäytymättä asianosaisille ja lupaa kysymättä. Aineiston mukaan useiden medioiden valokuvaajat ovat kielloista huolimatta ottaneet kuvia Jokelassa ja ne on julkaistu.

Toukokuun lopulla valmistuu Tampereen yliopiston Journalismin tutkimusyksikön raportti koskien Jokela-uutistointia. Analyysissa kiinnitetään erityistä huomiota ensimmäisen päivän uutisointiin, rikoksen syiden, syyllis(t)en sekä surun ja tunteiden käsittelyyn.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tapio_o_neva

Kaksi tärkeintä törkymedian haravoinnin tulosta olivat:

1) Pekka-Eric Auvisen hoitoonviennissä ilmeisesti viivyteltiin, jotta häntä eivät lääkärit Töölössä kyenneet enää pelastamaan.

2) Perkka-Eric Auvinen oli koulukiusattu, minkä poliisi pyrki häivyttämään mediasta kolmantena ja neljäntenä päivänä, jottei mitään huomiota olisi kohdistettu oppilaskuntaan eikä opettajiin.

Kohta 2) johti perusteelliseen tutkintaan ja raportointiin, kohtaa 1) ei ole käsitelty.

Törkymedia suolestaessaan vahingossa ripottelee virallisesta kertomuksesta poikkeavia vinkkejä, jotka johtavat rääpimiseen tai oikeusvaltioon.

Muurmannin tapauksessa virallinen tarina piti hyvin. Missään ei sanottu, että yksi kuolleista oli Petri Gerdtin entinen tyttöystävä ja toinen entisen tyttöystävän silloinen poikaystävä.

Näin ollen onnettomuuden vuosipäivänä kustantaja pääsi rahastamaan kirjalla, joka ei oikein vastannut ilmeisiä tosiasioita.

"Kun mikään ei auta, kerro lopulta totuus!"

Lähelle totuutta ei nykyään päästä, koska kaikki tiedottaminen alkaa olla manpuloitua ja konsultointua - eikä vähiten sodissa ja sotarikoksissa.

Penttijuhani

ehkä jotenkin vaiettu. Ei siitä ole mitään täsmällistä julkaistu, ja koulun hoituri oli kuolleiden joukossa. Parinkymmenen vuoden aikana on siis keksitty parisensataa "mielentilaa," joita voi "lääkitä." Lähes kaikilla pitkään käytetyillä psykopilleriellä on seurauksia, jotka ainakin "potilaan kuoleman" jälkeen voisi tutkia tarkkaan. Sitä ei ilmeisesti tehty. Eli vastaamatta on yhä kysymys: miten me selvisimme ennen noita "mielen sairauksia" ja "parantavia pillereitä?"

myyra

Kilpailu on kovaa, ja aina roiskuu kun rapataan, kuulunee selitys näihin.

Näin media toimii vapaassa markkinataloudessa, kun kaikenlainen elinkeinotoiminnan ja kilpailun "säätely" on julistettu pannaan joka alueella.

Onko meidän suomalaisten tosiaan alistuttava tähän törkyyn ja villin lännen alennustilaan?

tapio_o_neva

Markkinataloudessa roskaväki lukee roskalehtiä, jotka villitsevät itseään täyspäisinäkin pitävät.

Vastuuttominta julkaisemista ovat peruskoulun oppikirjat, koska puolustuskyvyttömille lapsille annetaan tarkastamattomia oppikirjoja, joissa on kuvia ja didaktiikkaa, mutta ei asiaa.

Tämä on kauheampaa kuin DDR-läinen korkekoulu-uudistus Stasin kanssa saunoneen Ulf Sundqvistin aikana.

Oppikirjat pitäisi jälkitarkastaa ja tekijät häväistä iltapäivälehdissä. Oppikirjakartelliin eivät kansanedustajat halua puuttua, koska WSOY:n osalta rankaisee Ilta-Sanomat ja Otavan osalta Yhtyneet Kuvalehdet. Lisäksi nämä hyväntekijät julkaisevat poliittikkojen omahyväisiä ja usein mitäänsanomattomia muistelmia ja vaalikirjoja.

domino

Vapaa markkinatalous tuo törkyä? Taitaapi olla ihan totta. Mutta voisiko toimittajan käytöstä säädellä joku muu kuin sosialismi? Voisiko mediat vahtia toisiin tai professorit medioita? Tälläisiä asioita pitäisi julkistaa enemmän, jotta lehtiä arvotetaan myös toimittajaetiikan perusteella. Esim yks ystäväni, Helsingin Sanomien toimittaja, sanoi suoraan säästävänsä kaikki hassuhassusähköpostiviestit, jos vaikka joskus joku nousee tutuista valtaan, niin löytyy meheviä tarinoita. Luottamusklausuulia, kun harvoin kavereille lähetettävään postiin laitetaan. Myönnetään kuitenkin että Helsingin Sanomat ei hänestä tuollaista ole tehnyt, hän on ollut aina sellainen. Mutta vakka löytää kantensa, ehdottomasti!

Ja näille demarimohikaaninimimerkeille, hän on hyvä ystäväni, vaikka onkin saastainen demari :o

myyra

Onhan sitä totalitarismia muillakin nimillä esiintynyt kuin sosialismi, itse asiassa enemmänkin.

Mutta mitä väliä nimityksillä on, jos todellisuus on jotain muuta? Sosialismia ei ole missään toteutettu, vaan enimmäkseen diktatuuria tuolla nimellä. Lähimmäksi sosialismia lienee päässyt Ruotsi, ja Suomikin sinne suuntaan jossain vaiheessa ennen hyvinvointivaltion alasajoa 1990-luvulla, dominon lempipuolueen johdolla.

PS. Itse en todellakaan ole demari, mutta saatanpa vielä vakavasti harkita nakerrettuani tarpeeksi domino-keksejä. Sellainen lienee nimimerkin takana olevien tarkoituksenakin.

domino

"Lempipuolue", jee.

Suomi on sosialistinen valtio. Neokommunistinen alistuskoneisto, jossa kansa on vallankäytön alin mikrotaso. Ei sosialismin ja propagandan edessä saa olla niin sokea, ettei näe, kun raha kiertää rattaisiin siten että keskivertosuomalaisella jää säästöön 200 euroa kuukaudessa. Pankkisalaisuutta raottaneet ystäväni kertoivat että noin puolet asiakkaista elää kädestä suuhun. Kun raha kiertää kokonaan pois, ei ole arvonlisäysnäkökannalta väliä onko rahaa ylipäätään käytössä vai ei. Tämä on neokommunistinen Suomi, jossa tuotantovälineet vuokrataan yksityisille, vain naamioidakseen välillisen omistuksen.

EKL

Puuttui tärkeään asiaan ja toimittajien raadollisuuteen ja en nyt tarkoita pelkästään otsikkoasiaa, vaan yleiselläkin tasolla.

Itselläni on 20 vuoden aktuaalikokemus, miten mädännäinen on mediarakenteemme ja välinpitämätön. Annan muutaman esimerkin:

a) Soitin HS:n arvostetulle toimituksen johtohenkilölle 2003 ja pyysin tekemään juttua, kun avopuolisoni yritettiin myrkyttää ja murhata yksityisasunnossa. Joutui teho-osastolle ja oli viikon sairaalassa. Poliisi ei tutkinut/kirjannut rikosilmoitusta!

Toimittaja nauroi vasten kasvojani. Saman teki iltapäivälehdet ja YLE, sekä MTV3.. Näin meillä?

b) Olin tarjonnut juttua em. medioille 2001, kun eräs Suomen johtavista EU-virkamiehistä joutui jättämään tehtävänsä "perhesyistä". Ei kelvannut kenellekään? Yksityisyys siis voitti, mutta miten kävikään oikeusvarmuuden- ja oikeuden totetumisen, kun media suojeli korkeaa viskaalia..

c) Olen tarjonnut em. medioille nyt 7 vuotta myöhemmin artikkelia, kun kyseessä on tuon viskaalin ja kirjoittajan sukulaisuussuhteen selvittämisestä kysymys Seinäjoen käräjäoikeudessa vireillä olevassa asiassa ja asian luonne/oikeusvarmuus ehdottomasti kaipaisi "pientä esilletuloa"!? Ei kelpaa näille "laatumedioille". Oksettaa, kun on lähes 20 vuotta seurannut tätä ruokotonta menoa..