Sunnuntai 26.5.2019

Torille tuli noin 8000 ihmistä – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

Luotu: 
2.2.2018 12:18
Päivitetty: 
2.2.2018 14:35
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Arviot Senaatintorilla paikalla olleiden määrästä ovat vaihdelleet, mutta poliisi päätyi lopulta 7000–8000 ihmiseen. Paina nuolta kuvan päällä niin näet jutussa haastatellut seuraavasta kuvasta.
  • Kuva: Alma Talent / JR LESKINEN
    Kuva
    Marjo Vanhanen ja Aarne Tuomola lähtivät torille. Vanhanen kantoi kylttiä, jossa on presidentti Urho Kekkosen tunnetuksi tekemä lausahdus "Saatanan tunarit".
|

SAK odotti aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen noin 10 000 ihmistä, joka järjestön mukaan saatiin kokoon. Poliisin arvio on hieman matalampi.

Yle Areenan suorassa lähetyksessä kerrottiin aiemmin, että paikalla olleen poliisin arvion mukaan ihmisiä oli kerääntynyt torille noin 5000. SAK puolestaan ilmoitti tiedotteessaan, että poliisi arvioisi paikalle tulleen yli 10 000 ihmistä. Tämän jälkeen Helsingin poliisi on tarkentanut vielä Twitter-tilillään, että poliisin päivitetty arvio osallistujamäärästä on 7000–8000 ihmistä.

 

 

Facebook-tapahtumassa osallistujia oli ilmoittautunut reilut 4000 ja kiinnostuneita lähes 8000, kun kutsuttuja on melkein 20 000. Tilaisuuden on ollut määrä päättyä kello 12.30.

Kauppalehden torilta tavoittama mielenosoittajakaksikko uskoo, että mielenilmauksella on vaikutusta. Marjo Vanhanen ja Aarne Tuomola olivat saapuneet paikalle Forssasta.

– Jollei tätä olisi, silloin olisi paljon huonompi vaikutus. Mutta on paljon ihmisiä, jotka ovat nyt jääneet kotiin. Sattuneesta syystä eivät päässeet, Tuomola sanoi Kauppalehdelle viitaten julkisen liikenteen samanaikaiseen laajaan lakkoon.

– Jollei laki muutu, niin sitten laitetaan pitempi yleislakko, kuten silloin vuonna -56. Tämä yksi EK:n äijä sanoi, että ulkomaanvientikin jo kärsii. Laitetaan pari viikkoa, niin katsotaan sitten, Vanhanen sanoi.

Julkinen liikenne ympäri Suomen on halvaantunut ja satamat pysähdyksissä, kun osa liitoista lähti poliittiseen lakkoon aktiivimallia vastaan mielenilmauksen lisäksi. Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon (JHL) kuuluva raitiovaunu- ja metrohenkilöstö on päättänyt osaltaan pysäyttää pääkaupungin raideliikenteen poliittisella lakolla. Viime viikolla poliittisista lakoista päättivät Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Teollisuusliitto ja Rakennusliitto.

Päivitys klo 12.41: SAK tiedotti, että paikalla oli 10 000 ihmistä. Tämän jälkeen päivitetty vielä poliisin ilmoitus arviostaan.

Lue myös:

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

Seuraa protestia IL-livestä: Juhana Vartiainen, Antti Rinne ja Li Andersson kaksintaisteluissa

Tuleeko torille 10 000 aktiivimallin vastustajaa? – Poliisi valmiudessa: ”Varmuudella tuhansia”

Bussit liikkeellä ilman aikatauluja – Kaikki taksit ja junat ajossa: ”Iltapäiväruuhkaan pitää varautua”

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

"laitetaan parin viikon yleislakko ja pysäytetään vienti". Aikamoista tekstiä lakkoilijoilta.

Mitenköhän suut laitettaisiin kun työnantajat ilmoittaisivat kuukauden työsulusta ja häipyisivät lomalle portugaliin. Kenelle tulis eka nälkä:)

Marja-Liisa Kalkela

Voi luvut on alakanttiin . Kyllä sitä seurasi TV välityksellä Inarista-Hankoon asti
kansalaisista. Vaikka ei mukaan lähtenytkään 140 000 nimeä kansalaisaloitteessa Aktiivitoimista voi katsoa myös osallistuneen tempaukseen.Oikein omalla nimikirjoituksellaan.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #7

-SAK ei osallistunut Aktiivimallin suunnitteluun.

Työttömyysturvan rahoitus:
Työttömyysturvajärjestelmää koordinoi pääasiassa Kansaneläkelaitos Kela ja rahoittaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan osalta Työttömyysvakuutusrahasto TVR.

TYÖTTÖMYYSTURVAN RAHOITUS JA KUSTANNUKSET
Työttömyysturva rahoitetaan lähes täysin veroilla.

JK:
Koska liitonkin rahat on hallituksen näpeissä kuten myös työmarkkinatuki/peruspäiväraha ja toimeentulotuki.
Ja SAK ei osallistu eduskunnassa päätöksen tekoon yhä vieläkään.
Vain -15 vaaleilla valittua 200 kansanedustajaa.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #19

Kumoappa tuo.

Pomintoja Aktiivimallista:

4)-Työryhmä laati ehdotuksen aktiivimallista,
-jonka taakse työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen edustajat
-eivät
kuitenkaan lopulta voineet asettua.

5)-Hallitus ja työmarkkinajärjestöt käsittelivät 5.10.2016 aktiivimallia osana laajempaa kokonaisuutta. Käsittelyn perusteella hallitus päätti 10 kohdan kokonaisuudesta, jonka osana aktiivimalli on.

Aktiivimallin toiminta, tausta ja kritiikki
VM 10.1.2018

Jaakko Aalto

Laitetaan nyt tuohon varmuuden vuoksi se työryhmän kokoonpanokin, vaikka tuskinpa se mielipiteeseesi mitään vaikuttaa. Työryhmän puheenjohtajana on toiminut valtiosihteeri, kansliapäällikkö Martti Hetemäki valtiovarainministeriöstä. Jäseninä ovat olleet työelämäasioiden johtaja Saana Siekkinen SAK:sta, pääekonomisti Ralf Sund STTK:sta, ekonomisti Heikki Taulu Akavasta, neuvottelupäällikkö Jorma Palola Kuntatyönantajista ja johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari EK:sta.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #29

"Paikallinensopiminen" yksipuolisesti. Ja kuten joku jo tuolla Hallitus päättää sosiaaliturvasta ja sen Aktiivimalliin osallistuvista.

Hallitus jäädyttää indeksejä myös 2017-2019
Hallitus on päättänyt jäädyttää etuuksien indeksejä myös vuosina 2017-2019. Listalla ovat muun muassa
-asumistuen, elatustuen, peruspäivärahan, työmarkkinatuen, aikuiskoulutustuen, vuorottelukorvauksen, rintamalisien ja sotilasvammakorvausten indeksit.
HS 2.3
Kas,kas? Ei vahingossakaan koskenut hyvätuloisten Kela-etuuksia . Vain tulottomien ja köyhimpien sosiaaliturvaa.

Juha Uotinen

Montako työtöntä oli suunnittelemassa aktiivimallia. Kun käsitellään työttömien asioita, on myös työttömien oltavaa neuvottelupöydässä. Osa työttömistä on työvoimapoliittisesti koulutettu neuvottelijoiksi. Työttömät haluavat töihin ja heitä kuuntelemalla syntyy aktivointi malli, joka turvaa työttömälle sosioekonomisen turvan ja kannustavan itkujen mukaisen työtehtävän. Kehitys vaatii terveyttä, koulutusta, kuntoutusta, parannusta, kokeilua, harjaannusta, luottamusta. Kehitys vaatii ennen kaikkia todellisen mahdollisuuden tehdä töitä. Työvoimapula johtuu huonosti hoidetusta työvoimapolitiikasta ja tulevaisuusennusteista. Syyttömiä työttömät siihen ovat. Työttömiä ei päästetä edes neuvotteluetäisyydelle työvirheen tehneiden päättäjien neuvotteluihin.

Veikko Anttila

Ei-liike jota usein ammattiyhdistykseksi kutsutaan, tunnusti pari vuotta sitten mielenosoituksessa olevansa Ei-liike ja uuden puheenjohtajan on käyttäydyttävä sen mukaan. Se tarkoittaa mm. että on osoitettava lakkokenraalin elkeitä ainakin kerran vuodessa. Sen takia mielenosoitus piti järjestää. Li Andersson puhui itsensä pussiin eikä vaikuttanut sitä huomaavan. Hän haukkui nykyisen työttömyysturvan moneen kertaan ja samalla Vartiainen sanoi, että sen korjaamiseen on vasta ensimmäinen askel otettu.
Näyttää siltä, että SAK:ssa tarvitaan vielä pari sukupolvea, että asenteet muuttuisivat muiden pohjoismaiden jo vuosia sitten saavuttamalle tasolle. Tämä nousukausi hukataan Suomessa. Kestävyysvajetta ei saada kurottua umpeen.

Marja-Liisa Kalkela

Et huomannut kuinka Vartiainen puhui itsensä pussiin?
Väitti että SAK on suunnitellut työttömyysturvan .
Nythän on niin että koko työttömyysturva maksetaan Kelan ja Stvm kirstusta.
Ja niistähän päättää ja niiden saamisen ehdoista Eduskunnassa Stvm-valiokunta ja hallituspuolueiden eduskuntaryhmät enemmistönä.

Ja hallituksethan on ollut Kepu,kok-03-18
Sosiaali ja terveysministerit:
Hyssälä-07-10 kesk.
Rehula-10-11 kesk.
Risikko-11-14 kok.
Räty-14-15 kok
-15-16 Mäntylä Ps.
-16-19 MattilaPs/sini.
Vankka tuki Vartiaisella kok. työttömien tukien heikentämisellä takana.

Marja-Liisa Kalkela
Vastaus kommenttiin #30

Voi,voi kun on hakusessa ministerien tehtävänjako.
Perusministeri ei määrää rahoista vaan Sosiaali ja terveysministeri on se joka istuu kyseisen ministeriön kirstun päällä.Jakaa sieltä kepulaiselle Kelan osuuden.
Kelan rahoja taas jakaa Kepulainen jo-56 lähtien putkeen joten ei kai epäselvää ketkä niistä eniten hyötyy.

Seppo Simonen

Olennainen Juhana Vartiaisen sanoma oli Suomen työttömyysturva järjestelmä passivoi työttömän kotiin. Jonka veronmaksajat vero-ikeen alla maksavat noin luokkaa 5 miljardia vuodessa, verot kansan vertä juo.
Tämän mielenilmauksen toimeen panija SAK-n Jarkko Eloranta arkkitehtinä Antti Rinne Li Anderssonin säestämänä. Duunarit ovat agitoitu mielenosoitus kylttejä kantamaan ja huutamaan kuorossa iskulauseita agitaattorien johdolla, toivottavasti paluu kyydeissä on nelos olutta tarjolla mielen iloksi onhan nyt perjantai eikä edes vapaa viikonloppu mennyt punaiselle ristille.

Jouko Kauppinen

Onhan se kestämätön tilanne kun Suomi lähtee nousuun, pitää tehdä kaikkensa että nousu saadaan pysähtymään. Kuinka paljon se työttömyysturva laskee jos ei osallistu hakemaan työpaikkaa, olisi sekin hyvä tietää. Käsittääkseni on jokaisella mahdollisuus välttää kuukausiansioiden laskeminen jos itse haluaa. Lakiahan on luvattu korjata jos se aiheuttaa epäoikeuden mukaisen tilanteen, olisi ollut hyvä odottaa sitä mitä se aiheuttaa ja vasta sen jälkeen puhua lakosta. Olisi syytä miettiä myös sitä jos saadaan työttömyys taas nousuun niin mitä se sitten aiheuttaa.

Lauri Kiiski

Kuvista päätellen torilla ei ollut 8.000 ihmistä. Tori on jota kuinkin puolen hehtaarin eli n. 5.000 neliön kokoinen, mutta silti ihmiset olivat osoittamassa mieltään varin " väljästi ". 2.000 paikalla olijaa on tässä kylläkin lähempänä totuutta.

SAK:n emävalheen mukaan torilla olisi ollut 10.000 ihmistä eli aivan tupaten täynnä kuin sillit säkissä 2 ihmista / m2.

Juhani Vinberg

onnekai usarin voi lukea ja tänne kommentoida nujuamatta minkäänlaistem tilille kirjautumisten kanssa. hesarin digilehti on minulle keljuillut tovin. tilattua digihesaria ei pääse lukemaaan, kun se ei tunnista minua tilaajaksi, vaikka sanomatilillä näkyy tilaukserni. sanomatilin asetuksia ei pääse itse tutkimaan, missä vika, eikä assuakaspalvelu saa komennettua nörttejä töihin ongelman ratkaisemiseksi. liekö kenelläkään muulla samaa, vai onko tämä digihesarin aktiivimalli vain kohdistettu minuun?

Jouni Knuuti

Eihän tässä nyt mistään aktiivimallista tapella.Kansalla alkaa vaan nyt oikeesti mitta täyttyä tuohon pipisipilän politiikkaan.Sipilä se on kallis mies Suomelle.Älyäisi jo itse lähteä pois tuolta pallilta.Yleislakko toistaiseksi voimassa olevaksi.Olisi pikkuhiljaa pakko noitten päättäjien palata joululomilta ja ottaa kantaa.