Tiistai 19.2.2019

IL-gallup: 51% hyväksyy aktiivimallin vastaiset lakot – ”Suomalaiset ovat ay-henkisiä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.2.2018 13:59
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Aktiivimallin vastaisena protestipäivänä järjestettiin SAK:n mielenilmaus. Lisäksi osa liitoista on julistanut poliittisia lakkoja, joiden johdosta etenkin pääkaupunkiseudun joukkoliikenne on sekaisin.
|

Niukka enemmistö suomalaisista hyväksyy aktiivimallin vastustamisen lakoilla ja mielenilmauksella, selviää Iltalehden Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä.

SAK järjesti päivällä mielenilmauksen Helsingin Senaatintorilla. Lisäksi osa liitoista on ilmoittanut poliittisista lakoista, joihin osallistuu SAK:n arvion mukaan noin 200 000 työntekijää. Lakkojen vuoksi muun muassa joukkoliikenne halvaantuu ympäri Suomen ja satamat pysähtyvät.

Iltalehti kysyi gallupissaan näin: ”Tämän viikon perjantaina metrot, raitiovaunut ja lähes koko bussiliikenne seisahtuvat ammattiyhdistysliikkeen järjestämän poliittisen lakon vuoksi, lakko vaikuttaa erityisesti pääkaupunkiseudulla. Hyväksytkö perjantaiksi suunnitellun lakon?”

Vastaajista 51 prosenttia hyväksyi lakon ja 40 prosenttia vastasi ei. Vastustus oli keskimääräistä suurempaa 65–79-vuotiaissa sekä yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien keskuudessa, joista peräti 71 prosenttia vastasi ei. Myös kokoomuksen ja keskustan äänestäjät vastustivat reippaasti: kokoomuksen äänestäjistä 75 prosenttia ei hyväksy lakkoja, keskustan kannattajien vastaava luku oli 69 prosenttia. Sinisten kannattajia oli otoksessa liian vähän johtopäätöksien vetämiseen.

Vasemmistoliittoa kannattavien joukosta peräti 88 prosenttia ja SDP:tä kannattavien joukosta 79 prosenttia hyväksyi lakot.

Naisvastaajista 54 prosenttia hyväksyi lakot, miehistä 49 prosenttia. Työttömistä 71 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä lakot, työntekijöihin kuuluvista 61 ja opiskelijoista 63 prosenttia. Lakon hyväksyttävyys oli suurta nuorten vastaajien keskuudessa: 15–35-vuotiaista yli 60 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä lakon.

– Suomalaiset ovat periaatteessa hyvinkin ay-henkisiä. Ilmeisesti ne, jotka hyväksyvät lakon, ajattelevat, että on hyvä, että ay-liike välillä näyttää voimansa. Suurin osa suomalaisista katsoo maailmaa palkansaajan näkövinkkelistä. Tässä näkyy olevan solidaarisuuden osoitus työttömille, tutkimuspäällikkö, yhteiskuntatieteiden tohtori Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta sanoo Iltalehdelle.

Taloustutkimus haastatteli kyselyä varten alkuviikosta 29.–31. tammikuuta kaikkiaan 1102 suomalaista. Otos edustaa Manner-Suomen täysi-ikäistä väestöä. Puolet haastatteluista tehtiin puhelimitse ja puolet internetpaneelissa. Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kai Niemeläinen

Lähes puolet kansalaisista vastusti ay:n tapaa toimia. Vain äärimmäisen niukka enemmistö hyväksyi sen, virhemarginaali huomioiden kyse ei välttämättä edes ole enemmistöstä.

Jos kysymys olisi esitetty ammattiliittojen jäsenistölle suunnitteluvaiheessa, vastustus olisi ollut vielä suurempaa. Ay-liike ei toimi jäsenistönsä mielipiteen ehdoilla.

Pasi Anttila

Silti Orpo on suosituin Pm ehdokas ja kokoomus suosituin puolue. Vasemmisto on hajalla, on ollut jo pitkään. Ay-liike on hajallaan, vain Sak osallistui tämänpäiväiseen mielenosoitukseen.

Ei kansa ole puhunut, vain 8000 ihmistä paikalla, kaupungissa missä on n. 35000 työtöntä ja jos koko pk-alue lasketaan tuplasti enemmän ja silti vain 8000 osallistujaa.

Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut vain kolmannes työttömistä ja 3% äänestysikäisistä suomalaisista. Onko kansa todella puhunut?

tapio Kauppinen

Ei Sipilän populisti hallituksella ole muuta tehtävää,kui kusettaa omanmaan kansalaisia.Työttömyy rehoittaa nuoret maleksii sipsiäsyöde gokista juode ,huumeita käyttäen .Hallitus on nuorilta aivot syönyt,eikö havahduttu silloin kun työllisyys kukoisti,ammattikunta olisi tarvinnut ns-kisällejä ei kaikista ole tietokone nörtiksi.huu haata että työvöimaa tarvitaan. maahan muutto maksaa vuosia .Milloin muuten saadaan täyspäiset päättäjät. porvari puoleelle ei luuvalo yllä,koska puolue on valoton.

tapio Kauppinen

Jatkoa en ole kapitalisti en porvari, EN DEMARI ,EN KRISTILLINE EN RKP EN Uskovainen en kommari, EImään mitään turhhaa idollia. Jos joskus jollakin tavoin ,tämä Suomi jonka esi vanhemmat ja vanhemmat on kovallatyöllä rakentaneet oli sota puute, Siihenkin aikaan ,oli vallassa korpieläjien riisto jos ei muuta niin kirkko valta ,Eliitti nautti niin kuin tänään Kirkko yrittää sinnitellä , Tämä vie ojasta aallokoon.Ei kaikkia voi miellyttää ,yleensä jos totta puhuu se on lois liehuntaa ,niinkuin Repe HELISMAA MAINITSI.