Maanantai 20.5.2019

Juhana Vartiainen oli Senaatintorin vihatuin mies – ”Salaa vähän nautin tästä”

Luotu: 
2.2.2018 14:51
Päivitetty: 
2.2.2018 15:00
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.) kohtasi Senaatintorin mielenosoituslavalla huuto-, vihellys-, ja haistattelumyrskyn. "Salaa jopa nautin tästä", hän kommentoi.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen oli perjantaina Senaatintorin vihatuin mies. Ääni työttömälle -mielenosoituksessa hän ei meinannut saada omaa ääntään esiin.

–Kuuluuko tämä? Vartiainen kyseli huuto-, vihellys-, ja haistattelumyrskyn alta kohdatessaan päänäyttämöllä vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin.

Työnkuva on hyvin erilainen kuin vielä kolme vuotta sitten, jolloin Vartiainen toimi siistissä sisätyössä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana.

–Minä olen ehkä sillä tavalla outo kylmän sodan kasvatti, että minusta tällainen yhteiskuntakeskustelu on kiinnostavaa. Salaa vähän nautin tästä, Vartiainen sanoo Uudelle Suomelle.

–Kyllä silloinkin joskus huomasi herättäneensä huomiota, kun puhui talouden asioista, hän lisää ajastaan Vattin ylijohtajana.

Katso alta video Vartiaisen kohtaamasta huutomyrskystä Senaatintorin väittelyssä Li Anderssonin (vas.) kanssa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vartiainen katsoo, että perjantain mielenosoitus ja hänen kohtaamansa haistattelu osoittavat, kuinka sadan vuoden takaisen sisällissodan perintö yhä elää Suomessa.

–Kovat epäluulot sekä vihantäyteisyys leimaavat suomalaista politiikkaa. Toivon, että siitä päästään pikkuhiljaa eteenpäin nuorten ikäpolvien avulla.

Kokoomuksen kansanedustajan ja ekonomistin rooli mielenosoituksessa oli puolustaa työttömyyden aktiivimallia. Niin mielenosoittajat kuin 140 000 kansalaisaloitteen allekirjoittajaa haluavat perua uuden lain, joka leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosenttia mikäli työtön ei osoita riittävää aktiivisuutta kolmen kuukauden aikana työtä tekemällä tai osallistumalla työllistämispalveluihin.

Miksi tällainen leikkuri tarvitaan?

–Jotta se patistaa tekemään työkeikkoja. Ja itse asiassa se varsinainen mekanismi, miksi tämä todennäköisesti tulee parantamaan työllisyyttä, on se, että työttömällä ei enää ole niin paljon vapaa-aikaa kuin aiemmin, hän hakee hanakammin täyspäiväisiin töihin ja saattaa ottaa vastaan työtä, jota ei muuten ottaisi, sanoo Vartainen.

–Se pitää sanoa rehellisesti, että tässä pyritään vaikuttamaan työttömien käyttäytymiseen.

Vartiainen myöntää, että aktiivimallissa ”ongelmallinen kysymys” on vielä nykyisen karenssimallin ja uuden mallin 4,65 prosentin leikkurin yhteensovittaminen. Työttömillä on nykyisinkin velvoite hakeutua työhön. Sitä seurataan jokaiselle yksilöllisesti tehdyn työllistymissuunnitelman mukaisesti. Lisäksi karenssiajan, eli korvauksettoman aikajakson, voi laukaista työstä kieltäytyminen.

–Tämä yhteispeli on pikkaisen ongelmallinen kysymys, jota tässä ei minusta ole parhaalla tavalla ratkaistu. Varmaan tähän joudutaan palaamaan. Suomessa kuitenkin on vanhastaan ollut niin, että karenssisäännöt ovat paperilla aika kovat, mutta ei niitä sitten kuitenkaan käytännössä panna toimeen, Vartiainen toteaa.

–Minun mielestäni karenssiehtojen ja aktivointiehtojen välistä yhteensovittamista pitää varmasti vielä korjata lähivuosina monta kertaa.

Lue lisää:

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

Pienyrittäjä saapui 10 000 mielenosoittajan keskelle: ”Etsin työntekijää”

Torille tuli noin 8000 – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Kota-aho

Vartiainen sentään uskalsi tulla esiin. Missä Sipilä? Eihän ratkaisu löydy pistämällä pää pensaaseen. Näköjään kepu ensin viis Suomesta. Sipilä kansakunnan johtajana on lähinnä vitsi. Presitentin vaalit jo osoittivat, että meillä ei ole enää luokkarajoja. Tämä tuntuu tyhmältä .Suomi ensin ja mielellään yhdessä. Poliitikot voisivat katsoa peiliin.

Kai Schleutker

Vartiainen osuu asian ytimeen. Vielä sadan vuoden jälkeenkin näyttää ikävä kyllä sikltä siltä että meillä elää joissain kansanryhmissä vielä vahvana sisällissodan henki. Jonkun verran outoa ottaen huomioon yhteiskunnan kehityksen monella tavalla.

Marja-Liisa Kalkela

Totta.
100 vuotta sitten oli nälkä ja taksvärkkipäivät työläisille .
100v sen jälkeen on leipäjonot -93-18 ja taksvärkkipäivät palasi työtä tekeville.
"Hyvinvointivaltio" on edistynyt porvarien johtaessa maata -03-18
Kepu,kok,Rkp johdolla.

Helena Adel

Kummallista tosiaan, mistäköhän mahtaa tuollainen henki tulla että kyllä sitä köyhän kuuluu olla nöyrä ja kiittää herraansa... Ja kyllä herran kuuluu nauttia vaikka veroparariisesta ja sopeuttamuseläkkeistä. Näin se Universumi vaan pyörii ja pulinat pos! Kyllä se Jeesuskin taisi paasata jotain toisen posken kääntämisestä...

Harri Tapani

Paasasi kyllä, tähän tapaan...

Helsingin yliopiston nyt jo edesmennyt dogmatiikan emeritusprofessori Seppo Teinonen naureskeli joskus suomalaisille Raamattu -fundamentalisteille (yli tunnustuskuntarajojen), jotka muuttuivat raamatuntulkinnaltaan oitis kelpo liberaaleiksi, kun olisi pitänyt ottaa todesta Jeesuksen sana rikkaalle nuorukaiselle:

“Mene, myy mitä sinulla on ja anna köyhille, niin sinulla on oleva aarre taivaissa; ja tule ja seuraa minua!”

https://www.uusisuomi.fi/comment/454865#comment-454865

Marja-Liisa Kalkela

Salaa nautin tästä? Kun työttömien n.60 000 lastakin on kyykytettävänä vanhempiensa työttömyyden takia?
"OPE" Mulla on nälkä.
IL-17
(Nälkä kurnii koululaisen vatsaa kyllä Pisa tulokset sen kertookin)
Viekö karenssi vanhemmilta ruokarahat 3kk elantoon?
Viekää jo lapsiltakin leipä.Veittehän kepu,kok jo työttömien perheiltä ja köyhiltä lapsilisätkin jo 94 lähtien .
n.150milj/v laski Sav.sanom-11
150milj.x23 vuotta= 3,4 Mrd pois työttömien ja köyhien lapsilta.
-"Universaalinen joka lapsen oikeus lapsilisään"
(paitsi Suomessa köyhille ja tulottomille)
Vaalit lähenee-18-19.
Se parhaiten nauraa joka tuon jälkeen nauraa.
Ei hyvää päivää?

Pasi Anttila

Taas tuota tahallaan väärinymmärtämistä. Eihän se vartiainen tarkottanut ihan tota.
Mut sanotaan sit suoraan. Musta tuntuu että suurin osa vasemmistolaisita "salaa" nauttii tästä uhriutumisesta, se hivelee omaatuntoa kun saa olla edes vähänaikaa olla huomion keskipisteenä, isot pomot liitoistakin on mun puolella. (miltä mahtaa tuntua tuollanen syyttely).

En siis ole oikeesti tota mieltä. Eikä Vartiainen nauti nähdä kun lapsella on koulussa nälkä tai ei Hän nauti siitä että työttömältä leikataan.
Hän sanoi nauttivansa yhteiskunnallisesta keskustelusta.

Että voisitte vähän yrittää oikeestikin ymmärtää älkää aina väärinymmärtäkö.

Olli Bäckström

Oudoksuttaa kummankin osapuolen halu provosoida ja polarisoida.
Mistä löytyisi sovittelija ammattiyhdistysliikkeen ja hallituksen välille, kun kummatkin vain haluavat riidellä räkä poskella? Kirkosta? Yliopistoista? Euroopan unionista?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #37

Ei välttämättä, mutta suurempi syyllinen on se riidanhaastaja tai vaikkapa se ns. "koulukiusaaja" jollainen hallitus nyt osottautuu olevansa, se luokan isokokoinen ääliö jolla on perskärpäsensä ja usein myös joku narsisti psykopaatti sitä vielä manipuloimassa ja ohjailemassa hölmöyksiin, se yksi niistä yllyttäjistä ja "tappelu rinkiä" huutajista.

Hannu Rautomäki

Vartiainenkaan ei ole omia teorioita lasketellessaan huomannut, että Suomessa on suurtyöttömyys.
Mihin työttömiä yritetään patistaa, kun Suomessa on pula työpaikoista?
Pelkkää syyllistämistä ja huomion siirtämistä työttömiin, vaikka perussyy on Suomessa vallitseva suurtyöttömyys.
Äly hoi!

Pasi Anttila

suurtyöttömyys sulaa talouskasvulla ja siitä suurtyöttömyydestä se osa joka on rakenteellista sulaa rakenteellisillä muutoksilla.

Toisin sanoen ne työttömät patistetaan (viimestään) niihin matalapalkka-töihin mitkä luodaan kun luovutaan tessistä ja aletaan soveltamaan paikallista sopimista, heikennetään irtisanomissuojaa. ym. rakenteellisilla uudistuksilla.

Harri Tapani

Näinhän tämä, tosin niissä matalapalkkatöissäkin on yleensä jo joku duunissa, nyt pyritään vielä alemmas Amerikan malliin.

"Jotta Amerikan malli toimisi, Eurooppaan tarvittaisiin 40–50 miljoonaa köyhää, jotka suostuisivat työskentelemään ruokapalkalla.

Useilla heistä pitäisi olla kaksi työpaikkaa niin, että he esimerkiksi ajavat päivät pakettiautoa ja ovat illalla nurisematta kaupan kassalla tai vartijoina. "

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001568273.html

Marja-Liisa Kalkela

Ihmettelen kun VM sivuilla luki että edes työnantajapuoli ei hyväksynyt Aktiivimallia .Jo on hallituksella oudot kuviot jos se kuvittelee että jotain hyvää seuraa jos 2,4 milj.palkansaajan asioiden takana ei ole työnantajapuoli eikä työntekijäpuolikaan.

Raimo Hakala
Vastaus kommenttiin #39

Joo sinne minne suomesta työpaikat vietiin. Entä yhdenvertaisuus ja tasa-arvo palkkauksessa? Eikö valtiovallan tule huolehtia siitä, että kehuttu markkinatalous kantaa vastuun työllisyydestä jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä? Nythän verovaroista maksetaan työntekijöiden tuet joilla yritetään elää. Se tarkoittaa, ettei markkinatalous tule toimeen ilman verovaroista annettuja tukia ja verohelpotuksia sekä verosuunnittelua. Joita harjoittavat myydyt yhtiöt joiden omistajina saattaa olla omat luottamushenkilöt jotka kyseiset tuet myöntävät. Sehän tarkoittaa sosiaalista yrittämistä. Sillä erolla että tuotot ovat yksityisiä ja tappiot ja kustannukset verovaroilla maksettavia. Miksi puhutaan demokratiasta ja itsenäisestä kansasta kun osa on orjan asemassa?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #39

Niissä muissa on jo joku duunissa, näitä nyt halutaan:

"Turha maksaa palkkaa, kun työt tehdään ilmaiseksi"

https://www.is.fi/taloussanomat/yrittaja/art-2000001687701.html

Europasta on tunkua tänne sosiaalisopalle, sitä tulee jopa Afrikasta, jossa nuo täälläkin tehtävät rakennemuutokset on jo tehty, väki pakenee niistä maista aika haipakkaa, jo sekin pitää työttömyyttä yllä, tokihan se tiedetään, että iso osa työttömydestä on tarkoituksella ylläpidettyä.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #17

Niin. silti juuri köyhät ihmiset lottoo ja pelaa hedelmäpeliä ja lihottaa veikkauksen kassaa. Asiaa: pitääkö kaikki toimet siis yksittäiset toimet jotka eivät luo työtä kKAIKILLE työttömille unohtaa ja perua?
Montako työpaikka oppositio on luonut?

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #40

Se näyttäisi olevan nykyisin heidän ainoa mahdollisuus säälliseen elämään, ne pelivoitot.

Tämä nykyinen aktiivimalli luo työtä enintään niille kelaan verovaroilla palkattaville lisäpaperinpyörittelijöille, ehkä jokusen paikan huuhaakurssien vetäjillekin, mutta ei sillä ole mitään merkitystä työttömyyteen tai sen hoitoon.

Esa Auramäki

"Kovat epäluulot sekä vihantäyteisyys leimaavat suomalaista politiikkaa. Toivon, että siitä päästään pikkuhiljaa eteenpäin nuorten ikäpolvien avulla." Tosiaankin, kokkarien epäluulot ja suoranainen vihamielisyys työttömiä kohtaan leimaavat suomalaista politiikkaa. Toivottavasti tästä päästään eroon sillä, että nuoret oppivat hahmottamaan paremmin maailmaa - ja ajattelemaan. Valitettavasti kylläkin näyttää siltä, että näin ei tule tapahtumaan tässä "kuplamaailmassa".

Pasi Anttila

Ei kannata tän sivuston perusteella vetää mitään johtopäätöksiä. Täällä ei juurikaan suvaitsevaisuus kuki mutta ei tämä ole mikään pienoismalli suomen kansasta. Tän saitin ulkopuolella suomalaiset on ihan erilaisia. Tän saitin ulkopuolella ei ole oikeisto-vasemmisto akselia.

Harri Tapani

Se on ihan globaalia ja ohjattua toimintaa:

"Yhteiskunnallinen polarisaatio ja vihan ohjaaminen työttömiä kohtaan ovat pitkän matkaa jäljessä Yhdysvaltain tilanteesta

Amerikkalainen malli luo matalapalkkaisia työpaikkoja synnyttäen työssäkäyvien köyhien luokan. Yhdysvallat aloitti 70 -luvun alkupuolella menetettyään ehdottoman mahtiasemansa maailmantaloudessa Japanin ja Saksan noustua varteenotettaviksi kilpailijoiksi sodan työväenluokkaansa vastaan..."

https://agricolaverkko.fi/review/eliitin-demokratia/

Harri Tapani

"Suomessa kuitenkin on vanhastaan ollut niin, että karenssisäännöt ovat paperilla aika kovat, mutta ei niitä sitten kuitenkaan käytännössä panna toimeen, Vartiainen toteaa."

Tuossa Vartianen puhuu muunneltua totuutta, tai siis aivan suoraan valehtelea, tai ei tiedä mistä puhuu. Karenssit suomessa nimenomaan ovat paukkuneet todella herkästi ja usein jopa aivan asiatta ja syyttä työttömille, siellä taitaa olla jopa kuukausen jonoja purkamatta aiheettomasti määrättyjen karenssien valitusjonoissa, on ollut jo vuosia.

Eli jos Vartiasien tasolla ei edes tiedetä mistä puhutaan ja luullaan väärin asioita, niin ilmeisesti hallituskin on aika pihalla tässä, toki eihän koko aktiivihärdellin ole tarkoitus oikeasti työllistää, ei ole ollut alkuunlkaan.

Erkka Ruotsalainen

Poliittista teatteria puolin ja toisin. Ei mitään uutta auringon alla. Jotkut väittää työttömiä laiskoiksi. Minä sanon että jos ei hae minnekkään töihin ja haluaa elää suomen hintatasolla 480€/kk netto työmarkkinatuella niin olisi hoitoonohjaamisen paikka haukkumisen sijaan. T:Työtön työnhakija johon saattaa aktiivimallin karenssi puraista huhtikuussa mutta toimeentulotuki korvaa tässä tapauksessa.

Toivo F. Hyvärinen

Siis luoko se aktiivimalli lähes 300.000 uutta avointa työpaikkaa - yksityissektorille tietenkin?

Jos ei luo, niin mikä sen aktiivimallin todellinen tarkoitus sitten oikein on?

Perusongelma on se, että Suomessa on liian vähän työnantajia. Syntyykö Suomeen lisää työnantajia tällä aktiivimallilla?

Pasi Anttila

Mikään malli ei luo yhtään työpaikka. Ne työpaikat on kyllä olemassa jo, niihin pyritään vaan saamaan tällä mallilla tekijöitä.
Sillä pyritään samaan aikaan ihmisten siirtymistä sieltä missä ei työllistymisen edellytyksiä juuri ole alueille missä niitä on., esim pohjoisessa on runsaasti matkailuelinkeinossa vapaita työpaikkoja joihin ei vain meinaa saada tekijöitä. (no täytyy myöntää että palkka useissa noissa mainituissa työpaikoissa on niin heikko ettei niitä juuri kannata ottaa vastaan. Suomessa usein palkka on liian pieni että nyt pitäisi keskittyä palkojen nostamiseen ja siihen työhön ay-liikkeelle annan kaiken tukeni.)

Harri Tapani

Markkinataloudessa on tapana ihan palkan avulla hommata työläisiä töihin, se on kyllä toiminut hyvin kauan niin. Sitä ennen sitten olikin niitä orjahommia ja sellattia joista mekin Suomessa ollaan oltu kovin närkästyneitä jopa kansaivälisessä julkisuudessa moitten kuinka tökeästi ihmisiä kohdellaa kehitysmaissa jne.

Pasi Pulkkinen

Herääkin kysymys: Kuvastaako Vatt:n entisenä ylijohtajana Vartiaisen työntarjonta argumentaatio koko suomalaisen taloustieteen kuvaa. Valtamediaa seuratessa näyttää lähinnä tältä. Toki joskus valtamediassa vilahtaa juttuja, joista valistuneenpi lukija saattaa aavistaa muunkinlaisien argumenttien olemassa oloa.

Toivo F. Hyvärinen

Juhana Vartiainen on ollut pätevä ekonomisti nuorena, mutta jotakin kummallista tapahtui siellä Ruotsissa, kun hän oli siellä monta vuotta. Vartiainen on työskennellyt Ruotsin ammattiliittojen taloustutkimuslaitoksen (Fackföreningsrörelsens Institut för Ekonomisk Forskning) johtajana,

Jouko Kauppinen

Saattaa olla torilla olijoiden mielestä vihatuin, mutta ei kansan mielestä. Oikeistolla on selvä enemmistö Presidentin vaaleissa, sekin kertoo jotain, vasemmiston ehdokkaiden äänimäärä oli jotain vähän yli 6 %. Hallitus on luvannut korjata epäkohdat aktiivimallista kolmen kuukauden koejakson jälkeen, mutta vasemmisto sai hyvän lähdön tällä tulevaan vaalikamppanjaansa.