Perjantai 22.2.2019

SAK: Lakkoihin osallistuu 200 000 työntekijää – RT: ”Ammutaan kärpästä tykillä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.2.2018 15:20
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Poliisin arvion mukaan SAK:n mielenilmaukseen aktiivimallia vastaan osallistui 7000–8000 ihmistä kello 11–12.30 tänään Helsingin Senaatintorilla.
|

Protestipäivän lakkoihin tänään perjantaina osallistuu keskusjärjestö SAK:n arvion mukaan noin 200 000 työntekijää. Lakot kestävät enimmillään vuorokauden.

Useat SAK:n jäsenliitot ovat järjestäneet työnseisauksia samana päivänä, kun SAK järjesti mielenilmauksen aktiivimallia vastaan Helsingin Senaatintorilla. Poliisin arvion mukaan päivällä järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui 7000–8000 ihmistä.

Poliittisissa lakoissa ovat mukana Auto- ja kuljetusalan ammattiliitto AKT, Teollisuusliitto, Rakennusliitto, Sähköliitto sekä raitiovaunu- ja metrohenkilöstö, jotka kuuluvat Julkisten ja hyvinvointialojen liittoon (JHL).

Lakot sulkevat Suomen vientisatamat, pysäyttävät työt rakennuksilla ja sekoittavat joukkoliikennettä. Suurimmissa kaupungeissa joukkoliikenne pysähtyy lähes kokonaan. Lue, miten pääset liikkumaan: Bussit liikkeellä ilman aikatauluja – Kaikki taksit ja junat ajossa: ”Iltapäiväruuhkaan pitää varautua”

Vaikutuksia on myös jätehuoltoon ja roskien kuljetuksiin sekä ruokakauppoihin ja ruokahuoltoon, joihin voi tulla toimitusvaikeuksia. Myös ainakin Rauman UPM:n paperitehdas on ajettu alas lakon seurauksena.

Työnantajapuolella on pidetty lakkoja ylimitoitettuina ja huonosti ajoitettuina sekä varoitettu suuresta hintalapusta, jota palkansaajapuolen mielestä on liioiteltu. Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Kari pitää ajoitusta käsittämättömänä ja lakkoa ylilyöntinä.

–Kun lakia työttömyysturvan aktiivimallista eduskunnassa käsiteltiin, ay-liike oli hipihiljaa ja nyt ammutaan kärpästä tykillä, Kari sanoi tiedotteessa jo eilen torstaina.

Lue myös:

Juhana Vartiainen oli Senaatintorin vihatuin mies – ”Salaa vähän nautin tästä”

Pienyrittäjän yllätysveto: Tarjosi työpaikkaa SAK:n mielenosoituksessa

Torille tuli noin 8000 ihmistä – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

Tori mylvi ja buuasi Juhana Vartiaiselle – joutui kohtaamaan hurratun Li Anderssonin

SAK:lta kova vaatimus: ”Aktiivimallin leikkurit jäihin kunnes kansalaisaloite käsitelty”

Seuraa protestia IL-livestä: Juhana Vartiainen, Antti Rinne ja Li Andersson kaksintaisteluissa

Tuleeko torille 10 000 aktiivimallin vastustajaa? – Poliisi valmiudessa: ”Varmuudella tuhansia”

Bussit liikkeellä ilman aikatauluja – Kaikki taksit ja junat ajossa: ”Iltapäiväruuhkaan pitää varautua”

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

" nyt ammutaan kärpästä tykillä, Kari sanoi"

Toinen näkemys, Turusta, professori Heikki Ervasti Turun yliopistolta:

" varsinaista vapaaehtoista työttömyyttä löytyy niin vähän, että sellaista termiä ei välttämättä kannatta edes käyttää. ”Tietysti aina on ihmisiä, joita muuten vaan työn tekeminen ei kiinnosta, mutta työnvieroksujien merkitystä ei todellakaan kannata liioitella. Työttömyyden kokonaistilastoon näin pienellä ryhmällä ei ole mitään vaikutusta.”

Vapaaehtoisten työttömien vahtiminen ja töihin pakottaminen ei alenna työttömyysastetta. Näin ollen yhteiskunta ampuu käytännössä ruutia taivaalle."

https://www.uusisuomi.fi/comment/454806#comment-454806