Maanantai 17.6.2019

SAK:n Eloranta teki Juha Sipilälle ehdotuksen ennen H-hetkeä: ”Olisi konkreettinen kädenojennus työttömille”

Luotu: 
2.2.2018 15:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) vielä perjantaiaamuna juuri ennen keskusjärjestön Senaatintorilla järjestämää Ääni työttömälle -mielenosoitusta.

–Olemme pitäneet yhteyttä ja totesimme yhdessä, että on varmasti hyvä ennen mielenosoitusta pitää viimeiset keskustelut, Eloranta kertoo.

Eloranta uskoo, että jotakin vaikutusta mielenosoituksella ja nyt 140 000 ihmisen allekirjoittamalla kansalaisaloitteella on ollut, vaikka hallitus ei uutta lakia ole kumoamassa vaatimusten mukaisesti.

–Ei sellaisia merkkejä ollut. Heillä on oma näkemyksensä. Näihin työllistämispalveluihin he nyt lupaavat rahaa ja uskon, että se on yksi osoitus siitä, että kansalaisaloite ja muu keskustelu on vaikuttanut, Eloranta toteaa.

Senaatintorin mielenosoituksessa SAK:n puheenjohtaja vetosi, että aktiivimalliin sisältyvää 4,65 prosentin etuusleikkuria ei sovellettaisi ennen kuin kansalaisaloite eduskunnassa on käsitelty.

–Se olisi konkreettinen kädenojennus työttömille, sanoo Eloranta.

–Ei siihen mitään vastausta tällä erää tullut. Se jää varmasti hallituksen harkintaan. Siellähän tehdään näitä soveltamisohjeita nyt muutenkin, joita työttömyyskassat ja Kela odottavat, hän kertoo hallituksen reaktioista.

Toimihenkilöitä edustavien liittojen keskusjärjestö STTK ja korkeakoulutettujen Akava eivät perjantain mielenosoitukseen osallistuneet. Sen sijaan STTK ja Akava molemmat vetoavat veroalennusten puolesta.

Ne viittasivat Tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kasvoi viime vuonna 1,8 prosenttia, mutta ensi vuonna kasvua ennustetaan olevan enää 0,3 prosenttia. Yksittäisen palkansaajan kohdalla kasvu voi jäädä pienemmäksi työllisyyskehityksen parantuessa.

Verovaatimustaan Akava ja STTK perustelevat lisäksi kiky-sopimuksen mukaisesti kasvaneilla työntekijöiden sosiaalimaksuilla. Akavan pääekonomisti Eugen Koev huomauttaa, että etenkin avoimella sektorilla sovittiin juuri kaksivuotisista palkkaratkaisuista, eikä palkkojakaan voi siksi korottaa ensi vuonna enempää kuin nyt on jo sovittu.

SAK:n Eloranta on verolinjoista toista mieltä.

–Me emme ole veroalennuksia nyt pyytämässä. Julkinen talous, palvelut, työttömien palvelut sekä muut palvelut tarvitsevat rahoituksensa. Tässä suhdannetilanteessa ei kyllä enää uusia veroalennuksia tarvita. Kikyn maksusiirtojen kompensaatiot on palkansaajille tehty. Nyt sitten ostovoimaa pitää parantaa palkankorotuksilla, niin kuin nyt on tehty, Eloranta sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Sen sijaan STTK ja Akava molemmat vetoavat veroalennusten puolesta.

Miten se auttaa n.600 000 työtöntä? Työttömyysturvasta ei saa verovähennyksiä kun ei ole tuloja.
Kuten ei koskaan ole ansiotuloverotuksessakaan eläkeivätkä työttömät hyötynyt mitään.
Hinnat,Alvit on silti samat kuin tuloja saavilla.
Kokoomuksen SAK AY -liitoilla on sama politiikkaa kuin hllituksellakin.
Vaikka kaikkia luullaankin SDP AY-liitoiksi.Niinhän se ei ole koskaan ollut.

Kai Schleutker

Nyt pitäisi kyllä liittojenkin tuntea sekä asemansa että vastuunsa ja tehdä mielivaltaisten mielenilmaisujen ja todellisen vastuullisen vaikuttamisen välillä. Liitoille on vuosikymmenten saatossa kertynyt valtavat rahalliset resurssit ja asiantuntijoitakin varmasti riittää. Voisitteko ruveta toimimaan rakentavammin niin varmaan arvostuksenne kohoaisi.

Pasi Anttila

Vatulointi hallitus nimitys kuuluu kyllä stubin ja rinteen hallitukselle.
Mitä tulee työttömyysturvaan niin sehän on eduskunnan ja hallituksen alaisia asioita, ei työmarkkinajärjestöjen. Ihan samoin kuin sosiaalipolitiikka siihenkään ei työmarkkinajärjestöillä pitäisi olla paikkaa päättävissä elimissä.

Marja-Liisa Kalkela

Ei murre häviä mihinkään vaikka rahaministeri vaihtuu.

Totta MTK masinoimille mieleilmauksille ei pitäisi olla mitään syytä.Kuten sanoit Hallitushan päättää verovarojen käytöstä maataloustuissa ja sosiaaliturvassa (Kela-etuuksista,luopumistuista ja lomittajien maksamisesta).

Petra Ylinen

Demokratiaa, kansa on valinnut päättäjänsä. Ihmettelen suuresti ay-liikkeitten masinoimista, he eivät ole valittu kansanvaaleilla, nyt kourallinen kommareita saa Suomen stoppiin, mikä on huvittavinta tää kourallinen saa verovapaat rettelöinti-rahansa normi kansalaisilta vaikkei vasureita äänestäisikkää ;) sakiaa touhua ja käsittääkseni päätäntävalta on täysin muualla kuin liitoissa

torsti tuukkanen

Osa keskustelijoista näyttää kaivaneen mallinsa Lapuanliikkeen arkistoista,
toivottavasti eivät sentään toimintaohjeita.
Hallitus on osaamaton ja oppimaan haluton,tai vain niin ylimielinen, ettei
siltä ole saatavissa mitään ratkaisua tähän onnettomaan sotkuun johon kansa-
kunta on ajautunut.Sipilälle ehdotus: ”kaada hallitus ja esitä uusia vaaleja”.
Tämän parempaan et pysty.