Keskiviikko 17.7.2019

Tutkija: Aktiivimalli eriarvoistaa työttömiä – leikkuri voi osua vaikka tekisi kaiken kohtuudella vaadittavan

Luotu: 
2.2.2018 18:28
Päivitetty: 
2.2.2018 18:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin Senaatintorilla osoitettiin perjantaina mieltä aktiivimallia vastaan. SAK:n mielenilmaukseen yhdistyi myös ammattiliittojen poliittisia lakkoja.
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Helsingin Senaatintorilla osoitettiin perjantaina mieltä aktiivimallia vastaan. SAK:n mielenilmaukseen yhdistyi myös ammattiliittojen poliittisia lakkoja.
|

Työttömyysturvan aktiivimalli asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori Merja Kauhanen blogissaan.

Aktiivimalli leikkaa työttömyysturvaa 4,65 prosentilla, jos työtön ei kolmen kuukauden seurantajaksolla ole tehnyt 18 tuntia työtä työehtosopimusten mukaisella palkalla, ansainnut yritystoiminnalla 241 euroa tai osallistunut työllistymistä edeltäviin palveluihin viiden päivän ajan.

Kauhanen huomauttaa, että aktiivimallin keskeinen uudistus on se, että aktiivinen työn etsintä ei enää riitä työttömyysturvaetuuden säilyttämiseksi täydellä korvaustasolla. Hän arvioi, ettei kaikilla ole Suomessa samanlaisia mahdollisuuksia mallin vaatiman aktiivisuuden osoittamiseen.

–Ehdotetun aktiivimallin suurena ongelmakohtana voi pitää sitä, että se asettaa työttömät työnhakijat eriarvoiseen asemaan asuinpaikan ja ammatin mukaan. Alueiden välillä on suuria eroja työpaikkojen tarjonnan määrässä. Eroja löytyy myös työllisyyttä edistäviin palveluihin pääsyssä, Kauhanen kirjoittaa.

Hän arvioi, etteivät kaikki työttömät pysty täyttämään aktiivimallin vaatimusta ja välttää etuusleikkuria, ”vaikka henkilö tekisi kohtuudella kaiken häneltä vaadittavan”.

–Siksi laissa olisi perustusvaliokunnankin kannan mukaan pitänyt varmistaa, että tällaisissa tilanteissa henkilö ei joudu etuuden alennuksen kohteeksi. Tällaista kirjausta laista ei kuitenkaan löydy.

Eriarvoisen aseman osoittamiseksi Kauhanen viittaa aktivointiastetilastoihin. Aktivointiasteella tarkoitetaan työvoimapoliittisten palveluiden piirissä olevien prosenttiosuutta kaikista työttömien työnhakijoiden ja palveluiden piirissä olevista.

Kelan tilastojen mukaan viime vuoden aktivointiasteen keskiarvo tammi–syyskuussa oli koko Suomessa noin 34 prosenttia. Maakunnittain tarkasteltuna alhaisin aktivointiaste oli Pohjois-Savossa, 28 prosenttia, ja suurin Pohjanmaalla, 43 prosenttia.

Kaikilla työttömillä ei ole aktivointimahdollisuuksien lisäksi edes samoja mahdollisuuksia työllistyä, Kauhanen huomauttaa.

–Työttömien työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksissa löytyy myös eroja mm. iän, koulutustason ja työttömyyden keston mukaan, hän kirjoittaa blogissaan.

–Malli rankaisee enemmän niitä, joilla työllistymismahdollisuudet ovat heikommat, kun palveluihinkin pääsee vain osa. Niille työttömille, jotka eivät onnistu aktiivisuusehtoa täyttämään, uudistus merkitsee työttömyysturvan leikkausta huolimatta työttömyysjakson alun omavastuupäivien laskusta.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen tutkimuskoordinaattori arvioi myös, että aktiivimalli voi pidentää työttömyyden kestoa.

Helsingin Senaatintorilla osoitettiin perjantaina mieltä aktiivimallia vastaan. Lue lisää:

Juhana Vartiainen oli Senaatintorin vihatuin mies – ”Salaa vähän nautin tästä”

IL-gallup: 51% hyväksyy aktiivimallin vastaiset lakot – ”Suomalaiset ovat ay-henkisiä”

Pienyrittäjä saapui 10 000 mielenosoittajan keskelle: ”Etsin työntekijää”

Torille tuli noin 8000 – Aktiivimallia protestoinut väläytti yleislakkoa

TE: Virkailijalta karu kirje – ”Työskentelen 500 työnhakijalle, en valitettavasti pysty vastaamaan joka kysymykseen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Kaisla

Aktiivimalli on suunniteltukin vain ja ainoastaan leikkuriksi. Jos siitä olisi haluttu aidosti malli joka kannustaa työttömiä sen epäkohdat oltaisiin mietitty huolella ennakkoon ja ne oltaisiin paikattu. Nythän malli vain runnottiin läpi lyhyellä valmistelulla.

Juha Venäläinen

MITEN SUOMALAISET SUHTAUTUISIVAT TYÖTTÖMYYSTURVAN TOIMINTAKYKYMALLIIN?

(Kyselytutkimus. Linkki kyselyyn alempana.)

Työttömyysturvan aktiivimalli on herättänyt laajaa arvostelua useista puutteistaan johtuen. Ongelmat, joihin hallitus yrittää puuttua, ovat kuitenkin todellisia.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD on uusimmassa raportissaan huolissaan Suomen työllisyysasteesta, joka on muihin Pohjoismaihin verrattuna matala. OECD kehottaa Suomea uudistamaan sosiaaliturva-, ja tukijärjestelmää työhön kannustavammaksi. Toinen huolenaihe rakentuu väestömme ikääntymisestä, joka kasvattaa julkisen sektorin kustannuksia.

Onko Suomella vaihtoehtoja? Voisimmeko tehdä työelämään tai yrittäjäksi siirtymisen kannattavammaksi tarjoamalla laajemmat kuluttamisen vapaudet ansiotulojen saamisen seurauksena? Olisiko aktivointipolitiikkaa mahdollista rakentaa digitaaliseen rahaan kytkettävien ominaisuuksien avulla?

Suomessa on kansainvälisesti vertaillen korkeat sosiaaliryhmien väliset erot terveydessä ja työkyvyssä. Työttömien joukossa heikkoon terveydentilaan ja päihteidenkäyttöön liittyvät työkyvyn puutteet ovat yleisempiä kuin palkansaajien joukossa, ja etenkin työttömyyden pitkittyessä.

Aktivoisiko sama malli paitsi luomalla taloudellisia kannustinvaikutuksia, myös ohjaamalla terveyttä ja työkykyä tukeviin elämätapavalintoihin?

Toivon mahdollisimman monien suomalaisten osallistuvan laatimaani kyselyyn, jossa pohditaan ja haetaan vastauksia yhteiskuntamme ongelmiin!

Kyselyyn vastataan nimettömänä, eikä vastaajia ole mahdollista tunnistaa sen perusteella.

Kysely:
https://goo.gl/forms/GvcNEBz6OxEccK1r2