Torstai 27.6.2019

Aktiivimallilakon lasku 120 vai 18 milj. €? ”Ehkä mielenilmaus oli kuitenkin sen arvoinen?”

Luotu: 
3.2.2018 09:57
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Aktiivimallia vastaan protestoitiin perjantaina mielenilmauksella ja lakoilla.
|

Elinkeinoelämän keskusjärjestön EK:n ja ammattiliittojen keskusliiton SAK:n arviot perjantaisen aktiivimallia vastustaneen lakon kustannuksista erovavat toisistaan rajusti. EK laskee kustannusten nousevan 120 miljoonaan euroon, SAK:n arvio on 18 miljoonaa euroa.

EK sanoo, että lakon taloudellista ja yhteiskunnallista vaikutusta voi mitata monella eri mittarilla.

–Vaikutusten kokoluokkaa voi suhteuttaa siihen, että yhden perjantaipäivän liikevaihto toimialoilla, jotka ovat voimakkaiden työtaistelutoimien kohteena, on yli 400 miljoonaa euroa. Suomen meriteitse tapahtuvan ulkomaankaupan arvo päivää kohti on puolestaan 290 miljoonaa euroa, EK kommentoi tiedotteessaan.

EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila sanoo, että  kauaskantoisimmat vahingot työmarkkinahäiriöstä koituvat kuitenkin suomalaisyritysten maineelle ja Suomen luotettavuudelle yritysten sijaintipaikkana.

SAK:n ekonomisti Patrizio Lainà puolestaan sanoo EK:n paisuttelevan kustannuksia.

– Luku ei vastaa todellisuutta edes etäisesti. Vaikka lakon kustannuksia on erittäin vaikea arvioida edes jälkikäteen, EK:n arvio 120 miljoonan euron kustannuksista on täysin ylimitoitettu. Jos yrityksiltä jää hyödykkeitä tuottamatta lakon vuoksi, voivat yritykset teettää ne myöhemmin ylitöinä ja maksaa asianmukaisen ylityökorvauksen, hän kommentoi blogissaan.

SAK arvioi, että enimmillään vuorokauden kestäneisiin työnseisauksiin osallistui noin 200 000 työntekijää muun muassa teollisuudessa, kuljetusalalla, rakennusalalla, elintarvikealalla, palvelualoilla ja julkisella sektorilla.

–Jos käytetään 50 prosentin ylityökorvausta ja keskimääräisiä palkkamenoja, saadaan lakon kustannukseksi tuo mainitsemani 18 miljoonaa euroa. Tämän verran yritykset joutuisivat maksamaan ylityökorvausta. Kannattaa myös huomata, että tällöin liikevaihto tai BKT ei supistu lainkaan, vaan yritysten voitosta häviää 18 miljoonaa euroa, mutta se näkyy lisätulona palkansaajien kukkarossa, Lainà sanoo.

Hän sanoo, että myös tämä on puutteellinen tapa laskea lakon kustannuksia.

–Arvioni lähtee liikkeelle teoreettisesta maksimikustannuksesta, jos yritykset todella menettäisivät koko päivän työpanoksen, eikä sitä voida kuroa umpeen normaalin työajan puitteissa. Lisäksi oletan, että yritykset teettäisivät kaiken menetetyn työn ylityönä. Todennäköisempää on, että normaalin työajan puitteissa osa menetetystä tuotannosta pystytään kuromaan umpeen, eikä kaikkea menetettyäkään työpanosta välttämättä kannata taloudellisesti teettää ylitöinä. Lakon kustannukset jäävät silloin vielä selvästi alhaisemmiksi kuin tuo 18 miljoonaa euroa.

Lainà kuittaa EK:lle lisäksi, että menetys on kertaluonteinen ”eikä edes 0,1 prosenttia tuotannon arvosta”.

–Jos siis työnantajia harmittaa alle 0,1 prosentin menetys lakkojen vuoksi, ymmärtävät he varmasti siinä tapauksessa, miksi työttömiä harmittaa heidän toimeentuloonsa tehtävä 4,65 prosentin leikkaus. Ehkä mielenilmaus aktiivimallia vastaan oli kuitenkin sen arvoinen?

EK:n Penna Urrila huomauttaa, että työnseisauksen aiheuttamia menetyksiä voidaan vain hyvin pieneltä osin kuroa kiinni myöhemmin.

–Esimerkiksi suurella osalla palvelualoja, kuten majoitus- ja ravitsemisalalla, perjantaina menetetty myynti ei juurikaan korvaudu seuraavien päivien lisämyynnillä. Jo lyhyistä häiriöistä aiheutuu yrityksille vahinkoa toimintojen poikkeusjärjestelyjen ja logistiikan uudelleenreititysten vuoksi. Lisäksi esimerkiksi projektitoimituksissa pienikin viive on hyvin haitallinen.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen arvioi, että pelkästään UPM:n osalta puhutaan ”yli viiden miljoonan vahingosta”.

– Se on erittäin merkittävä menetys. Lakko on erittäin harmillinen ja kohdistuu täysin väärään paikkaan, hän kommentoi Talouselämälle.

Arviolta 8 000–10 000 suomalaista osoitti perjantaina Helsingin Senaatintorilla mieltään työttömyysturvan aktiivimallia vastaan. Teollisuusliitto järjesti perjantaina poliittisen lakon, jotta hallitus peruisi aktiivimallin. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ja Rakennusliitto järjestivät lisäksi lakon samaan aikaan.

Lue myös:

SAK:n Jarkko Eloranta: ”Sipilän kanssa sovittiin että ministerit jäävät pois”

Tutkija: Aktiivimalli eriarvoistaa työttömiä – leikkuri voi osua vaikka tekisi kaiken kohtuudella vaadittavan

SAK: Lakkoihin osallistuu 200 000 työntekijää – RT: ”Ammutaan kärpästä tykillä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Liisa Kalkela

Luotan enemmän AY tekemään lukuun. EK ja hallituksen Kiky-sopimukseenkaa ei odotettu tuovan kuin 3 500 työpaikkaa (TEM-16)
.Ja nyt Aktiivimallin vain 5 000 työpaikkaa (VM-17).
Joten kyllä Euro puolella EK ja hallitus meni enemmän plussalle ja palkansaajat työttömyysturvassa miinukselle.

Marja-Liisa Kalkela

Ja kun vihdoin saa "paikallisensopimisen" niin ettei AY voi puuttua siihen alkaa mennä hyvin.
Ainahan palkasta on itse sopinut ilman AY,mutta EK/SAK sopimien alakohtaisten palkkojen alle ei ole saanut maksaa.

Nyt jos "sopii" paikallisesti että palkkaa voi alentaa "hiljaisina " aikoina
ei AY voi puuttua siihen .Itse sovit niin .
Hiljaisia aikoja tulee olemaan paljon .Mutta hiljaisina ei pysy yritysten laskut vaan ne pysyy samana vaikka palkkasi olisikin pienempi .
Eikä ALV 24% siitä putoa "hiljaisina" aikoina.

Marja-Liisa Kalkela

Ja pankeilta tuhansia työpaikkoja pois. UPM Investoi Saksaan ja Uruguaan uusia tehtaita joten hyvin on kiky ja aktiivitoimet purrut. On ainakin rahaa hallitukselta yrityksille tullut häipyä täältä ja viedä työpaikat.
Työttömien syy ja "paperimiesten".

Juhani Vinberg

meni sitten rahaa kuinka paljon hyvänsä, niin hukkaan meni, ei yhtään työttömille ja maksajina ihan väärä taho, kun poliittinen lakko oli hallitusta vastaan ja hallitus ei ärsinyt lakosta yhtään. sosialistien vallankumousta ei tähän maahan tule

Jorma Nordlin

Aina sama kitinä lakon taloudellisista vaikutuksista. Samat tarinat on pyöritetty uudestaan ja uudestaan. Lakon aiheuttamiin takoudellisiin menetykset eivät ole olleet koskaan Suomelle liian vahingollisia. EK ajoi aktiivimallia yhtenä osapuolena, kuten SAK:kin. Joten ovat hieman jäävejä kiukuttelemaan ja vetävät kotiinpäin jokaisessa "ulostulossa" mediassa.