Maanantai 18.2.2019

Arkkipiispa arvostelee turvapaikkapolitiikkaa: ”Suomen on varmistettava, että oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.2.2018 12:34
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Kari Mäkinen.
|

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että Suomen turvapaikkakäytäntöön tehtyjen kiristysten kokonaisvaikutukset on selvitettävä ja tehtyjä linjauksia on arvioitava uudelleen.

–Suomen on varmistettava, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva ja ihmisoikeudet toteutuvat, hän kommentoi Twitterissä.

Mäkinen kirjoittaa asiasta myös Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla yhdessä Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtajan Annu Lehtisen kanssa.

–Suomen turvapaikkapolitiikka on Euroopan kireimpiä. Samaan ­aikaan Suomi on EU:n perusoikeusviraston tutkimuksen mukaan yksi niistä EU-maista, joissa koetaan ­eniten etnistä syrjintää. Tämä on vakavaa ja huolestuttavaa kehitystä maassa, jota on rakennettu tasa-arvon, oikeudenmukaisuuden ja ihmisoikeuksien perustalle, he sanovat.

Mäkisen ja Lehtisen mukaan tehdyt ratkaisut ovat kuitenkin johtaneet siihen, että Suomen turvapaikkakäytännöstä on tullut Euroopan tiukimpia.

–Muutos ei johdu yhdestä yksittäisestä päätöksestä vaan lukuisista valinnoista, joita sekä poliittiset päättäjät että viranomaiset ovat tehneet. Kaikkien näiden valintojen yhteisvaikutus on heijastunut suuresti turvapaikkamenettelyyn ja siinä tehtäviin päätöksiin. Näemme niiden inhimilliset seuraukset kirkon ja järjestöjen työssä, ja olemme tilanteesta syvästi huolissamme.


Suomen viranomaisten linjaukset keskeisimpien lähtömaiden tilanteesta ja sisäisen paon mahdollisuudesta ovat Mäkisen ja Lehtien mukaan ristiriidassa muun muassa YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n arvion kanssa.

–Turvallisuusarviossa tulee arvioida mahdollisuus turvalliseen elämään, johon kuuluu myös esimerkiksi uskonnon harjoittaminen. Poliittiset tavoitteet, kuten turvapaikanhakijoiden määrän hillitseminen, eivät saa vaikuttaa arvioon, he korostavat.

Mäkinen ja Lehtinen muistuttavat, että kielteisetkin turvapaikkapäätökset ja niitä seuraavat palautukset kuuluvat turvapaikkajärjestelmään.

–Turvapaikkamenettelyn tarkoitus on turvata, että hakijoiden joukosta tunnistetaan ne, joilla on tarve kansainväliseen suojeluun. Suomen uusimpien linjausten ja lakimuutosten vuoksi on suuri riski, että käännytettävien joukossa on kansainvälistä suojelua tarvitsevia henkilöitä, he kommentoivat.


Mäkinen ja Lehtinen sanovat lisäksi, että turvapaikkamenettelyssä ei ole kyse solidaarisuudesta tai politiikasta vaan lain ja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta.

–Meillä on vakava huoli siitä, miten kansakuntana kannamme vastuumme ja miten turvapaikan­hakijoiden ja pakolaisten oikeudet toteutuvat Suomessa. Kyse ei ole yksittäisistä päätöksistä vaan nopeasti eteen tulleissa tilanteissa tehtyjen toimien kokonaisvaikutuksesta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kimmo Tallqvist

Sitäkin ennen kirkon herrojen luottokortit hyllylle ja oman lauman auttamiseksi kirkko voisi jättiomaisuudellaan rakentaa kasvukuntiin kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ja pistää omat ruoka-avut pystyyn.
Sen jälkeen voi mennä kaukomaihin kiekumaan evankeliumia ja auttaa paikanpäällä pakolaisia kunhan ensin omien seurakuntalaisten auttaminen on komkreettisesti alulla juhlallisten auttamispuheiden sijaan.

Erkki Joona

1990 -laman aikana ehdotin eräälle rovastille, että kirkon pitäisi myydä omaisuuttaan ja jakaa köyhille. Vastasi hän, ettei se käy! Kirkko on tänä päivänä ihan samanlainen! Arkkipiispa ei taida enää muistaa Jeesuksen opetuksia? Oma kansa on kokonaan kirkolta unohtunut!

Fila Noor

Kyllä meillä on varaa olla sosiaalitoimisto kun pslautetaan ne veroparatiisien varat suomeen. Turvapaikan hakijat kyllä suurinosa työllistyy perustavat omia yrityksiä, opiskelevat jne Meillä ei ole sotaa eu vilua eikä nälkää

Kimmo Tallqvist

Vai että turvapaikanhakijat työllistyvät ja suurin osa ja koska ?
En tiedä mistä Pilvilinnasta tuon hartaan uskomuksen vedit mutta VATT tutki Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden työllisyyttä 1990-2013 ja Irakista,Afganistanista ja Somaliasta tulleiden työllisyysaste oli vain 20-26 % v. 2013 joten millä vuosikymmenellä tiedät suurimman osan työllistyvät kun kohta 30 v. Ei ole töihin menty ja kohta vanhimmat moniosaajaat ja työvoimapulanpaikkaajat jotka eivät ole tehneet mitään töitä Suomessa vuosikymmeniin saavat täysin vastikkeetta takuueläkkeen ?

Teemu Venäläinen

Lähetyskäskyssä ei pyydetä jäämään norsunluutorniin mukavasti vaatimaan pakanauskonnolle elintilaa muiden piikkiin. Koko maailma huutaa pelastusta ja parasta mitä kirkolla on tarjota pitäisi olla Jeesus, joka voitti kuoleman. Uusi evankeliumi tuntuu olevan se, että täällä on taivas ja veronmaksajat tarjoavat. Kansainvaellukset kertovat siitä, että heillä ei ole Jeesuksen tuomaa rauhaa sisällä ja se näkyy lopulta yhteiskunnassa.

Raimo Laine

Kun vielä totaalivalehtelun joukosta tietäisi kuka on turvapaikan hakija, kuka elintasoloinen ja kuka terroristi. Paperinsa tuhonneet ovat porukan pohjasakkaa.

Tämän johosta tarvitaan rajavalvonta ja pikakäännytys Ruotsin ja Tanskan malliin ja Dublinin sopimusta käännytyksineen on noudatettava.
Kansainväliset sopimukset tulevat eri maailmasta 50 v takaa eikä niitä kukaan täysjärkinen nouata.

Eero Pekonen

Eilisten uutisten mukaan välimereen juuri hukkuneet olivat pakistanilaisia. Pakistanin asukasluku on noin 200 miljoonaa. Eikö herra arkkipiispa voisi viimeisinä virkatöinään ostaa Suomen kristilliselle kirkolle vanhan ruotsinlaivan, niin päästään vihdoin tositoimiin näiden "pakolaisten" auttamisessa.

Jaakko Salomaa

This just in, maksan kirkollisveroani myös siitä että kirkkolaiset vaativat pappispuvuissaan tulkitsemaan sekä Migrin harkinnan alla että laittomasti maassa oleskelevien ihmisoikeudeksi sen, että maan veronmaksajat kustantavat heille enemmän asioita.

Timo Hietanen

Pysyköön piispa ja kirkko lestissään. Turvapaikkasaarnat eivät kuulu kirkolle,
sitä varten on olemassa ammattitaitoiset virkamiehet ja me veronmaksajat
maksamme kyseisten tuhannen ja yhden yön satujen kertoilijoiden taqiyyan ts.
islamilaisen osaamisen metkut´omasta selkänahastamme verovaroista.
Vuosina 1990 - 2017 Suomi maksoi pelkästään Kehitysapuna noin 23 miljardia
euroa. Ja mm. Afganistania on tuettu vuosikausia 15- 25 miljoonaa joka vuosi.
Mitä tulee Pakistaniin, niin sen valtionjohto on kehoittanut toistuvasti omia
kansalaisiaan lähtemään "leveämmän leivän perään" ulkomaille kun oma
persläpi-valtio ei pysty tarjoamaan juuri mitään omalta ylikansoitukseltaan !

Marja-Liisa Kalkela

Odottaisin kirkolta jyrkempää kannanottoa miten täällä kohdellaan köyhimpiä ja heikompiosaisia . Vanhuksia ,lapsia ja työttömiä.
Ei ole kuulunut mitään kirkon suunnalta hallituksen ajamasta politiikasta 700 000 köyhimpää kohtaa .Leipäjonoista -93 lähtien ja jonot vain pitenee.
"Hyvinvointivaltion" EU Ruoka-avusta n.4milj/kg/vuodessa.
Kirkolla luulisi olevan valtaa mielipidevaikuttajana huomattavastikkin .

Tapani Millaskangas

"Mäkisen ja Lehtisen mukaan tehdyt ratkaisut ovat kuitenkin johtaneet siihen, että Suomen turvapaikkakäytännöstä on tullut Euroopan tiukimpia."

Suomen turvapaikkakäytänton on Euroopan löysin. Jos ensin lähdettäisiin vääntämään kättä edes tästä asiasta.

Kirkosta on tullut muiden, kuin Suomen rajojen sisällä asuvien puolustaja.

Ps. kaikki rajan yli päässeet eivät ole Suomen rajojen sisällä asuvia.

Mikko Toivonen

Olen arkkipiispan ajatuksen sisällön kanssa kunnioittavasti täysin eri mieltä.
Suomen on aivan ensimmäiseksi ryhdyttävä noudattamaan YK pakolais ja turvapaikkasääntöjkä eli turvapaikanhakijan on jätettävä hakemus ensimmäiseen saapumaansa turvalliseen maahan.
Tuon säännön perusteella meiltä pitää palauttaa jomkainen maarajojen ja merirajojen kautta tullut turvapaikanhakija siihen turvalloseen maahan mistä olivat viimeksi tulleet.
Meille on mahdollista YK määritysten mukaan saapua turvapaikanhakijoita vain suoralla lennolla turvattomasta maasta tai YK kiintiöpakolaisena. Kaikki muut ovat taloudellisia pakolaisia ja heistä suurin osa onnenonkijoita.

Tällä taas ei ole mitään tekemistä maahanmuuton kanssa sillä hallitusti sitä voitaisiin merkittävästi lisätä niin, että ihminen tulee määräaikaisella työluvalla suoraan työnantajan kutsumana maahan. Näin toimitaan maissa jotka kaikkein eniten ottavat halpamaiden maahanmuuttajia maahan. Esimerkiksi GCC maat, Australia, Kanada, Singapore ja monet muut hyvinvoivat maat. Avainasemassa on maahanmuuton laillisuus ja tiukka valvonta.

Risto Salonen

Saahan sitä toisten rahoilla kaikkea haluta. Talouden rajat tulevat kyllä ikävä kyllä vastaan.
Tuskin kristillisyyskään kaikkia loputtomasti syleilemään on tarkoitettu, joskus posket alkaa punoittaa liiasta lyömisestä ja leiviskät loppuu kolehtihaavista.

Ilkka Tikkanen

On se kumma, että maassa on laki jonka mukaan pitää toimia. Nythän on tilanne on se, että päättäjät ja tietyssä huomattavassa asemassa asemassa olevat sälyttävät syyn sekavasta tilanteesta kansalaisten niskoille,vaikka itse tulkitsevat lakia mielivaltaisesti. Kohteena suomen kansalaiset.
Lopettasivat tuon ruikuttamisen ja toteaisivat tilanteen ja toisivat nykyistä lakia noudattavat mielipiteet julki. Nythän yksi ja toinen populisti potkii aisojen yli. Merkillistä, että tämä ruikuttaminen vain jatkuu. Kirkonmiehet kunnioittakaa valtakunnan lakeja. Joka miekkaan tarttuu se miekkaan kaatuu, myöskin sanallisesti. Kirkollisveroa maksavaa kansalaista tämä sekoilu alkaa pänniä. Sormi pois piispan suusta ja antakaa täst'edes selvät tiedotteet.

Harri Tapani

Arkkipiispan ja kumppanien olisi ehkä syytä olla enemmänkin huolissaan globalisaattoreista jotka noissa maissa mellastavat ja aiheuttavat tuota pakolaisuutta/sotia ja kansannousuja.

Globalisaattoreilla kun on tapana viedä vielä rahat ja omaisuudet mukanaan ihan tänne länsimaihin mihin sitten pakolaisetkin pyrkivät. Kehitysapuhan on vain pieni osa siitä mitä rahaa ja varallisuutta kehitysmaista länteen valuu jo pelkän "verosuunnittelun" avulla (jätetään verot maksamatta).

"Kehitysmaiden rahat valuvat veroparatiiseihin

Länsimaat antavat kehitysmaille vuosittain noin 80 miljardin edestä kehitysapua. Kuitenkin lähes kymmenkertainen rahavirta valuu kehitysmaista veroparatiiseihin, jotka tallettavat liikoja kysymättä kehitysmaissa toimivien yritysten voitot."

https://yle.fi/uutiset/3-5978889

Esko Riikonen

Arkkipiispalle: Meidän on varmistauduttava, että kaikki ketunhäntä kainalossaan tulleet eivät jää tähän maahan, vaan palautetaan kotiin.

Meillä on joukko päättäjiä, kuten arkkipiispa, jotka ajattelevat ja hyväsyvän sen, että kaikki ne, jotka osaavat sanoa asylum tai refugee ovat hädänalaisia pakolaisia ja heille pitää järjestää asunnot ja elätys. Mitkään sopimukset ja lait eivät edellytä sitä, että meidän pitää ottaa kaikki tulijat vastaan. Iso osa on tullut monen turvallisen maan kautta Suomeen. Meillä ei EU-oikeuden päätöksen perusteella ole velvollisuutta ottaa vastaan esim Ruotsista turvapaikkaa hakevia,vaan asia kuuluu yksinomaan Ruotsille.

Ei kenelläkään ole sellaisia ihmiisoikeuksia, että voi tulla Suomeen elätettäväksi.

Miksi arkkipiispa haluaa syrjäyttää esim suomalaiset vähäosaiset, sairaat, laitoksissa olevat ja vastaavat ja ottaa avustettavaksi ja hyysättäväksi 20-30 vuotiaita nuoria miehiä. Hekö ovat suurimmassa avun tarpeessa. Minusta ovat elintason tarpeessa ja myös kauniin suomalaisnaisen tarpeessa. Niillä syillä on moni kertonut lähteneensä matkaan. Ja heitä arkkipiispa kehtaa pitää hädänalaisina. Kyllä on kirkon asiatkin todella sekaisin.

Samy Arling

Verotusoikeus pois uppo-rikkaalta Luterilaiselta kirkolta,ei ole mitään perustetta pitää ikivanhaa kymmenysjärjestelmää yllä Luterilaiselle kirkolle,joka aiheuttaa mittavaa vahinkoa ajatuksillaan ja toimillaan Suomen kansalle jäsenhankinta kampaniallaan.

Johanna Kanto

Kyllä hävettää lukea näitä kommentteja. Totta on että turvapaikkahakijoiden seassa on valheellisin perustein turvapaikkaa hakevia. Sen ei tulisi kuitenkaan oikeuttaa kohtelemaan kaltoin henkensä edestä pakenevia ihmisiä. He ovat joutuneet jättämään kotinsa, perheensä sekä omaisuutensa. Meillä ei ole oikeutta syventää heidän ahdinkoaan. Suomessa on tilaa ja suomi tulee tarvitsemaan työikäistä väestöä. Vastoin käsitystänne suuri osa tänne tulleista pakolaisista varsinkin Irakista ja Afganistanista, unelmoivat työn teosta ja turvallisesta elämästä. Moni mies on tullut tänne pelastaakseen perheensä. Sitä täällä umpimieliset eivät haua nähdä. Sapettaa kun oletetaan heidän tulleen Suomeen "rahapatojen" ääreen. Todellakin kuinka moni Suomalainen eläisi noin 317 eurolla kuukaudessa usean vuoden ajan. Ja jos sattuisi saamaan turvapaikan sekään ei todella takaa ruusuista tulevaisuutta ilman kovaa työtä. Ensin opiskella uusi kieli, uusi kulttuuri jne. Sanomattakin on selvää että Suomen tulee myös auttaa omia kansalaisiaan, minkä se tekeekin. Älkää rasisitina tai umpimielisinä kaatako vihaanne , tietämättömyyttänne tai kateutta jostakin olemattomasta ennestään kärsivien niskaan. Menkää itseenne ja miettikää mitä tekisitte heidän asemassaan. Mitä turvapaikan saanut vie teiltä pois? Kannattaisiko avata mielensä ja edes koittaa nähdä positiivista asiassa. Fakta on se että tulevaisuudessa pakolaisten määrä vain kasvaa. Ei ainoastaan sotien tai uskonnollisten erimielisyyksien takia. Oman lisänsä tuo ilmaston muutos ja juomaveden loppuminen. Eli pakolaisvirran kasvaessa kannattaisi ehkä omaa näkemystään avartaa. Kaivaa se inhimillisempi minä itsestään. Kirkko on hyvällä asialla!