Sunnuntai 20.1.2019

Ylityökielto päällä, pian yli 180 000 työntekijää mukana: ”Ala pyörii henkilökunnan joustolla – nyt se loppuu”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
5.2.2018 09:23
Päivitetty: 
5.2.2018 17:45
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    "Hoidettavaa ei voi jättää yksin, mutta työnantajan velvollisuus on hankkia tilalle aina uusi työntekijä. Ylityötä ei tarvitse tehdä", JHL ohjeistaa hoitoalan työntekijöitä ylityökiellon varalta. JHL:n kielto alkoi maanantaina aamukuudelta.
|

Kunta-alalla on maanantaina alkanut ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka laajenee tiistaina. Työtaistelutoimen piirissä on kaikkiaan yli 180 000 kuntasektorin työntekijää. 

Kunta-alan sopimusneuvottelut katkesivat sunnuntaina. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon jo maanantaina, ja Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO liittyvät mukaan tiistaina.

JUKO:n ilmoitus saatiin tänään puoliltapäivin ja puheenjohtaja Olli Luukkainen arvioi Uudelle Suomelle tiistaina mukaan lähtevien jukolaisten määräksi 51 000. Jo tätä aiemmin mukana oli 130 000 kuntatyöntekijää.

JUKO:n, Superin ja Tehyn kieltotila alkaa tiistaina kello 7.

– Tämä ala pyörii julkisella puolella sillä, että henkilökunta joustaa ja paikkaa esimerkiksi sairauslomia. Nyt se loppuu, julistaa Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen Talouselämän haastattelussa.

Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana superilaiset ja tehyläiset ovat töissä ennalta suunniteltujen työvuorolistojen mukaisesti, mutta eivät tee ylityötä eivätkä vaihda vuoroja. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon aikana työnantaja vastaa potilasturvallisuudesta ja riittävästä määrästä henkilöstöä, Talouselämä kertoo.

JHL:n osalta kielto koskee esimerkiksi pääkaupunkiseudun metro- ja raitiovaunuliikennettä, Yle kertoo, mutta ei bussiliikenteen kuljettajia. JHL:n kielto alkoi maanantaina aamukuudelta.

JHL:n mukaan ylityö- ja vuoronvaihtokiellon ulkopuolelle rajataan kunta-alan sopimusten viranhaltijat, perhepäivähoitajat ja maatalouslomittajat. Kiellon ulkopuolelle on rajattu myös työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle tai terveydelle. Ylityö- ja vuoronvaihtokiellon piirissä eivät ole myöskään sellaiset yleistä turvallisuutta tai omaisuuden turvaamista koskevat työt, joita ei ole mahdollista siirtää myöhemmäksi.

Työntekijöiden ja työnantajan erimielisyys kiteytyy vaatimukseen lomarahaleikkauksen hyvittämisestä. Hoitajille lomarahaleikkausten kompensointi on kynnyskysymys. Rytkösen mukaan kompensaation ”on tultava”.

Lue myös: Riita 300 milj. €:sta johti ylityökieltoihin: ”Tällaiset vaatimukset ovat vastuuttomia”

Lähde osin: Talouselämä

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Ikävän yleinen käytäntö monella muullakin alalla. Hyvä että sitä yritetään nyt muuttaa edes muutamalla alalla. Saattaisi jopa sairauspoissaolot vähentyä kun esim hoitajien ei tarvitsi mennä ihan äärirajoilla.

Juha Salmi

#1 Voin toki olla väärässä, mutta kaikista noista maksetaan palkkaa, mitään ei siis ilmaiseksi tarvitse tehdä. Ja kun vielä muistaa että osa vuoronvaihdoista johtuu siitä että työtoverin menon vuoksi tehdään noita vaihtoja.

On toisaalta merkillistä, että juuri vikonloppuna syytettiin hallitusta sopimuksen rikkomisesta ja nyt kuitenkin halutaan tuo sopimusrikkoa toisen tahon suunnalta. Niin että näin sitä sovittua kunnioitetaan.

ja tässä vaiheessa kukaan ei halua muistaa, että veronalennus lähes kuittasi tuon lomaraha leikkauksen. Lomarahat toisinsanoen hyvitettiin veronalennuksin.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Lomarahat toisinsanoen hyvitettiin veronalennuksin.

Niinkö? Lasketaanpa:
Energiaveron,kiinteistöveron korotukset.
Hulevesivero,venevero,kesämökkien kiinteistöveronkorotus jopa 45%
Terveyspalv.maksujen korotus 27%
Lapsilisien indeksikorotusten jäädyttäminen -15-19

Veroale taisikin mennä tuohon . Tämä hallitushan "ei" nosta veroja.
Mutta hallitushan ei puhunutkaan mitään siitä että nostaisi veroluonteisia maksuja.

Marja-Liisa Kalkela

Tiettävästi Suomessa on n.5,4 Milj.kansajoidenterveyspalvelut hoidetaan kansan omilla verovaroilla,sosiaaliturvassa. Tiettövästi se myös kuuluu lakisääteisiin perusoikeuksiin kaikille.
Paha kun sitä ei voida automatisoida kokonaan vaan niitä käsipareja tarvitaan yhä enemmän kun väki ikääntyy.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa työskenteli 17 prosenttia (385 482 henkilöä) Suomessa työssäkäyvistä vuoden 2014 lopussa. Terveyspalveluissa työskenteli 180 724 henkilöä ja sosiaalipalveluissa 204 758 henkilöä.

Sosiaalipalveluissa yksityisen sektorin eli yritysten ja järjestöjen henkilöstö on 2000-luvulla kasvanut nopeammin kuin julkisen sektorin henkilöstö. Terveyspalveluissa yksityisen sektorin henkilöstön osuus on kasvanut vähemmän kuin sosiaalipalveluissa.

Sosiaalipalvelujen henkilöstöstä jo kolmasosa työskenteli yksityisellä sektorilla vuonna 2014, kun vuonna 2000 osuus oli noin viidennes. Terveyspalvelujen henkilöstöstä 22 prosenttia työskenteli yksityisellä sektorilla. Vastaava osuus oli 17 prosenttia vuonna 2000.

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstö on edelleen hyvin naisvaltaista.
-Naisten osuus oli noin 88 prosenttia koko henkilöstöstä.
THL

Eli mihin ne rahat nyt valuu kun julkiseltapuolelta on väkeä siirtynyt pörriäisten leipiin ja työt on jaettu myös yksityisellepuolelle?

Pörssiyritys Attendoon,Pihjalinnan,Mehiläisen,Terveystalon tuottoihinko ,osakkeiden omistajille?
Siinä olisi kuntapäättäjiä myöten oppimista.
Miten kuntien "vähistä" rahoista tehdään tuottoja.
Edm.yrityksethän ei tee hyväntekeväisyystyötä kunnissa ulkoistetuissa terveys ja hoivatyössä.

Leena Lauren

Minusta kun tuntuu, että se kansa, jota ajattelet tulevan tilallemme, on vähemmän joustava. Kuulema haluaa vaan niitä palveluja?
Kyllä nykyinen suomen kansa on kaikkien joustojen äiti, vaikka kölin alta hallituksen toimesta kaiken aikaa vedetäänkin.

Jairi Palonen

Toivottavasti tämä ratkaistaan valtion tulonjaossa poliittisesti , Tupossa sekä ay-liikkeessä, miten julkinen "palkkapotti" solidaarisesti jaetaan-myös lähihoitajille, jotka tekevät vaativaa sekä uuvuttavaa työtä. Tätä palkanmaksua ei pidä , ulkoistaa vanhusten palveluketjuihin, jotka vanhuksilla ovat muuttuneet kotipalvelun hoitokodeiksi, asuminen on jo tarpeeksi kallista. Eikä myöskään vähävaraisten/vammaisten maksettavaksi -ei sitä ennenkään tehty, vaan puolustettiin heikoimpia.Suomen kansalaisista köyhyysrajan alapuolella on 13,7 prosenttia kaikista kotitalouksista, asuntovelalliset on korviaan myöten veloissaan. Perinnän piirissä on kansalaisiamme satoja tuhansia ja työttömiä tulee liukuhihnalta.

Mistä löytyy se viisasten kivi, tähän poliittiseen valtataisteluun sekä eripuraisuuteen.

Pasi Anttila

Tähän kun lisää vanhenevan väestön, huoltosuhteen heikkenemisen, hoitomenojen kasvun, velan kasvun asumistuki, toimeentulotuki ja työttömyystuen kasvun jo ennestään aijäämäiseen julkiseen sektoriin niin sitä viisasten kiveä pitäisi todelle koettaa löytää.

ps. näiden monien asuntovellisten asuntojen arvot sen kun laskee. tähän kun iskee kunnon taantuma vielä päälle niin taitaa muutama kymmenentuhatta asuntoakin mennä vasaran alle.

Leena Lauren

Eiköhän nyt olisi jo aika että terveydenhoitohenkilökunta alkaa hoitaa itseään. Turha joustaa jos työnantajakaan ei jousta. Sehän pitäisi olla molemminpuoleista, se jousto meinaan. Nyt heidät vedetään henkihieveriin ja työt pitäisi tehdä ilmaiseksi?
On työnantajapuolen asia laittaa rattaat pyörimään työpaikoilla ja katsoa kuinka se sujuisi ilman "joustoja". Hoitamatta jättäminen ei ole työntekijöitten vika, vaan työnantajan, joka ei ole osannut hoitaa henkilökuntaansa oikein.

Marja-Liisa Kalkela

Olen samaa mieltä. Tuohon voisi lisätä vauhdittamaan läheisiään hoitavat
omaishoitajat. Kunnat säästää tuossa 2-3mrd/v . Tehtävä kuuluu kunnille kuntalaisten verovaroilla . Vain kourallinen saa omaishoidontukea .Muut tekevät kunnan tehtäviä ilmaiseksi.
Jos vanhuksen luona piipahdetaan kello kaulassa 15min.ja taas kiirehditään seuraavan luokse .Niin kysyä voi moniko sitä tekisi työkseen ?

Rahaa kyllä on .On vain poliittinen arvovalinta mihin sitä rahaa annetaan.
Vanhusten ja lasten ,vai "Pandojen" hoitoon.

Jouko Kauppinen

Tekniikka taitaa tulla tähänkin apuun, kun robotit kehittyvät vielä vähän eteenpäin. Kohta ei tarvita muuta kuin ranteessa on kellon kokoinen laite joka kertoo sen mistä sairaudesta on kysymys ja se antaa hoito ohjeet, tilaa jopa sopivat lääkkeet kotiin valmiiksi. Leikkauksia kone tekee jo nyt mutta tarvitsee vielä ihmisen valvojaksi. Japanissa taitaa jo Robotit hoitaa jo monta asiaa. Tietotekniikka on jo pankkialalla vienyt työpaikkoja ja lähiaikoina tulee vielä viemään.

Marja-Liisa Kalkela

Tai työttömien Aktiivitoimet? 9e/pv sosiaaliturvaa vastaan.

22.6.2015,
-Hallitus aikoo myös tinkiä muun muassa hoitajamitoituksesta ja hoitohenkilökunnan koulutusvaatimuksista. Hallitusohjelman liitteen mukaan hoitohenkilöllä ei tarvitsisi välttämättä olla alan koulutusta lainkaan.

Putkimies aukaisemaan "tukoksia",siivooja mittaamaan verenpaineita jne..

Harri Tapani

"hoitohenkilöllä ei tarvitsisi välttämättä olla alan koulutusta lainkaan."

Noinhan se taisi mennä :p Eikä suomen kielen osaaminenkaan ollut tärkeää, viittomista on sitten hyvä arvuutella sairauden laatu ja kivun määrä...

Milli Maja

Yksi tuttu nuori sukulaispoika on lääkärinä keskussairaalassa. Hän sanoo että esim päivystyksessä ei halua jättää seuraavalle vuoroon tulevalle lääkärille isoa potilasjonoa vaan jää tavallaan auttamaan kaveria että jonot saadaan pienemmiksi...onko se paha asia? Siksi päivät venyvät pitkiksi, mutta saavathan he siitä palkan.